O, nu kijk je toch! Leuk en welkom

Oh, ora guarda! Bello e benvenuto

Beste bezoeker, leuk dat je ook hier komt kijken!

‘The Italian Way’

Graag neem ik je mee in onze passie, ‘Il modo Italiano!’ oftewel vrij vertaald ‘Op de Italiaanse manier!’.

Het logo hiernaast is een samensmelting van een oud logo van de winkel (had ook een klavertje vier, overigens geen delicatessenwinkel of Trattoria, maar een herenkleding winkel) van mijn ouders en onze achternaam ‘van Geluk’.

Welkom bij ‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

Felicità van Al Bano And Romina Power


Graag wil ik jullie deelgenoot maken van hoe wij, mijn vrouw en ik, onze passie beleven, en vooral proeven. “Il gusto dell’Italia”! Oftewel, ‘de smaak van Italië’!

Eigenlijk had ik al eerder over het mediterraanse dieet gelezen en was al eerder van plan dit blog te maken, maar werd zeker versterkt door de webcast op endingpd.org van dr. Bas Bloem samen met dr. Alberto Ascherio en Omotola Thomas over de cruciale rol van voeding bij Parkinson. Live uitgezonden op 29 april 2020. Kijk hier terug“.

Lees hier wat dr. Bas bloem verteld in de webinar over voeding

Over het boek ‘Ending Parkinson’s disease: a prescription for action’
Tulipano in Vetro di Murano

Even voorop gesteld! Uiteraard begrijp ik dat voor ons Parkinsonians het nuttigen van voeding zeer uiteenlopend kan zijn. Daarom zal je ook diverse manieren tegenkomen om Italiaans te koken.
In dit blog zal ik authentieke Italiaanse recepten, van Salsa (sauzen) en Zuppa (soep) naar Riso (rijst, risotto) tot aan Pasta’s delen met jullie. Met veel Verdure (groenten) Pesce (vis), Carne (vlees) of juist zonder. Eenvoudig tot zeer uitgebreid. Niet teveel, precies genoeg. Wat je overhoud, bewaren!
Dus hopelijk voor jullie allemaal wel iets te vinden.


Nu zijn er zoveel recepten op het internet te vinden, waarom wil ik dit dan delen zou je je kunnen afvragen?Eigenlijk gaat het me meer om het beleven, de hele manier van hoe Italianen het eten beleven. Met liefde, muziek, goede wijn, heerlijke olijf-oliën en mooie gezonde ingrediënten’. Dat maakt het dat het eten in Italië zo veel anders is. En ik als Parkinsonian heb er heel veel aan. Lees maar mee!

Wij koken altijd samen! Met Italiaanse muziek op de achtergrond, glaasje wijn erbij en pas om 19.00 beginnen met koken zodat we rond 20.00/20.30 kunnen gaan proeven. Dus ook Italiaanse etenstijden!
Eén belangrijk ingrediënt moet er altijd in:
Liefde!

Wat betreft mijn medicatie komt de etenstijd ook goed uit. Dit is natuurlijk bij veel van ons een crime. Ik hoop intens dat je dit ook zo kan regelen zodat jullie ook hier plezier aan kunnen beleven.

Uiteraard begrijp ik dat ‘samen’ niet altijd voor iedereen zal opgaan. Als je immers alleen woont en leeft zul je het dus alleen moeten doen. Maar misschien heb je een goede vriend of vriendin, buur, familie, waar je het koken mee zou kunnen delen. Daarbij komt dat er in Italië natuurlijk ook alleenstaande Parkinsonians zijn en die koken ook voor zich zelf, of gaan in een trattoria eten (iets wat hier natuurlijk ook kan). Feit is wel dat ‘uit eten gaan’ in Nederland vele male duurder is dan in Italië. Ik hoop intens dat je als alleenstaande ook mediterraans zou kunnen gaan koken en er net zo veel plezier aan kan beleven als dat je samen bent.

Groeten uit Italië

Hoe doen we dat nou, dat samen koken. Het begint zo rond vier uur in de middag met Antipasto, kleine dingen zoals amandelen, gemixte noten, kleine toast al dan niet met pesto of humus (soms wat uitgebreider, ontdek het op dit blog). De ene keer met water, maar vaak ook met een biertje of een glaasje wijn. Dan om 19.00/19.30 wordt het tijd om de keuken in te duiken. De ene keer kiest Jolanda een gerecht, uit haar hoofd of van internet of uit een boek. De andere keer kies ik een gerecht, uit mijn hoofd of uit een boek. De ene keer doen we dat om de dag en soms kiezen we voor een paar dagen achter elkaar. Dat ligt er trouwens ook aan wat we (nog) in de koelkast hebben liggen.
Belangrijk! Alles wat je overhoud aan groente kun je de dag erna of een paar dagen later in een ander gerecht gebruiken. We gooien absoluut niets weg!
Sommige ingrediënten zijn zelfs standaard in de koelkast aanwezig. Zie ‘wat gebruiken we zoal’!

Mooie schaal voor op tafel

Vervolgens doet Jolanda meestal de groenten e.d. snijden omdat dat voor mij lastig is en niet zo snel gaat. In de tussentijd kook ik bijvoorbeeld het water voor Pasta, begin met de Riso. O ja, eerst schenken we de wijn in;) en muziek aan (zie knop muziek). Of ik ga in delen (hoe vaker ik loop hoe beter) alvast de tafel dekken. Ook hier maken we er een feest van.

Want je kan tenslotte ook bij jezelf uit eten gaan!Mooi tafelkleed, het eten uit warme of koude schalen. Pannen (behalve de soeppan) horen in de keuken! 😉
in de winter kaarsen op tafel, in het voorjaar en de zomer als het kan buiten eten (voor ons is dat een mooi balkon op het westen) leuke Italiaanse borden en uiteraard peper, zout, olijfolie en kruiden. Heb je eten over, maak er een salade van! Lees verder op de recepten pagina’s.

Gebruik kleine borden, kan je twee keer opscheppen.
(Spaghetti alla Carbonara)

‘Tip: zet je ‘mindset’ om en gebruik net als wij kleine borden zodat je twee keer kan opscheppen en toch de juiste hoeveelheid eet. Probeer eens in plaats van 100 gr pasta of riso 75 gr per persoon te nemen en in plaats daarvan meer groente te nemen. Wissel de dagen af. Ene dag pasta met vlees, de dag erna alleen pasta met groente, derde riso met vis, vierde dag gegrilde groente met brood, vijfde dag soep met brood enz. Het maakt je gelukkig en gezonder!’

“En nu staat er in ieder geval weer heerlijke pastasaus op tafel en is de smaak terug om daarvan te genieten…”

Uit het bijzondere boek ‘Parkinson bij de psychiater’ van Odile van den Heuvel en Sonja Rutten

De dag erna, doe ik de afwas als Jolanda aan het werk is. Goed voor mijn motoriek en zo verdelen we al wat huishoudelijke taken.

Italianen ontbijten meestal vluchtig, iets kleins thuis, of onderweg naar het werk met koffie. Meestal espresso of latte. Tussen de middag eten ze vaak in kleine restaurantjes of trattoria’s dicht bij hun werk de hoofdmaaltijd, salades, soepen of pasta’s, vlees of vis. Gedurende enkele uren ligt de gehele natie lam. Eten en genieten kost, volgens de Italianen, tijd. S’ avonds word er minder veel gegeten, ook dat kan een hoofdmaaltijd zijn die genuttigd kan worden, maar wel laat op de avond, zo rond 20.00/21.00. Je kan zelfs om 22.30 nog bij een restaurant een maaltijd bestellen. Pellegrino Artusi legt in zijn kookboek (1891) de relatie tussen eten en gezondheid en wijst op het belang van bij voeding te streven naar een gezond evenwicht (Uit het boek Cucina Italiana).

Veel recepten die overheerlijk zijn komen uit tijden van weinig voedsel, honger, doordat mensen niet genoeg geld hadden. Sommige recepten die ik plaats zijn zo. Eenvoudig, gezond en heel lekker. Elke week zal ik een aantal recepten posten zodat jullie, als je het leuk vind, dit ook kunnen gaan maken. Klik op de foto voor de recepten,

Note: Alle recepten zijn voorzien van adviezen over intoleranties door de diëtisten Monica van de Werd en Lisanne Bos, beide werkzaam bij ParkinsonNet (Under Construction).

Salse, Zuppe e olio d’oliva, Sauzen, soep en olijfolie,
Pasta, Riso o Verdure, Pasta, Riso en groente,

Formaggio, salsiccia e carne, Kaas, worst en vlees,
Tutto dal mare, pesce, gamberi e calamari e polpo, Uit de zee,

Bevande, Dolce, Frutta, Drank, zoet en fruit
Brodo, Frittata, Gnocchi, Limoncello, Antipasto, Antipasti, Antimisto, Zelf maken en voorgerechten,

Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging?
Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.

Bent u woonachtig in België? Dan kunt u ook hier de Parkinson Liga steunen of lid worden.Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

Voeg je bij 373 andere volgers


Nieuws

Topic > 10 Milion Parkinson’s disease < — Updates over Covid-19 in Nederland – Jonge vrouwen met parkinson: ‘Daar is zó weinig over bekend, dat moet veranderen’ / ParkinsonNL – Gezonde generatie: samen werken aan het voorkomen van ziektes / ParkinsonNL – Waar of niet waar: een mediterraan dieet beschermt tegen parkinson / ParkinsonNL – Van snappen naar proberenMeer lezen over “Nieuws”


Parkinson Vraagbaak
Hobby’s van mede Parkinsonians
Parkinson op Maat de studie

Wie denkt dat mensen met parkinson achter de geraniums zitten, heeft het mis. Veel mensen met parkinson leiden nog een actief leven en zijn erg enthousiast over hun hobby’s. In het Parkinson Vraagbaak thema van deze maand vertellen verschillende mensen met parkinson over hun hobby’s ter inspiratie. We willen iedereen heel erg bedanken voor de mooie bijdrages!
Klik hier om alle hobby’s te bekijken
Parkinson op Maat deelnemen

Maestro Ezio Bosso

“Io li consosco I domani che non arrivano mai
Conosco la stanza strettaE la luce che manca da cercare dentro
Io li conosco i giorni che passano uguali. Fatti di sonno e dolore e sonno
per dimenticare il dolore “


“Ik ken ze, morgen die nooit komt”
 Ik ken de smalle kamer En het licht dat ontbreekt om naar binnen te kijken
 Ik ken ze, de dagen die hetzelfde voorbij gaan. Feiten over slaap en pijn en slaap
 om de pijn te vergeten “

Ezio Bosso


%d bloggers liken dit: