Passie, Veneto, Venetië

Mijn roots liggen in een ver verleden in Venetië, Veneto. Hiervandaan heeft een Rotterdamse handelsreiziger een mooie Italiaanse mee gekaapt naar Rotterdam. Meer weet ik er ook niet verder van. Wel kreeg ik van mijn oma van alles uit de cultuur en keuken mee. Daar komt mijn passie vandaan en ik denk ook de reden dat ik voor Italiaanse bedrijven gewerkt hebt. Als ik voor hen met klanten in Italië was voelde ik me direct meer thuis dan in Nederland. Gewoon het gevoel van het leven daar en vooral de manier van het eten is voor mij zo vertrouwd. Alsof ik telkens weer thuis kom. De ‘fever’ heb ik op mijn beurt doorgegeven aan Jolanda en misschien ook wel aan onze kinderen.
Venetië behoort tot de provincie Veneto en is de Hoofdstad van Veneto. De Venetianen zijn altijd culinaire vernieuwers geweest. De keuken van Veneto vertoont door zijn historie onderlinge verschillen, maar bestaat overal uit vergelijkbare hoofdelementen. De Venetianen maakten rijst populair en combineerden deze met hun favoriete ingrediënten, vis en groenten. Wat vlees betreft wordt naast gevogelte, vooral stoofvlees in de gerechten verwerkt. De Venetiaanse keuken , uit de stad Venetië , Italië of breder uit de regio Veneto , heeft een eeuwenlange geschiedenis en verschilt aanzienlijk van andere keukens uit Noord-Italië (met name Friuli-Venezia Giulia en Trentino-Alto Adige / Südtirol ), van aangrenzende Oostenrijk en Slavische landen (met name Slovenië en Kroatië ), ondanks het feit dat ze enkele overeenkomsten delen. De keuken in Veneto kan worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën, gebaseerd op geografie: de kustgebieden, de vlakten en de bergen. Elk (vooral de vlaktes) kan vele lokale keukens hebben, elke stad met zijn eigen gerechten. Het meest voorkomende gerecht is polenta , dat op verschillende manieren wordt gekookt in de lokale keukens van Veneto. Polenta was ooit het universele hoofdvoedsel van de armere klassen, die zich weinig anders konden veroorloven. In Veneto worden de korrels in veel kleinere fragmenten gemalen in vergelijking met de rest van Italië: dus als ze worden gekookt, lijkt het op een pudding. Typisch voor veel kustgebieden, gemeenschappen langs de kust van de Laguna Veneta serveren voornamelijk visgerechten . Op de vlaktes is het erg populair om gegrild vlees (vaak op de barbecue , en in een mix van varkensvlees, rundvlees en kippenvlees) te serveren samen met gegrilde polenta, aardappelen of groenten. Andere populaire gerechten zijn onder meer risotto , rijst gekookt met veel verschillende soorten voedsel, van groenten, champignons, pompoen of radicchio tot zeevruchten, varkensvlees of kippenlevertjes. Bigoli (een typische Venetiaanse verse pasta , vergelijkbaar met Udon ), fettuccine (handgemaakte noedels ), ravioli en soortgelijke tortelli (gevuld met vlees, kaas, groenten of pompoen) en gnocchi (met aardappelen gemaakte verse pasta), zijn vers en vaak handgemaakte pastagerechten (gemaakt van eieren en tarwemeel ), geserveerd met vleessaus ( ragù ) vaak gemaakt met eenden vlees, soms samen met champignons of erwten, of gewoon met gesmolten boter. De keuken uit de berggebieden bestaat voornamelijk uit varkensvlees of wild , met polenta, maar ook uit champignons of kazen (gemaakt van koemelk), en een gerecht uit de Oostenrijkse of Tiroolse traditie, zoals canederli of strudel . Een typisch gerecht is casunziei , handgemaakte verse pasta die lijkt op ravioli . Onder de typische kruiden van de Venetiaanse keuken vindt u boter , olijfolie , zonnebloemolie , azijn , kren , senape , mostarda en salsa verde (Bron: https://nl.qaz.wiki/wiki/Venetian_cuisine
Speciale gerechten die typisch Venetiaans zijn zal ik ook omschrijven bij de gerechten. Dit zijn Carpaccio (Venetië) en Stilaccio di Cavallo (Veneto-regio).

In de Veneto teelt men al heel lang asperges, al sinds de Romeinse tijd. Maar de teelt kende vooral een sterke opmars halverwege de vorige eeuw toen, vooral in de streek rond Treviso, de zijderupsteelt werd vervangen door die van asperges. Asperges bevatten weinig kilocalorieën, maar veel vitaminen en minerale zouten. Ze zijn vocht afdrijvend, gaan bloedarmoede tegen en bevorderen de darmtransit.

Kijk hieronder hoe Jamie Oliver de Venetiaanse keuken ontdekt en laat je meeslepen in een aantal Venetiaanse gerechten,
Maar er is veel meer te zien en te beleven in Venetië, kijk maar hieronder,


Venetië is een van de rijkste steden van Italië op het gebied van geschiedenis en cultuur, bezaaid met een groot aantal monumenten en adembenemende uitzichten, om nog maar te zwijgen van de kleurrijke lagune-eilanden 

Bijvoorbeeld Murano, het eiland van glasblazen…….Tulipano in Vetro di Murano

Venetië is een van de rijkste steden van Italië op het gebied van geschiedenis en cultuur, bezaaid met een groot aantal monumenten en adembenemende uitzichten, om nog maar te zwijgen van de kleurrijke lagune-eilanden . Ook geschikt voor degenen die een romantische reis willen maken, misschien wel het meest iconische beeld van Venetië, vaak vereeuwigd door de spectaculaire Rialtobrug, is de klokkentoren van San Marco, een van de mooiste in Italië.
Venetië is anders dan alle andere steden!
Al van oudsher lokt deze lagunestad reizigers van heinde en ver aan. De prachtige palazzi, de talrijke kerken, San Marco, het Canal Grande en natuurlijk de beroemde kunstschatten van kunstenaars als Titaan, Tintoretto en Tiepolo oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit.
Uitvoerige beschrijvingen van de bekendste bezienswaardigheden, geïllustreerde stadsplattegronden, plattegronden van de bouwwerken, tijdtafels en een zeer omvangrijke appendix met glossarium, kunstenaarsbiografieën en beschrijvingen van de Venetiaanse bouwvormen geven een gedetailleerde kijk op deze fascinerende Italiaanse stad.Wist je dat je buiten de lagune ook walvissen kunt zien?

Ondanks het vaak mooie weer en het heldere water in de Adriatische zee worden er niet veel walvisachtigen waargenomen in dit deel van Europa. Maar soms zijn ze er wel en komen ze vanuit de Ligurische zee hier even kijken.


We’re totally out of balance with nature. That’s why we’re making this music video with a message to everyone who lives on this planet Earth. This is just one of the problems we have caused. Now is the great need to change this. The Whale Song by Caminita. Music by Giovanni Caminita/Lyrics by Bram Visser/Sung by Linda Caminita. Let’s REWILD the world.

Hier, in de Ligurische zee leven onder beschermde omstandigheden duizenden dolfijnen en walvissen waarvan de gewone, de gestreepte, de grijze (Risso’s), de grienden en de dolfijn van Cuvier de meeste voorkomende dolfijnachtige zijn. Van de echte walvissen kun je hier vooral potvissen en gewone vinvissen verwachten.

Lijkt het je leuk om op je vakantie in Veneto eens een tour te maken om walvissen te spotten. Ga dan vroeg (circa 4 uur rijden) met de auto richting Genua of Savona. Hier kan je tochten boeken die je over de Ligurische zee brengen op zoek naar walvissen, potvissen, dolfijnen en schildpadden. Na afloop heerlijk vis eten in Genua of Savona.

Om een tour te boeken verwijzen we onder andere naar de walvistourboten van de lokale WWF organisaties in Genua en Savona aan de Italiaanse kust of ga aan boord van de Rosara in Porto Vecchio.

Ook in de zeestraat tussen de eilanden Corsica en Sardinië is het niet moeilijk een tocht te boeken. Informeer wel of deze organisatie de regels om ze rustig te observeren naleeft. Check hiervoor hun eigen website. Wil je er meer over weten? Kijk hier

Kijk hieronder eens naar Venice via Drone en laat je meeslepen naar al het pure wat Venice je te bieden heeft,
Gondola, gondola

Hier in Venetië, in een gondola vroeg ik mijn lieve vrouw Jolanda ten huwelijk. Uiteraard op één knie en in het Italiaans, nu dit jaar 2020, 10 jaar geleden. Cara Jolanda, Io ti Amore!


Piazze San Marco

Het San Marcoplein (Piazza San Marco) is het centrale plein van de Italiaanse stad Venetië.

Aan het plein bevinden zich onder andere de ingang van het Dogepaleis en de San Marco, de kathedraal van Venetië. Verder staan er de Biblioteca Marciana, de Campanile en de klokkentoren Torre dell’Orologio die gebouwd werd tussen 1496 en 1499. Ook zijn hier de musea Museo Correr en het Archeologisch Museum te vinden. Achter het San Marcoplein is Bacino Orseolo, een opstapplaats voor gondelvaarten.Cafe Florian Venetië

Op het San Marcoplein zijn terrassen. Aan het plein is een galerij met winkels en horecagelegenheden, waaronder het Caffè Florian, een bekend koffiehuis uit 1720.

Het Caffè Florian (18e eeuw) is een koffiehuis in VenetiëNoord-Italië. Het café bevindt zich aan het centrale San Marcoplein, in de wijk San Marco, met name op het gelijkvloers van het historisch pand der procuratoren van San Marco.[1] Het koffiehuis organiseert regelmatige muzikale events, zowel tijdens het Carnaval van Venetië als daarbuiten.

  • Florian is de voornaam van de eerste eigenaar Floriano Francesconi, in het Venetiaans dialect.
  • Nochtans had de stichter een andere naam bedacht: Alla Venezia Trionfante of in het Nederlands Bij het Triomferende Venetië. Deze naam geraakte snel in onbruik.

Meer Piazze d’Italia

Als ik in Venetië kom ben ik nooit de weg kwijt. Ik ben altijd ergens in Venetië!

Het San Marcoplein is een van de hoogtepunten van de routes in Venetië , waar natuurlijk ook de basiliek staat, vol met prachtige mozaïeken. Vergeet de routes van het verborgen Venetië niet , ook verteld in het boek van Tiziano Scarpa: “Venetië is een vis. Een gids”. Een andere plek die u niet mag missen, is het Dogenpaleis met zijn geheime routes , tussen prachtige kamers en de Brug der Zuchten. Je kan niet alleen op het San Marcoplein uit eten gaan, maar ga eens struinen door Venetië. Je komt in de meeste uithoeken leuke restaurantjes tegen.
Venetië – Wijken

La Fondamenta dei Vetrai, le Rio dei Vetrai, la Fondamenta Daniele Manin, le Campo Santo Stefano et la Torre Merlata, Murano (Venise).

Naast de beroemde wijk San Marco , waar de meeste toeristische attracties van Venetië te vinden zijn, zijn er ver van de toeristenmassa de sestieri (districten) van San Polo en Santa Croce, Cannaregio, Castello en Dorsoduro , met de Peggy Guggenheim-collectie , alle plaatsen die je niet mag missen tijdens een weekend in Venetië, zoals Giudecca of Murano (zo’n mooi en leuk eiland, je kijkt je ogen hier uit) , het eiland en het glas.


Venetië – Evenementen

We mogen het carnaval van Venetië niet vergeten, met zijn maskers en de meest exclusieve feesten en het Festa del Redentore. Kijk ook eens naar Venezia Autentica waar ze op een bevlogen manier alle feesten en bezienswaardigheden op een warme manier laten zien.


Venetië – Hoe te bewegen


Vaporetto naviguant sur le Grand Canal à Venise (Italie).

Een prima netwerk van vaporetti (enkelvoud vaporetto; letterlijk waterbus) zorgt dat vrijwel elke uithoek van in Venetië snel en gemakkelijk bereikbaar is. Als geld geen rol speelt, kies je de luxe van een watertaxi.

Om gemakkelijk te bewegen in de lagune, raden we aan de vaporetto-lijnen in Venetië te gebruiken , ongebruikelijk en leuk vervoer, zonder de dienstregeling en prijzen van de vaporetto te vergeten .

Voor degenen die een romantische reis willen maken, kunnen ze kiezen voor een gondeltocht in Venetië . Mis de virtuele stads tour niet, om comfortabel zittend door de grachten te navigeren.


Op Venetië kan je niet met de auto, scooter, vespa komen

Wist je dat er geen auto’s, fietsen of scooters zijn toegestaan in het historisch centrum van Venetië? Er mogen geen auto’s in Venetië komen. Onmiddellijk als je de stad in rijdt moet je parkeren in Venetië in de parkeergarages of parkeerplekken op Tronchettto of aan het plein Piazzala Roma.


Ander Venetië

Voor liefhebbers van de lagune is er de mogelijkheid om een woonboot te huren voor een vakantie in Venetië en haar eilanden.


Wanneer naar Venetië te gaan

Beste periode: van mei tot juli – milde temperaturen (15-25 graden).
Zomer: de drukste en warmste maanden – temperaturen tot 35 graden.
Winter: koud en hoog water mogelijk.


Hotel en B&B 

Venetië is een dure stad, dus je moet het hotel zorgvuldig kiezen (aanbevolen: Villa Delle Palme, Locanda Arco Antico, Apostoli Palace).
Probeer ook de beste B & B’s in Venetië .
Voor iets anders zijn er vakanties in het klooster .

(Bron: Marcopolo TV, Venezia Autentica, Di Felicita)


Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging?
Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 63.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.

%d bloggers liken dit: