Passie, Veneto, Venetië

Mijn roots liggen in een ver verleden in Venetië, Veneto. Hiervandaan heeft een Rotterdamse handelsreiziger een mooie Italiaanse mee gekaapt naar Rotterdam. Meer weet ik er ook niet verder van. Wel kreeg ik van mijn oma van alles uit de cultuur en keuken mee. Daar komt mijn passie vandaan en ik denk ook de reden dat ik voor Italiaanse bedrijven gewerkt hebt. Als ik voor hen met klanten in Italië was voelde ik me direct meer thuis dan in Nederland. Gewoon het gevoel van het leven daar en vooral de manier van het eten is voor mij zo vertrouwd. Alsof ik telkens weer thuis kom. De ‘fever’ heb ik op mijn beurt doorgegeven aan Jolanda en misschien ook wel aan onze kinderen.Venetië behoort tot de provincie Veneto en de Venetianen en zijn altijd culinaire vernieuwers geweest. De keuken van Veneto vertoont door zijn historie onderlinge verschillen, maar bestaat overal uit vergelijkbare hoofdelementen. De Venetianen maakten rijst populair en combineerden deze met hun favoriete ingrediënten, vis en groenten. Wat vlees betreft wordt naast gevogelte, vooral stoofvlees in de gerechten verwerkt. Speciale gerechten die typisch Venetiaans zijn zal ik ook omschrijven bij de gerechten. Dit zijn Carpaccio (Venetië) en Stilaccio di Cavallo (Veneto-regio).


Venetië is een van de rijkste steden van Italië op het gebied van geschiedenis en cultuur, bezaaid met een groot aantal monumenten en adembenemende uitzichten, om nog maar te zwijgen van de kleurrijke lagune-eilanden 

Bijvoorbeeld Murano, het eiland van glasblazen…….

Tulipano in Vetro di Murano

Venetië is een van de rijkste steden van Italië op het gebied van geschiedenis en cultuur, bezaaid met een groot aantal monumenten en adembenemende uitzichten, om nog maar te zwijgen van de kleurrijke lagune-eilanden . Ook geschikt voor degenen die een romantische reis willen maken, misschien wel het meest iconische beeld van Venetië, vaak vereeuwigd door de spectaculaire Rialtobrug, is de klokkentoren van San Marco, een van de mooiste in Italië.

Wist je dat je buiten de lagune ook walvissen kunt zien?

Ondanks het vaak mooie weer en het heldere water in de Adriatische zee worden er niet veel walvisachtigen waargenomen in dit deel van Europa. Maar soms zijn ze er wel en komen ze vanuit de Ligurische zee hier even kijken.

We’re totally out of balance with nature. That’s why we’re making this music video with a message to everyone who lives on this planet Earth. This is just one of the problems we have caused. Now is the great need to change this. The Whale Song by Caminita. Music by Giovanni Caminita/Lyrics by Bram Visser/Sung by Linda Caminita. Let’s REWILD the world.

Hier, in de Ligurische zee leven onder beschermde omstandigheden duizenden dolfijnen en walvissen waarvan de gewone, de gestreepte, de grijze (Risso’s), de grienden en de dolfijn van Cuvier de meeste voorkomende dolfijnachtige zijn. Van de echte walvissen kun je hier vooral potvissen en gewone vinvissen verwachten.

Lijkt het je leuk om op je vakantie in Veneto eens een tour te maken om walvissen te spotten. Ga dan vroeg (circa 4 uur rijden) met de auto richting Genua of Savona. Hier kan je tochten boeken die je over de Ligurische zee brengen op zoek naar walvissen, potvissen, dolfijnen en schildpadden. Na afloop heerlijk vis eten in Genua of Savona.

Om een tour te boeken verwijzen we onder andere naar de walvistourboten van de lokale WWF organisaties in Genua en Savona aan de Italiaanse kust of ga aan boord van de Rosara in Porto Vecchio.

Ook in de zeestraat tussen de eilanden Corsica en Sardinië is het niet moeilijk een tocht te boeken. Informeer wel of deze organisatie de regels om ze rustig te observeren naleeft. Check hiervoor hun eigen website. Wil je er meer over weten? Kijk hier

Kijk hieronder eens naar Venice via Drone en laat je meeslepen naar al het pure wat Venice je te bieden heeft,


Hier in Venetië, in een gondola vroeg ik mijn lieve vrouw Jolanda ten huwelijk. Uiteraard op één knie en in het Italiaans, nu dit jaar 2020, 10 jaar geleden. Cara Jolanda, Io ti Amore!

(Omschrijving)
Piazze San Marco

Meer Piazze d’Italia

Het San Marcoplein is een van de hoogtepunten van de routes in Venetië , waar natuurlijk ook de basiliek staat, vol met prachtige mozaïeken. Vergeet de routes van het verborgen Venetië niet , ook verteld in het boek van Tiziano Scarpa: “Venetië is een vis. Een gids”. Een andere plek die u niet mag missen, is het Dogenpaleis met zijn geheime routes , tussen prachtige kamers en de Brug der Zuchten.


Venetië – Wijken

(Omschrijving)

Naast de beroemde wijk San Marco , waar de meeste toeristische attracties van Venetië te vinden zijn, zijn er ver van de toeristenmassa de sestieri (districten) van San Polo en Santa Croce, Cannaregio, Castello en Dorsoduro , met de Peggy Guggenheim-collectie , alle plaatsen die je niet mag missen tijdens een weekend in Venetië, zoals Giudecca of Murano (zo’n mooi en leuk eiland, je kijkt je ogen hier uit) , het eiland en het glas.


Venetië – Evenementen

We mogen het carnaval van Venetië niet vergeten, met zijn maskers en de meest exclusieve feesten en het Festa del Redentore. Kijk ook eens naar Venezia Autentica waar ze op een bevlogen manier alle feesten en bezienswaardigheden op een warme manier laten zien.


Venetië – Hoe te bewegen

(Omschrijving)

Om gemakkelijk te bewegen in de lagune, raden we aan de vaporetto-lijnen in Venetië te gebruiken , ongebruikelijk en leuk vervoer, zonder de dienstregeling en prijzen van de vaporetto te vergeten .

Voor degenen die een romantische reis willen maken, kunnen ze kiezen voor een gondeltocht in Venetië . Mis de virtuele stads tour niet, om comfortabel zittend door de grachten te navigeren.


Ander Venetië

Voor liefhebbers van de lagune is er de mogelijkheid om een woonboot te huren voor een vakantie in Venetië en haar eilanden.


Wanneer naar Venetië te gaan

Beste periode: van mei tot juli – milde temperaturen (15-25 graden).
Zomer: de drukste en warmste maanden – temperaturen tot 35 graden.
Winter: koud en hoog water mogelijk.


Hotel en B&B 

Venetië is een dure stad, dus je moet het hotel zorgvuldig kiezen (aanbevolen: Villa Delle Palme, Locanda Arco Antico, Apostoli Palace).
Probeer ook de beste B & B’s in Venetië .
Voor iets anders zijn er vakanties in het klooster .

(Bron: Marcopolo TV, Venezia Autentica, Di Felicita)


Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging? Doneren mag ook!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.

%d bloggers liken dit: