Diëtisten stellen zich voor

De opzet van ‘Di Felicita Il Modo Italiano’ is dat mijn mede parkinsonians ook plezier gaan krijgen in het koken en proeven van de authentieke Italiaanse mediterrane gerechten die we geplaatst hebben. Ik wil je in de keuken zien, muziek aan, glas wijn in de hand, experimenterend, met plezier iets voor jezelf of anderen koken, met de lekkerste en gezondste ingrediënten die er voorhanden zijn.  

Goditi La Vita finché puoi / Geniet van het leven zolang het kan

Toch kan het zo zijn dat sommige van jullie met problemen te maken hebben die aan voeding gerelateerd zijn. Dankzij een vraag van een mede Parkinsonian en meerdere mensen heb ik contact gezocht met twee diëtisten van ParkinsonNet, Monica en Lisanne. Ik heb hun gevraagd om bij de recepten in dit blog adviezen te geven om het gerecht geschikt te maken voor mensen met lactose-intolerantie en/of coeliakie (overgevoeligheid voor het eiwit gluten).

MONICA VAN DE WERD


Naast diëtist ben ik klinisch epidemioloog (MSc)

OVER

Als ik denk aan de Italiaanse keuken, voel ik de zon op mijn huid en proef ik eenvoudige gerechten met overheerlijke smaken. Ik denk aan vakanties in Bologna, Florence, Rome, aan de Amalfikust en op Sicilië. Lieve, warme mensen en een dito klimaat. Citroenbomen, de warmte van de dag die nagloeit in een stenen muurtje waarop ik me zit te vergapen aan de maan boven de zee. Azuurblauw water, groene bergen, ontbijt met taart. Koffie in een lokale bar, afgeladen met mannen van alle leeftijden, discussiërend over het leven en de politiek. De avondwandeling die familie en vrienden maken voordat ze aan het diner beginnen.

Toen Hans mij vroeg om mee te kijken naar recepten die zijn geïnspireerd op de Italiaanse cultuur, kwamen deze mooie herinneringen als eerste boven.

Het leuke aan mijn werk als diëtist vind ik het kijkje dat ik krijg in de persoonlijke situatie van mensen. Mensen met de Ziekte van Parkinson hebben vaak meerdere vragen over voeding, waardoor ik ze wat beter mag leren kennen. Dit maakt mijn werk leuk en afwisselend. Naast diëtist ben ik klinisch epidemioloog (MSc). Dit helpt mij de studies achter de informatie en nieuwe wetenschappelijke inzichten goed te interpreteren. Rondom voeding is veel onduidelijkheid en ruis, wat verwarrend kan zijn. Terwijl eten en drinken volgens mij moeten bijdragen aan je gezondheid, of een moment bieden van ontspanning en genieten. Dit geldt zeker voor mensen met de Ziekte van Parkinson, waarbij je gezondheid (conditie, gezond gewicht) extra belangrijk zijn. Mijn doel is dan ook om mensen te helpen om te blijven genieten van eten, waarbij de gezondheid op langere termijn en de werking van medicatie en het voorkomen van klachten op kortere termijn gebaat zijn. De Italiaanse keuken past daar wat mij betreft prima bij!


LISANNE BOS

Ik ben diëtist in de geriatrische revalidatie

OVER

De Italiaanse keuken roept bij mij helaas iets minder rooskleurige herinneringen op dan hierboven zo mooi door Monica beschreven. Ik vind Italiaanse gerechten heerlijk, begrijp me niet verkeerd. Maar het vergt voor mij altijd iets meer planning…

Acht jaar geleden ben ik gediagnostiseerd met de auto-immuunziekte Coeliakie, beter bekend als glutenintolerantie. Van de een op de andere dag moest ik volledig glutenvrij eten. Eten werd voor mij een stuk minder leuk. Ik at dagelijks vacuümverpakt brood, het koken van pasta mislukte geregeld (altijd te hard of te gaar) en als ik uit eten ging kreeg ik mijn vlees, vis of kip altijd zonder saus, zonder kruiden en vaak ook zonder bijgerechten. Sinds een paar jaar is glutenvrij eten gelukkig ‘upcoming’! Er zijn meer producten op de markt en er is meer bekendheid over coeliakie en glutenvrij eten. Het is dus ook sinds die tijd dat ik weer meer plezier heb gekregen in eten. Nu ben ik gek op koken en op het glutenvrije leven! De Italiaanse keuken (thuis of buitenshuis) blijft een uitdaging omdat veel producten in de Italiaanse keuken gluten bevatten. Maar des te leuker om na te denken over hoe het ook anders kan! Ik hoefde daarom ook niet lang na te denken toen ik de vraag kreeg Hans te helpen zijn recepten toepasbaar te maken in een lactosebeperkt- of glutenvrij dieet!  

Mijn eigen ervaring heeft mij geleerd dat lekker en probleemloos eten niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Dit zie ik ook elke dag weer terug in mijn werk als diëtist in de geriatrische revalidatie, in het bijzonder bij mensen met de Ziekte van Parkinson. Hoe fijn zou het zijn om juist deze mensen te inspireren en te helpen om weer plezier te krijgen in koken en lekker (Italiaans) eten!
Voeding en de ziekte van Parkinson

Lactose-intolerantie en Coeliakie


PROFIEL

Diëtist bij Zorgpartners Midden-Holland, omgeving Gouda.

Zorgpartners Midden-Holland
Slothoven
Poorthuisstraat 23
2861DV
Bergambacht


PROFIEL

Diëtist bij Zorgpartners Midden-Holland, omgeving Gouda.

Zorgpartners Midden-Holland
Slothoven
Poorthuisstraat 23
2861DV
Bergambacht

%d bloggers liken dit: