Dieet, voeding en Parkinson: wat u moet weten

“Parkinson begint bij veel patiënten in de darmen en langzame stoelgang komt veel voor, wat de werkzaamheid van uw medicatie en de eetlust beïnvloedt. Het heeft aandacht nodig”.

Dr. Bastiaan Bloem

Parkinson op Maat

Kijk voor meer vragen bij Parkinson op Maat Parkinson&Voeding

Van de voordelen van een mediterraan dieet tot het beste voedsel om medicijnen mee te nemen, delen we hoogtepunten van een recent webinar over ‘Voeding – de opkomende rol van voeding en Parkinson’

Dieet en voeding blijken een cruciale rol te spelen bij Parkinson. In een recent webinar ‘Ending Parkinson’s Disease: Live’  bespraken Parkinson-expert Dr. Bastiaan Bloem, epidemioloog Dr. Alberto Ascherio en Parkinson-campagnevoerder Omotola Thomas hoe verschillende voedingsmiddelen het risico op diagnose kunnen beïnvloeden, de darmgezondheid behouden en meer.

We delen vijf belangrijke punten uit hun discussie.

1. Welk voedsel kan uw risico op het ontwikkelen van Parkinson beïnvloeden?

“Dieet ‘is een heel ‘hot topic’ op het gebied van Parkinson. Naast lichaamsbeweging zijn voeding de grote nieuwe kinderen in de buurt als het gaat om het verbeteren van de symptomen en misschien het vertragen van de progressie van de ziekte”.

Dr. Bloem en Dr. Ascherio prezen het mediterrane dieet, dat per land en regio verschilt, vanwege het potentieel om het risico op het ontwikkelen van Parkinson te verlagen. Het mediterrane dieet bevat over het algemeen veel groenten, fruit, granen, gezonde vetten en vis, en bevat meestal weinig vlees en zuivel. Zo’n dieet is rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten, waardoor volgens Dr. Ascherio het beter is dan het traditionele dieet.

Aan de andere kant is het theoretische dat mensen die een leven lang blootstelling aan zuivelproducten hebben gehad gepaard gaat met een hoger risico op het ontwikkelen van Parkinson, waarschijnlijk als gevolg van de pesticiden die worden aangetroffen door vee uit besmet gras.

Dr. Alberto Ascherio voegde toe: “Ik denk niet dat het wereldwijd bekend is dat zuivelproducten een belangrijke oorzaak zijn van blootstelling aan pesticiden. Zuivel heeft ook andere effecten, zoals het verlagen van het urinezuurgehalte in het bloed, wat volgens ons verband houdt met het risico op de ziekte van Parkinson”.

2. Zou u ondervoed kunnen zijn als u Parkinson heeft?

Terwijl dr. Bas Bloem erop wijst dat een gewoon dieet alle aangebrachte voedingsstoffen zouden moeten bieden, merkte hij op dat vitamine D en vitamine C uitzonderingen kunnen zijn. “Veel mensen lopen, zeker als je ouder wordt en vooral als vrouw, het risico op een vitamine D-tekort te krijgen. Er zijn fascinerende anekdotische meldingen van mensen die vitamine D gebruiken en verbeterde motorische symptomen ervaren“.

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenaandoening ter wereld.

Laten we het beëindigen en teken het PACT!

Samen kunnen we een einde maken aan Parkinson.

Ondertussen, legt dr Bas Bloem uit, kunnen vitamine C-supplementen blaasontstekingen bij Parkinson-patiënten helpen voorkomen door de urine te verzuren. “Blaasontstekingen kunnen een cascade veroorzaken die leidt tot verergering van de symptomen van Parkinson”.

Dr. Bloem ontmaskerde ook het gebruik van supplementen zoals vitamine E, curcumine en co-enzym Q190, waarvan bekend is dat ze geen voordelen bieden aan mensen met Parkinson.

3. Hoe kunt u uw darmgezondheid behouden?

Darmproblemen komen vaak voor bij Parkinsonpatiënten, die volgens Dr. Bas Bloem verlicht kunnen worden door veel water te drinken en een vezelrijk dieet te volgen. Mensen met Parkinson zouden hun huisarts alleen voor laxeermiddelen moeten zien als al het andere niet lukt. 
“De regel is dat je minimaal om de dag stoelgang moet hebben”.

Omotola Thomas voegde toe: “Ik heb een waterfles van drie liter die ik aan het eind van de dag op heb. Het is een uitdaging, maar ik probeer het af te maken. Omdat ik erg veel last heb van obstipatie, neem ik ’s ochtends drie of vier ons pruimensap en dat lijkt me te helpen”.

4. Hoe moet u uw Parkinson-medicatie innemen?

Aangezien voedsel de werkzaamheid van levodopa-medicatie kan verstoren, adviseerde dr. Bloem levodopa tijdelijke een half uur voor of een uur na een maaltijd in te nemen. Hij adviseerde met name om de eiwitinname over de dag te verdelen.

“Voor de meeste patiënten, het nemen van uw medicatie met een eiwitrijke maaltijd met inbegrip van zuivelproducten en vlees, kan gastro-intestinale absorptie van uw levodopa verminderen. Je hebt de eiwitten nodig om je spierkracht hoog te houden en gewichtsverlies te voorkomen, maar probeer de eiwitten over de dag te verspreiden”.

Omotola Thomas erkende dat dit moeilijk kan zijn, “Ik heb moeite om mijn eiwitten te identificeren met mijn levodopa omdat ik niet meer dan 15 mg levodopa tegelijk kan innemen, dus ik neem het elke twee uur. Dat is een van die dingen waarbij ik theoretisch weet wat ik moet doen, maar praktisch niet kan”.

5. Moet een diëtist deel uitmaken van uw standaard Parkinson-zorg?

Ja, zegt dr Bas Bloem. “Ik denk dat aandacht voor de darmen deel uitmaakt van de routinematige klinische zorg bij elk consult voor mensen met Parkinson. Parkinson begint bij veel patiënten in de darmen en langzame stoelgang komt veel voor, wat de werkzaamheid van uw medicatie en de eetlust beïnvloedt. Het heeft echt aandacht nodig”.

Hoewel een arts van verpleegkundige van Parkinson nuttige voedingsadvies kan geven, raadt dr. Bloem zelf aan dat zijn patiënten minimaal één keer naar een diëtiste gaan, “ik denk dat het deel uitmaakt van de standaardzorg”.

(Bron: Parkinson’s Life / A voice for the international Parkinson’s community)

Endingpd.org

LIVING HEALTHY WITH PARKINSON STUDY

Kijk ook eens naar de studie Gezond leven met Parkinson van Laurie K Mischley en Joshua Farahnik.
Het Living Healthy with Parkinsons-project zou niet mogelijk zijn zonder de genereuze steun van Bill en Sondra Fondren (let op pagina’s zijn in het Engels).

“We hebben meer dan 1.500 mensen met de ziekte van Parkinson ondervraagd om te begrijpen welke sociale, voedings- en leefstijlfactoren verband houden met de langzaamste en snelste progressie. We analyseerden ook de correlatie tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen en de ernst van de PD-symptomen”, aldus Laura K Mischley.


Wat ook wel belangrijk is om te weten is het volgende. Vitamine C zit in groente en fruit; vitamine D in vette vis, vlees en eieren; en zink in vlees, kaas, noten en schaaldieren. Resveratrol komt voor in druivenschil, rode wijn, cranberry en bosbes; quercetine in kappertjes, rode ui, pepers, extra pure chocolade, vlierbes, boerenkool en appel; en EGCG zit in groene thee.

Resveratrol, quercetine en EGCG zijn zogeheten zinkionoforen, stoffen die zorgen voor het transport van zink in lichaamscellen. Dat is belangrijk, want zink remt de vermenigvuldiging van virussen.

Groenten en fruit zijn gezond! Dat weet iedereen. Maar wist je ook dat vitaminen en mineralen niet altijd even gemakkelijk door je lichaam worden opgenomen? Soms hebben verschillende vitamines en voedingsstoffen elkaar nodig voor een goede opname zodat ze niet onverrichter zaken in het toilet belanden i.p.v. in je lichaam. Een voorbeeld daarvan is broccoli samen met tomaat. En zo zijn er nog meer combinaties mogelijk.

Kijk eens verder op Mens en Gezondheid Infonu

Groenten die aandoeningen helpen genezen. De natuur heeft altijd het beste voor met ons. Miljoenen jaren natuurlijke evolutie heeft een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie ligt opgeslagen in het DNA van de mens. Dit houdt in dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft en dat zongerijpte gewassen in oorspronkelijke staat precies DAT BEZITTEN wat het lichaam nodig heeft. Meer luisteren naar het lichaam en minder naar het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn te begrijpen wat het lichaam echt nodig heeft. De natuur weet uiteindelijk altijd wat het beste is voor de mens, niet de mens zelf. Alfalfa, een smaakvolle kiemgroente, bevat zeer veel fytonutriënten en waarbij het lichaam beter kan ontgiften. Alfalfa is eveneens goed voor mensen met diabetes type 2. Alfalfa is werkzaam bij aandoeningen van de urinewegen. Alfalfa is ook goed bij meno pauzale klachten.
Andijvie, bevat vele bitterstoffen, net als witloof en cichorei. Ze behoren ook tot dezelfde plantenfamilie. Andijvie staat bol van vitaminen en mineralen. Voornamelijk vitamine K belangrijk voor de botopbouw.
Ajuin, bevordert de bloedsomloop, gaat plaatjesaggregatie tegen. Heeft een licht anti-astmatische werking. Ajuin is licht diuretisch en bevordert een betere slaap. Verder stimuleert de ajuin de productie van maagsappen waardoor de spijsvertering beter verloopt.
Asperges, zijn zeer goed bij blaasontstekingen en verhoogd urinezuurgehalte.
Broccoli, draagt bij tot preventie van maag-, colon-, mond-, prostaat-, blaas-, en longkanker. Het beschermt tegen maagontstekingen en maagzweren (ook van het duodenum). Bevordert het gezichtsvermogen. Helpt de lever en de pancreas bij hun ontgiftend vermogen.
Pompoen, is ontzwellend op de prostaat en stimuleert de slaap. Echt rustgevend. Pompoen is de groente bij uitstek voor plasproblemen en heeft een worm afdrijvend effect.
Artisjok, werkt goed bij leverontsteking, stimuleert de leverfuncties. Artisjok bevat de smaken bitter en wrang, beide krachtige ontgiftende smaken voor het lichaam, de lever. Stimuleert betere gal. Artisjok is eetlustopwekkend en helpt bij dyspepsie. Ondersteunt een evenwichtige cholesterolspiegel.
Venkel, is darmgas verdrijvend, kramp opheffend, eetlustopwekkend, bevordert de maag-darmperistaltiek, ontstekingsremmend en bevordert de melkproductie.
Peterselie, is menstruatie bevorderend, werkzaam bij haaruitval, stimuleert de melkproductie, zeer hoge voedingswaarde, preventie van osteoporose, tegen slechte adem en verlicht oedemen.
Bonen, zijn goed tegen obesitas, vermindert de absorptie van koolhydraten in de darm, helpt de pancreas om de bloedsuikerspiegel te handhaven.
Bloemkool, is een winterse topgroente die vitamine c in grote hoeveelheden bevat. Beschermt tegen colonkanker. Helpt bij de lever ontgifting.
Selderij, heeft mild diuretische eigenschappen, goed als preventie van blaasontsteking, heeft licht kramp opheffende werking en is wind verdrijvend. De knol wordt soms ook wel de Europese ginseng genoemd vanwege de algemeen gezondheid bevorderende werking.
Wortels, hebben een goede voedingswaarde voor de mens, en zijn nuttig voor de groei bij kinderen. Bevatten zeer veel antioxidanten en helpt kanker te voorkomen. Door hun hoge gehalte aan caroteen zijn wortels bij uitstek voor de weerstand van de huid en de bescherming van de slijmvliezen. Wortels beschermen tegen hart- en vaatziekten. Goed voor de ogen en het nachtzicht.
Spinazie, is goed voor zwangere vrouwen. Spinazie is rijk aan foliumzuur (vitamine B11), en beschermt tegen atherosclerose. Beschermt het netvlies van de ogen. Het bevat veel chlorofyl en dat ondersteunt de weerstand. is licht wind verdrijvend en koortsverlagend. Een groente dat goed is voor diabetespatiënten, het helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen
(Bron Daniël Derweduwen; http://www.danielderweduwen.be)

Wat ook een zeer interessante site is, Voedingswaarde Tabel

Gevarieerd voedsel bevat een grote diversiteit aan voedingsstoffen die nodig zijn voor een goed functionerend immuunsysteem