Over ons

Jolanda en Hans

Hoe wij de Italiaanse keuken omarmt hebben, Welkom bij ‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

OVER

Graag willen wij jullie deelgenoot maken van hoe wij onze passie beleven, en vooral proeven. “Il gusto dell’Italia”! Oftewel, ‘de smaak van Italië’!

Even voorop gesteld! Uiteraard begrijp ik dat voor ons Parkinsonians het nuttigen van voeding zeer uiteenlopend kan zijn. Daarom zal je ook diverse manieren tegenkomen om Italiaans te koken.
In dit blog zullen wij authentieke Italiaanse recepten, van Salsa (sauzen) en Zuppa (soep) naar Riso (rijst, risotto) tot aan Pasta’s delen met jullie. Met veel Verdure (groenten) Pesce (vis), Carne (vlees) of juist zonder. Eenvoudig tot zeer uitgebreid. Niet teveel, precies genoeg. Wat je overhoud, bewaren!
Dus hopelijk voor jullie allemaal wel iets te vinden.


Nu zijn er zoveel recepten op het internet te vinden, waarom wil ik dit dan delen zou je je kunnen afvragen? 

Eigenlijk gaat het me meer om het beleven, de hele manier van hoe Italianen het eten beleven. Met liefde, muziek, goede wijn, heerlijke olijf-oliën en mooie gezonde ingrediënten’ 

Dat maakt het dat het eten in Italië zo veel anders is. En ik als Parkinsonian heb er heel veel aan. Lees maar verder op ons blog!

Wij koken altijd samen! Met Italiaanse muziek op de achtergrond, glaasje wijn erbij en pas om 19.00 beginnen met koken zodat we rond 20.00/20.30 kunnen gaan proeven. Dus ook Italiaanse etenstijden!
Eén belangrijk ingrediënt moet er altijd in: 
Liefde!

Wat betreft mijn medicatie komt de etenstijd ook goed uit. Dit is natuurlijk bij veel van ons een crime. Ik hoop intens dat je dit ook zo kan regelen zodat jullie ook hier plezier aan kunnen beleven.

Mooie schaal voor op tafel

Hoe doen we dat nou, dat samen koken

Het begint zo rond vier uur in de middag met Antipasto, kleine dingen zoals amandelen, gemixte noten, kleine toast al dan niet met pesto of humus (soms wat uitgebreider, ontdek het op dit blog). De ene keer met water, maar vaak ook met een biertje of een glaasje wijn. Dan om 19.00/19.30 wordt het tijd om de keuken in te duiken. De ene keer kiest Jolanda een gerecht, uit haar hoofd of van internet of uit een boek. De andere keer kies ik een gerecht, uit mijn hoofd of uit een boek. De ene keer doen we dat om de dag en soms kiezen we voor een paar dagen achter elkaar. Dat ligt er trouwens ook aan wat we (nog) in de koelkast hebben liggen.
Belangrijk! Alles wat je overhoud aan groente kun je de dag erna of een paar dagen later in een ander gerecht gebruiken. We gooien absoluut niets weg!
Sommige ingrediënten zijn zelfs standaard in de koelkast aanwezig. Zie ‘wat gebruiken we zoal’!


Vervolgens doet Jolanda meestal de groenten e.d. snijden omdat dat voor mij lastig is en niet zo snel gaat. In de tussentijd kook ik bijvoorbeeld het water voor Pasta, begin met de Riso. O ja, eerst schenken we de wijn in;) en muziek aan (zie knop muziek). Of ik ga in delen (hoe vaker ik loop hoe beter) alvast de tafel dekken. Ook hier maken we er een feest van.

Want je kan tenslotte ook bij jezelf uit eten gaan!‘ Mooi tafelkleed, het eten uit warme of koude schalen. Pannen (behalve de soeppan) horen in de keuken! 

In de winter kaarsen op tafel, in het voorjaar en de zomer als het kan buiten eten (voor ons is dat een mooi balkon op het westen) leuke Italiaanse borden en uiteraard peper, zout, olijfolie en kruiden. Heb je eten over, maak er een salade van! Lees verder op de recepten pagina’s.

Tip: zet je ‘mindset’ om en gebruik net als wij kleine borden zodat je twee keer kan opscheppen en toch de juiste hoeveelheid eet. Probeer eens in plaats van 100 gr pasta of riso 75 gr per persoon te nemen en in plaats daarvan meer groente te nemen. Wissel de dagen af. Ene dag pasta met vlees, de dag erna alleen pasta met groente, derde riso met vis, vierde dag gegrilde groente met brood, vijfde dag soep met brood enz. Het maakt je gelukkig en gezonder!’


“En nu staat er in ieder geval weer heerlijke pastasaus op tafel en is de smaak terug om daarvan te genieten…”

Uit het bijzondere boek ‘Parkinson bij de psychiater’ van Odile van den Heuvel en Sonja Rutten

Groeten uit Italië
Gebruik kleine borden, kan je twee keer opscheppen.
(Spaghetti alla Carbonara)

De dag erna, doe ik de afwas als Jolanda aan het werk is. Goed voor mijn motoriek en zo verdelen we al wat huishoudelijke taken.%d bloggers liken dit: