Polo con Pomodore in tecia / Kip in tomatensaus uit Venetië

Formaggio, salsiccia e carne

Voor 4 personen
Ingrediënten,

4 mooie kipfilets of 1 hele kip van ongeveer 1 kilo in stukken gesneden, 1 ui, 1 wortel, 1 kleine stengel bleekselderij, 1 knoflook, 4 el extra vergine olijfolie, handvol verse bladpeterselie, handvol gehakte rozemarijn (mag ook droog uit de pot), een flinke snuf peperoncino, 1,5 glas rode wijn, 2 x 400 gr tomaten uit blik (je kan natuurlijk ook 4 verse tomaten en tomatenpuree gebruiken), polenta of GnocchiPecorinoMaak de groente schoon. Snijd de ui, wortel, stengel bleekselderij, knoflook in stukken, doe ze in een keukenmachine en hak alles klein maar hou het een beetje grof. Verhit de extra vergine olijfolie op middelhoog vuur in een braadpan (let op niet te heet laten worden) en voeg direct de gehakte groente en een handje fijngesneden bladpeterselie (de rest houd je voor garnering) toe, totdat je het begint te ruiken. Voeg de stukken kipfilet toe en bak hem aan beide kanten totdat hij begint te verkleuren. Voeg flink wat zout en zwarte peper toe plus de rozemarijn en peperoncino. Meng alles goed en blus af met 1 glas rode wijn en laat die een beetje inkoken. Nu doe je tomaten uit blik, of de verse tomaten met tomaten puree erbij (spoel de blikken met een half glas rode wijn en doe die ook in de pan, zodat je alle saus kan gebruiken) en meng door elkaar. Zet het vuur hoger zodat de tomaten goed warm worden, zet daarna het vuur lager en laat met de deksel schuin op de pan voor 1 uur sudderen. Kijk regelmatig of de saus niet te droog wordt, voeg desgewenst wat water of rode wijn toe. Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout en zwarte peper toe.

Maak ondertussen de polenta of Gnocchi (zie pagina ‘Zelf maken van Brodo tot Antipasti’). Maar je kan natuurlijk ook van te voren ingevroren polenta of Gnocchi gebruiken, is wel net zo makkelijk.
Doe de deksel van de tomaten/kip helemaal op de pan en het vuur op zijn laagst als je meer tijd denkt nodig te hebben voor de polenta of Gnocchi. Zodra de polenta of Gnocchi bijna klaar is zet je het vuur onder de saus weer hoger, doe je de polenta in een mooie schaal met de saus erboven op. Als je Gnocchi hebt gemaakt doe je eerst de saus in een mooie schaal en dan de Gnocchi erover. Garneer met de rest van de fijn gesneden bladpeterselie en de geraspte Pecorino (die je ook op tafel zet om nog meer te gebruiken, lekkert hoor).

Buon Appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: