Calamari ripieni di ricotta, pangrattato, peperoncino e maggiorana / Inktvis gevuld met ricotta, broodkruim, chilipeper en majoraan

Tutto dal mare, pesce, gamberi e calamari e polpo

Voor 4 personen
Ingrediënten,

500 gr pijlinktvis lichaam zakken met tentakels (of 2 grote pijlinktvissen, mag ook 1 p.p.), 2 ansjovisfilet, olijfolie, 4 el ricotta, paneermeel ( het liefste 2x broodkruim van een paar dagen oud of 2 beschuiten) 1 el grof gehakte majoraan of uit potje, geraspte schil en sap van 1 citroen, 1 knoflook, 1 el Parmezaan, zeezout, zwarte peper, 2 verse chilipeper, 1 el grof gehakte bladpeterselie, handje venkel of bleekselderij groen, extra vergine olijfolie, kies je eigen pasta

Kleine pijlinktvisjes zijn voor het aanzicht leuker, je hebt ieder een aantal wat ook lekker is. De grotere zijn makkelijker te vullen. Je kan ze zelf schoonmaken (is even een klusje, zie zelf doen pagina, maar dan zit er ook meteen liefde in), maar je kan dit ook aan de visboer vragen om voor je te doen. Vraag wel de tentakels erbij.

Leg om te beginnen wat houten cocktail prikkers (aantal gelijk aan de pijlinktvisjes, of pijlinktvissen) in een bakje met water. Dan verbranden ze niet in de oven. Breng een pan water met zout aan de kook. Kook de tentakels 10 min, haal ze uit de pan en spoel ze onder de koude kraan. Hak grof en zet apart. Het kookwater gebruik je voor de pasta die je zelf gekozen hebt en kook je aan het einde als het gerecht bijna klaar is.
Verwarm de oven op 180 gr. Meng in een kom de ricotta met paneermeel, majoraan, citroensap, fijngesneden knoflook, parmezaan (kijk maar zelf hoeveel je wilt) en de gehakte tentakels. Breng alles op smaak met zout en peper en een flinke scheut extra vergine olijfolie.
Dit wordt leuk!! (Probeer het mede Parkinsonian, dit kan je! De grotere zijn wel makkelijker te hanteren).
Vul nu de pijlinktvis zakjes met een theelepel of spuitzak met de ricotta vulling en steek de opening horizontaal vast met 1 cocktail prikker zodat de vulling erin blijft.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en vet het met je handen in met de olijfolie. Leg de gevulde pijlinktvisjes op de bakplaat en zet deze voor 8-12 min in de oven totdat de zakjes doorzichtig zijn.
Kook ondertussen de pasta en maak ondertussen de dressing. Doe de ansjovis, chilipeper, en peterselie in een kom die groot genoeg is om de pijlinktvisjes uit de oven te bevatten. Schenk er net genoeg extra vergine olijfolie bij om een dikke saus te maken. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Neem de inktvisjes van de bakplaat, leg ze in de kom met dressing en rol ze erdoor heen.
Leg de inktvisjes op een mooie schaal, naast een mooie schaal met de pasta.
Sprenkel de resterende dressing verdeelt over beide schalen en garneer met de venkel of bleekselderij groen.

Ook lekker met gebakken Gnocchi en een frisse zomersalade! Bijvoorbeeld Insalata de spinaci

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: