Zuppa di cottura con crostini e fontina / Koolsoep met crostini en fontina

Salse, Zuppe olio d’oliva

Zuppa

Voor 4 personen
Ingrediënten, let op dit recept heeft lange tijd nodig!

1 kool (bijvoorbeeld kleine groene kool, boerenkool), zout, peper, 25 gr boter of olijfolie, 1 ui, 4 tenen knoflook, Parmezaan, 100 gr fontina, 1,5 liter kippenbouillon of groentebouillon, extra vergine olijfolie

Fontina is een beetje, zachte, strogele kaas uit Aosta, Noord Italië. De kaas heeft een zoete, nootachtige smaak en kleine ronde gaatjes.

Verwarm de oven voor op 180/200 gr en vet een bakplaat is met de boter of olie. Breek voor de crostini brood in stukken of snijd hem in plakken, leg die op de ingevette bakplaat en rooster het brood goudbruin. Neem de bakplaat uit de oven en schakel de oven terug naar 160 gr.

Neem een soeppan waar de kool in past. Je kan eigenlijk wel elke kool voor dit recept gebruiken. Experimenteer en vind je eigen smaak. Vul de pan met water en zout erbij en breng aan de kook. Verwijder de taaie buitenbladen van de kool en spoel goed af onder de kraan. Hak de kool grof en dompel ze ongeveer 5 minuten in het kokende water tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en zet even apart.

Neem een grote vuurvaste ovenschaal met deksel (moet alles straks inpassen, dus niet te klein) en doe de boter erin. Smelt op laag vuur de boter met de ui in ringen en de knoflook in plakken en fruit zacht. Neem de pan van het vuur als de uien glazig zijn, knoflook niet aangebrand is. Doe nu de crostini, de kool, geraspte parmezaan, de fontina in gescheurde stukken en peper bij de ui en knoflook. Schenk er de bouillon over met de deksel erop en zet hem 2 uur in de oven. Opdienen met de heerlijke extra vergine olijfolie.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: