Stracci con piselli, fave, asparagi, limone ed erbe aromatiche / Stracci met doperwtjes, tuinbonen, asperges, citroen en kruiden

Pasta, Riso o Verdure

Stracci (pasta) betekent letterlijk afval: stukjes en beetjes. Zo heet het afgesneden deeg dat overblijft van het maken van andere soorten pasta. Als je niet zelf het deeg maakt, kan je ook harde pasta waarvan je een beetje in de zak over hebt in bij elkaar doen. Dat hebben wij in dit recept gedaan. Let wel op de verschillende kooktijden van de verschillende pasta’s.

Voor 4 personen
Ingrediënten,

1 basisrecept pastadeeg of verschillende 300 / 400 harde pasta’s die je over hebt bij elkaar, 3 knoflook, 500 gr doperwten gedopt of uit diepvries, 500 gr tuinbonen gedopt of uit diepvries, 100 gr verse asperges of uit diepvries, 1 citroen, 20 muntblaadje of handvol gedroogd uit pot, 20 basilicumblaadjes of handvol uit de pot, 50 gr pecorino of Parmezaan, extra vergine olijfolie, zout, zwarte peperAls je zelf de pasta maakt verdeel je het deeg in tweeën en rol het met de hand uit. Maak er lange, platte plakken van. Leg de plakken op een werkvlak bestoven met bloem. Snijd stukjes pasta van verschillende vormen en leg ze apart.
Als je de harde pasta gebruikt kook je ze straks volgens de tijd op de verpakking, let op niet elke pasta heeft dezelfde tijd nodig!
Breng twee pannen water aan de kook, één dadelijk voor de pasta en één voor de tuinbonen. Die moet je namelijk eerst goed gaar koken. Doe ook wat later even de asperges erbij, die moet je blancheren. Haal de asperges eruit en zet opzij. Haal als de tuinbonen gaar zijn ze van het vuur en zet ook opzij. Zet een braadpan op laag/middelhoog vuur en doe er de extra vergine olijfolie in. Doe de knoflook in plakjes in de pan en smoor twee min. Doe de tuinbonen, asperges en doperwtjes erbij. Kook ondertussen de harde pasta al dente. Doe nu de citroensap en geraspte schil van de citroen bij de groente. Schep een pollepel pasta vocht door de groente en meng goed zodat de extra vergine olijfolie en het warme water goed vermengen en je de groente nog verder gaart. Neem de pan van het vuur. Kook de verse pasta al dente (let op verse pasta heeft maar een paar min nodig) of de harde pasta is nu inmiddels al dente. Laat de pasta uitlekken en doe met hangend water bij de groente en meng goed. Doe nu de munt en basilicum gescheurd en naar smaak zout en peper erbij. Pecorino of Parmezaan doen we over de groente pasta op de borden en de finishing touche is wederom extra vergine olijfolie.

Tip: Bij dit gerecht hebben wij gegrilde tonijn gegeten: zet een grillpan in het begin op laag vuur, zodat de pan gloeiend heet wordt. Doe zwarte peper over beide kanten van de tonijnmoten en besprenkel met olijfolie. Grill de tonijnmoten ieder voor twee á drie min aan elke kant.
Voor de Stracci gebruikte we harde pasta waarvan we allen een beetje over hadden, orecchiette, fusilli, penne.

Buon Appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: