Spaghetti alla cozze / Spaghetti met mosselen

Tutto dal mare, pesce, gamberi e calamari e polpo

Het is hoog zomer, warm, heel warm, dan eten we lekker vis om een uur of half tien in de avondVoor 4 personen
Ingrediënten,

1 kg mosselen, 4 rijpe tomaten, 5 knoflook, 4 el extra vergine olijfolie, 1 glas witte wijn, handvol peterselie (mag ook droge zijn uit pot), 360 gr spaghetti of linguine

Doe de mosselen in een grote kom met koud water. Laat een halfuurtje staan om zand te verwijderen (hoeft niet als je 2 kg in een bak koopt), spoel de mosselen af en verwijder de baarden aan de buitenkant. Doe daarna de mosselen zonder water in een grote pan en doe de deksel erop. Zet 10 min op hoog vuur. De schelpen moeten daarna geopend zijn. Zet het vuur uit en haal de mosselen met een schuimspaan uit de pan, én bewaar het kookvocht! Gooi nog gesloten mosselen weg die zijn niet goed. Haal de mosselen uit de schelpen, verwijder eventuele baarden en houd er een twaalftal in de schelp voor garnering. Zeef het kookvocht door keukenpapier om het laatste zand, stukjes schelp eruit te filteren. Ontvel de tomaten en ontdoe ze van de zaadjes (anders wordt de saus te nat) en snijd ze in stukken. Zet het water voor de spaghetti of linguine op en breng aan de kook. Fruit ondertussen de gesnipperde knoflook in de olie op middelmatig vuur, voeg de tomaten en de wijn toe en laat 5 min koken. Doe nu de peterselie erbij. Je kan verse fijn gesneden nemen of gedroogde uit de pot, wat je wilt. Je hoeft geen zout toe te voegen, want de mosselen zijn al zout genoeg van zichzelf. Voeg de mosselen en 150 ml van het kookvocht toe en laat nog enkele minuten pruttelen totdat de saus ingedikt is. Kook ondertussen de spaghetti of linguine volgens aanwijzing op de verpakking. Doe de spaghetti of linguine in de pan met saus goed roeren en doe over in een mooie schaal. Garneer met de mosselen in de schelp, wat peterselie. Lekker laat genieten met een heerlijk glas rosé of witte wijn. Carpe Diem!

Tip: Kan je geen mosselen in schelp krijgen of heb je hier geen zin in, kan je ook ingevroren mosselen zonder schelp gebruiken. 

Maak dan ook eens deze:

Spaghetti con le cozze / Spaghetti met mosselen

Aantal personen en ingrediënten blijven gelijk, behalve de mosselen. Die zijn zonder schelp uit de diepvries of verse bij de visboer.Verhit de olie en de wijn in een grote braadpan en doe de mosselen erbij. Roer de mosselen op hoog vuur door de olie en de wijn. Haal de mosselen met een schuimspaan uit de pan en zet opzij. Kook de spaghetti volgens de verpakking. Doe ondertussen de geplette knoflook bij de olie/wijn/mosselwater in de braadpan n kook op hoog vuur in, zodat het aroma zich concentreert. Doe de in stukken gesneden tomaten erbij en kook nog eens voor 4 min, tot de saus wat indikt. Doe de mosselen en een half bosje verse peterselie erbij en warm alles goed door. Breng op smaak met zout en peper. Kook de spaghetti al dente en doe na afgieten bij de mosselsaus. Doe over in een mooie schaal en garneer met de andere helft van de peterselie.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: