Spaghetti al nero di seppie / Spaghetti met inktvisinkt

Tutto dal mare, pesce, gamberi e calamari e polpo

Voor 2 personen
Ingrediënten,

300 gr inktvissen met inktzakken (of tubes met inktvisinkt uit een potje), 3 el extra vergine olijfolie, 2 knoflook, peperoncino (chilipeper), handvol bladpeterselie, 125 ml witte wijn, 140 gr spaghetti (mag ook volkoren zijn), zout, zwarte peperAls je verse inktvissen hebt met inktzakken ga je als volgt te werk: Trek de kop en ingewanden uit het lijf. Maak de inktzak los van de rest van de ingewanden (let op voorzichtig doen, anders gaat de inktzak kapot, ben je de inkt gelijk kwijt) zonder hem door te prikken, spoel hem voorzichtig af en leg hem in een kom. Was het lijf. Snijd de kop net onder de ogen af, laat de tentakels heel en gooi de kop weg. Trek de doorschijnende ‘ruggengraat’ uit het lijf, spoel de buis (tube) schoon en verwijder het binnenste vliesje (soort mesje).

Wil je het iets makkelijker, dan koop je kant en klare (ingevroren, laat ontdooien) inktvistubes en tentakels. In dit geval koop je bij een goede Italiaanse speciaal zaak een potje of zakje inktvisinkt. Ga als volgt verder met bereiden,

Snijd het lijf of de tube in reepjes van 6 mm en snijd de tentakels in stukjes. Dep droog. Verhit de olie op middelhoog vuur (laat de olie niet aanbranden) in een braadpan met deksel en voeg de inktvis toe. Zet het vuur even hoog zodat het vocht verdampt, voeg nu de in stukjes gesneden knoflook, peperoncino, peterselie, zout en zwarte peper toe. Voeg wanneer je de knoflook begint te ruiken de witte wijn toe en zodra het borrelt leg je de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 15 min sudderen tot het vocht bijna is opgenomen. Snijd de inktzak open (of pak een grote theelepel uit het potje) en meng de inkt met 150 ml water. Roer goed zodat het water en de inkt elkaar liefdevol omarmen. Giet het mengsel bij de inktvis saus in de pan, spoel bakje met witte wijn na en doe er ook bij. Vis moet tenslotte blijven zwemmen. Leg een deksel op de pan en laat wederom voor 15 min sudderen zodat het geheel goed met elkaar mengt, de inktvis gaar en mals is. Contoleer of de saus niet te dik wordt, doe er anders nog wat water of wijn bij. Proef of er nog meer zout bij moet.
Kook ondertussen de spaghetti (mag ook volkoren zijn) al dente. Giet af en doe de spaghetti bij de saus, meng wederom goed door elkaar zodat de spaghetti de inkt opneemt en voeg desnoods wat kookvocht toe. Garneer met extra peterselie en zwarte peper.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: