Sbriciolona alle mandorle / Kruimelcake met amandelen uit Veneto

Bevande, Dolce, Frutta

Voor 8 – 10 personen
Ingrediënten,

200 gr ongepelde amandelen, 1 ei, 140 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker, 250 gr zachte roomboter, 250 gr bloem, 1 borrelglaasje Amaretto Likorette, zout

Sbriciolona is Italiaans voor verkruimelen.

Verwarm de oven voor op 180 gr. Vet met een klontje boter een springvorm in van 28 cm doorsnee en bestuif die licht met bloem. Doe de amandelen in een keukenmachine en hak ze met de pulseer knop tamelijk fijn, zodat er wel nog een paar harde stukjes in zitten (je kunt ze ook fijnmalen met een deegroller).
Klop het ei met de suiker en vanillesuiker romig. Leg de zachte boter op een bord en maak met een vork fijn maar laat niet smelten. Klop geleidelijk de bloem, boter en een snuf zout door het eiermengsel. Voeg de gemalen amandelen en het borrelglaasje Amaretto toe en meng deze met je handen erdoor totdat je een grof deeg hebt.
Schep het deeg lepel voor lepel in de springvorm en maak het een beetje plat zodat het de hele bodem bedekt. Het deeg ziet er niet al te mooi uit, maar het verspreidt zich nog tijdens het bakken. Zet het ongeveer 40 min in de oven tot het goudbruin is.
Laat afkoelen en snijd het in punten, als dat lukt want het is erg kruimelig. Klop wat slagroom met een beetje vanille en suiker, serveer het erbij. Lekker nog een glaasje amaretto erbij. Jammie!

Wist je dat; de amandel een steenvrucht is aangezien het de pit van de vrucht is. Amandelen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Tegenwoordig komt bijna 80% van de amandelen uit de VS met name uit Californië. Ook Spanje heeft een grote productie van amandelen (deze worden meer en meer door andere Europese landen ingekocht vanwege de bestrijdingsmiddelen die in de VS nog steeds worden gebruikt). Amandelen staan bekend om de grote hoeveelheid antioxidanten die ze bevatten. De amandel is rijk aan de antioxidant vitamine E. Antioxidanten kunnen een rol spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker, en bij het vertragen van het verouderingsproces. Het magnesium in amandelen is goed voor sterkere botten en speelt een rol in verschillende enzymprocessen in het lichaam. Amandelen bevatten ongeveer 90% onverzadigd vet. Én de amandel bevat zeer veel eiwit.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: