Rombo con patate e funghi al forno / Zoute vis met aardappel of gnocchi en paddenstoelen

Tutto dal mare, pesce, gamberi e calamari e polpo

Als je van vis houd, hou je ook van de zee. Als je van de zee houd, hou je ook van zout!
Dit gerecht eten de Venetianen graag, ze houden van de zilte lucht die over de Lagune waait, zeker als het in de zomer warm is. Veelal zouten ze de vissen, soms wel een week. Bij dit recept doen we het iets korter en wij ook met minder zout. Zeker als je altijd al weinig zout gebruikt is dat wel aan te raden!

Voor 4 personen. let op de vis moet minstens twee uur marineren
Ingrediënten,

Ongeveer 820 gr verse platvis, zoals kabeljauw of tarbot (uit de diepvries is ook goed), 2 knoflooktenen in dikke plakken, 1 klein bosje peterselie of een handvol uit een potje, 4 el extra vergine olijfolie, 500 gr aardappels geschild en in plakjes gesneden of 300 gr eigen gemaakte Gnocchi, 60 ml witte wijn, 300 gr verse champignons (mag ook een heel bakje uit de supermarkt)

Doe om te beginnen de olie in een vaste ovenschaal en strooi (niet teveel doen) grof zeezout op de bodem. Snijd de vis aan de zijkant open en doe er een plakje knoflook met wat peterselie in. leg ook wat plakjes knoflook in de schaal en leg de vis daarboven op. Als je van zout houd kan je over de vis ook nog grof zeezout strooien, maar bedenk wel dat het erg zout wordt. Zet de schaal afgedekt met folie minimaal twee uur in de koelkast zodat de vis het zilte zout opneemt.
Schil de aardappelen en snijd deze in dunne plakken, leg even in een schaal met koud water zodat ze niet bruin worden. Of kook de Gnocchi (zelf gemaakte uit de diepvries) even voor en zet opzij. Snijd de champignons in plakjes.
Verwarm de oven ongeveer een half uur voor het koken op 180/200 gr.
Haal de vis uit de koelkast en doe de (even droog deppen) schijfjes aardappel of Gnocchi rondom de vis erbij en zet je de schaal in de op 180 gr voorverwarmde oven voor ongeveer een 15 min. Giet nu de wijn erover en zet de schaal nog eens 15 min in de oven (inmiddels moeten de aardappels/Gnocchi goudbruin zijn). Doe nu de champignons met wat extra vergine olijfolie over de vis en aardappelen/Gnocchi en zet de schaal wederom voor 10 min in de oven. Garneer met peterselie. Verwijder bij het opdienen de vel en de graten van de verse vis (diepvries is dus iets makkelijker).

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: