Risotto speciale di gamberi alla griglia con asparagi Speciale Risotto met gegrilde garnalen en asperges. van Hans

Tutto dal mare, pesce, gamberi e calamari e polpo

Voor 2 personen
Ingrediënten,

10 grote diepgevroren garnalen zonder pantser per persoon, 150 gr Arborio Risotto, 1 steelpan zelf gemaakte Brodo di pesce (vis bouillon), naar wens hoeveelheid asperges uit de diepvries (indien te koop verse asperges), eventueel iets van mossel of garnalen water uit de diepvries (wat je over hebt van een eerder gerecht, dit maakt deze risotto specialer), 1 grote ui, 3 knoflook, 1 wortel, 1 stengel bleekselderij, handvol zwarte peper korrels, 1/2 blokje visbouillon, 2 laurierblaadjes,  1 el roomboter, olijfolie, extra vergine olijfolie,  1, 1/2 glas witte wijn, 1 borrelglaasje brandy, handvol gedroogde dille, handvol gedroogde of verse peterselie, zwarte peperBrodo: zet een steelpan tot de helft gevuld met water op en ontdooi de garnalen hier in tot het vrieswater ontdooid is. Haal de garnalen er met een schuimspaan uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe de in stukken gesneden wortel, bleekselderij en een klein stuk ui, 1 knoflook, de zwarte peperkorrels, 1/2 blokje visbouillon, laurierblaadjes, (als je verse asperges gebruikt doe je de uiteinden erbij) 1/2 glas witte wijn en het mossel of garnalen water erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat voor minstens een uur pruttelen.

Gemarineerde garnalen: dep de garnalen droog tussen keukenpapier. Snijd 1 knoflook in grove stukken, doe in een kom en doe de garnalen erbij. Doe er zwarte peper, dille en 2 el olijfolie bij. Doe er ook de asperge topjes bij. Meng goed en laat ook voor minstens een uur op elkaar inwerken. Je gaat de garnalen pas grillen als de risotto bijna klaar is.

Risotto: doe olijfolie in een braadpan en bak de rest van het ui in stukjes gesneden en de in stukjes gesneden derde knoflook erbij. Bak totdat de ui glazig is, je de knoflook begint te ruiken. Doe er dan de riso bij en bak deze gedurende 2 min mee. Als je verse asperges gebruikt snijd je het middengedeelte (uiteinden gaan in de brodo) in stukjes en bak je even mee met de risotto. Die uit de diepvries doe je er later pas bij. Blus af met 1 glas witte wijn en laat verdampen. Roer goed en begin nu met de brodo lepel voor lepel toe te voegen. Roer regelmatig totdat de riso het vocht heeft opgenomen en voeg weer een lepel toe. Blijf dit doen totdat de risotto beetgaar is.

Zet ondertussen een grillpan op hoog vuur, hij moet gloeiend heet zijn.

Gegrilde garnalen: begin op het laatst met het grillen van de garnalen en de asperge topjes. Meng de garnalen en asperges nogmaals door elkaar en doe ze in de grillpan. Grill ze voor 3 min iedere kant. Draai de garnalen om en grill ook de andere kant voor 3 min. Blus af met de brandy, hij moet sissen. Doe de garnalen direct met de verdampte brandy bij de risotto, meng erdoor.

Doe ondertussen de in stukjes gesneden asperges (uit de diepvries, verse laat je eerder meebakken, zie boven) bij de risotto en laat mee warmen. Doe nu ook de 2 klontjes roomboter erbij en meng goed zodat de risotto lekker romig wordt en laat nog even rusten voordat je hem opdient. Garneer met de peterselie.

Tip: Omdat je bij de brodo het weekwater van de mosselen of garnalen hebt gebruikt kan je deze beter nu weggooien. Gebruik je dit niet, kan je de rest invriezen.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: