Risotto con barbabietole arrostite, timo e gorgonzola / Risotto met geroosterde rode bieten, tijm en gorgonzola

 

Pasta, Riso o Verdure

In Milaan, Noord-Italië waar risotto het typische en traditionele gerecht is, wordt knoflook niet gebruikt en vooral niet met gorgonzola, een ander typisch Milanees gerecht.  Gorgonzola is een smakelijke kaas met een pittige noot die de knoflook dempt, verbergt.  In feite wordt risotto met gorgonzola in Milaan alleen gemaakt met toevoeging van gehakte walnoten aan het einde van het koken.


Voor 2 personen
Ingrediënten,

250 g rode bieten, 2 sjalotjes, 2 knoflook, 3 el olijfolie, 2 el verse tijmblaadjes, 175 g risotto, 150 ml half zoete rosé, ½ l paddenstoelenbouillon, 75 g walnoten, 80 g gorgonzola

Rooster eerst de rode (ongekookte) bieten in de oven: was ze goed onder de kraan, dep ze droog, doe er tijm overheen, wikkel ze in aluminiumfolie en leg ze een uur in een voorverwarmde oven van 200 graden. Trek de schilletjes van de bieten als ze gaar en afgekoeld zijn. Snij ze in kleine blokjes.
Snipper de sjalotjes in kleine stukjes en hak de knoflook fijn.
Verhit de olijfolie in een braadpan met antiaanbaklaag en fruit de sjalotjes twee tot drie minuten. Voeg dan de knoflook en de tijmblaadjes toe en fruit deze nog een minuutje mee. Voeg de risotto toe en bak deze al omscheppend zo’n twee minuten. Blus af met de wijn en laat deze wat inkoken. Voeg dan scheutje voor scheutje de bouillon toe. Blijf in de pan roeren en voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Blijf dit doen totdat alle bouillon is opgenomen en de risotto beetgaar is. Dit duurt een minuutje of 15-20 (kijk op de verpakking voor de gebruiksaanwijzing en blijf proeven). Rooster ondertussen de walnoten een minuutje of drie in een droge koekenpan, tot ze lekker ruiken en hun smaak goed naar voren komt. Snij de kaas in blokjes en roer deze samen met de bietenblokjes door de gare rijst. Verwarm even een minuutje mee en geniet van het moment waarop je witte risotto ineens knalroze wordt! Draai het vuur uit, verkruimel de noten en roer deze nog door de risotto en breng op smaak met peper en zout.

Buon Appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: