Rigatoni con purea di melanzane / Rigatoni met auberginepuree

Pasta, Riso o Verdure


Voor 4 personen
Ingrediënten,

2 aubergines, 4 el extra vergine olijfolie, 1 rode ui, 1 knoflook, 1 strengel bleekselderij, handvol groene olijven, 1 el kappertjes op azijn, 100 gr gerookte pancetta of 1 bakje spekblokjes, 2 rijpe tomaten, 1 glas droge witte wijn, handvol verse basilicum of bladpeterselie (mag ook allebei en ook gedroogd uit de pot), 300 gr Rigatoni (geribbelde, holle pasta), Pecorino, zout en zwarte peper


Was de aubergine, snijd de kapjes eraf en snijd de aubergine in de lengte door midden. Je kunt ze op twee manieren bereiden, namelijk door ze te stomen of door ze te bakken in de oven:
Om ze te stomen leg je ze in een stoommandje in een grote pan met een laagje water. Dek af, breng het water aan de kook en laat koken totdat de stoom de aubergines zacht heeft gemaakt;
Om ze in de oven te bakken leg je de aubergines op een bakplaat en bak je ze in een op 180 gr voorverwarmde oven tot ze gaar zijn.


Het stomen maakt ze zachter, in de oven worden ze droger.
Schraap het vruchtvlees met een el uit de schil en schep het in een kom. Prak of pureer het vruchtvlees fijn. Verhit de olie in een braadpan en bak de fijngesneden ui en knoflook 5 min. Voeg de in stukjes gesneden bleekselderij, de ontpitte en in ringen gesneden olijven, de kappertjes en de in blokjes gesneden pancetta (of spekblokjes) toe. Roer door elkaar en bak nog 5 min. Voeg de fijngesneden tomaten, de auberginepuree en de wijn toe. Breng op smaak met zout en laat 15 min sudderen. Roer af en toe. Kook ondertussen de Rigatoni al dente. Voeg enkele min voordat je het vuur van de saus uit zet de met de hand gescheurde basilicum of fijngesneden peterselie (of beiden, ook lekker) toe, bewaar iets voor de garnering. Als de saus te dik wordt voeg je wat wijn of kookvocht van de Rigatoni toe. De saus moet de juiste dikte hebben om aan de pasta te blijven plakken. Voeg de Rigatoni toe aan de saus met nog twee sauslepels kooktocht, roer goed door elkaar en doe over in een mooie schaal. Garneer met de laatste basilicum/bladpeterselie en bestrooi met veel geraspte Pecorino.

Buon Appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: