Polpo con patate / Octopus met aardappels

Tutto dal mare, pesce, gamberi e calamari e polpo

Voor 4 personen
Ingrediënten,

250 gr octopus, 4 el olijfolie, 1/2 ui, 2 knoflook, een snuf peperoncino, 125 ml witte wijn, 375 ml groentebouillon, 250 gr aardappels, 1 el peterselie

Vraag aan de visboer of hij de octopus voor je schoonmaakt. Vraag eventueel voor een ander recept de inkt zak mee. je kan hem natuurlijk ook zelf schoonmaken. Het is even een werkje en duurt iets langer, maar wel net zo lekkerder. Zo doe je dat,

Maak de octopus schoon… Snijd met een scherp mes tussen de kop en de tentakels, net onder de ogen. Pak het lijf en duw met je wijsvinger de bek omhoog en eruit via het midden van de tentakels. Snijd de ogen uit de kop. Maak vervolgens de kop schoon. Maak voorzichtig aan één kant een snede zonder de inkt zak te raken (die wil je heel houden voor een ander recept) en schraap alle ingewanden eruit. Spoel de kop onder de kraan af zodat al het gruis eruit gaat en laat de kop uitlekken. Laat de tentakels aan de lange kant, snijd de rest van het vlees in stukken van 3 cm lang.

Verhit de olie in een flink pan met dikke bodem, bak de ui tot hij zacht en goudgeel is. Voeg de stukken octopus toe en zet het vuur hoger, deksel op de pan. Als vrijwel alle vocht verdwenen is doe je de knoflook en peperoncino erbij en roer erdoor. Voeg na 2/3 min de wijn toe en laat de pan zonder deksel op hoog vuur staan totdat de wijn bijna geheel opgenomen is door de octopus (hij wilt blijven zwemmen). Giet nu de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat voor ongeveer 30 min sudderen. De eerste 10 min met deksel, daarna zonder.
Kook ondertussen de aardappels 10 min in een pan met licht gezouten water tot de aardappels net gaar zijn maar nog wel stevig. Giet ze af. Doe de aardappels aan het einde van de 30 min bij de octopus, wanneer er net nog wat vocht over is en laat nog 5 min sudderen (op het eind moet alles vrij droog zijn). Proef of er nog zout, peper bij moet. Zet het vuur uit en laat nog 10/15 min op de warme bron staan zodat de aardappels het vocht kunnen opnemen. Bestrooi met peterselie.
Serveer warm of op kamertemperatuur met een frisse salade.


Gegrilde Polpo met ui

Je kan natuurlijk in plaats van aardappels ook gnocchi of pasta erbij serveren. Doe eigenlijk hetzelfde als met de aardappelen.

Een andere variant die ook erg lekker is, is de dat je de octopus en knoflook samen grillen in een grillpan (niet schrikken de octopus gaat ineens leven) en afblussen met grappa of brandy. Daarna bij de uien in de pan of in de tomatensaus van het eerdere gerecht op deze pagina.

Wil je de inkt van de inktvis zak bewaren voor een ander recept?
Dat kan, geef een klein sneetje in de zak en laat de inkt in een diepvries zak lopen, sluit goed af en leg plat in de diepvries. De inkt kan je ruim een maand bewaren. Je kan er later risotto of pasta mee zwart kleuren. Heeft het gelijk een lekker vis smaak.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: