Pasta maken

Brodo, Frittata, Gnocchi, Limoncello,
Antipasto, Antipasti, Antimisto

De saus en spaghetti mooi opgerold op de vork

Maccheroni / Macaroni

Traditioneel wordt maccheroni bereid met een werktuig met metalen draadjes waar het vel deeg op gelegd wordt en door de draadjes sliertjes wordt gedrukt.

Voor 4 personen
Ingrediënten,

200 gr bloem type 00, 200 gr bloem van harde tarwe, 1 ei, 1 zakje saffraan, zout, warm water, extra vergine olijfolie

Zeef beide bloem en meng in een hoopje op een deegplank en maak een kuiltje in het midden. Doe daarin het ei, een klein scheutje extra vergine olijfolie (absoluut niet teveel), de in twee el water opgeloste saffraan en een snufje zout. Kneed het geheel en voeg geleidelijk steeds meer water toe en blijf kneden tot je een stevig deeg hebt. Kneed lang en grondig tot je een stevig, glad en homogeen deeg hebt. Rol het tot een bal, bestrooi met bloem, wikkel de deegbal in een theedoek en laat enkele uren rusten. Rol het deeg daarna uit tot een niet al te dun vel van ongeveer 3-4 mm dik.
Bestuif de deegrollen met bloem, rol ze op en snijd ze met een scherp mes in dunne slierten, zodat je platte spaghettislierten krijgt. Kook de maccheroni al dente in ruim water met wat zout en eventueel nog 1 el extra vergine olijfolie zodat de pasta niet gaat plakken. Giet af en meng met de saus die je gemaakt hebt.Pasta fresca di semola di grano duro per lasagne / Vers pastadeeg van harde tarwe voor lasagne

Voor 4 personen heb je nodig,

200 gr bloem van harde tarwe (durumtarwe), 200 gr bloem 00, zout, lauw water, extra vergine olijfolie

Dit pastadeeg wat vooral in Zuid-Italië vaak wordt gebruikt, wordt gemaakt zonder eieren (met eieren kan ook, maar dan heb je het klassieke deeg. Er bestaan verschillende recepten voor vers pastadeeg met ei, gebaseerd op regionale tradities. Hierna kan je er de pasta van maken die je wilt).

Gebruik gelijke hoeveelheden bloem van harde tarwe en ‘zachte’ bloem. Meng de bloem in een kom en neem een kopje lauw water en een beetje zout, kneed het deeg lang en krachtig totdat je een soepel en homogeen deeg hebt. Desgewenst voeg je wat extra vergine olijfolie om het elastischer te maken (maar dit is niet per se nodig). Rol het deeg tot een bal en dek af met een theedoek en laat voor een kwartiertje tot een half uurtje rusten. Wij gebruiken deze vaak voor lasagne. Verdeel de bal in stukken, voor elk vel lasagne een stuk. Rol het stuk deeg uit op een met bloem bestoven plank (doe ook de deegroller met bloem bestuiven, dan plakt het niet aan je deegroller) of plaat tot 1,5 mm dikte. Snijd ze passend voor in de ovenschaal, of laat ze zo, je verstopt ze toch.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: