Wij Parkinsonians hebben vaak last van obstipatie en hierbij kunnen buikkrampen en/of darmkrampen op gaan spelen. Bijzonder vervelend en zeker als je net in een drukke verkeerssituatie zou zijn beland. Het kan zelfs erg gevaarlijk worden.

Gelukkig hebben ze voor deze aandoening ook weer een medicijn die we kunnen gebruiken zodat onze stoelgang beter wordt. Maar het kan natuurlijk ook de verkeerde kant op gaan als we meerdere zakjes per dag moeten gaan nemen. Bedenk wanneer u weg moet met de auto en hoe dit op te lossen.
Toch hieronder wat meerdere voorbeelden en tips,
“Wanneer u last heeft van uw stoelgang of incontinentieproblemen heeft, zult u zich in de auto niet prettig voelen. U moet naar de wc, maar als u midden in het drukke verkeer zit, dan is die mogelijkheid er nu eenmaal niet. Dit kan soms voor vervelende situaties zorgen. Heeft u eenmaal iets vervelends meegemaakt, dan bent u als de dood dat zoiets u weer zal overkomen. Er zijn veel mensen die dag in dag uit met deze problematiek te maken hebben”.
“Buikklachten vormen een groot deel van het ziekteverzuim in Nederland. Soms hebben mensen chronisch last van hun buik. Vaak kan een sluitende diagnose niet eens worden gesteld, terwijl er toch echt serieuze en zeer pijnlijke klachten bestaan”.
“Meestal is het zo dat als er geen andere oorzaak voor de buikpijn en ontlastingsproblemen kan worden gevonden, de diagnose “spastische darm of prikkelbare-darmsyndroom” (PDS) wordt gesteld. U kunt trouwens stokoud worden met PDS”.

“Desalniettemin kan autorijden met stoelgang problemen als PDS een ramp zijn. Wanneer U krampen krijgt, zult u direct naar het toilet toe moeten. Dit levert een hoop stress op. Of als u incontinent bent, of de ziekte van Crohn heeft, bent u vaak bang dat u voor onplezierige situaties komt te staan”.

Tips:
“Laat uw huisarts, behandelend neuroloog of Parkinsonverpleegkundige de diagnose stellen. Als alles goed is, kan de medicatie Macrogol en elektrolyten voorgeschreven worden die tegen obstipatie is. Of er wordt de diagnose “spastische darm of prikkelbare-darmsyndroom” (PDS) gesteld.
“Zorg dat u het juiste voedsel binnen krijgt. Vezelrijk voedsel, vlees of vis bakken in olijfolie zijn goed voor uw darmen”.
“Wat meer klachten veroorzaken, kruiden, koolsoorten, prei enz. En minimaal anderhalf liter vocht per dag (niet teveel koffie, want koffie onttrekt vocht uit Uw lichaam. Water is het beste, want dat wordt door het bloed opgenomen en houd uw bloed dun! Dus ook minder kans op hartfalen), een half uur bewegen om uw darmen te trainen. Goed bewegen blijft zeker voor ons Parkinsonians belangrijk”.
“U kunt contact opnemen met een voedseldeskundige of diëtiste. Ook kunt u ‘wel kijken’ op mijn blog ‘Niet kijken, Kadootje’ voor het mediterrane Italiaanse dieet.
(Bron: Parkinson TV)
“Blijf niet binnen zitten, maar ga gewoon door met uw sociale leven”.
“In tegenstelling tot paniek, die je uit moet laten doven, is het bij spastische-darmklachten beter om wél direct actie te ondernemen en naar de wc te gaan”.
“Zoek naar professionele hulp om het vermijden te stoppen. Een gedragstherapeut zou u kunnen helpen om uw vermijding weer op te heffen. Binnen ParkinsonNet zijn er ook mogelijkheden, bijvoorbeeld bij de diëtiste, om informatie in te winnen”.
Wij staan voor de best mogelijke parkinsonzorg in Nederland
Met een landelijk netwerk van ruim 3.700 zorgverleners gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Een gespecialiseerde zorgverlener bij u in de buurt vinden? Klik op de linker button. Zo goed mogelijk kunnen leven met parkinson? Klik op de rechter button.
(Bron: Parkinson TV)
“Gebruik ter ondersteuning aanvankelijk medicatie. U kunt zich in de auto zeer ongemakkelijk voelen omdat u weet dat het van het ene moment op het andere moment helemaal mis zou kunnen gaan. Wij raden altijd bij spastische-darmklachten medicijn gebruik af, omdat dit niet goed is voor uw gezondheid.
Juist bij obstipatie wat veelal bij ons Parkinsonians voorkomt is medicatie juist wel van belang om de stoelgang te helpen. Een bekende medicatie hiervoor is Macrogol en elektrolyten die van 1 zakje per dag tot aan 3 zakjes per dag voorgeschreven kunnen worden”.
“Wilt u bij spastische-darmklachten er toch gebruik van maken zou u kunnen denken aan Diacure of Imodium (vraag even aan de Parkinsonverpleegkundige of dit kan). Imodium is eigenlijk een paardenmiddel omdat dit medicijn op den duur uw darmen helemaal stil zal leggen. Als u geen medicijnen wilt gebruiken kunt u ook bij de apotheek incontinentiemateriaal voor volwassenen verkrijgen”.
(schaam u hier niet voor, er zijn meerder mensen met u die van deze producten gebruik maken!)
(Citaten uit het boek “Omgaan met Rijangst”)
(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum; Parkinson TV; Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)