Il Castagnoccio / Het Kastanjegebak uit Toscane

Bevande, Dolce, Frutta

De tamme kastanje is zeer rijk aan vezels en aan onverzadigde vetten die een positief effect hebben op een hoog cholesterolgehalte. Het is rijk aan vitamine B, ijzer, kalium en magnesium. Kastanje meel is geschikt voor patisserie en voor het maken van pasta maar het kan ook gemengd worden met andere meelsoorten. De smaak is nootachtig maar ook zoet. Heel lekker voor een ontbijt, lunch of een keertje ’s avonds!
Kastanje meel is glutenvrij en rijk aan eiwitten en gezonde koolhydraten. Het geeft een lang verzadigd gevoel en zorgt ervoor dat je niet snel naar iets anders te eten grijpt, zoals je met brood vaak wel hebt.

Ingrediënten,

250 gr gezeefd kastanjemeel (deze kan je kopen bij een Italiaanse speciaalzaak of een reformhuis), beetje zout, 1 el suiker, 6 el extra vergine olijfolie, 3 el rozijnen, 2 el pijnboompitten, 300 ml water, 1 klein takje rozemarijn of handjevol gedroogde rozemarijnLaat de rozijnen 10 min weken in een kom lauw water. Zeef het kastanjemeel en zorg dat de klontjes fijn worden. Los langzaam aan het gezeefde kastanjemeel zeer voorzichtig op in 300 ml water. Mochten er klontjes ontstaan klop ze dan los met een garde. Het moet een egaal, glad en niet te dik beslag worden. Laat dit een uurtje staan.

Uurtje voorbij, ben je al lid geworden van de Parkinson Vereniging? Goed zo en dank je wel!
Voeg nu aan het mengsel het zout, de suiker, een el extra vergine olijfolie, 2 el rozijnen en 1 el pijnboompitten toe. Meng alles goed. Vet de bodem van een taartvorm van 26 diameter met antiaanbaklaag in met 3 el extra vergine olijfolie. Doe nu het deeg erin en verspreid het in een laag over de bodem. Strooi over de bovenkant 1 el rozijnen, 1 el pijnboompitten en de overgebleven olijfolie. Garneer de taart met de rozemarijntakjes of handjevol gedroogde rozemarijn.
Zet de taart voor 20 min in een op 180 gr voorverwarmde oven, verlaag vervolgens een beetje de temperatuur van de oven en laat de taart nog eens 20 min verder bakken. De Castagnaccio moet een mooie goudbruine kleur hebben. Serveer de taart lauwwarm, maar ook koud is hij zeer lekker.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: