Gnocchi di patate maken

Brodo, Frittata, Gnocchi, Limoncello,
Antipasto, Antipasti, AntimistoGnocchi


Gnocchi maak je als volgt,

Ingrediënten voor 4 personen, dit is een bewerkelijk klusje, maar leuk om te doen en goed voor de fijne motoriek.

400 gr oude witte kruimige aardappelen, 150 gr bloem (bij benadering, hangt ervan af hoeveel de aardappelen opnemen), zout


Deeg moet glad en elastisch zijn

De aardappelen goed afspoelen en in een pan met voldoende koud water leggen en een snufje zout toevoegen en in de schil koken. Wanneer de aardappelen goed gaar zijn (even met een vork in prikken) uit het water halen en zo gauw mogelijk, nog warm schillen, au heet!. Pureren met een fijn stamper. De puree op de tafel leggen en kneden met de bloem en een snufje zout, alles goed mengen totdat het deeg glad en elastisch geworden is, maar tegelijkertijd zacht gebleven is.


Rol de Gnocchi door de Semolino
De Gnocco, gnocchi liggen te wachten op de theedoek.

Niet teveel bloem toevoegen, anders worden de gnocchi te hard en ook niet te weinig bloem, anders vallen ze in het water uit elkaar (proberen maar). Maak van het deeg rolletjes zo dik als een vinger en snij ze in stukjes van 2 cm (of 3 cm als je van een beetje dikkere Gnocchi houdt). Leg de stukjes Gnocchi op een met bloem (als je ze wilt invriezen bestrooi je ze met Semolino zodat ze niet aan elkaar blijven plakken) bestrooide theedoek en maak met je duim in elke Gnocco een kuiltje: zo zullen ze op een krulletje gaan lijken. Bestrooi ook wat bloem over ze heen.


We laten ze nu een half uurtje met rust. Doei!

Pak tijdens het half uurtje een rust moment……….Luister naar deze muziek, ogen dicht, en raak in trance!


Per Volare Ezio Bosso

Of je word lid van de Parkinson Vereniging?
Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 63.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.


Warme voetjes
Laat ze maar lekker zwemmen

Half uurtje voorbij? Mooi, dan gaan we ze in kleine porties in het gezouten kokende water (Kokend!! anders vallen ze uit elkaar, zonde) laten glijden. Vinden de Gnocco’s wel lekker en wij daarna. We doen kleine porties anders kleven ze in de pan aan elkaar. Zodra ze boven komen drijven zijn ze gaar: gauw eruit, met een schuimspaan beetje bij beetje en maak ze naar smaak aan. Mag ook zo laten en later aanmaken. Ze zijn heerlijk bij pomarola of vleesragú, maar ook met pesto of eenvoudig met gesmolten roomboter en salie (en niet te vergeten met een flinke hoeveelheid geraspte ‘formaggio’ en extra vergine olijfolie erover).


Gnocchi van zoete aardappel
Gebakken zelfgemaakte Gnocchi

Tip: Ga je de Gnocchi invriezen? Rol ze voor het koken door de Semolino (griesmeel), blijven ze niet aan elkaar plakken. Doe porties maken voor 2 of 4 personen.


Maak ook eens Gnocchi van zoete aardappel. Ook lekkuuurt hoor.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: