Frittelle al cioccolato con Amarena e gelato alla stracciatella / Chocolade pannenkoeken met Amarena en stracciatella ijsVoor 6-10 chocolade pannenkoeken, afhankelijke van de grootte van de koekenpan, 120 gr chocolade bloem (je kan ook gewone bloem nemen en zelf cacao toevoegen, kijk voor hoeveel op de verpakking of zelf chocolade smelten en door het beslag doen) , 240 ml melk, 1 ei, roomboter, 1 pot Amarena frutto & sciroppo, 1 bak stracciatella roomijs, slagroom

(Cacao, chocolade: Je kan voor alles allergisch zijn, dus ook voor chocolade! Vaak ben je dan gevoelig voor cacao (histamine, nikkel) of voor een of meerdere ingrediënten in chocolade zoals melk, noten, gluten. Cacao-allergie komt zelden voor, het bestaat wel. Chocolade kan allergenen bevatten zoals gluten, noten, melk, ei (albumine). De aanwezigheid van deze allergenen moet altijd vermeld worden op de verpakking. Cacao, theobromine en histamine behoren niet tot de 14 allergenen die vermeld moeten worden op de verpakking. Daarom is het heel belangrijk om de ingrediëntenlijst te bekijken. Bron: Allergiediëtisten)Klop de bloem, de melk en het ei in een middelgrote kom tot een glad beslag. Het beslag moet niet te dik zijn, dus voeg eventueel meer melk toe. Als geen kan en klare chocolade bloem gebruikt, smelt je de chocolade in een steelpan of doe cacao door het beslag.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag van goede kwaliteit (met een diameter van 15-20 cm) op hoog vuur. Doe een klein klontje roomboter in de koekenpan, giet een soeplepel beslag in de pan en beweeg deze heen en weer zodat de hele bodem bedekt is met beslag. Bak de pannenkoek voor 2 tot 3 min en keer hem dan om. Bak de andere kant ongeveer 2 min. Leg de pannenkoek op een bord (je kan het bord op een pan kokend water leggen zodat deze warm blijft en tussen de pannenkoeken een stuk aluminiumfolie leggen zodat ze niet aan elkaar plakken en warm blijven). Herhaal dit met de rest van het beslag totdat alles op is. Doe na elke pannenkoek een klein klontje roomboter in de pan voordat je er weer beslag in doet.
Verwarm in een steelpan de Amarena frutto & sciroppo. Maak verse slagroom of neem uit de spuitbus. Schep een flinke bol stracciatella roomijs op een desert bordje, rol de chocolade pannenkoek op en leg ernaast, doe een flinke schep warme Amarena frutto & sciroppo ernaast en bedek met een toef slagroom.

Note: Stracciatella is het verkleinwoord van het Italiaanse woord “stracciare”, dat verscheuren of versnipperen betekend. Het is dus niet echt een ingrediënt die de stracciatella smaak aan het ijs geeft, maar het verwijst eigenlijk naar de stukjes chocolade die in het ijs verwerkt zijn. Er bestaan dus ook andere producten die de naam Stracciatella zoals stracciatella kaas!

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: