Frittata maken

Brodo, Frittata, Gnocchi, Limoncello,
Antipasto, Antipasti, AntimistoIngrediënten voor 2 personen

4 á 5 eieren, peper, zout, Italiaanse kruiden naar gelang de groente die je erin stopt, dit geld ook voor Parmezaan, olijfolie, roomboter

 • Frittata met groente, welke groente heb je over? Stel courgette en aubergine. Snijd deze in plakken bestrooi de aubergine met zout om het vocht eruit te laten trekken. Grill daarna alle plakken groente in de grillpan. Bak ui en knoflook in olijfolie in een kleine koekenpan (niet afspoelen, hier gaat zo meteen de Frittata in). Doe alle groenten in de kom met ei, peper, zout en Italiaans kruiden, Parmezaan en meng alles goed door elkaar. Maak de koekenpan weer heet met roomboter en giet het mengsel in de pan. Laat lekker bakken, vind hij fijn, totdat de Frittata mooi goudbruin is aan de onderkant. Haal de pan van het vuur, leg er een omgekeerd bord op wat even groot is, wees even lief tegen hem, en draai om. Zet de pan weer op het vuur en laat de omelet weer met de natte kant in de pan glijden en bak ook deze lichtbruin.
  Doe lekker Extra Vergine Olijfolie en Parmezaan erover op je bord, eet met crostini of stokbrood.
 • Frittata met spekblokjes (liefst van de wang, als je deze te duur vind neem dan die van de buik), bak de spekblokjes krokant en zet even opzij, gooi de gebakken spekblokjes ook bij het ei mengsel en doe als hierboven beschreven. Je kan elke groente erbij doen wat je wilt. Experimenteer erop los! Bellissimo!
 • Frittata met garnalen, zet als eerste een grillpan op laag vuur en zet een borrelglaasje met Brandy klaar. Neem gepelde grote garnalen (uit de diepvries, heb je op voorraad), doe ze met dille, in plakjes gesneden knoflook en olijfolie in een kom, meng het goed en laat even staan. Maak ondertussen het ei mengsel en doe hier bijvoorbeeld wortel en tomaat in plakjes, stukjes bij. Als het ei mengsel klaar is doe je het garnalen mengsel in de grillpan en grill de garnalen op hoger vuur en laat ze aan beide kanten mooi bruin grillen, blus af met de Brandy, haal van het vuur en schenk direct in het ei mengsel, roer met een houten pollepel door elkaar en bak de Frittata zoals boven beschreven. Lekker met stokbrood.
 • Frittata met zoete aardappel en zuurkool300 gram zoete aardappels, 225 gram zuurkool , 1 ui , 1 knoflook , 5/6 eieren , 50 gram geraspte Parmezaan, handje Italiaanse kruiden, olijfolie, extra vergine olijfolie, roomboter, peper en zout 
 • Schil de zoete aardappelen en snijd in plakjes met een kaasschaaf of keukenmachine. Schil de ui en snijd in stukjes. Verwarm de olijfolie in een koekenpan op laag vuur en voeg de ui toe, pers vervolgens hierboven de knoflook uit en roer door elkaar. Voeg dan de plakjes aardappel toe, roer alles goed door en bak zo’n 10 minuten.
 • Laat ondertussen de zuurkool uitlekken. Voeg halverwege de baktijd van de aardappels de zuurkool toe, gevolgd door wat peper en zout. Zet alvast een koekenpan op laag vuur.
 • Kluts de eieren los in een kom, voeg de geraspte Parmezaan en de Italiaanse kruiden toe en roer door elkaar. Doe de aardappels en de zuurkool bij het eiermengsel. Roer voorzichtig door elkaar en voeg extra vergine olijfolie toe. Doe een klont roomboter in de koekenpan en laat het eiermengsel er met liefde inglijden, doe de deksel op de pan en laat de frittata in 25 minuten gaar worden.
 • Leg dan een bord op de frittata, draai de pan om zodat de frittata omgekeerd op het bord ligt, schuif de frittata voorzichtig terug in de pan en bak de andere kant nog enkele minuten.
 • Laat de frittata uit de pan op een bord glijden en serveer met crostini of stokbrood. Heerlijk hoe de zoete en zure smaken elkaar versterken.
 • Tip: als je zuurkool over hebt kan je hier later een lekker frisse salade mee maken. Bijvoorbeeld met Rucola, pijnboompitten, rode ui, knoflook, rozijnen, balsamico azijn en extra vergine olijfolie.

Je kan zelfs het pastagerecht wat je twee dagen geleden gemaakt had en hier van over hebt in een Frittata doen.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: