Dwangstoornissen oftewel Dwangklachten

“Stel, u bent een automobilist en ieder route die u aflegt, rijd u twee keer. Dat klinkt vreemd, maar voor mensen met een dwangstoornis (Obsessive-Compulsive Disorder, OCD) is het aan de orde van de dag. Hoe vaak hebben wij het als Parkinsonians niet dat we moeten nadenken of we wel iets gedaan hebben van wat er moest gebeuren”.

“OCD is zeer vermoeiend. De omgeving moet keer op keer geregistreerd worden. Meestal heeft iemand met OCD dit niet alleen met autorijden maar in het hele dagelijkse leven”.

Tips:

“Alleen bij hele lichte vormen is het soms mogelijk om er zelf grip op te krijgen. Een boek dat hierbij zou kunnen helpen is Alles onder controle van Lee Baer”.

“Mocht dit bij u als Parkinsonian gebeuren, vraagt u zich dan af of het nog wel verantwoord is om verder als verkeersdeelnemer met de fiets, driewieler, scootmobiel of auto door te blijven rijden. Als voetganger lukt dit meestal nog wel, doch ook hier moet u streng zijn voor uzelf en indien mogelijk een veiligere manier te kiezen”.

“Voor zwaardere vormen is het verstandig om professionele hulp in te roepen”.

(Citaten uit het boek “Omgaan met Rijangst”)

(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum; Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)           

www.ipzo.com    

www.bsl.nl