Due piatti in uno; Filetto di maiale e Finocchi con panna, pancetta e parmigiano al forno / Twee gerechten ineen; Varkenshaas uit de oven en Venkel met room, pancetta en Parmezaanse kaas uit de oven

Formaggio, salsiccia e carne

Voor 4 personen
Ingrediënten,

Varkenshaas uit de oven: 600 gr varkenshaas (of 1 flinke), 2 el olijfolie, 200 ml witte wijn, 1 groet ui gepeld en in vieren, 2 wortelen geschild en grof gehakt, 2 stengels bleekselderij grof gehakt, 1 groentebouillon blokje, zout, peper

Venkel met room, pancetta en Parmezaanse kaas: 2 grote venkelknollen, bloem voor bestuiven, 125 gr roomboter, 150 gr pancetta of 1 bakje spekblokjes, 4 el room, zout, peper, 150 gr geraspte ParmezaanHoofdgerecht Varkenshaas uit de oven: Verwarm de oven voor op 200 gr. Breng de varkenshaas op smaak met peper en zout. Verhit de olie in een braadpan op hoog vuur. Wanneer de olie heet is, voeg je de varkenshaas toe (let op spetter de spetter). Schroei het vlees rondom dicht en bak het bruin, niet te veel als je het nog rose wilt houden van binnen.
Voeg nu de ui, wortel en bleekselderij toe en bak deze even mee. Blus af met de wijn en doe er het bouillonblokje bij met 500 ml koud water. Zet de braadpan in in de oven of doe het vlees en mengsel over in een braadslede (zorg dat je de braadslede al mee verwarmt hebt op of in de oven) en bak 40 min. De braadpan niet omspoelen als je de braadslee gebruikt. Ondertussen begin je met het bijgerecht.

Na bijgerecht ga je het hoofdgerecht afmaken: Neem de groenten uit de pan en dek af met aluminiumfolie en zet opzij. Leg de varkenshaas op een snijplank en dek af met aluminiumfolie en laat voor 5 min rusten. Zet ondertussen weer de braadpan op het vuur om de saus in te laten koken totdat je een beetje dikke saus over hebt. Snijd het vlees in dikke plakken en drapeer deze op een mooie schaal. Leg rondom de groenten verspreid op één helft en aan de andere kant leg je dadelijk het bijgerecht. Doe de ingedikte saus over de plakken varkenshaas.

Bijgerecht Venkel met room, pancetta en Parmezaanse kaas: Breng een grote pan water met zout aan de kook. Verwijder de taaie buitenbladeren van de venkel en snijd de knollen in plakken van 3 cm. Laat de harde kern zitten. Kook de venkel beetgaar en laat daarna uitlekken op keukenpapier. Bestuif de venkel met bloem. Verwarm nu in een grote koekenpan 50 gr roomboter en leg de plakken venkel erin. Bak ze op middelhoog vuur goudkleurig, doe de pancetta of spekblokjes erbij (mag je ook als eerste bakken als je van harde pancetta of spekblokjes houd) en bak alles een paar minuten. Voeg de room, zout en peper naar smaak toe en zet het vuur heel laag, verwarm alles voor 10 min.

Vet een ovenvaste schaal in met een klontje roomboter. Doe de venkel erin en verdeel de roomsaus over de plakken venkel. Strooi de Parmezaan erover en leg de rest van de roomboter in partjes erop. Zet de schaal voor ongeveer 15 min in de nog voorverwarmde oven (is nog warm van het hoofdgerecht) nadat je het hoofdgerecht eruit hebt gehaald. Ga tijdens de 15 min verder met het hoofdgerecht, lees hierboven bij hoofdgerecht. Haal het uit de oven en leg de plakken venkel met pancetta en parmezaan op de schaal bij de varkenshaas en groenten.

Je kan bij dit gerecht zelf bepalen wat je erbij serveert, pasta, riso, gnocchi, brood. wat je maar wilt. En niet onbelangrijk, serveer er een heerlijke wijn bij.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: