Crostini, bruschetta, ciabatta

Brodo, Frittata, Gnocchi, Limoncello,
Antipasto, Antipasti, AntimistoBruschetta, crostini en ciabatta

Crostini is een dun sneetje brood dat bij voorkeur geroosterd wordt boven houtskool. Hierna wordt het brood bestreken met een mengsel van fijngewreven kruiden zoals salie, oregano of rozemarijn, met knoflook en olijfolie en met grof zeezout bestrooid.
De topping van een crostini is erg gevarieerd. Dit kan bijvoorbeeld een mousse zijn van kippenlevertjes met madeira, mozzarella met gedroogde tomaat, tapenade met ansjovis, etc. Kenmerkend voor deze toppings is een uitgesproken smaak.


Bruschetta is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Midden-Italië. Het bestaat uit gegrild brood (kan zowel wit als meergranenbrood zijn), ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met extra vergine olijfolie, zout en peper. Er kan gevarieerd worden met rode peper, tomaat, worst, groenten en/of kaas (mozzarella). In sommige gevallen wordt de olijfolie vooraf vermengd met Italiaanse kruiden zoals basilicum en oregano.


Ciabatta (Italiaans: slof of pantoffel) is een Italiaanse broodsoort. Het is een luchtig, plat, rechthoekig witbrood, met een knapperige korst.
De ciabatta bestaat nog niet zo lang: pas in 1982 is dit type brood ontwikkeld door een Italiaanse bakker uit de regio Veneto in een poging de populariteit van de Franse baguettes te pareren.
De grootte bedraagt ongeveer 10 bij 35 centimeter. Tegenwoordig zijn er ook mini-ciabatta’s te verkrijgen van ongeveer 10 × 10 centimeter en 5 × 10 centimeter, zowel kant-en-klaar als voorgebakken. Deze laatste moet men zelf nog een aantal minuten in een hete oven afbakken.


Ingrediënten,

Extra vergine olijfolie, 1 knoflook, sneetjes ciabatta bruin en wit, stokbrood bruin en wit, zout

Verhit een grillpan of oven voor op 180 gr. Snijd de ciabatta of stokbrood in plakken en smeer er knoflook over heen, dan extra vergine olijfolie en grill de sneetjes aan beide kanten mooi bruin.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: