Caponata con il pesce / Siciliaanse salade met vis

Tutto dal mare, pesce, gamberi e calamari e polpo

Caponata is een Siciliaanse salade van gekookte groenten met als belangrijkste ingrediënt aubergine. Het recept verschilt per regio op het eiland en soms worden vis of andere zeevruchten toegevoegd. Een Napolitaanse variant, die echter als stoofpot wordt bereid heet Ciambotta (zie recept hieronder)

Sicilië is een eiland en een autonome regio van Italië in de Middellandse Zee. Het ligt ten zuidwesten van de op het Italiaanse vasteland gelegen regio Calabria, en ten noordoosten van het Noord-Afrikaanse land Tunesië. De officiële Italiaanse en Siciliaanse naam is Sicilia. De Oudgriekse naam Trinakria betekent “het eiland met de drie punten”. Dit is tevens de naam van de vlag.

Maak deze variant eens, deze variant hebben we van onze goede vriend Giovanni (Gio). Hij komt van Sicilië,


Caponata met gerookt makreel

Voor 4 personen
Ingrediënten,

4 tot 6 ansjovis, 2 tot 3 kleine gerookte makreel, 1 aubergine, 5 stengels bleekselderij, 2 uien, 2 knoflook, 2 el pijnboompitten, 6 el extra vergine olijfolie, 400 gr verse tomaten, 4 el groene olijven, 4 el zwarte olijven, 2 el kappertjes, 2 el rozijnen, 1 el suiker, 4 el balsamico, 15 gr basilicum, 2 stukken stokbrood of pasta naar eigen idee

Snijd de aubergine in blokjes van 2×2 cm en bestrooi deze in een vergiet met zout en laat 5 min staan, laat uitlekken. Bak de ansjovis in de extra vergine olijfolie op laag vuur (anders gaat de olie verbranden en is niet lekker) goudgeel. Dus neem er even de tijd voor. Voeg de uien in ringen, knoflook in stukjes, bleekselderij in stukjes en de aubergine toe en laat voor 3 min mee bakken. Snijd de tomaten in stukjes en voeg samen met de olijven, de balsamico en suiker toe. Breng aan de kook.
Stoof voor ongeveer 15 min. Grill de pijnboompitten mooi bruin en voeg deze samen met de rozijnen, kappertjes en gerookte makreel toe. Garneer met de basilicum.

Ook lekker met verse of blik TonijnTutto dal Mare, of polpo! Experimenteer maar. Buona!!

De salade kan je lauw warm of koud eten. Nog lekkerder, maak hem een paar dagen van te voren, bewaar hem afgedekt in de koelkast. Dan zijn de smaken heerlijk op elkaar ingewerkt, is de aubergine nog zachter.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: