Bomboloni / Italiaanse donuts

Bevande, Dolce, Frutta

Bomboloni wordt in heel Italië verkocht, vaak op markten in kraampjes maar ook bij de banketbakkerijen. Veelal rond de kerst en oud en nieuw, maar ook op andere dagen, feestdagen en dorpsfeesten. Je kan ze neutraal krijgen of maken, maar ook gevuld met room, jam, vanille- of chocolade-créme.
Deze hebben we gemaakt met poedersuiker en kaneel/poedersuiker.
Let op het deeg moet 5 uur rusten en 1 uur rijzen.

Voor circa 18 stuks
Ingrediënten,

30 gr gedroogde gist, 250 ml melk, 800 gr patentbloem plus extra voor bestuiven, 4 el suiker, 2 biologische eieren, 10 gr zachte roomboter, 2 theelepels geraspte sinaasappelschil, zout, 2 el fijne kristal- of poedersuiker, 1/2 el kaneel, 500 ml plantaardige olie


Zelfgemaakte Bomboloni’s, de lichte zijn met suiker en de donkere met suiker/kaneel

Meng in een kommetje de gist met de melk en zet even opzij. Meng in een grote kom de bloem met de suiker, eieren, zachte of gesmolten roomboter, sinaasappelrasp (als je wilt kan je er later ook wat sap doorheen mengen voor meer sinaasappel smaak) en een snufje zout. Doe het gistmengsel erbij en meng alle ingrediënten met de hand tot een glad deeg. Maak er een ovale bal van en dek hem af met plasticfolie. Zet het deeg 5 uur in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven werkvlak. Rol het deeg met een deegroller (bestuif deze met wat bloem om plakken te voorkomen) uit tot een lap van ongeveer 1 á 2 cm dik en bestuif die ook met bloem om plakken te voorkomen. Steek er met een koekjesvorm of glas rondjes uit. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de deegrondjes erop (als je ze niet allemaal kwijt kan leg je de rest op een andere plaat of groot bord) en laat wat ruimte tussen de rondjes zodat ze tijdens het rijzen niet aan elkaar vast plakken. Dek de deegrondjes af met plasticfolie en zet ze voor 1 uur op een warme plek om te rijzen.
Tip: je kan de oven op 100 gr verwarmen en de bakplaat erbovenop leggen!
Doe 1 el fijne kristal- of poedersuiker en 1 el fijne kristal- of poedersuiker met kaneel, meng goed, in een kommetje waar je de Bomboloni’s doorheen kan rollen. Leg dubbel keukenpapier op de aanrecht of een diep bord en verhit de plantaardige olie in een braadpan en zet een mooie schaal klaar waar je Bomboloni’s in wilt neerleggen. Test de temperatuur door wat bloem in de olie te strooien. Als de bloem sist is de olie heet genoeg. Frituur de deegrondjes in porties rondom goudbruin, haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op het keukenpapier. Wentel ze direct door de suiker of suiker/kaneel en leg ze op de schaal.

Tip: als je de Bomboloni’s wilt vullen, maak je met een appelboor na het frituren bovenop een gat (let op niet te ver, ander ben je er doorheen gestoken) en probeer hem wat holler te maken, hierna spuit je met een spuitzak de vulling die je wilt erin. Snijd eventueel van de ‘klok’ het boventopje en leg deze weer terug op de vulling in het gat.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: