Arancini (Italiaanse bitterballen)

Brodo, Frittata, Gnocchi, Limoncello,
Antipasto, Antipasti, Antimisto


Arancini zijn gevulde rijstballetjes die zijn bestrooid met paneermeel en vervolgens worden gefrituurd. Er kunnen twee veelvoorkomende vullingen worden onderscheiden. De eerste is al ragù of al sugo, met ragù (vlees of gehakt langdurig gekookt op lage temperatuur met tomatensaus en kruiden), mozzarella of caciocavallo en vaak erwten. De tweede veelvoorkomende arancini-vulling is al burro of a bburro, bestaande uit ham en mozzarella of bechamelsaus.

Voor 12 stuks
Ingrediënten,

600 g afgekoelde risotto, 2-3 eieren, 125 g bloem, 125 g paneermeel, zonnebloemolieVoor de vulling van de bitterballetjes maken we een witte risotto (mag ook overgebleven risotto met wat dan ook erin zijn), maar laten deze eerst afkoelen.
Doe de bloem, het losgeklopte ei en het paneermeel in drie diepe borden. Verhit de zonnebloemolie in een grote braadpan. Doop elk risottoballetje eerst in de bloem, dan in het ei en vervolgens in het paneermeel en frituur ze kort op 180 graden in de zonnebloemolie en klaar!

Tip: Doe de eerste twee handelingen met je ene hand en de laatste met je andere. Dan wordt het geen enorme plakboel.

Je kan de arancini, voordat je ze gaat bakken, ook vullen met van alles wat je wilt, groente, vlees, vis, of anders. Vorm met twee lepels balletjes van het restje risotto. Maak een opening in het midden, doe daar bijvoorbeeld een eetlepel vleessaus in en druk het balletje weer dicht, zodat de vulling in het midden zit. 

Tip:

  • Gebakken arancini kun je goed invriezen: verpakt in plasticfolie blijven ze 3 maanden goed. Laat ze ontdooien en verwarm ze in de oven op 180°C.
  • Een lekkere lunch: arancini met een salade van geschaafde jonge venkel, rucola, verse kruiden en vinaigrette van witte balsamico.
  • Serveer arancini ook eens met zelfgemaakte tomatensaus in Zuid-Italiaanse stijl. Maak zelf pesto van kruiden of rucola en sprenkel deze over de arancini.

Buon appetito!

‘Di Felicita – Il modo Italiano!’

%d bloggers liken dit: