TOPIC NIEUWSNWO Stevinpremie voor parkinson-expert
Bas Bloem

Grote wetenschappelijke onderscheiding voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson / Radboudumc

Neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc ontvangt dit jaar de Stevinpremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Bas Bloem is expert op het gebied van de ziekte van Parkinson, en krijgt deze onderscheiding voor de maatschappelijke impact van het onderzoek dat hij doet naar deze aandoening. 

Bas Bloem (1967), hoogleraar Neurologische bewegingsstoornissen aan het Radboudumc, is wereldwijd de nummer één expert op het gebied van de ziekte van Parkinson. De ongeneeslijke hersenaandoening staat dankzij Bloems inspanningen al decennia op de wetenschappelijke en maatschappelijke agenda. Bloem zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om de ziekte van Parkinson te vertragen en te voorkomen, en de kwaliteit van leven van patiënten en naasten zo lang mogelijk zo hoog mogelijk te houden. 

Hij ontwikkelde ParkinsonNet, een zorgmodel waarin verschillende zorgverleners samen de beste parkinsonzorg leveren. Daarbij spelen onder meer multidisciplinaire zorg (zoals fysiotherapie en logopedie), sport en een gezonde leefstijl een belangrijke rol. Het model is inmiddels in verschillende landen toegepast. De commissie die de Stevinpremies uitreikt, noemt Bloem een out-of-the-boxdenker met een indrukwekkend internationaal netwerk. Hij ontwikkelt met technologiebedrijven innovatieve producten om de Parkinsonzorg te verbeteren. Samen met vier anderen schreef hij het boek ‘De Parkinson Pandemie. Een recept voor actie’ om meer aandacht te genereren voor de noodzaak van preventie. Zijn video voor de Universiteit van Nederland werd bijna een miljoen keer bekeken.

Lees hier verder waarom de NWO-commissie Bas Bloem prijst!

Geïnteresseerd in dit project? Of wil je een voorbestelling doen op het boek “Person-centered care Portrayed“? Mail dan naar: radbouduniversitypress@ru.nl!

Graag willen we aandacht vragen voor de enorme verscheidenheid tussen verschillende mensen met parkinson – de ziekte komt bij iedereen verschillend tot uiting, en ieder gaat er op zijn of haar eigen unieke manier mee om.

De film is gebaseerd op de prachtige foto’s van Richard Grol (fotograaf) die worden gepubliceerd in een werkelijk schitterend boek dat medio 2022 wordt uitgegeven door Radboud University Press: Person-centered care Portrayed

Door middel van verhalen en fotografische beelden levert dit boek unieke inkijkjes in de persoonsgerichte zorg voor mensen met Parkinson. De beelden worden begeleid door een prachtig lied dat is ingezongen door de Nederlandse zangeres Sofia Dragt. En met de foto’s en het lied brengen we een heel belangrijke boodschap:

“er is niet één ziekte van Parkinson, maar er zijn 10 miljoen verschillende en unieke vormen van deze ziekte, namelijk net zoveel als er mensen zijn met Parkinson in de wereld!”

Het nieuwe boek is onderdeel van een onderzoeksproject van de Radboudumc Health Academy: Innovation as learning

Het team bestaat uit Thieme Stap, Richard Grol (fotograaf) en Jur Koksma.


Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!
Wordt u ook lid van de Parkinsonisme Vereniging?

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 63.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.

Samen kunnen we een einde maken aan Parkinson!

Bekijk de bronnen hieronder om ons te helpen P revent, A dvocate, C are for, en T reat Parkinson.
Toon uw toewijding om deze ziekte te beëindigen door hier uw naam toe te voegen. Tekent u ook het PACT? Klik op de link hieronder,%d bloggers liken dit: