WAT IS DE ZIEKTE VAN PARKINSON?


Uitleg over de ziekte van Parkinson / ParkinsonNET

In Nederland leven ruim 64.000 mensen met de enorm complexe ziekte parkinson(isme). Iedereen met eigen symptomen en uitdagingen.

Over de hele wereld zijn dat er maar liefst 10.000.000.


This accessible video explains Parkinson’s disease in an easy, understandable language / ParkinsonNET

Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen, maar de manier waarop de ziekte zich uit is voor geen mens hetzelfde. Het treft mannen en vrouwen, jong en oud. Ieder van hen heeft zijn of haar eigen parkinson. Van trillende handen en depressies tot vastgenageld staan aan de vloer en geen initiatief meer tonen. De behandeling en begeleiding bij parkinson vragen om een hele specialistische  en deskundige aanpak. Daarbij moet telkens opnieuw gekeken worden naar de behoeften en de wensen van degene met parkinson en hun naasten. Een team van zorgverleners is daarom – elk vanuit hun eigen specialisme – betrokken bij de zorg.

De vele gezichten van parkinson

De ziekte van Parkinson uit zich bij geen enkel persoon hetzelfde. In onderstaande uitzending van ParkinsonTV belichten we daarom de ‘vele gezichten van parkinson’ en hoe verschillende mensen op verschillende manieren omgaan met de ziekte.

Lees voor meer informatie verder op ParkinsonNET of kijk op het Youtube kanaal van ParkinsonNET


Geïnteresseerd in dit project? Of wil je een voorbestelling doen op het boek “Person-centered care Portrayed“? Mail dan naar: radbouduniversitypress@ru.nl!

Graag willen we aandacht vragen voor de enorme verscheidenheid tussen verschillende mensen met parkinson – de ziekte komt bij iedereen verschillend tot uiting, en ieder gaat er op zijn of haar eigen unieke manier mee om.

De film is gebaseerd op de prachtige foto’s van Richard Grol (fotograaf) die worden gepubliceerd in een werkelijk schitterend boek dat medio 2022 is uitgegeven door Radboud University Press:
Person-centered care PortrayedDoor middel van verhalen en fotografische beelden levert dit boek unieke inkijkjes in de persoonsgerichte zorg voor mensen met Parkinson. De beelden worden begeleid door een prachtig lied dat is ingezongen door de Nederlandse zangeres Sofia Dragt. En met de foto’s en het lied brengen we een heel belangrijke boodschap:

“er is niet één ziekte van Parkinson, maar er zijn 10 miljoen verschillende en unieke vormen van deze ziekte, namelijk net zoveel als er mensen zijn met Parkinson in de wereld!”


Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!
Wordt u ook lid van de Parkinsonisme Vereniging?

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 63.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.%d bloggers liken dit: