Staar en verziendheid

“Staar en verziendheid zijn vaak gehoorde klachten bij Oudere mensen. U ziet dan zo slecht dat u niet meer mag autorijden. Pas na een operatie of de aanschaf van een bril, mag u de weg weer op”.

Staar (cataract): Voor in het oog, achter de pupil ligt de ooglens. Deze is helder en doorzichtig. Daardoor kan het licht er ongehinderd doorheen vallen op het netvlies en kunnen we beelden scherp zien. Bij staar (cataract) wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en gaan we waziger zien. Staar is een veelvoorkomende aandoening van het oog. Het kan aan één oog voorkomen maar ook aan beide.

Wat is staar?

Staar is een veelvoorkomende aandoening van het oog. De ooglens wordt troebel, waardoor licht het netvlies niet meer goed bereikt en we waziger gaan zien. Er zijn drie vormen van staar, namelijk: ouderdomsstaar, aangeboren staar en staar veroorzaakt door een trauma of ziekte

Lees meer over: “wat is staar”

Symptomen staar

Staar heeft verschillende symptomen. Een veel voorkomende klacht is dat mensen minder scherp gaan zien. Het beeld wordt waziger, alsof er door een beslagen ruit wordt gekeken. Dit geldt zowel voor dichtbij als veraf zien. Door de staar wordt bijvoorbeeld lezen lastig, maar ook tv-kijken en verkeersborden zien. Wazig zien is een van de eerste klachten bij beginnende staar.

Lees meer over: “symptomen van staar”

Lees voor meer informatie over staar op Oogfonds.


Verziendheid (hypermetropie) is als je voorwerpen van dichtbij niet goed scherp kunt zien. Dit maakt het bijvoorbeeld lastig om te lezen of te schrijven. Verziendheid kan worden gecorrigeerd met een plus-bril.

Wat gebeurt er bij verziendheid?

Lichtstralen vallen het oog binnen via het hoornvlies en gaan via de pupil naar de ooglens. De ooglens heeft een platte bolvorm. Zowel het hoornvlies als de ooglens breken de lichtstralen. Daardoor komen achter de ooglens de lichtstralen samen in één punt. Bij goede ogen vallen de lichtstralen precies samen op het netvlies, achter in het oog. Hierdoor ontstaat er één helder beeld. Is iemand verziend, dan komen de lichtstralen samen achter het netvlies. Op het netvlies zelf ontstaat dan een wazig beeld.

Oorzaak van verziendheid

Verziendheid kan twee oorzaken hebben:

  • Het oog is te kort. Dat wil zeggen de afstand tussen het hoornvlies (voorkant oog) en het netvlies (achterkant oog) te klein is. Hierdoor komen de lichtstralen, die door het hoornvlies en de ooglens gebroken zijn, achter het netvlies samen in plaats van op het netvlies.
  • Het hoornvlies of de ooglens is te plat. Hierdoor worden de lichtstralen niet sterk genoeg gebroken en komen ze achter het netvlies samen in plaats van op het netvlies.

Wat zijn symptomen van verziendheid?

  • Voorwerpen dichtbij wazig zien
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Scheelzien

Lees voor meer informatie over verziendheid op Oogfonds.

Afbeelding Parkinson Secrets Johnny Acheson

Doe de ogentest

Het snel constateren en behandelen van oogklachten en oogziektes is cruciaal. Wil je weten of je een verhoogd risico op oogziektes hebt of gewoon weten of je eventueel een bril nodig hebt? Doe dan onze online Oogtest! Als je het formulier invult, dan sturen we je de test.


(Citaten uit het boek “Omgaan met Rijangst”)

(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum)

www.ipzo.com    

www.bsl.nl


%d bloggers liken dit: