Bepalend is dat u lichamelijk en geestelijk in staat moet zijn om zelfstandig en veilig een motorrijtuig te besturen. In dat geval geeft het CBR de Verklaring van geschiktheid af. Vervolgens kan de gemeente een rijbewijs verstrekken. Soms geeft een Geneeskundig verslag niet genoeg informatie. Dan is nader onderzoek nodig. U wordt dan verwezen naar een medisch specialist of u legt een rijtest af bij een deskundige van het CBR.

Het kan zijn dat u voor, tijdens of na de rijtest gespannen bent. Bedenk dat gezonde spanning goed voor u is. Het ergste kan zijn dat u een volledige black-out krijgt tijdens de rijtest. Maar als u voor de rijtest uzelf goed voorbereid en wat rijlessen bij een Rijangstcoach neemt gaat u een stuk geruster naar de rijtest toe.
Deze kan u op uw gemak stellen en zo nodig in een vroeg stadium u adviseren om nog rustiger naar de rijtest te gaan.
Of u een rijtest moet afleggen is niet aan uw arts om te bepalen. U kunt uw medische situatie door het CBR laten beoordelen door een Gezondheidsverklaring naar het CBR te sturen. De Gezondheidsverklaring kunt u ook aanschaffen bij uw gemeente en dan per post naar het CBR sturen. Hieronder kunt u door linken naar verscheidende websites over eisen rijgeschiktheid, medisch specialist en de rijtest.
Verdere informatie
(bron: rijksoverheid; CBR; Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)
Tips:
“U moet wel kunnen laten zien dat u kunt autorijden: Blijkt dat u zelf merkt dat sommige onderdelen van het autorijden niet meer soepel gaan, adviseren wij u om wat rijlessen te nemen bij een Rijangstcoach“. (scroll verder naar beneden voor de Rijangstcoaches die bij Rijangstlabel zijn aangesloten)
“Laat U niet opjutten: Luister niet naar anderen, maar naar uw Rijangstcoach. Door hun jarenlange ervaring weet hij/zij precies wat u te wachten staat. U kunt mij ook om advies vragen. Wat ook zeer belangrijk is, is dat u minder gehaast, dus meer defensief mag rijden. Dit bevordert uw inzicht”.
(Citaten uit het boek “Omgaan met Rijangst”, Bron: Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)
Doe een rijtest toets: Dit wordt gedaan door uw eigen rijangstcoach. Na de benodigde rijlessen krijgt u vanaf het CBR gebouw een toets, afgenomen door uw eigen rijangstcoach, om te kijken of u klaar bent voor de rijtest. Hierbij krijgt u het gevoel echt de toets te doen zoals het bij het CBR zal gaan. Alle onderwerpen wat u kunt verwachten bij de rijtest komen aan bod. Aan het einde wordt alles goed en vakbekwaam door gesproken met u. Blijkt dat er nog haperingen zijn kunt u overwegen nog een aantal lessen te nemen voordat u de rijtest bij het CBR doet.

Kijk voor landelijke rijangstcoaches die aan gesloten zijn bij Rijangst Label (IPZO) op de pagina ‘Rijangstcoaches Rijangstlabel’.
Onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveligheid heeft uitgewezen dat een toets, tussentijdse toets bij rijexamen en toets voor een rijtest, de kans op slagen met twintig procent kan doen toenemen.
(Bron: Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)
“Bevorder ontspanning: Zorgt u ervoor dat u goed uitgerust bent. En vooral dat u de medicatie op tijd heeft ingenomen, zodat deze werkt tijdens de rijtest. Zorg de dag ervoor dat u geen zware activiteiten doet, maar juist een ontspannende dag heeft. Neem bij voorkeur de avond ervoor geen alcoholische dranken. Zorg dat u op tijd aanwezig bent (vaak zijn we ruim op tijd als Parkinsonians) en zorg ervoor dat u de juiste papieren bij u heeft wat vermeld staat in uw oproep”.
“Reageer ontspannen op eventuele fouten: Om u beter te ontspannen, let meer op uw ademhaling: probeer deze zo rustig mogelijk te houden. Mocht u een foutje maken, bedenk dan dat fouten maken mag. Als u er juist soepel mee omgaat, pleit dat juist voor u”.
“Laatste redmiddel: medicijnen”
“Laat ons voorop stellen dat ik geen voorstander van nog meer medicijnen ben. Doch voor ons als Parkinsonians zijn deze juist van belang voor ons welbevinden”.
“Mocht u toch nog, ondanks een goede voorbereiding, zenuwachtig zijn vraag dan aan uw huisarts, neuroloog of Parkinsonverpleegkundige of u een bètablokker kunt krijgen om de spanning te onderdrukken. Uiteraard als deze bij de Parkinson medicatie passen”.
(Citaten uit het boek “Omgaan met Rijangst”)
(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum, Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)