PARKINSON(ISME) EN VERKEERSDEELNEMER IN HET NIEUWS / OVERIG NIEUWS
Havasi

13-04-2021

Minister pleit voor verplichte waarschuwingstekst op producten met sint-janskruid / KNMP

Minister Van Ark (Medische Zorg) wil waarschuwingsteksten op producten met sint-janskruid verplicht stellen. Dat schrijft de bewindspersoon in een reactie op een RIVM-rapport over kruidenpreparaten met sint-janskruid. Volgens het RIVM kunnen voedingssupplementen en thee met sint-janskruid schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Het instituut adviseert voorzichtig te zijn met preparaten met sint-janskruid, en deze niet te gebruiken in combinatie met geneesmiddelen.

Lees verder op KNMP


16-03-2021 Met Yesse zijn we op weg om het nee in de neus te vervangen door een overtuigd ja / Yesse Technologies

Bij Yesse Technologies bouwen we aan een technologieplatform dat gebruikmaakt van de biologie van de echte neus en deze combineert met geavanceerde nanotechnologie om uiteindelijk het laatste mysterie van de zintuigen te ontcijferen.

We zijn er trots op geworteld te zijn in de basiswetenschap en passen toe wat de natuur voor ons heeft verfijnd ─ door miljoenen jaren van evolutie ─ om geuren te meten met de precisie van de menselijke neus. Daarom bouwen we aan een interdisciplinair team dat onze kernwaarden van integriteit deelt , out-of-the-box denkt en de grenzen van het onbekende verlegt .

Lees verder op Yesse Technologies


16-03-2021 Maak kennis met de Somnox Slaaprobot: Dé oplossing voor een betere nachtrust / Somnox

Beter ademen, beter slapen. Waarom de ademhaling zo krachtig is voor een betere nachtrust.

Waar helpt de Slaaprobot jou mee?

Somnox Slaaprobot | Beddenspeciaalzaak Q-Bed
Somnox slaaprobot

Een rustiger gevoel
Door de subtiele geluiden en bewegingen die de robot maakt, waarmee een menselijke ademhaling wordt gesimuleerd, ontspan je gemakkelijker. Dus: niet langer al dat vervelende nachtelijke gepieker.

Beter in slaap vallen
Je valt niet alleen rustiger in slaap, maar ook sneller en dieper. Bovendien slaap je langer door. Dat alles volledig op een natuurlijke manier, zonder medicijnen.

Geborgenheid
Met de Slaaprobot voel je je veilig en geborgen. Een beetje het effect dat een knuffel op je had als kind, maar dan de volwassen variant.

Lees verder op Somnox en kijk of de slaaprobot ook iets voor jou is!


09-03-2021 ‘Als zorgverleners zorg op afstand niet adopteren, raken ze patiënten kwijt’ / Innovation Origins

Volgens Bas Bloem, hoogleraar Neurologie en Parkinson-expert, hebben tijdens de coronacrisis verrassend veel mensen laten zien dat ze consulten op afstand zeer waarderen.

Door de coronapandemie is digitale zorg op afstand, via apps, slimme sensoren en andere vormen van telemedicine, in een stroomversnelling terechtgekomen. Veel patiënten omarmen deze technologische ontwikkelingen, maar hoe zit dat met zorgverleners? “Als zij de technologie niet adopteren en integreren in de zorg, raken ze op den duur patiënten kwijt”, denkt Bas Bloem, de Nijmeegse hoogleraar Neurologie en Parkinson-expert.

Een pandemie veroorzaakt veel leed, maar kan ook goede dingen voortbrengen. “Je ziet dat het gebruik van zorgtechnologie voor zorg op afstand is toegenomen”, zegt Bas Bloem, zelf al jaren voorstander van de mogelijkheden die de technologie biedt en pleitbezorger voor vernieuwingen in de zorg.

“Voorheen dachten artsen nog wel eens dat hun patiënten niet zaten te wachten op zorg op afstand, omdat ze liever bij hun arts langskomen en niet zo veel vertrouwen hebben in de technologie. Maar tijdens de coronapandemie kon het vaak niet anders. Wat bleek: verrassend veel patiënten omarmden de nieuwe mogelijkheden.” Als voorbeeld noemt hij de consulten op afstand via een beeldscherm, sensoren bij patiënten thuis en verschillende thuismetingen, voor onder meer Parkinson, hartfalen en COPD. 

Lees verder op Innovation Origins


09-03-2021 Health Valley Event: CO-FIT TOEKOMST / Bas Bloem is Keynote speaker op 11 maart / Health Valley

10 & 11 maart 2021

Health Valley Event 2021 gaat virtueel! Doe mee met een unieke online ervaring. Neem plaats in de digitale vergaderruimte en neem deel aan het plenaire programma en vele themasessies. Bezoek de virtuele expo en verbreed je netwerk. Ontmoet andere bezoekers via 1 op 1 gesprekken, in chats of Netwerk roulette. Geen stress, want de content blijft een maand beschikbaar!

De uitdagingen in de zorg zijn groter dan ooit. Er is meer dan voorheen behoefte aan innovaties en samenwerking in Health & Life Sciences. Om nog beter met problemen om te kunnen gaan en onze zorg en gezondheid te verbeteren. Op het gebied van eHealth, Robotics, Personalized Medicine & Pharma, Preventie en nog veel meer. Deze uitdagingen vormen de rode draad in het programma voor een CO-FIT Future. Doe mee en bedenk samen nieuwe ideeën en oplossingen,

Lees verder en bestel je kaart op Healyh Valley


09-03-2021 Olieprijs stijgt tot boven de 70 dollar: ‘Benzine wordt duurder’ / RTL Nieuws

We zijn straks waarschijnlijk weer duurder uit aan de pomp.

De olieprijs is voor het eerst in een jaar tijd gestegen tot boven de 70 dollar per vat. Dat is slecht nieuws voor automobilisten: de prijs van benzine en diesel zal hierdoor zeker stijgen, denkt Paul van Selms, directeur van consumentencollectief United Consumers. De prijs van benzine en diesel volgt namelijk de olieprijs, geeft Van Selms aan.

Lees verder op RTL Nieuws


23-02-2021 Benzineprijs ondanks corona op 1,80 euro: ‘Zal nog verder stijgen’ / RTL Nieuws

De adviesprijs voor euro95 benzine is vandaag 1,801 euro. Het is voor het eerst sinds begin vorig jaar dat je aan de pomp zoveel kwijt bent. We hebben nog geluk dat de dollar zo goedkoop is ten opzichte van de euro, anders waren we nog meer kwijt geweest.

Net als de prijs van benzine zijn ook de prijs van diesel en lpg op het hoogste punt in een jaar tijd.

Omdat oliemaatschappijen liever de prijs van benzine en diesel verhogen voordat de olieprijs omhoog gaat, zal de prijs aan de pomp de komende tijd nog wat hoger zal worden, denkt Paul van Selms, directeur van consumentencollectief UnitedConsumers. Dit houdt al sinds 2001 de brandstofprijzen in de gaten.

Lees verder op RTL Nieuws


16-02-2021 Eerste vaccins 60- tot 64-jarigen maandag 15 februari 2021 beschikbaar via huisarts / RIVM

Vanaf maandag 15 februari worden de eerste mensen bij de huisarts gevaccineerd. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van het AstraZeneca-vaccin, worden eerst alle mensen uitgenodigd die zijn geboren in 1956 of 1957. Daarnaast worden in deze ronde ook groepen gevaccineerd die een hoog risico hebben op een ernstig beloop van COVID-19. Het gaat hierbij om mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas (BMI Body Mass Index  >40). Verder worden ook de praktijkmedewerkers gevaccineerd.

De Gezondheidsraad heeft geadviseerd mensen van 60-64 jaar en mensen met een hoog risico op een ernstig beloop van COVID-19 versneld te vaccineren met AstraZeneca. In totaal gaat het om ruim 1 miljoen mensen in de leeftijd van 60 tot en met 64 jaar, met het Syndroom van Down en met morbide obesitas. Het aantal beschikbare vaccins van AstraZeneca is echter beperkt. Daarom worden vanaf maandag eerst de mensen geboren in 1956 en 1957 gevaccineerd door hun huisarts. In deze ronde worden ook mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas (geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002) meegenomen. Over de afbakening van de groep mensen met een neurologische aandoening in combinatie met ademhalingsproblemen vindt nog overleg plaats tussen LHV landelijke huisartsenvereniging , RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  en medisch specialisten.  

Levering per provincie

Omdat er niet genoeg vaccins zijn om direct landelijk te beginnen, is gekozen voor een regionale aanpak. Maandag 15 februari starten de huisartsen in de provincie Zeeland met vaccineren. Later in de week volgt Limburg. Hierna wordt zo veel mogelijk van de zuidelijke naar de noordelijke provincies gewerkt. Het streven is deze hele eerste doelgroep en de hoog-risicogroepen in februari en maart uit te nodigen, met een mogelijke uitloop naar april. Mensen ontvangen de uitnodiging via hun huisarts.


16-02-2021 Mindfulness-based compassievol leven helpt bij terugkerende depressie / RadboudUMC

Foto RadboudUMC

Depressie is een veelvoorkomende psychiatrische stoornis in Nederland, waar ongeveer een vijfde van de volwassenen mee te maken krijgt. Voor de behandeling van depressie zijn verschillende opties beschikbaar, zoals antidepressiva en therapie – of een combinatie van deze mogelijkheden. Rhoda Schuling deed een klinische studie naar de effectiviteit van Mindfulness-based Compassievol Leven (MBCL) bij terugkerende depressieve klachten, en promoveert hier op 27 januari op.

MBCL is gebaseerd op zelfcompassie: het vermogen om mild te zijn tegenover wat je ervaart, terwijl de eerste reflex van mensen met depressie vaak is om heel hard en zelfkritisch te zijn. Als training is het ontwikkeld als een tweede behandeling van depressie na Mindfulness-based Cognitieve Therapie, dat als terugvalpreventieprogramma is ontwikkeld. Het gaat onder meer in op sluimerende klachten die achterblijven na het verdwijnen van depressie, zodat de kans op terugval verminderd wordt.

Lees verder over de studie op RadboudUMC


09-02-2021 Instituut Verantwoord Medicijngebruik: update coronanieuws / Instituut Verantwoord Medicijngebruik

In dit Coronanieuws is aandacht voor opvallende zaken rondom geneesmiddelen, vaccins en het coronavirus. Met nieuws over o.a. bijwerkingen vaccins, doseringsinterval en effectiviteit Comirnaty, registratie vaccin AstraZeneca, tocilizumab, antilichamen en antistolling.

Video Instituut Verantwoord Medicijngebruik

02-02-2021 Patiënten Volgprogramma UMC Utrecht / Parkinson(isme0 en Verkeersdeelnemer

Patiënten Volgprogramma UMC Utrecht
Omdat ik ingeschreven sta bij het UMC Utrecht voor het Patiënten Volgprogramma voor 2e jaars geneeskunde studenten ben ik op vrijdag 22 januari 2021 wederom benaderd door drie studenten van het UMC Utrecht. Zij hebben mij geïnterviewd in het verloop van mijn ziekte van Parkinson. Deze keer niet bij mij thuis, maar heeft het UMC Utrecht besloten ivm het COVID- 19 virus dit of telefonisch of digitaal te doen. Het laatste had mijn voorkeur omdat je dan meer interactie met elkaar hebt.


Het interview was zeer prettig en de studenten hadden zeer gerichte en ook verrassende vragen gesteld waarop ik zeer open heb kunnen antwoorden. Tegelijkertijd heb ik hun kunnen adviseren om eens te kijken bij de #Parkinson Vereniging, #ParkinsonNet, #ParkinsonopMaat (vraagbaak), #BasBloem’sblog’s, en de boeken die ik gereviewd heb te gaan lezen om meer inzicht in deze chronische progressieve ziekte te krijgen. Ik hoop zo dat de studenten meer inzicht krijgen en help ze graag om verder te gaan met deze mooie studie. Uiteraard wens ik ze dan ook heel veel succes verder en we spreken elkaar weer voor een tweede gedeelte van het interview.  


Lijkt het je ook leuk om aan studies of onderzoeken mee te doen?
Kijk dan op de Parkinson Vereniging


02-02-2021 Afstudeerpresentatie ‘Cue Kitchen’ van Harmen aan het Rot / Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer

Op dinsdag 29 september 2020 hebben ik, mijn vrouw Jolanda en onze dochters Amber en Vera meegedaan aan het afstudeerproject ‘Cue Kitchen’ van Harmen aan het Rot.Wij vonden het een leuk spel en zeer interessant om te doen. Zeker om te ontdekken wat onzichtbare symptomen kunnen inhouden en hoe hier cues voor toe te passen.

Harmen aan het Rot studeert Complex Systems Engineering & Management aan de TU Delft.


Harmen is op 21 januari 2021 afgestudeerd op dit project met een mooie 8 als cijfer. Ik mocht bij de presentatie (online) aanwezig zijn en vond de uitleg, de betrokkenheid, de serious gaming in het spel en de vindingrijkheid met oog op online presenteren zeer goed gedaan.
Gefeliciteerd namens ons Harmen en nog veel succes verder met het vervolg van je studie.


Harmen studeerde af op het onderwerp Serious Gaming met de volgende onderzoeksvraag: Wat is het effect van het spelen in een mediated environment – op een digitale manier – op de uitkomst van een serious tabletop game, in vergelijking met het spelen in fysieke aanwezigheid. Harmen werkt hierbij samen met Stichting MaySways, die zich inzet om onzichtbare symptomen van de ziekte van Parkinson onder de aandacht te brengen. Voor deze stichting heeft Harmen in het eerste kwartaal een serious game ontworpen: ‘Cue Kitchen’. Het doel van dit spel is om bewustzijn te creëren bij de sociale omgeving van parkinsonpatiënten over onzichtbare symptomen en het belang van cues. Dit spel gebruikt Harmen in een experiment voor zijn afstudeeronderzoek. Maar is daarnaast ook een leuk gezelschapsspel om met elkaar te spelen. Het spel duurt 1,5 tot 2 uur en wordt gespeeld met 4 personen in de sociale omgeving (familie, vrienden, collega’s, zorgverleners) van een ‘Parkinsonian’, het liefst met mensen die nog niet zo bekend zijn met Parkinson. Dit kan inclusief de Parkinsonian zijn, maar dat hoeft niet. Harmen zelf was als facilitator aanwezig en heeft ons begeleid in het spel. Achteraf werd ons gevraagd een online enquête in te vullen. Deze duurde ongeveer 10 minuten.

Dit is de uitleg van het spel Cue Kitchen, een spel dat als doel heeft de onzichtbare symptomen van de ziekte van Parkinson onder de aandacht moet brengen. Deze uitleg is bedoeld voor mensen die het spel op afstand, via een videoverbinding, spelen. Het spel is ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft en Stichting MaySways.

02-02-2021 Nieuw onderzoek naar het chronisch beloop van angststoornissen / GZ-Psychologie

Niet sociaal-demografische, maar klinische en psychologische factoren spelen een grote rol bij het chronisch worden van angsstoornissen. Dat concludeert Ans Hovenkamp-Hermelink in haar proefschrift. Zij promoveerde aan de faculteit Medische Wetenschappen, afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Foto GZ-Psychologie

De focus van het onderzoek ligt op het beloop van angststoornissen over de jaren heen. Onderzocht zijn sociale fobie, paniekstoornis, agorafobie, gegeneraliseerde angststoornis en in een review nog selectief mutisme, separatieangststoornis (verlatingsangst) en specifieke fobie.

Lees verder op GZ-Psychologie


02-02-2021 PGEU: stijging geneesmiddelentekorten in meerderheid Europese landen / KNMP

In de meerderheid van de Europese landen is het aantal geneesmiddelentekorten in 2020 ten opzichte van 2019 gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese koepelorganisatie van openbaar apothekers (PGEU). Alle 26 onderzochte Europese landen hadden in 2020 te maken met geneesmiddelentekorten. In 17 landen is de situatie rondom geneesmiddelentekorten verslechterd, aldus de PGEU. De situatie bleef in 8 landen hetzelfde.

Voorts blijkt uit het onderzoek dat er in 65% van de landen een tekort was aan meer dan 200 geneesmiddelen ten tijde van het onderzoek. Hierbij gaven 8 landen aan dat het er zelfs meer dan 400 waren. Het grootste tekort was er aan cardiovasculaire geneesmiddelen.

Lees verder op KNMP


25-01-2021 Wetenschap met Esther Thole / De ochtend van 4 / Radio 4

Esther Thole, redacteur bij NEMO Kennislink, vertelt over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap. Deze week onder andere over technieken achter coronavaccins die mogelijk bij andere ziekten kunnen werken zoals MS.

Luister hier haar verhaal terug bij De ochtend van 4 / Radio 4


25-01-2021 Rijden bij gladheid: vijf tips / ANWB

Rijden op gladde wegen, door ijzel of sneeuw, is voor veel mensen een nachtmerrie. En terecht, want een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Vijf tips om heelhuids thuis te komen.

Video ANWB

Lees ook verder op ANWB


19-01-2021 Boetseren met metaal / EOS Wetenschap

‘Kneedbaar gallium is heel interessant voor flexibele of zachte elektronica, zoals in wearables of implantaten’

Door gallium kneedbaar te maken krijgt het metaal interessante nieuwe toepassingen. 

Beeld: Chunhui Wang

Vloeibaar gallium bewijst zijn nut wellicht al in de nieuwe PlayStation 5, waar het warmte veel efficiënter afvoert dan de smeermiddelen die tegenwoordig nog vaak worden gebruikt. Door het vloeibare metaal te verrijken met andere metaaldeeltjes zijn onderzoekers1 in Zuid-Korea er nu in geslaagd om het kneedbaar te maken. Dat geeft het mengsel nog betere eigenschappen, en het wordt een stuk praktischer in gebruik. 

Gallium is een uitstekende geleider voor warmte en elektriciteit. Vandaag bewijst het metaal zijn diensten al in diverse sectoren: elektronicafabrikanten gebruiken het voor halfgeleiders en transistors, en het is ook een belangrijk onderdeel in ledverlichting. Gallium heeft wel een laag smeltpunt – al vanaf 30°C wordt het metaal vloeibaar. Bovendien laat het zich moeilijk bewerken, doordat het metaal een hoge oppervlaktespanning heeft. Dat weerhoudt veel elektronica- en andere producenten ervan om het nog breder in te zetten. 

Die plasticiteit maakt het metaal veel handiger in gebruik. ‘Je kunt gallium nu als coating of verf op allerlei oppervlaktes aanbrengen, en in diverse vormen kneden. Heel interessant voor flexibele of zachte elektronica, zoals in wearables of implantaten’, zegt eerste auteur Chunhui Wang (Institute for Basic Science). 

Lees het hele artikel op EOS WetenschapWordt u ook lid van de Parkinson Vereniging? Doneren mag ook!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.