PARKINSON(ISME) EN VERKEERSDEELNEMER IN HET NIEUWS / OVERIG NIEUWS

Havasi

23-11-2020 Wetenschappers luiden de noodklok: We stevenen af op een ‘Tijdperk van Pandemieën’ / Scientias

Foto Scientias

Door onze levensstijl zullen desastreuse pandemieën – zoals COVID-19 – mogelijk vaker op het toneel verschijnen. Tenzij we in actie komen.

Wie denkt dat we na corona het ergste wel hebben gehad, komt bedrogen uit. Tot die alarmerende conclusie komen onderzoekers in een nieuwe studie. Volgens 22 vooraanstaande experts, afkomstig van over de hele wereld, stevenen we af op een heus ‘tijdperk van pandemieën’. Iets waaraan we alleen kunnen ontsnappen als we bereid zijn de nodige maatregelen te nemen.

Tijdperk van pandemieën
Een tijdperk van pandemieën… Je vraagt je misschien af wat je je daarbij moet voorstellen. Volgens de onderzoekers komt het er in feite op neer dat pandemieën vaker zullen opduiken, zich sneller zullen verspreiden, meer schade toebrengen aan de wereldeconomie en meer mensen het leven zullen kosten dan COVID-19 momenteel doet. En dat is natuurlijk een vrij verontrustende gedachte. Toch waarschuwen onderzoekers dat dit akelige toekomstbeeld waarheid wordt als we geen actie ondernemen. “In de studie hebben we gekeken hoe recente pandemieën precies zijn ontstaan,” licht onderzoeker Peter Daszak, expert op het gebied van ziekte-ecologie, in een interview met Scientias.nl toe. En daaruit blijkt dat we – heel kort door de bocht – onszelf eigenlijk de vernieling in helpen. COVID-19 is op z’n minst de zesde wereldwijde gezondheidsramp sinds de grote grieppandemie van 1918. En hoewel het zijn oorsprong vindt in microben die door dieren worden overgedragen, zijn alle pandemieën door menselijke activiteiten veroorzaakt.

Lees verder op Scientias

23-11-2020 Gen Z verdient straks $33.000 miljard – hun economische invloed is slecht nieuws voor producenten van alcohol en tabak, de vleesindustrie en luchtvaart / Business Insider

 • Generatie Z, iedereen geboren na 1996, zal aan het eind van het komende decennium een kwart van het wereldwijde inkomen verdienen.
 • Hun toenemende economische macht zal volgens Bank of America een nog veel grotere rol geven aan e-commerce.
 • Vanwege de focus van Gen Z op duurzaamheid en gezond leven zullen de vleesindustrie, alcoholproducenten en de luchtvaartsector onder druk komen te staan.
Al eerder beschreven door
Dr Jos Ahlers en Ren;e C.W. Boender

Generation Z staat op het punt de economie flink overhoop te gooien, van luxe goederen tot het gebruik van alcohol. Investeerders doen er goed aan zich daar vanaf nu op voor te bereiden, stellen strategen van Bank of America.

De economische macht van de jongste generatie is wereldwijd snel aan het groeien. Het inkomen van Gen Z, bestaande uit iedereen geboren na 1996, zal het komende decennium met 400 procent groeien tot een duizelingwekkende 33.000 miljard dollar, stelt de bank. Daarmee zullen ze in 2030 meer dan een kwart van het wereldwijde inkomen vertegenwoordigen en een jaar later de millennials passeren.

De opkomst van de generatie zal alleen maar versterkt worden door de overdracht van vermogen van andere generaties, zoals de babyboomers en de nog oudere stille generatie. Zij zitten gezamenlijk op 78.000 miljard dollar.

“De Gen Z-revolutie is begonnen. Het is de eerste generatie die geboren is in een onlinewereld en nu aan het werkzame leven begint. Andere generaties moeten zich aan hen aanpassen en niet andersom”, stelt het analistenteam van Bank of America.

Lees verder op Business Insider

20-11-2020 Angst is de grondtoon van onze samenleving / HUMAN

Voortdurend geplaagd worden door het gevoel dat je iets vreselijks te wachten staat. Angst is de default mode van schrijver Daan Heerma van Voss, en volgens hem is het één van de krachtigste emoties die we hebben.

“Een beetje als een hypochonder, die door het dolle kan zijn als hij echt ziek blijkt te zijn. Of een paranoïde persoon die daadwerkelijk achtervolgt blijkt te worden. Zeker, een behoorlijk egocentrische reactie. De algehele angstigheid die ik altijd heb, viel ineens samen met de werkelijkheid.” Of: “De wereld is een tranendal gebleken”, zoals hij schrijft in Coronakronieken, een journalistiek werk waarin hij sinds de uitbraak van het virus verhalen en ervaringen van mensen over de wereld optekende.

Hij schreef het boek voor de overlevering, zodat mensen later kunnen lezen wat de invloed van de corona op het dagelijks leven is geweest, maar ook om grip te krijgen op zijn eigen angsten. Om er dan meteen aan toe te voegen dat hij opvallend rustig was, voor zijn doen en in vergelijking met anderen. ‘Ik was redelijk goed in staat om in te schatten hoe erg het daadwerkelijk was. Ik werd een soort voice of reason. Niet dat ik veranderd was, maar er was een crisis, en dus was mijn crisismodus eindelijk gepast. Verrassend, want mensen in mijn omgeving hadden verwacht dat ik heel angstig zou worden. Die fases heb ik namelijk ook gehad, dat ik echt weken of zelfs maanden een beetje van de kaart ben.

Lees verder op HUMAN


20-11-2020 Medicijn in het kort: in één oogopslag inzicht in je medicijn / CBG / KNMP

Alles wat je móet weten over je medicijn, op één A4, in begrijpelijke taal: dat is ‘Medicijn in het kort’. Nederlandse Medicijnautoriteit CBG en apothekersorganisatie KNMP willen hiermee zorgen dat medicijngebruikers nog beter begrijpen wat ze van hun medicijn kunnen verwachten. En daarom lanceren zij deze nieuwe korte vorm van medicijninformatie op de dag van de therapietrouw.

‘Medicijn in het kort’ is een nieuwe, digitale en korte vorm van medicijninformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter. De informatie uit de bijsluiter en van apotheek.nl is overzichtelijk vormgegeven, met duidelijke pictogrammen. Je leest hierin hoe een medicijn werkt en wat je ervan merkt als je het gebruikt: het gunstige effect.

Promo film ‘Medicijn in het kort’ CBG

Lees verder op CBG


18-11-2020 Wet gewasbescherming vaker overtreden / BoerenBusiness

Bedrijven met akkerbouwgewassen en vollegrondsgroenten hebben vorig jaar vaker de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden overschreden, zo toont nieuw onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan. Het nalevingspercentage komt voor het afgelopen jaar uit op 83%, waar dat in 2013 en in 2015 nog 86% was.  

De NVWA heeft afgelopen jaar bij 183 bedrijven die vollegrondsgroenten of akkerbouwgewassen telen een nalevingsmeting uitgevoerd van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Daaruit is een nalevingspercentage van 83% naar voren gekomen. Kortom, de regels zijn iets vaker overtreden dan in 2013 en in 2015, want toen lag dat percentage nog op 86%. Vorig jaar is extra aandacht besteed aan het gebruik van neonicotinoïden. In 2 van de 133 monsters was sprake van een neonicotinoïde, 1 keer werd imidacloprid aangetroffen in suikerbieten en 1 keer werd thiamethoxam gevonden in aardappelen.

Lees verder op BoerenBusiness


11-11-2020 Minister van Nieuwenhuizen: CBR blijft ondanks verbeteringen nog onder curatele / Transport Online

Zolang het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) nog niet de achterstanden van de medische herkeuringen heeft weggewerkt, blijft de organisatie onder verscherpt toezicht staan. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Wel worden de achterstanden steeds kleiner. Naar verwachting heeft het CBR de werkvoorraad in het eerste kwartaal van 2021 weer op orde. Ook neemt het aantal verlopen rijbewijzen af en wordt er vrijwel altijd binnen de termijn een reactie gegeven.

Lees verder op Transport Online


11-11-2020 Fietsen in tijden van corona / ANWB

Met afstand het beste

Fietsen? Dat doen we nu even op een hometrainer. En als je écht naar buiten moet, dan op ten minste 1,5 meter afstand van andere mensen… Dat weten we allemaal en toch is het gezellig druk op de fietspaden. Op de fiets naar de supermarkt of een recreatief rondje in de buurt, hoe bewaar je afstand tot andere fietsers? ‘Hoe hoort dat’ op het fietspad?

Foto ANWB

Veel Nederlandse fietspaden zijn breder dan 2 meter. Een afstand van 1,5 meter tot andere fietsers bewaren, dat kan op de meeste plekken nét ‒ als alles meezit. Of net niet, want sommige fietspaden halen krap de 2 meter. Wie gaat fietsen kan met deze corona-etiquette zo veilig mogelijk op pad.

Wel of niet fietsen?

 • Beetje hoofdpijn, kriebel in de keel? Blijf thuis. Om anderen niet te besmetten als je corona zou hebben, maar óók voor jezelf. Als je ziek bent heeft je lichaam alle energie nodig om snel weer beter te worden.
 • Fietsen is een prima manier om fit te blijven. Ook dat is belangrijk als je niet ziek wilt worden. Dus boodschappen doen op de fiets: een prima idee.
 • Huiverig voor deurklinken, winkelkarretjes en drukknoppen van verkeerslichten? Neem een flesje desinfecterende gel mee voor je handen en voor de handvatten van je fiets.

Lees verder op ANWB


09-11-2020 ‘Artrose is een serieuze gewrichtsziekte met grote gevolgen’ / ReumaNederland

 ervoor dat dagelijkse dingen heel moeilijk worden.’

Margreet Kloppenburg mag zich met recht artroseprofessor noemen. Zij behandelt niet alleen mensen, maar doet ook veel onderzoek naar artrose. Dat er niets aan artrose te doen is, klopt niet volgens haar. ‘Medicijnen die artrose genezen zijn er niet, maar wel behandelingen die de klachten verminderen en ervoor zorgen dat je kan blijven leven en werken.’

Negatieve spiraal
Margreet Kloppenburg benadrukt dat artrose meer is dan kraakbeen dat slechter wordt. ‘Onze gewrichten, denk aan een knie, een enkel of een schouder, zijn veel meer dan een paar botten met een laagje kraakbeen erop. Bij artrose wordt je hele gewricht ziek. Het bot onder het kraakbeen verandert, er kunnen uitsteeksels gaan groeien. Er is een slijmvlieslaagje dat kan gaan ontsteken waardoor je gewricht dik en warm aanvoelt. En doordat bewegen moeilijk en pijnlijk wordt, gaan mensen vaak ook echt minder bewegen. Dan kom je echt snel in een negatieve spiraal terecht, waarbij je spierkracht snel afneemt en je klachten alleen maar erger worden.’

Lees verder op ReumaNederland


09-11-2020 Boer en journalist maken film over lobby tegen glyfosaat / NieuweOogst

Onderzoeksjournalist Hidde Boersma en akkerbouwer Michel van Andel starten een crowdfundingsactie voor het maken van een documentaire over glyfosaat. In de film volgen de makers het spoor van de lobby die het voor boeren belangrijke middel wil verbieden.

Boersma en Van Andel zijn een crowdfundingsactie gestart om hun documentaire The Glyphosate Chronicles te kunnen maken. Voor de financiering is 100.000 euro nodig, een tiende van dat bedrag is inmiddels opgehaald.

documentaire over glyfosaat NieuweOogst

Akkerbouwer Van Andel uit Emmeloord had aanvankelijk ook een kritische houding tegenover chemiereuzen als Bayer Monsanto, de producent van glyfosaat. Toen hij zich een jaar of zes geleden ging verdiepen in het onderwerp, veranderde zijn mening. ‘Mijn motivatie om deze documentaire te maken, komt voort uit een gevoel van waarheidsvinding en rechtvaardigheid.’

Lees verder op NieuweOogst

06-11-2020 Vitamine D: het nieuwe toiletpapier / Medisch Contact

Nu de winter voor ons ligt en het coronavaccin pas daarna beschikbaar komt, zoeken velen een nieuwe strohalm. Iets om je aan vast te klampen. Iets wat je kunt doen of innemen om die donkere covidwinter door te komen zonder ziek te worden.

“En die strohalm is er nu. Het is een oude bekende in een nieuwe context. Ik heb het over vitamine D“, aldus André Weel.

Afgelopen zaterdag liet ik mij met vele honderden dorpsgenoten inenten tegen de griep. Het was een drukte van belang. Veel drukker dan anders. Je weet maar nooit of het niet ook tegen covid werkt! Ondanks het advies om na de prik meteen naar huis te gaan bleven velen nog wat napraten. Dan vang je van alles op. ‘Vitamine D schijnt ook heel goed te zijn. Ik zag het donderdag bij Op1. Ik ben er gisteren mee begonnen.’

De volgende morgen reikt mijn vrouw me bij het ontbijt een tabletje aan. ‘Hier, innemen, vitamine D. Laat hem smelten in je mond!’

‘Op mijn nuchtere maag?’ vraag ik verbouwereerd. Maar daar kom ik niet mee weg. Best lekker merk ik, iets zoets op de tong. Dat bevordert zeker het gebruik.

In het onvolprezen coronajournaal dat apotheker Wim Rakhorst mij meermalen per week toestuurt staat er ook iets over. Wim speurt elke dag de wetenschap en de media af naar coronanieuws en stuurt mij en vele anderen daarvan een handzaam overzicht. Ik lees in zijn laatste journaal dat vitamine D hier en daar al is uitverkocht! Het was op 29 oktober een belangrijk item bij Op1. Niet gezien natuurlijk. Ik loop vreselijk achter. Nieuwsgierig geworden kijk ik de uitzending terug.

Lees verder op Medisch Contact


06-11-2020 Boeren mogen verboden bestrijdingsmiddelen ongestraft inleveren en daar is veel animo voor / Omroep Brabant

Een ‘bezemactie’ voor Brabantse boeren om verboden bestrijdingsmiddelen in te leveren vindt behoorlijk wat aftrek. Boeren kunnen via de actie de middelen ongestraft inleveren bij de milieustraat. Volgens het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) hebben in Noordoost-Brabant ruim zevenhonderd agrariërs zich aangemeld. In het zuidoosten deden eerder dit jaar al 450 boeren mee.

Geschreven doorPaul Ruiter

“Boeren, telers en tuinders gebruiken beschermingsmiddelen voor hun gewassen, maar daar blijven soms restjes van over”, legt Dirk Keuper van het CLM uit. “Vaak kun je die hergebruiken, maar soms ook niet. Dan verloopt de toelating ervan. Dan worden ze uit de roulatie genomen en mogen die niet meer gebruikt worden. Maar als gebruiker blijf je dan met het restant zitten.”

Lees verder op Omroep Brabant


06-11-2020 Nieuw glyfosaatmiddel Clinic Free krijgt toelating maar komt niet op de markt / Akkerwijzer

Foto Akkerwijzer

Middelenproducent Nufarm heeft een toelating gekregen voor het glyfosaathoudende gewasbeschermingsmiddel Clinic Free. Desondanks brengt het bedrijf dit middel niet op de markt.

Nufarm heeft de aanvraag voor Clinic Free al een aantal jaren geleden ingediend. Clinic Free is geproduceerd zonder de toevoeging van tallowamine.

Tallowamine-houdende gewasbeschermingsmiddelen

In 2016 ontstond een brede discussie over tallowamine-houdende gewasbeschermingsmiddelen. Uit onderzoek van Efsa, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, was gebleken dat gewasbeschermingsmiddelen op basis van glyfosaat met tallowamine toxischer zouden zijn dan de stof glyfosaat alleen. Dit werd toegeschreven aan met name POE-tallowamine. POE-tallowamine is een hulpstof die het uitvloeien van betreffende gewasbeschermingsmiddelen bevordert. Op bijna alle criteria bleek POE-tallowamine toxischer dan glyfosaat. Het Ctgb besloot hierop de toelating van alle gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat en de hulpstof POE-tallowamine in te trekken.

Na het doorlopen van de toelatingsprocedure heeft het Ctgb onlangs de toelating afgegeven voor Clinic Free, zegt Bart de Vroome van Nufarm. Het bedrijf gaat niet met het nieuwe middel de markt op, omdat het al een ander glyfosaathoudend middel op de markt heeft, namelijk Clinic N.

Lees verder op Akkerwijzer


06-11-2020 Bayer treft geen regelingen rond Roundup, mogelijk nieuw proces / IEX

SAN FRANCISCO (AFN/BLOOMBERG) – De Duitse chemiereus Bayer is er niet in geslaagd om in de Verenigde Staten een regeling te treffen in het proces rond onkruidverdelger Roundup dat kankerverwekkend zou zijn. De deadline om regelingen te treffen, die een rechter in de VS eerder stelde, is verlopen. Daarmee dreigen opnieuw kostbare rechtszaken voor schadevergoedingen door mensen die zeggen ziek te zijn geworden door Roundup.

In ongeveer de helft van de bijna 3800 claims tegen Bayer is het bedrijf er niet in geslaagd om tot een dichtgetimmerd akkoord te komen. Bekend was dat de rechters het proces in volle vaart zouden hervatten als Bayer er niet in zou slagen om de schikking geregeld te krijgen. Daarvoor kreeg Bayer maanden de tijd. Op 9 november moet Bayer opnieuw voor de rechter verschijnen.

Voor Bayer is het missen van de deadline een hard gelag. Bayer verloor eerder een drietal processen in de kwestie. Daarbij moest het bedrijf gemiddeld 50 miljoen dollar per eiser aftikken. Dat heeft de beurswaarde van het bedrijf geen goed gedaan. Het chemiebedrijf nam de slepende kwestie rond Roundup over toen het de Amerikaanse branchegenoot Monsanto kocht.

Lees verder op IEX


02-11-2020 De laatste etappe van Rob de Nijs: ‘Ik heb de beste band van Nederland’ / BN de Stem

Rob de Nijs: 'Wij kijken altijd vooruit. Van optreden naar optreden en van plaat naar plaat.'
Rob de Nijs: ‘Wij kijken altijd vooruit. Van optreden naar optreden en van plaat naar plaat.’ 
© Jaap Reedijk / BN de Stem

Rob de Nijs is aan zijn laatste etappe bezig. Door de ziekte van Parkinson kan de zanger niet meer doen waar hij al 58 jaar zo goed in is. Binnenkort komt zijn laatste kunststukje uit met de titel ’t Is Mooi Geweest.  De plaat is meteen het afscheid van zijn band, die grotendeels uit West-Brabantse muzikanten bestaat. ,,Ik vind het moeilijk dat het straks ook voor hen voorbij is.’’

Rob de Nijs (77) heeft een verleden met West-Brabant. Twee jaar terug vertelde hij daar in deze krant al over. Nu het einde van zijn carrière eindigt, is hij nog openhartiger. ,,Ik vind het moeilijk dat het straks ook voor de bandleden voorbij is. Ik heb de band na de uitbraak van corona vijf maanden lang niet gezien, omdat ik continu in een lockdown was. Ik wilde nog een plaat maken en heb alleen telefonisch contact gehad. Vooral met Frankie.’’

Lees verder op BN de Stem


02-11-2020 Liever ongezonde aanbiedingen dan Schijf van Vijf: ‘Echt niet nodig’ / RTL Nieuws

Niet de Schijf van Vijf maar juist producten die daarbuiten vallen trekken onze aandacht in de supermarkten. Uit onderzoek blijkt dat een derde van wat we eten en drinken niet op de Schijf van Vijf staat. En dat zorgt voor problemen, stellen experts. “Wat ertegen helpt? Verander je omgeving.”

Nederlanders hebben moeite om een gezond voedingspatroon te volgen, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Minder dan 10 procent eet de aanbevolen hoeveelheid van groenten, peulvruchten, aardappelen, graanproducten en smeer- en bereidingsvetten.

Het baart experts zorgen dat het gezondheidsbesef er niet blijkt te zijn bij veel Nederlanders. Je omgeving speelt daar een grote rol in, ziet hoogleraar voedingsleer Martijn Katan. “In de supermarkt staan veel producten vooraan die niet gezond zijn.”

Gericht zoeken

“Niet alles wat lekker smaakt, past in de Schijf van Vijf”, zegt Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit. Maar waarom kiezen we dan vaak voor het ongezonde? Geleijnse noemt onder andere de sociale omgeving, aanbiedingen, het gemak en je smaak als drijfveren. “Het is ook niet zo dat de gezonde producten meteen in het oog vallen in de supermarkt. Je moet er een beetje verstand van hebben en soms gericht naar zoeken.”

Lees verder op RTL Nieuws


02-11-2020 Toelatingshouder UPL pleit voor vrijstelling mancozeb bij knelgevallen / Akkerwijzer

Foto Akkerwijzer

Het Europese comité SCoPAFF besloot eind vorige week dat de schimmelbestrijder mancozeb definitief zijn Europese toelating verliest. Dankzij een opgebruiktermijn kunnen telers komend seizoen het middel nog wel toepassen. Toelatingshouder UPL zegt zich te blijven inspannen voor knelpunten en pleit voor een vrijsteling of uitzonderingsregeling voor in ieder geval de belangrijkste gewassen.

Het dossier mancozeb is dik en veelbesproken. Mede door het tv-programma Zembla ligt de fungicide in Nederland onder het vergrootglas van de publieke opinie. In de betreffende uitzending van vorig jaar werd mancozeb in één adem genoemd met de ziekte van Parkinson: Mancozeb zou bijdragen aan het ontwikkelen van deze ziekte.

Eénjarige verlenging

Oorspronkelijk stond de expiratiedatum voor mancozeb op 31 januari 2019. Omdat de beoordeling nog lopende is werd een eerste éénjarige verlenging toegekend tot 31 januari 2020 en recent, op 27 november 2019, werd opnieuw een éénjarige verlenging toegekend, tot 31 januari 2021. In de vergadering van juli 2020 is de schriftelijke stemming op het EU-voorstel om de goedkeuring van mancozeb niet te hernieuwen op verzoek van meerdere lidstaten stopgezet.

Minister Schouten is duidelijk over de fungicide: de toelating van het middel zo snel mogelijk beëindigen. Nederland had het comité dan ook opgeroepen om niet in te stemmen met een tijdelijke verlenging van de werkzame stof. Desondanks besloot de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) de toelating met minimaal een jaar te verlengen, omdat de beoordeling nog lopende was.

Lees het hele artikel op Akkerwijzer


02-11-2020 RIVM: ‘Cumulatieve blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen op groenten ver onder veiligheidsnorm’ / Akkerwijzer

De berekende hoeveelheid nog aanwezige gewasbeschermingsmiddelen, op groenten en fruit, die inwerken op het zenuwstel, blijft bij een gemiddeld dagelijks verbruik aanzienlijk onder de veiligheidsgrens. Volgens het RIVM geeft deze blootstelling daarom geen risico op schadelijke effecten op het zenuwstel.

Via ons voedsel worden we vrijwel dagelijks blootgesteld aan resten van gewasbeschermingsmiddelen. Volgens het RIVM is vaak sprake van gelijktijdige blootstelling aan verschillende middelen, bijvoorbeeld wanneer verschillende groenten of vruchten worden geconsumeerd die elk een ander middel bevatten. Of wanneer op één groente of vrucht diverse middelen zitten. Omdat de consument in zulke situaties in aanraking komt met meerdere middelen tegelijk, noemt men dit de ‘cumulatieve blootstelling’. Het RIVM heeft nu onderzocht hoe groot deze cumulatieve blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen in Nederland is, en of daarbij veilige grenswaarden worden overschreden met mogelijke effecten hiervan op ons zenuwstelsel. De conclusie uit dit onderzoek luidt dat de berekende hoeveelheid aanzienlijk onder de veilig geachte grens blijft. Deze blootstelling heeft dus geen schadelijke gevolgen voor het zenuwstelsel.

Andere gewasbeschermingsmiddelen

Dit RIVM-onderzoek was gericht op de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen die inwerken op het zenuwstelsel. Daarnaast bevat ons voedsel, volgens het RIVM, ook resten van gewasbeschermingsmiddelen die mogelijk ándere gezondheidseffecten kunnen veroorzaken. Momenteel doet de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) daar onderzoek naar. De bedoeling van dit onderzoek is om vast stellen welke groepen van gewasbeschermingsmiddelen toxische effecten hebben op ándere organen in het lichaam. Zodra zo’n groep middelen bekend is, moet de gelijktijdige blootstelling daarvan worden berekend. Zo wordt bepaald of er een gezondheidsrisico bestaat in Nederland.

Lees het hele artikel op Akkerwijzer


02-11-2020 Van dementie tot covid: luchtvervuiling tast elk orgaan in ons lichaam aan / Knack

We zijn de eerste generatie mensen die op gigantische schaal wordt blootgesteld aan luchtvervuiling, maar de gezondheidseffecten worden nog steeds zwaar onderschat.

Van dementie tot covid: luchtvervuiling tast elk orgaan in ons lichaam aan
© getty / Knack

Terwijl de lucht tijdens de eerste lockdown plots opvallend proper proefde, zou dat in de toekomst weleens kunnen omslaan. Na het opheffen van de strikte lockdonwmaatregelen deze zomer, kropen we weer massaal de auto in ten nadele van het openbaar vervoer. Uit onderzoek blijkt dat de filedruk en dus de verkeersemissies in de meeste steden toenam en ook het energieverbruik in de huizen steeg door het aanhoudende telewerk, terwijl werkgevers hun kantoren blijven verwarmen.

Lees verder op Knack


30-10-2020 Zien we jou op de fiets? / ANWB

De dagen worden korter en donkerder. Zorg er dus voor dat je goed opvalt.
Dat doe je met fietslampjes, maar ook met reflecterende jassen en broeken.
Shop nu  

30-10-2020 Griepprik biedt mogelijk bescherming tegen COVID-19 / Pharmaceutisch weekblad

Een griepvaccinatie versterkt de immuunreactie tegen het coronavirus, wat mogelijk kan leiden tot een betere bescherming tegen COVID-19. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc.

Ziekenhuispersoneel dat in de winter 2019-2020 een griepprik kreeg, blijkt minder vaak geïnfecteerd te zijn met het coronavirus. De onderzoekers hebben gekeken naar het aantal infecties met COVID-19 onder zorgpersoneel, waarbij onderscheid is gemaakt tussen groepen die wel en die niet met het griepvaccin waren gevaccineerd in het najaar van 2019. Uit de analyse bleek dat het aantal COVID-19-infecties 39% lager was in de gevaccineerde groep.

Lees verder op Pharmaceutisch Weekblad


30-10-2020 1,9 miljoen euro voor studie naar effect cannabis op chronische pijn / Leids Universitair Medisch Centrum

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat samen met het Centre for Human Drug Research (CHDR) onderzoeken of medicinale cannabis pijnstilling geeft voor patiënten met zenuwpijn. Daarnaast proberen ze erachter te komen voor welke patiënten met zenuwpijn cannabis optimaal werkt. ZonMw heeft in opdracht van het ministerie van VWS 1,9 miljoen euro toegekend aan dit onderzoek.

“Veel klinisch onderzoek naar cannabis wordt uitgevoerd met de hele plant, waar allerlei actieve stoffen in zitten”, vertelt Geert Jan Groeneveld, neuroloog bij de afdeling Anesthesiologie en Chief Medical and Scientific Officer bij het CHDR. “In deze studie gaan we heel gecontroleerd uitzoeken of twee bestanddelen van cannabis, tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD), patiënten met chronische zenuwpijn kunnen helpen. Dat is nog nooit uitgevoerd, een unieke studie dus.”

Bewijs werking cannabis 

“In deze studie zullen we ons focussen op patiënten met zenuwpijn door verschillende oorzaken, denk aan diabetes, herpes of een ongeval”, zegt Albert Dahan, hoogleraar Anesthesiologie bij het LUMC. “Deze patiënten worden nu behandeld met antidepressiva of zelfs opiaten, maar voor een groot deel van de patiënten werken deze middelen niet.”

Lees verder op Leids Universitair Medisch Centrum


30-10-2020 ‘Wetenschap moet bepalen over gewasbescherming’ / BoerenBusiness

Een meerderheid van de bevolking vindt dat wetenschappers bepalend moeten zijn in welke gewasbeschermingsmiddelen veilig zijn en dat dit oordeel niet uit de politiek moet komen. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.560 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van LTO Nederland. Ook vinden Nederlanders dat voedsel uit landen met lagere productiestandaarden geweerd mogen worden.

Bij het oordeel over de veiligheid van gewasbeschermingsmiddelen moet de overheid niet leidend zijn, zo vindt een groot gedeelte van de 1.560 respondenten. Deze groep vertrouwt op het wetenschappelijke oordeel van de diverse Nederlandse en Europese autoriteiten, zoals het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Daarbij vinden veel van de Nederlanders ook dat voedsel uit landen met lagere standaarden uit de schappen geweerd mag worden.

Lees verder op BoerenBusiness


28-10-2020 HELLO I am A PD Avenger / PD Avengers / Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer

PD Avengers

Hello Hans It is official – YOU are now a PD Avenger. Thank you for joining our ever-growing community! Together, through a focus on wellness, advocacy and research, we will end Parkinson’s disease.  
We have assembled more than 1,000 PD Avengers from more than 35 countries. It’s a great mix of people with Parkinson’s, care partners, family, friends, colleagues, neurologists, researchers, organizational leaders, therapists, and more.
Many of you are ready to dive in with both feet while others are here as show of support. We need you both and everyone in between. Thank you for being here. YOUR voice is important! 

We have been quiet for too long. This is urgent.
Consider the following statistics:  

 • Worldwide 10 MILLION people live with Parkinson’s
 • 50 MILLION people live with the burden personally or through a loved one
 • One in 15 people alive today will get Parkinson’s. The disease is found everywhere in the world. In almost every region the rate of Parkinson’s is increasing
 • Over the past 25 years the number of people with Parkinson’s has doubled and experts are predicting it will double again by 2040
 • The economic impact of the disease is disastrous for many individuals and their families

Parkinson’s Disease Must Be Stopped! As a PD Avenger, you will receive a monthly newsletter packed with action alerts that are practical ways you can help achieve our vision of ending Parkinson’s disease. 

PD Avengers

The Challenge: Help us build a global alliance of PD Avengers. Our Goal: is to have one million PD Avengers signed up by the end of 2022. 

Would you ask FIVE (5) of your family and friends to join you as a PD Avenger? Simply share this link with them now! 

Or if you prefer a more personal touch, we have provided you with sample language for a personal email invitation. Click here.


Thank you for joining our global alliance of PD Avengers!
Together we will end the suffering of millions as we work to #EndPD. United to End Parkinson’s! 

The PD Avengers

PD Avengers

28-10-2020 Tweede Kamer voor snelheidslimiet van 30 kilometer per uur in bebouwde kom / NU.nl

In de bebouwde kom zou een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur de norm moeten zijn, met mogelijke uitzonderingen voor doorgaande wegen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dinsdag een motie van GroenLinks en de SGP, die daartoe oproept.

De maximumsnelheid in de bebouwde kom is nu nog 50 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven. De snelheidsvermindering zou uiteindelijk moeten leiden tot minder verkeersdoden.

Meerdere organisaties, waaronder de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), steunen het plan. De SWOV schat in dat tussen de 22 en 31 procent van het aantal verkeersdoden en -gewonden kan worden voorkomen door de maatregel.

Lees verder op NU.nl


28-10-2020 Nieuwe elektrische onkruidbestrijdingtechniek / Landbouwmechanisatie

Nufarm en Corp.zone gaan samenwerken bij de ontwikkelen van alternatieve onkruidbestrijding. De Australisch-Duitse samenwerking moet volgend jaar leiden tot de introductie van een nieuwe bestrijdingstechniek gebaseerd op de toepassing van elektrische lading.

Lees verder op Landbouwmechanisatie


28-10-2020 Bodil (24) is haar onzichtbare ziekte beu en maakt er een kunstproject van / BN De Stem

Je zult maar een ziekte hebben die niemand ziet of merkt. Aan een onzichtbare kwaal lijden die niet wordt begrepen, maar jou intussen lamslaat. Wat doet dat met je? Bodil Havermans (24) maakte er een kunstwerk over: ‘Beu’.

De Bredase Bodil had twee jaar lang de ziekte van Pfeifer. Een aandoening die haar energie wegvrat, haar aan huis kluisterde en haar sociale leven inperkte. Nog steeds kampt ze soms met naweeën. En, hoewel het inmiddels beter gaat: ,,Heb ik tijdens mijn ziekte ervaren dat er niet altijd evenveel begrip is voor wat ik heb.”

Onzichtbare ziektes

Bodil snapt dat. Net als mensen die bijvoorbeeld lijden aan depressies, aan chronische vermoeidheid of aan hersenletsel, is er niet veel aan haar te zien. Soms is ze bij feestjes, bij bijeenkomsten. Dat ze daar achteraf dagen van moet bijkomen, gaat aan anderen voorbij.

Die ziektes, zegt Bodil: ,,Zijn onzichtbaar.” Letterlijk en figuurlijk. ,,Als ik op internet zocht, herkenning probeerde te vinden voor wat ik doormaakte, vond ik weinig.” Tegelijk moest ze keer op keer uitleggen wat ze voelde, waarom het haar niet lukte om te werken, naar school of feestjes te gaan.

Beu

Ze werd het beu. Zo beu dat ze besloot om met haar afstudeerproject voor kunstacademie AKV|Sint Joost meer bewustzijn te creëren voor de betekenis van ‘onzichtbare ziektes’. 

Ze startte een onderzoek, zette enquêtes uit, kreeg hulp van ervaringsdeskundigen en stuitte ook bij hen op steeds weer dezelfde gevoelens. Onmacht, een omgeving die niet begreep wat de klachten inhielden, vrienden die door leefden, terwijl zij zelf door hun ziekten wegzakten in een isolement.

‘Beu’ is een van de afstudeerprojecten van St. Joost School of Art & Design welke door Bodil Havermans is gemaakt

In drie paviljoens, die tussen 7 en 16 oktober waren te bezoeken in Electron, waar Bodil over bracht wat een onzichtbare ziekte betekent. Wat het met je doet, hoe het je verandert. ,,Ook positief. Want al was het lastig, mijn ziekte heeft me ook veel gebracht. Bij mij leidde het bijvoorbeeld tot kunst waarvoor ik eerder de tijd en ruimte niet nam.”

Lees verder op BN De Stem


27-10-2020 Oproep aan boeren om bestrijdingsmiddelen te checken / BD.nl

Bekend beeld tegenwoordig: oranje gekleurde akker door gebruik van het omstreden middel glyfosaat.
Bekend beeld tegenwoordig: oranje gekleurde akker door gebruik van het omstreden middel glyfosaat. © DCI media

Als boer nog verboden bestrijdingsmiddelen in bezit? Dan kun je die nu zonder boete inleveren. Om het grondwater te beschermen doet een aantal gemeenten in de regio dit najaar mee aan de actie ‘bezem door de middelenkast’. 

Agrariërs uit Landerd, Bernheze, Uden, Oss en Meierijstad kunnen deelnemen. De gemeente Boekel heeft al eerder dit jaar aan de actie meegedaan, aldus Dirk Keuper van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). De verouderde middelen worden op deze manier veilig afgevoerd en kunnen daardoor niet het grondwater vervuilen. Agrariërs die willen meedoen, moeten zich vóór 1 november aanmelden via de website www.bezemdoordemiddelenkast.nl  

Straffeloos inleveren

Telers die zich opgeven maar hun af te voeren spullen nog niet hebben weggebracht, ontlopen daarmee een boete als ze bezoek krijgen van controleurs van bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of het waterschap. Die controleurs noteren precies om welke middelen het gaat en om welke hoeveelheden. Die kunnen vervolgens straffeloos bij de milieustraat worden ingeleverd. 

Lees verder op BD.nl


25-10-2020 WAT ZIJN ANTIOXIDANTEN OOK ALWEER EN (WAAROM) HEBBEN WE DIE NODIG? / LINDA.NL

Wat zijn antioxidanten en (waarom) hebben we die nodig?
Foto LINDA.NL

Antioxidanten. Klinkt gezond, toch? De term komt al jarenlang voorbij op allerlei labels, potjes en supplementen, maar wat doen ze nou precies? Kun je ook te veel antioxidanten tot je nemen?

Het Voedingscentrum schept wat orde in de (anti)oxidanten.

ANTIOXIDANTEN

Eigenlijk is de term ‘antioxidanten’ een verzamelnaam voor verschillende dingen. Het gaat hier om de vitamines E en C, seleen, zink, glutathion (een stof die je lichaam zelf aanmaakt), bètacaroteen en bioactieve stoffen uit groenten en fruit. Als groepje gaan deze antioxidanten in jouw lijf de strijd aan met zogenoemde ‘vrije radicalen’. Dit zijn agressieve moleculen die soms schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Antioxidanten beschermen je voor dit soort beschadigingen, wat op de lange termijn de kans op kanker en hart- en vaatziekte kan verminderen. Het kan ook cholesterolverlagend werken.

Hoe die vrije radicalen in je lichaam terechtkomen? Gewoon, door te leven. Ze ontstaan bij een normale stofwisseling, maar je maakt er meer aan als je rookt of te vaak in de zon ligt. Verder worden ze ook aangemaakt door ziekten en ontstekingen in je lichaam.

Lees verder op LINDA.NL


23-10-2020 Tuincentra doen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat in de ban / NRC

Het middel glyfosaat staat ter discussie omdat het mogelijk kankerverwekkend is en schadelijk voor het milieu.

Tuincentrum Intratuin in Zoetermeer.
Tuincentrum Intratuin in Zoetermeer. Foto Lex van Lieshout/ANP / NRC

Tuincentra gaan per 1 januari 2022 stoppen met de verkoop van bestrijdingsmiddelen die de stof glyfosaat bevatten. Tuinbranche Nederland heeft daar afspraken over gemaakt met milieuorganisatie Natuur & Milieu, zo maakten de organisaties donderdag bekend. „Goed nieuws”, aldus Rob van Tilburg van Natuur & Milieu in een verklaring. „Er is helaas nog steeds geen wettelijk verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaat.”

Het middel glyfosaat staat ter discussie omdat het mogelijk kankerverwekkend is en schadelijk voor het milieu. Chemiebedrijf Bayer dat Roundup produceert, een van de bekendste middelen met glyfosaat, trof onlangs in de Verenigde Staten een miljardenschikking met Amerikanen die claimden dat het middel kankerverwekkend is. Bayer ontkent dat, maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en kankerinstituut IARC stellen dat glyfosaat wel kankerverwekkend is.

In 2015 oordeelde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid oordeelde dat dit niet het geval was en de EU verlengde in 2017 voor vijf jaar de toestemming voor het gebruik van het middel. Een nieuwe risicobeoordeling voor na die tijd wordt uitgevoerd door Nederland, Zweden, Frankrijk en Hongarije. Maar onder druk van milieuorganisaties doet de tuinbranche het gebruik nu al in de ban. De Gezondheidsraad waarschuwde er onlangs ook voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw te beperken vanwege gezondheidsrisico’s.

Lees verder op NRC


23-10-2020 ‘Pesticiden? Het kan echt ook zonder’, laat boer John Arink uit Lievelde zien / De Geldelander

Het kan ook anders, vindt biologisch boer John Arink (51) uit Lievelde. Omstreeks 1991 ‘zag hij het licht’. Hij ziet true pricing als de toekomst: prijzen waarin de milieuschade al is verrekend, zodat biologisch boeren kan concurreren met traditioneel boeren. Oftewel: it’s the economy, stupid!

Boeren zonder pesticiden kan echt, zegt Johan Arink. Maar daarbij moet wel het hele landbouwsysteem op de schop.
John Arink foto De Geldelander

Arink is ambassadeur voor het biologisch boeren. Geregeld leidt hij groepen rond op zijn boerderij in het Gelderse Lievelde. En zijn verhaal beklijft kennelijk, want 21 juli zat hij aan tafel bij het televisieprogramma Op1. (zie YouTube filmpje). Netjes in colbert. Heel anders dan nu, in overall aan de keukentafel en blosjes op de wangen van de gezonde buitenlucht. Wat hetzelfde is: zijn bevlogen verhaal. De kern: het kan prima zonder.

Zónder, zegt Arink, is boeren zonder chemische middelen. Geen chemie gebruiken bij de productie van melk, vlees en plantaardige producten. „Dat gaat eigenlijk prima. Op deze boerderij maken we vooral melk en vlees en wat aardappelen voor de boerderijwinkel. Die winkel wordt wekelijks bevoorraad met andere biologische groenten en fruit. En dat ziet er allemaal perfect uit. Je kunt dus makkelijk telen zonder al die chemische troep. Dat is helemaal geen punt.”

John Arink bij Op1

Lees verder op De Geldelander

23-10-2020 Amerikaanse bedrijf zet zwaar in op koe vrije melk / BoerenBusiness

Het Amerikaanse bedrijf Impossible Foods claimt een  prototype te hebben van koevrije melk. Volgens topman Patrick Brown heeft dit product dezelfde textuur en smaak als koemelk. Het bedrijf heeft nog geen plannen om het op de markt te brengen, maar wil concurreren met zowel koe- als plantaardige melk. 

Dit melden diverse Amerikaanse media. Impossible Foods is een bedrijf dat net als bijvoorbeeld Beyond Meat voedingsproducten ontwikkelt waar geen dieren bij betrokken zijn. Zo biedt Impossible Foods plantaardige vleesvervangers op basis van soja. Het concern wordt inmiddels een marktwaarde toegedicht van $2 miljard. Beyond Meat staat inmiddels voor een marktwaarde van $4 miljard.

Lees verder op BoerenBusiness


23-10-2020 Enkele wijzigingen in vergoeding apotheekbereidingen 2021 / KNMP

De zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2021 niet meer vergoeden.

Wijzigingen 

Voor wijzigingen is een overzicht weergegeven van bereidingen waarvan de vergoeding per 1 januari 2021 wijzigt ten opzichte van 2020,

Kijk hier en lees verder op KNMP


21-10-2020 Pesticiden op het verkeerde spoor / SPRINT

Pesticiden moeten blijven waar ze zijn aangebracht. Milieuonderzoekers hebben echter – door metingen van de afgelopen anderhalf jaar – ontdekt dat pesticiden zoals glyfosaat in natuurgebieden, op biologische velden en in steden terecht kunnen komen. Hoe gebeurde dit? En: wat zijn de gevolgen?

Kijk hier naar de uitzending op de Duitse televisie waar Violette Geissen (SPRINT-coördinator) het SPRINT-project uit legt.


19-10-2020 Het Beste Voedsel voor je Brein: Bessen en Noten op de Proef gesteld / Vegafoon

Foto Vegafoon

Observationele studies

Wanneer je artikels als deze leest over de ziekte van Alzheimer, over “hoe het eten van meer bessen cognitieve achteruitgang kan verminderen bij ouderen”, dan hebben ze het over observationele studies. Een ander voorbeeld is deze studie van de Harvard Nurses, waar het eten van bessen de cognitieve veroudering bleek te vertragen met soms tweeënhalf jaar. Of deze studie waar het eten van noten de hersenveroudering met twee jaar leek te vertragen.

De studies hebben het echter over associaties, wat betekent dat besseneters en noteneters vaak een betere hersenfunctie hebben naarmate ze ouder worden na de resultaten te hebben gecorrigeerd voor leefstijlfactoren.

Maar je weet niet of het nu echt oorzaak en gevolg is … totdat je het op de proef hebt gesteld.

Interventionele studies

Gelukkig hebben we nu een groeiend aantal interventionele studies dat precies dat heeft gedaan. Gerandomiseerde gecontroleerde studies waar mensen bessen of noten eten en je kunt het bewijzen. Er zijn daadwerkelijke verbeteringen in cognitieve prestaties, wat suggereert dat we misschien de effecten van neurodegeneratie bij veroudering met voedsel kunnen stoppen of terugdraaien.

Walnoten en kritisch denken

Bijvoorbeeld deze studie over de effecten van walnootconsumptie op cognitieve prestaties. Studenten werden opgesplitst in groepen die ofwel twee maanden lang walnoten aten gevolgd door twee maanden placebo, of vice versa en dan wisselden ze. Hoe maak je een placebo-noot? Ze gingen aan het bakken. Ze gaven mensen bananenbrood met of zonder noten; dezelfde ingrediënten, slechts één met walnoten.

Diegenen die noten aten hadden een significante verbetering in “inferentievermogen,” het vermogen om nauwkeurig conclusies te trekken uit een reeks feiten, met andere woorden, kritisch denken. En dus, op een praktisch niveau, misschien kunnen studenten of jonge professionals in gebieden met veel kritisch denken of besluitvorming profiteren en een klein voordeel krijgen door regelmatig walnoten te consumeren.

Lees verder op Vegafoon


19-10-2020 Pesticiden mogelijk gevaarlijker dan gedacht: groot onderzoek naar risico’s / De Gelderlander

Het landbouwgif dat veel boeren op hun land gebruiken is mogelijk veel gevaarlijker dan gedacht. De Europese testmethoden voor landbouwgif zijn bijna 30 jaar oud en de echte risico’s worden daarbij niet in kaart gebracht.

In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 9 miljoen kilo landbouwgif op akkers en in kassen gebruikt. De testmethoden voor die pesticiden zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld. Volgens de Wageningse hoogleraar Violette Geissen brengen deze testen niet de daadwerkelijke risico’s van pesticiden in beeld. Zij doet sinds 1 september in opdracht van de Europese Commissie 5 jaar lang onderzoek naar de werkelijke effecten van pesticiden op mens, dier en milieu.

Een boer spuit bestrijdingsmiddel over zijn gewas.
Foto De Gelderlander – Een boer spuit bestrijdingsmiddel over zijn gewas. © Arie Kievit

Aangetroffen op voedsel

Pesticiden verplaatsen zich door de lucht en via water, maar worden ook aangetroffen op voedsel. Daarbij wordt voor elk pesticide een grenswaarde gehanteerd, maar de totale hoeveelheid pesticiden in en op voedsel kent geen beperking. De EFSA vond in een monster van goji-bessen bijvoorbeeld 21 verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen. Deze cocktails van pesticiden vormen een onbekend risico. 

Glyfosaat opnieuw beoordeeld

Het CTGB wijst erop dat er wel degelijk stoffen niet worden toegelaten als op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten blijkt dat ze schadelijk zijn. Ook gewasbeschermingsmiddelen worden geregeld tegen het licht gehouden. ,,De stof glyfosaat is zo’n stof die nu opnieuw wordt beoordeeld. De concept-beoordeling wordt door EFSA gepubliceerd en op dat moment (medio 2021) is het voor iedereen nog mogelijk om studies aan te bieden die relevant kunnen zijn.

Lees het hele artikel op De Gelderlander


16-10-2020 cadeautjevoordezorg / Angela Opdam

Lieve zorgheld(in),
als dikke dankjewel
voor alles wat je doet
en als ♥︎ onder de riem
voor wat nog komen gaat
een boekje vol geluk voor jou
(gratis en zonder gedoe, want daar houd ik zelf ook niet van)

Liefs,

Angela Opdam

(de schrijfster)

Een gratis (e)boek vol geluk voor alle medewerkers in de zorg als dank voor alles wat ze doen en als hart onder de riem voor wat nog komen gaat.

“De reden dat ik dit doe is omdat ik kort geleden van heel dichtbij de fysieke en emotionele gevolgen van een corona-uitbraak heb meegemaakt, namelijk in het verpleeghuis van mijn lieve opa (98). De professionele en tegelijk liefdevolle manier waarop iedereen – van management tot verpleging tot artsen – hiermee omging, heeft ervoor gezorgd dat ik diep respect en een groot gevoel van dankbaarheid heb gekregen voor het werk dat deze mensen doen. Soms moet je iets van dichtbij meemaken voordat het tot je doordringt…”

“Dit initiatief is mijn manier om ‘dankjewel’ en ‘houd vol’ te zeggen. Ik ben zelf niet actief op andere social media, dus als jij dat wel bent en je zou het daar ook willen delen, dan graag!”

Liefs, Angela Opdam

Wil jij ook het e-boekje ontvangen of cadeau geven, kijk dan op Cadeautje voor de Zorg!


16-10-2020 Zonnebril in het najaar / Oogfonds

Bescherm je ogen tegen uv, zelfs in het najaar. Uv-straling verhoogt het risico op een oogaandoening zoals bijvoorbeeld staar. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht zelfs leiden tot blijvende schade aan de ogen. Dus neem geen risico en bescherm je ogen.

Dat Uv-straling schadelijk is voor de huid, weten de meeste mensen wel. Dat hetzelfde geldt voor ogen is helaas nauwelijks bekend. De schade merk je ook niet meteen, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Zonder goede bescherming, ook in de schaduw, kan Uv-straling namelijk permanente schade aan de ogen veroorzaken.

Lees verder op Oogfonds


14-10-2020 Samen beslissen met de keuzehulp! / Groene Hart Ziekenhuis Gouda

Keuzehulp
Foto GHZ

Voor een aandoening bestaan vaak meerdere behandelingen. Elke behandeling heeft voordelen en nadelen. Wat de beste behandeling is, verschilt per persoon. Iedereen is ten slotte anders! In het GHZ werken wij met keuzehulpen. De keuzehulp geeft informatie over de ziekte en de behandelingen die daarbij mogelijk zijn. Ook stelt de keuzehulp vragen zodat duidelijk wordt wat de patiënt belangrijk vindt. Arts en patiënt beslissen daarna samen welke behandeling het beste bij de patiënt past.

Meer weten, of alvast een keuzehulp bekijken? Ga naar www.patientplus.info
Kijk voor meer informatie op GHZ


12-10-2020 Frankrijk verbiedt gebruik van glyfosaat grotendeels / Akkerwijzer

Frankrijk verbiedt het gebruik van glyfosaat-bestrijdingsmiddelen in de landbouw grotendeels, maar niet helemaal. Het Franse gezondheids- en milieuagentschap kondigde vrijdag beperkingen aan, maar ziet af van een volledig verbod vanwege het gebrek aan alternatieven.

Toezichthouder ANSES zegt dat de onkruidbestrijder niet langer mag worden gebruikt in de looppaden tussen wijnstokken en fruitbomen, of in akkers die worden omgeploegd. Glyfosaat wordt nog wel toegestaan onder wijnstokken en bomen waar mechanisch onkruidwieden onmogelijk is, en zou ook worden toegestaan op akkerbouwbedrijven die omploegen van de akkers vermijden om de vruchtbaarheid van de bodem te behouden.

De maximale toegestane hoeveelheid glyfosaat per jaar in Frankrijk zou met 60 procent worden verminderd voor boomgaarden en akkers, en 80 procent voor wijngaarden.

Lees verder op Akkerwijzer


12-10-2020 Glyfosaat in oppervlaktewater komt vrijwel niet uit de landbouw / Akkerwijzer

Foto Akkerwijzer

Vrijwel alle glyfosaatvervuiling in oppervlaktewater is afkomstig van riolering en waterzuivering. Slechtst twee procent kan op conto van de landbouw worden geschreven. Dat blijkt uit cijfers van het CLO.

Bron: CLO
Bron: CLO

Teun de Jong (NAV) is „blij met deze cijfers. Niet met de vervuiling, wel met het aandeel landbouw daarin.” Volgens de akkerbouwvoorman onderstrepen de onderzoeksuitkomsten dat „de landbouw verstandig omgaat met het glyfosaatgebruik.” Er is nog niet veel verboden, maar het gebruik van alternatieven heeft volop de aandacht, aldus De Jong. „De vervuiling van het rioolwater moet dan ook meer gezocht worden op burgererven en bij particulieren.”

Stedelijk groenbeheer

Een conclusie die het onderzoeksrapport onderschrijft. Glyfosaat werd naast bijvoorbeeld MCPA, veel toegepast in het stedelijk groenbeheer en bij het onderhoud van verhardingen. Het kwam via afspoeling in het rioolstelsel. Vanaf maart 2016 mogen professionele gebruikers bij het stedelijk groenbeheer geen gewasbeschermingsmiddelen meer op een verharde ondergrond gebruiken.

Vooruitlopend op het verbod was het verbruik van deze middelen in 2015 ook al lager. „Voor glyfosaat geldt dat de belasting van het oppervlaktewater vanuit riolering en waterzuivering bijna 100 procent is. Het grootste deel daarvan is afkomstig van particuliere gebruikers”, aldus het rapport.

Lees verder op Akkerwijzer


06-10-2020 Gele akkers verleden tijd, waterschap verbiedt gebruik glyfosaat / BNdeStem

Tilburg

Gebruik van het omstreden glyfosaat in het voorjaar leidt tot vergeling van akkers. Nadat de planten zijn afgestorven wordt de grond omgeploegd en nieuw ingezaaid.
Foto BNdeStem

Brabantse Delta gaat als laatste van de drie waterschappen in Noord-Brabant ook glyfosaathoudende middelen verbieden. Net als in steeds meer gemeenten wordt gebruik van de onkruidverdelger (Roundup is het bekendst) per direct verboden in éénjarige pachtcontracten die in het najaar aflopen.  

Dat heeft het bestuur besloten. Volgens algemeen bestuurslid Ellen Putman van Brabantse Delta voor Partij voor de Dieren gaat het om veertien contracten. ,”Het is weer een stapje om gebruik van het landbouwgif uit te bannen.

De provincie en steeds meer gemeenten verbieden gebruik van het gif, herkenbaar aan gele akkers, sinds begin dit jaar in nieuwe contracten.  

Maandenlang aandringen op verbod

De Rijsbergse vertelt dat haar fractie al sinds maart van dit jaar ijvert voor een verbod op glyfosaat. Dat werd mogelijk nadat de gemeente Gilze en Rijen in hoger beroep van de rechter (de Centrale Grondkamer) toestemming kreeg het gebruik van het gif op eigen pachtgronden te verbieden bij eenjarige pachtcontracten. Dat betekende landelijk een doorbraak in beperking van gebruik van het gif.

Putman is blij met de stap van het waterschap. ,,Glyfosaat is zeer schadelijk voor mens en dier, een ramp voor de biodiversiteit en ook zeer slecht voor de waterkwaliteit.”  

Ze heeft hoge verwachtingen van een nieuw voorstel van het waterschap voor verdere verduurzaming van het pachtbeleid in de loop van 2021. ,“Te denken valt aan bloemrijke akkerranden en gronden alleen verhuren aan biologische akkerbouwers.” 

“Glyfosaat is zeer schadelijk voor mens en dier, een ramp voor de biodiversi­teit en ook zeer slecht voor de waterkwali­teit”.

Ellen Putman, Brabantse Delta

Lees verder op BNdeStem


05-10-2020 Weet jij hoe je iemand met dementie kunt helpen? / Samen Dementie Vriendelijk NL

Mensen met dementie willen zo lang mogelijk zelfstandig deelnemen aan de maatschappij. Soms hebben ze even wat hulp nodig. Hoe help jij iemand weer op weg? Test je kennis! 

Campagne ‘Goed omgaan met dementie’

Mensen met dementie proberen, net als iedereen, in deze gekke tijden het normale leven weer op te pakken. Ze gaan er weer vaker op uit; De kans dat je iemand met dementie in het dagelijks leven tegenkomt neemt dus weer toe. Hoe help je iemand met dementie op een goede manier op weg? Op die vraag geeft de campagne ‘Goed omgaan met dementie’ antwoord!

Herken dementie! Lees verder en doe de gratis training op Samen Dementie Vriendelijk NL


05-10-2020 Europese Commissie staat gebruik glyfosaat-resistente sojabonen toe / Akkerwijzer

Akkerwijzer

De Europese Commissie heeft opnieuw een bezwaar van het Europees Parlement genegeerd door een sojabonenvariëteit goed te keuren die bestand is tegen een combinatie van drie herbiciden, waaronder glyfosaat. De sojaboon mag gebruikt worden voor voedsel en diervoerder, in de hele EU.

De sojabonen, XtendFlex, zijn van het Duitse chemieconcern Bayer. Het concern zegt lang op de EU-beslissing te hebben gewacht. De nu toegestane sojabonen zijn bestand tegen een combinatie van drie herbiciden: glyfosaat, glufosinaat en dicamba. De XtendFlex-technologie is ontwikkeld omdat onkruiden resistent raakten, daarom werd glufosinaat al toegevoegd en nu ook dicamba.

Opluchting

Met deze goedkeuring van de EU gaat Bayer de introductie van XtendFlex-sojabonen voorbereiden voor 2021. Ze zullen het product ook lanceren in de Verenigde Staten en Canada en zijn klaar om voor 20 miljoen hectare te leveren. „Er is onder onze klanten grote vraag naar”, zegt Lisa Streck, de projectleider van Bayer-sojabonen.

Deze aankondiging is waarschijnlijk een opluchting voor het bedrijf. Bayer heeft jaren gewacht op toelating en deze geeft nu aan telers een andere mogelijkheid om onkruidbestrijding aan te pakken.

Lees verder op Akkerwijzer


02-10-2020 Een kwart van alle auto-ongelukken gebeurt binnen de eerste drie minuten / Rijschoolvandaag

ongeluk
Rijschoolvandaag

Een kwart van alle auto-ongelukken gebeurt binnen de eerste drie minuten rijden. Dat blijkt uit een onderzoek van Dolphin Technologies, een softwarebedrijf in Oostenrijk. En het resultaat is interessant.

Dolphin Technologies evalueerde gedurende twee jaar het gedrag van 40.000 chauffeurs om de oorzaken van verkeersongevallen te onderzoeken. En wat blijkt? 25 procent van alle ongevallen gebeurt onmiddellijk nadat je de weg op bent gegaan. 

Eerste paar minuten

In dit onderzoek analyseerde Dolphin 3,2 miljoen autoritten van 40.000 mensen in 2018 en 2019, met in totaal 1.986 ongevallen. Concreet is onderzocht hoe lang autoritten duren en hoe dit samenhangt met de kans op een ongeval. Daaruit kwam dat bij korte ritten van tien minuten, 25 procent van alle ongevallen gebeurde tijdens de eerste 3 minuten rijden, nog eens 14 procent binnen de eerste 6 minuten.

Lees verder op Rijschoolvandaag


Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging? Doneren mag ook!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.

27-09-2020 Nivel: onderzoek naar communicatie in apotheek bij medicatiewissel / KNMP

Het Nivel start een onderzoek naar de communicatie in de apotheek bij een medicatiewissel. Dat stelt het Nivel in een bericht op haar website. In een gezamenlijk project onderzoekt het Nivel met SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy en UPPER (Universiteit Utrecht) twee communicatiestrategieën rondom het wisselen van medicatie om te komen tot praktische handvatten voor het apotheekteam. Het project ‘Negatief nieuws brengen: communicatiestrategieën rondom het wisselen van medicatie passend bij patiënt en apotheekteamlid’ heeft een financiële bijdrage gekregen vanuit het KNMP-onderzoeksprogramma.

Lees verder op KNMP


27-09-2020 Aandacht voor eenzaamheid bij ouderen tijdens Week van de Eenzaamheid / KNMP

Apothekers kunnen tijdens de Week van de Eenzaamheid van 1 tot 8 oktober aandacht geven aan eenzaamheid bij ouderen. Het ministerie van VWS heeft communicatiemateriaal beschikbaar gesteld om eenzaamheid bij ouderen bespreekbaar te maken.

Zorgverleners en medewerkers, zoals (mantel)bezorgers in de apotheek, spelen in het leven van ouderen een belangrijke rol. Op contactmomenten kunnen zij ouderen en mantelzorgers bewustmaken van het belang van het uiten van gevoelens van eenzaamheid. Het ministerie van VWS lanceert de komende maanden de publiekscampagne ‘Eén tegen Eenzaamheid’. De doelstelling van de campagne is het bespreekbaar maken van eenzaamheid en mensen aanzetten eerder in actie te komen bij gevoelens van of vermoedens van eenzaamheid.

Lees verder op KNMP


27-09-2020 Geneesmiddelentekorten met tijdelijke toestemming voor import / KNMP

Apotheekhoudenden mogen bij geneesmiddelentekorten tijdelijk producten afleveren uit andere EU- of MRA-landen* zonder vooraf toestemming te vragen bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ook hoeven zij geen artsenverklaringenadministratie meer bij te houden. Dit geldt voor onderstaande producten.

* Onder de MRA-landen vallen Australië, Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland of de Verenigde Staten.

Op de website van KNMP Farmanco is informatie opgenomen over eventuele aanvullende voorwaarden.

Lees verder voor welke medicijnen dit geld op KNMP


18-09-2020 Mobiliteit in het donker / Bartiméus

Als je door je slechtziendheid de straat mijdt, omdat het buiten schemert, kan dat best confronterend zijn. In dit artikel bespreken we mogelijkheden en afwegingen.

Niet meer leven met de tijdklok in je hoofd

De herfst komt eraan en het wordt weer vroeger donker. Lastig als je door je slechtziendheid juist dan weinig ziet. Misschien voel je je minder zeker als je in het donker buiten loopt of blijf je liever helemaal binnen. Mobiliteitstrainer Paulien Zuidervaart en haar cliënten bespreken het onderwerp avondmobiliteit. Welke problemen leveren de donkere dagen op en wat kan helpen?

Paulien Zuidervaart is mobiliteitstrainer bij Bartiméus. Dat betekent dat zij mensen die slechtziend of blind zijn helpt bij het zich zelfstandig verplaatsen buitenshuis. Dat kan lopend zijn, met de fiets of met het openbaar vervoer, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de cliënt. Ook is Paulien lid van de expertgroep Oriëntatie & Mobiliteit van Bartiméus.

Welke mensen hebben problemen met de avondmobiliteit?

Problemen met de avondmobiliteit doen zich bij mensen met verschillende oogaandoeningen voor. Zoals bij aangeboren nachtblindheid (congenitale stationaire nachtblindheid. Let op: deze link opent in een nieuw venster) en retinitis pigmentosa. Let op: deze link opent in een nieuw venster, een erfelijke ziekte aan het netvlies waardoor het op een gegeven moment lijkt alsof je door een koker kijkt. Paulien: “Bij retinitis pigmentosa ervaar je vaak eerst visuele problemen in het donker, vóórdat je dat in het licht gaat doen.”

Ook bij bijvoorbeeld glaucoom. Let op: deze link opent in een nieuw venstermaculadegeneratie of NAH. Let op: deze link opent in een nieuw venster (niet-aangeboren hersenletsel) zijn vragen rondom avondmobiliteit te verwachten. “Als je bijvoorbeeld gezichtsvelduitval hebt door NAH, wordt het stukje overzicht dat je hebt met minder licht nog kleiner. Dit kan verplaatsen in het donker nog moeilijker maken.”

Lees verder op Bartiméus


18-09-2020 Prinsjesdag en uw zorgverzekering / Zilveren Kruis

Het kabinet maakte op Prinsjesdag de wettelijke veranderingen in de basisverzekering voor 2021 bekend. Deze veranderingen zijn voor alle zorgverzekeraars gelijk.

Zilveren Kruis logo

Het eigen risico blijft gelijk

Krijgt u zorg uit de basisverzekering, dan betaalt u een deel van de zorgkosten zelf. Dit noemen we verplicht eigen risico.

In 2020 is het verplicht eigen risico € 385. Ook in 2021 blijft het verplicht eigen risico € 385.

Lees meer over het eigen risico

Geneeskundige zorg en vervoer voor specifieke doelgroepen

Vanaf 1 januari 2021 wordt de zorg voor verschillende specifieke patiëntgroepen onderdeel van de basisverzekering. Onder deze specifieke groepen vallen bijvoorbeeld:

 • oudere mensen met complexe aandoeningen
 • mensen met chronisch progressieve degeneratieve neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, Korsakov of multiple sclerose
 • mensen met niet-aangeboren hersenletsel of
 • mensen met een verstandelijke beperking van 18 jaar en ouder.

Vervoer van en naar de dagbehandeling

Is de dagbehandeling onderdeel van een zorgprogramma voor deze specifieke patiëntgroepen? Dan wordt het vervoer van en naar de dagbehandeling vergoed vanuit de basisverzekering.

Lees verder voor meer informatie op Zilveren Kruis


18-09-2020 Mantelzorger fors zwaarder belast doordat zorg niet terug is op oude niveau / MantelzorgNL

Bij de helft van de mantelzorgers die in maart minder zorg kregen, is de zorg nog steeds niet op het oude niveau. Deze mantelzorgers zorgen sinds maart meer dan voorheen voor hun naaste en voelen zich ook fors zwaarder belast. Dat blijkt uit het Nationaal Mantelzorgpanel van MantelzorgNL.

De zorg voor mensen die thuis wonen is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis, zo geeft de helft (51%) van de mantelzorgers aan in de meting van het Nationaal Mantelzorgpanel. Vooral dagbesteding, dagactiviteiten of andere vormen van tijdelijke overname van de zorg zijn nog niet of slechts voor een deel opgestart. In iets mindere mate geldt dit voor begeleiding en thuiszorg.

Lees verder op MantelzorgNL


12-09-2020 “De toekomst ligt in digitale biomarkers” / SmartHealth

Foto SmartHealth

Data science bedrijf Orikami maakt onlangs bekend een investering ontvangen te hebben van Healthy.Capital. De investering wordt gebruikt om een van Orikami’s producten, MS Sherpa, op de markt te brengen en het onderzoek naar digitale biomarkers te versnellen.

“Er wordt enorm veel data verzameld voor controle- en registratiedoeleinden, maar beslissingen op basis van data van die ene patiënt die voor je staat, dat gebeurt nog niet veel door artsen. Hoogstens bij specifieke DNA-onderzoeken gekoppeld aan oncologische behandelingen. Wat mij iedere keer weer opvalt is een structurele onderbenutting van data in de zorg als je naar de klinische praktijk kijkt”, zegt Bram den Teuling, een van de oprichters van Orikami. “Het gebruiken van data voor een persoonlijkere behandeling, daar zet Orikami zich voor in”.

Digitale biomarker

Patiënten iedere dag een vragenlijst voorschotelen om te vragen hoe het ziekteverloop gaat, is geen aantrekkelijk vooruitzicht. Maar een wearable of smartphone die op de achtergrond data kan verzamelen die iets zegt over ziekteprogressie, dat is een waardevolle en moderne toevoeging aan een behandeling, aldus den Teuling.

Digitale biomarkers worden die gegevens genoemd. Het zijn digitale metingen die iets zeggen over iemands gezondheidstoestand en gebruikt kunnen worden bij gezondheidsbeslissingen. Digitale tools, zoals smartphones of wearables, kunnen continu en overal biomarkers verzamelen van mensen. Die data geven een veel completer beeld van het ziekteverloop en hoe iemand zich voelt, in plaats van de momentopname in de spreekkamer bij de dokter twee keer per jaar. 

Lees verder op SmartHealth

Gisteren 11-09-2020 was er een meeting op UP UDALL waar o.a Bas Bloem in het panel zat en waar gediscussieerd werd over de mogelijkheden die Digitale Biomarkers vooruitgang in de zorg kunnen bieden. Een mooi voorbeeld is het onderzoek horloge van de Parkinson op Maat studie.

Kijk ook op UR UDALL met Bas Bloem


11-09-2020 Angelique met ALS schrijft belangwekkend handboek / Zenderstreeknieuws NL Montfoort/Oudewater

Angelique van der Lit uit Montfoort heeft Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), een ernstige neurologische ziekte van de motorische zenuwcellen in hersenen en ruggenmerg. Een vooralsnog dodelijke en ongeneeslijke ziekte. Ze schreef er een belangwekkend handboek over dat breed aandacht trekt.

Montfoort – Wie Angelique kent, weet dat positiviteit de overhand heeft. Ze lacht graag en onder het toeziend oog van twee wijze uiltjes geniet ze in haar rolstoel van de zonnestralen die in de tuin op haar gezicht vallen. Angelique werkt bij de gemeente Woerden, maar deed dat eerder ook al bij de gemeente Montfoort en Utrechtse Heuvelrug. In Woerden was zij leidinggevende bij het Klant Contact Centrum. Het is 2017 als ze merkt dat de kracht in haar armen lijkt af te nemen. Dochter Isa stuurt haar naar de dokter, maar dan duurt het nog driekwart jaar voordat de diagnose ALS wordt gesteld.

“Het is vreselijk om dat te moeten horen, maar er zijn zoveel jonge mensen die ALS krijgen. Na die diagnose stond ook voor mij de wereld even stil. Er kwamen aanpassingen in ons huis. De garage werd verbouwd tot mijn slaap- en badkamer. In Woerden ben ik niet langer leidinggevende, maar werk wel weer een paar dagen per week bij het Klant Contact Centrum en dat vind ik heerlijk.’’


Tijdens de hele procedure kwam ze bij de bedrijfsarts haar collega Peter van den Berg tegen. Ook hij werkte bij de gemeente Woerden maar heeft de ziekte van Parkinson.

‘’We raakten aan de praat en ontdekten dat we er allebei best wel positief instonden. Hij was in die tijd huisman, terwijl mijn man Gerard juist de rol van mantelzorger op zich had genomen. Op hem moet ik ook een beetje letten en hem af en toe wegsturen om iets leuk voor zichzelf te doen. Ik zit in het Nederlandse bestuur van ALS Patient Connected, maar ook in de Europese tak van ALS. Peter van den Berg had al eerder een aantal boeken uitgegeven, waaronder vorig jaar ‘Een nieuwe uitdaging met Parkinson’. Zowel Peter als ik zijn ervaringsdeskundigen en weten hoe het is om met naasten en specialisten om te gaan.”

Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte


In september 2019 begonnen zij aan het boek ‘Beter Leven met een progressieve-chronische ziekte’. Daarin staan 104 verhalen van specialistische ervaringsdeskundigen als mantelzorgers, patiënten, artsen en alles en iedereen die er direct bij betrokken is.

‘’Wij hebben het los van de ziekte geschreven en het zijn echt goede verhalen die samen de gids vormen voor iedereen die hiermee te maken heeft.’’

Het boek is te koop in de plaatselijke boekhandel of bij Bol.com

Lees verder op Zenderstreeknieuws NL Montfoort/Oudewater


11-09-2020 Thuis Op Zuid / NPO Human

Omdat hun moeders dement waren, zijn Adelheid Roosen en Hugo Borst in de ban van die ziekte. Eén op de vijf mensen krijgt dementie, vroeger of later. En vroeger, dat kan ook op heel jonge leeftijd zijn. In Rotterdam-Zuid stikt het van de ouderen, en oudere jongeren zoals Adelheid en Hugo. Daarom trekken ze in Thuis Op Zuid de Afrikaanderbuurt in, en onderzoeken hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis wonen. En proberen ze het deze mensen en hun hulptroepen, waar ze kunnen, makkelijker en aangenamer te maken.

In de vierdelige serie Thuis Op Zuid dompelen Adelheid Roosen en Hugo Borst zich onder in de Afrikaanderbuurt, een zeer diverse volkswijk op Rotterdam-Zuid met veel ouderen en zetten zij hun zoektocht naar menselijke zorg bij dementie voort. Na alle lessen die Adelheid en Hugo uit de serie In De Leeuwenhoekhebben geleerd, onderzoeken ze dit keer hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis moeten, maar soms ook willen, wonen. Hugo en Adelheid proberen waar ze kunnen het deze mensen, alsook hun hulptroepen, makkelijker en aangenamer te maken.

Thuis Op Zuid is een documentaireserie van Human, in coproductie met De Familie Film & TVonder regie van Maaike de Gruyter. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland.

Aflevering 1 – Iedereen dement

In aflevering 1 van Thuis Op Zuid ontmoeten Adelheid Roosen en Hugo Borst kunsthistoricus Ed, die de eerste tekenen van dementie nog goed weet te verbloemen. Ook maken ze kennis met Jan, die ze helpen met zijn gigantische verhuizing in de Afrikaanderbuurt.

Lees verder en kijk alle vier de uitzendingen op NPO Human.


09-09-2020 Mensen met dementie slikken te veel medicijnen / EOS Wetenschap

Mensen met dementie slikken vaker dan nodig antipsychotica en antidepressiva, terwijl die ernstige bijwerkingen hebben. 

Bijna driekwart van de thuiswonende Amerikanen met dementie slikt zogenoemde psychofarmaca. Dat zijn medicijnen die inwerken op het brein en zenuwstelsel, zoals antidepressiva, opioïde pijnstillers, antipsychotica, slaapmiddelen en angstremmers. 

Ook in Nederland en Vlaanderen slikken mensen die kampen met dementie deze medicijnen. Ongeveer een derde van de mensen met dementie in Nederland die nog thuis woont, slikt een psychofarmacon, zo blijkt uit promotieonderzoek van Petra Borsje (Radboud Universiteit Nijmegen). In verpleeghuizen is dat zelfs 55 procent, concluderen Claudia Smeets en Klaas van der Spek in hun promotieonderzoeken aan dezelfde universiteit. 

In België ligt dat percentage nog iets hoger. Uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling uit 2018, blijkt dat ruim 70 procent van de mensen met dementie antipsychotica voorgeschreven krijgt. 

Bijwerkingen

De Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Michigan maken zich zorgen1 omdat deze medicijnen veel bijwerkingen hebben. Zo kunnen slaapmiddelen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je sneller valt, en verhogen antipsychotica de kans op beroertes, verslikken en zelfs sterfte. 

De wetenschappers verzamelden gegevens van ruim 700.000 mensen met dementie. Daarvan bleek bijna 75 procent over een periode van twaalf maanden tenminste één psychofarmacon te gebruiken. Vooral antidepressiva werden veel voorgeschreven.

‘Een patiënt heeft misschien geen antidepressiva of antipsychotica nodig als je hem continu aandacht kunt geven, maar dat kan niet altijd’

EOS Wetenschap

Lees verder op EOS Wetenschap


06-09-2020 Altijd up-to-date, ook bij medische technologie / Philips Medisch Perspectief

Ernst Wodrada, Head of Image Guided Therapy bij Philips Benelux, legt uit dat een ziekenhuis met TechMax steeds de laatste en nieuwste updates en vooral upgrades heeft.

Martijn Franken, klinisch fysicus (L) en Marcel Swijnenburg, Zorgmanager bij Bravis ziekenhuis. Foto: Frank van Beek
Foto Philips Medisch Perspectief

“Ik kreeg recent weer een melding dat er een update beschikbaar was voor mijn telefoon. Niks geks. Eén druk op de knop en meteen laten draaien. Voor ons heel normaal. Mijn telefoon is een verlengstuk van mezelf dus ik verwacht ook dat hij up-to-date is. In het ziekenhuis is medische technologie een verlengstuk van de specialist. Het is daarom belangrijk om ook deze technologie up-to-date te houden”.

Updates voor kleine bug fixes om je data te beschermen en je toestel werkend te houden, zijn noodzakelijk. Je mag ervan uit gaan dat dat standaard is inbegrepen, bij ieder product dat op software draait. Maar hoe zit het met de upgrades? Als je software verouderd is, merk je dat. Hij werkt niet meer zo snel. Het is niet langer je verlengstuk. Tijd voor een upgrade. Zou het niet mooi zijn als dat ook kan met je medische technologie? Updates voor een goede werking van je systeem staan buiten kijf. Het moet kunnen blijven werken zoals het deed. Maar wil je daadwerkelijk vernieuwen dan zul je moeten blijven upgraden. Op onze nieuwe platformen, Azurion en Zenition, kan dit nu met Technology Maximizer (TechMax).

Lees verder op Philips Medisch Perspectief


Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging? Doneren mag ook!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.

03-09-2020 Unilever zet druk op leveranciers: stop met ´fossiele´ chemicaliën / FD

Unilever wil alleen nog maar duurzame chemicaliën gaan gebruiken in schoonmaak- en wasmiddelen. Om die omslag mogelijk te maken, investeert het concern de komende tien jaar €1 mrd. Leveranciers van ingrediënten moeten meedoen. Unilever overweegt om de traditionele chemiebedrijven waarmee het samenwerkt in te ruilen voor biotechbedrijven.


Unilever zet zijn leveranciers onder druk om duurzame chemicaliën voor schoonmaak- en wasmiddelen te gaan produceren. De Brits-Nederlandse multinational, bekend van Omo, Glorix en Robijn, wil de komende jaren alle ingrediënten vervangen die met fossiele brandstoffen worden gemaakt, zoals polymeren en parfum. Volgens het bedrijf bestaan er ook milieuvriendelijker alternatieven om vlekken op te lossen en de was een geurtje te geven.


Nu zijn de chemicaliën in schoonmaak- en wasmiddelen verantwoordelijk voor bijna de helft van de vervuiling die deze producten veroorzaken. Om de omslag naar duurzame en biologisch afbreekbare chemicaliën mogelijk te maken en de industrie een handje te helpen, investeert Unilever de komende tien jaar €1 mrd. Daarbij geeft de onderneming naar eigen zeggen ‘een belangrijke boodschap’ af aan haar leveranciers. ‘Als je door wilt met Unilever, moet je zorgen dat je je aansluit bij onze nieuwe visie van schoonmaken’, aldus directeur Peter ter Kulve.


Lees verder op FD


28-08-2020 Luisteren als hefboom van liefde / Erasmus Economics & Business Executive Education

Victor Pierau is spreker in het programma Liefde in bedrijf en eigenaar en coach bij ConnessenceOpent extern. Hieronder schrijft hij over het belang van echt goed luisteren naar de ander, over het wegfilteren van ruis die het luisteren bemoeilijkt en over hoe luisteren onpersoonlijk liefhebben mogelijk maakt.  

Heb jij de moed om werkelijk te luisteren naar de ideeën van iemand? Als je naar iemand luistert, zou wel eens kunnen blijken dat jouw eigen gedachten volkomen onjuist zijn. Heb jij de moed om werkelijk te luisteren naar de emoties van iemand? Als je je in het gevoel van de ander verplaatst, zou jouw boosheid weleens veel minder kracht kunnen krijgen. En heb jij de moed om werkelijk te luisteren naar de behoefte van iemand? Als je naar iemands behoefte luistert, zou jouw behoefte weleens op een volkomen andere manier kunnen worden ingevuld. Als je dit zo leest, wil je dan nog wel luisteren? Je gedachten, gevoelens en wensen kunnen er zomaar van veranderen. Toch is het de moeite waard om te luisteren. Het biedt je de mogelijkheid om liefdevol in het leven te staan!

Lees verder op Erasmus Economics & Business Executive Education


12-08-2020 Hitte / RIVM

In de zomermaanden kan het behoorlijk warm zijn. Veel mensen ervaren hitte als een welkome periode van terras- en strandbezoek, voor anderen kan aanhoudende hitte juist nare gevolgen hebben voor hun gezondheid. U kunt eenvoudig maatregelen nemen om overlast door hitte te beperken voor u en de mensen in uw omgeving.

Lees verder op RIVM


12-08-2020 Wat gebeurt er in ons lichaam bij extreme hitte? / ED

Extreme hitte en slechte luchtkwaliteit vormen een gezondheidsrisico, vooral voor kwetsbare mensen. Wat gebeurt er in ons lichaam als het zo warm is?

Met het stijgen van de temperatuur neemt doorgaans ook de lamlendigheid toe. Wandelen wordt sloffen en zitten wordt hangen. Elke lichamelijke inspanning lijkt wel drie keer zoveel energie te vragen. En dan zijn er de klachten: een klam, zweterig lijf, vergeetachtigheid, duizelingen. De een heeft last van flauwtes, de ander van misselijkheid, hoofdpijn of allemaal tegelijk.

Lees verder op ED


12-08-2020 Hittetips in het verkeer; Zorg voor verkoeling in de auto / ANWB

Warmte in de auto, hittetips, tips tegen de hitte

Heerlijk, zomer! Maar door de brandende zon kan het al snel te warm worden in jouw auto. Met onze hittetips houd je onderweg – letterlijk – je hoofd koel.

Zo ga je goed voorbereid op weg:

 • Check voor vertrek de ANWB verkeersinformatie; niets erger dan in de brandende zon in de file staan!
 • Zet voor vertrek de deuren of ramen van je auto open. Op deze manier kan de ergste warmte vast ontsnappen.
 • Neem voldoende drinkwater mee in de auto en drink daar ook van! Vooral kleine kinderen drogen snel uit
 • Zet de airconditioning niet kouder dan 6 ºC onder de buitentemperatuur om klachten als verkoudheid, hoofd- en keelpijn te voorkomen. Een te groot temperatuurverschil is ongezond voor je.
 • Veraangenaam de temperatuur aan boord door het zijraam van de auto af te dekken met een zonnescherm of handdoek
 • Leg een paraplu in je kofferbak. Wanneer je pech krijgt, moet je de auto uit en met een paraplu sta je dan niet onbeschermd in de brandende zon
 • Laat je passagiers (dus ook eventuele huisdieren) nooit achter in een afgesloten auto
 • Motorrijders: blijf beschermende kleding dragen, ook bij hoge temperaturen

Hoe ga je verstandig om met de airco, hou je hem in conditie en zorg je dat jouw brandstofverbruik binnen de perken blijft? We vertellen je er alles over.

Lees verder op ANWB12-08-2020 Ondanks de hittegolf rijdt een half miljoen auto’s nog op winterbanden / RijschoolVandaag

BOVAG ontdekte tijdens een controle vorige week, dat veel automobilisten nog winterbanden onder de auto hebben zitten. En dat is in deze hittegolf wel opmerkelijk. Winterbanden in de zomer zorgen namelijk voor minder grip en een hoger brandstofgebruik.

Tijdens een controle van 1.658 auto’s op diverse plekken in Nederland ontdekte BOVAG bij 5,3 procent nog steeds winterbanden. Dat percentage correspondeert op een totaal wagenpark van 9 miljoen met bijna 500.000 autobezitters, die ondanks temperaturen van boven de 30 graden en een aanstaande hittegolf, nog steeds op winterbanden rijden.

Lees verder op RijschoolVandaag


07-08-2020 Wat zijn de gevolgen van een pandemie op lange termijn? / EOS Wetenschap

De zegeningen van de zwarte dood

De coronapandemie doet onze samenleving op haar grondvesten daveren. Een terugblik in de geschiedenis kan ons meer leren over de sociale impact van een pandemie op lange termijn, bijvoorbeeld de builenpest die zich in de middeleeuwen vanuit China tot in Scandinavië verspreidde.

Dat pandemieën het leven grondig door elkaar schudden, weten we uit eerste hand. Maar wat is hun precieze langetermijnimpact? Kan een pandemie diepe processen van transformatie in gang zetten? Aangezien grote gezondheidscrisissen in de recente geschiedenis van Europa zeldzaam zijn, is er in het recente verleden vrij weinig om mee te vergelijken. 

De zwarte dood is de eerste epidemie in de geschiedenis waarvoor we over voldoende bronnen beschikken om de langetermijnimpact op de samenleving goed te kunnen bestuderen, ook al heerst er onder historici heel wat onenigheid over wat we daaruit precies kunnen concluderen.

Lees verder op EOS Wetenschap

07-08-2020 Vier uitdagingen voor precisiediagnose / Philips Health Systems


Het stellen van de juiste diagnose is van groot belang: het vormt de basis van elk besluit in de behandeling van de patiënt en maakt het verschil tussen een geslaagde en een niet-geslaagde behandeling. Maar op tal van manieren is het diagnostische proces nu uitdagender dan ooit. 

Zorgverleners zijn overbelast met administratief routinewerk en worstelen met gefragmenteerde systemen waardoor hun focus niet bij de patiënt ligt. Bovendien blijft de totale hoeveelheid medische data toenemen – elk jaar met 48%, volgens sommige schattingen. Hoewel daarmee nog nauwkeurigere diagnoses en behandelingen mogelijk zijn, is het in werkelijkheid vaak lastiger om de echt relevante informatie uit de data te filteren. Artsen hebben te veel data en te weinig tijd.

Het is niet verwonderlijk dat professionals steeds vaker last hebben van een burn-out. Volgens de World Medical Association heeft bijna de helft van de artsen in de wereld symptomen van fysieke, mentale en emotionele uitputting. Een enquête onder radiologiemedewerkers die Philips vorig jaar heeft uitgevoerd bevestigt dat ook zij in hoge mate kampen met stress en burn-outs. En dat was voordat COVID-19 ons overviel. Met de extra druk van de pandemie is de noodzaak voor transformatie van de gezondheidszorg nog groter geworden. 

Lees verder op Philips Health Systems

28-07-2020 Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis / BNNVARA Zembla

De meeste grondstoffen voor onze medicijnen worden in China gemaakt. Veel van deze fabrieken lagen de afgelopen tijd stil als gevolg van het coronavirus. Nu de epidemie zich heeft ontwikkeld tot pandemie, kunnen landen wereldwijd geconfronteerd worden met tekorten aan essentiële medicijnen, net in een tijd waarin ze het hardst nodig zullen zijn, zo waarschuwen fabrikanten.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Deskundigen waarschuwen al jaren voor de afhankelijkheid van China. De Verenigde Staten heeft een noodvoorraad van essentiële medicijnen opgebouwd. Heeft Nederland die ook? 

Lees verder op BNNVARA Zembla

28-07-2020 Bayer verliest Roundup-zaak, maar betaalt fors minder schadevergoeding / NOS

De Duitse chemiereus Bayer heeft ook in hoger beroep de zaak verloren die was aangespannen door een voormalige Amerikaanse terreinbeheerder. Die zegt kanker te hebben gekregen na het werken met onkruidverdelger Roundup. Het bedrijf hoeft wel een veel lagere schadevergoeding te betalen: 17,9 miljoen euro in plaats van 68,6 miljoen euro.

Bayer, dat na de overname van Monsanto Roundup in handen kreeg, trof vorige maand nog een miljardenschikking met tienduizenden Amerikanen die zeggen kanker te hebben gekregen door de onkruidverdelger.

Lees verder op NOS

27-07-2020 Beluister onze nieuwe podcastserie Donkergrijze cellen / Hersenstichting

Heb jij weleens last van angst of zit je weleens in een dip? Dat gevoel kennen we allemaal wel. Maar bij ruim 1,7 miljoen mensen met een angst- of stemmingsstoornis is dit gevoel er elke dag en dit beïnvloedt hun hele leven. Erover praten is lastig, omdat dit onderwerp taboe is. Daarom hebben wij, samen met onze trotse ambassadeur Annemiek, de zesdelige podcastserie Donkergrijze cellen gelanceerd!

Annemiek gaat in gesprek met gasten die meer kunnen vertellen over hoe angsten en depressies voelen en wetenschappers vertellen hoe de processen in je brein precies werken. Pianist en cabaretier Mike Boddé is de eerste gast. Hij vertelt over zijn lichte psychose en angsten en vertelt hoe het is om na zeven zware jaren weer op te krabbelen.

Beluister elke donderdag een nieuwe aflevering op ons podcast-kanaal Hoofdzaken, via je favoriete podcast-app: SpotifyApple Podcasts of Google Podcasts.
Lees meer over angsten en depressie

17-07-2020 KNMP onderzoekt paracetamol / KNMP

Het Laboratorium voor Nederlandse Apothekers (LNA) van de KNMP gaat onderzoek doen naar paracetamol. Dit gebeurt na diverse mediaberichten, waarin een bepaald productieproces van paracetamol wordt gerelateerd aan de aanwezigheid van een kankerverwekkende stof.

Lees verder op KNMP

13-07-2020 Voorkom diefstal van uw e-bike / Rabobank Interpolis

De e-bike is populair, niet alleen bij fietsers, maar ook bij dieven. Gemiddeld wordt er van elke tien verkochte e-bikes één e-bike gestolen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om het de fietsendief moeilijk te maken. We zetten de beste tips tegen fietsdiefstal op een rij.In 2017 werd bijna 80.000 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen ligt volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) en de ANWB veel hoger. Dat komt omdat er maar in 25 tot 35 procent aangifte van diefstal wordt gedaan.

Voorkom diefstal van uw e-bike

 • Gebruik altijd meerdere type sloten, ook als u uw fiets alleen maar even bij de supermarkt neerzet.
 • Gebruik sloten met het ART-keurmerk. De stichting ART keurt alle sloten en gebruikt sterren om deze te kwalificeren. Een slot met vijf sterren is het best bestand tegen diefstal.
 • Zet uw fiets in de schuur of in de garage altijd op slot. Als er dan toch wordt ingebroken, kost het de inbrekers te veel tijd om het slot te forceren. De kans is dan groter dat ze de e-bike laten staan.
 • Gebruik minimaal één goed hangslot en zet daarmee uw fiets vast aan een vast object: een lantaarnpaal, een fietsbeugel, een brugleuning. Zo voorkomt u dat een dief uw fiets makkelijk oppakt en achterin een busje gooit.
 • Bevestig een beugelslot niet midden in het frame van uw fiets: de dief kan de fiets als hefboom gebruiken. Een goedkoop beugelslot is op deze manier binnen enkele seconden te forceren.
 • Bevestig een kettingslot hoog en niet te strak, maar laat de ketting ook zeker niet bungelen. Zo wordt het voor een fietsendief moeilijker om een betonschaar of een zaag te gebruiken. Een kettingslot dat op de straat hangt, is met een flinke steen open te slaan.
 • Wikkel uw kettingslot niet alleen door het voorwiel van uw fiets, maar ook door het frame van de fiets zelf.
 • De bekende spiraalsloten (kabelsloten) zijn over het algemeen makkelijk door te knippen. Geen aanrader dus.
 • Gaat u met uw e-bike naar de stad of woont u in de stad? Zet dan uw fiets in een bewaakte fietsenstalling. Vergeet daarbij niet uw fiets goed op slot te zetten! Is er geen veilige fietsenstalling in de buurt, kies dan voor een goed zichtbare plek, bijvoorbeeld tegenover een bushalte of terras. Dieven houden niet van pottenkijkers.
 • Heeft uw accu een slot, gebruik dat dan altijd.
 • Haal het display van uw stuur af.
 • Haal de accu van uw fiets af.

Lees verder voor verzekeren op Rabobank IkWoonLeefZorg Interpolis

10-07-2020 De wereldwijde temperatuur reageert uiterst langzaam op onze pogingen de uitstoot terug te dringen / Scientias

Het terugdringen van onze uitstoot is dringend nodig om de wereldwijde klimaatdoelstellingen te behalen. Al is het de vraag hoe lang het duurt voordat we hier de vruchten van plukken. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat het wel tientallen jaren kan duren voordat we de effecten van onze inspanningen zullen zien.

Schip
“De door mensen veroorzaakte klimaatverandering kun je nog het beste vergelijken met een groot schip dat zich op hoge snelheid door golven beweegt,” zegt onderzoeker Bjørn Samset. “Als je het schip wilt vertragen, zet je de motor in zijn achteruit. Het zal echter even duren voordat je merkt dat het schip daadwerkelijk langzamer vaart. Bovendien zal het schip heen en weer schommelen vanwege de golven.”

Lees verder op Scientias

10-07-2020 Mogelijk is er paracetamol met een kankerverwekkende stof op de Nederlandse markt terechtgekomen, blijkt donderdag uit onderzoek van Zembla en NRC / Nu.nl

Zembla en NRC lieten monsters van de grootse producent van de werkzame stof in paracetamol, het Chinese Anqiu Lu’an Pharmaceutical, onderzoeken door een gecertificeerd laboratorium in Duitsland.

Drie partijen uit het voorjaar van 2019 – goed voor miljoenen pillen – bleken vervuild te zijn met het kankerverwekkende 4-chlooraniline (PCA) . Het is niet met zekerheid te zeggen waar deze pillen zijn beland.

Wel is bekend dat de helft van de paracetamols in Nederland wordt gemaakt door farmaceut Apotex in Leiden, dochter van het Indiase concern Aurobindo. Bronnen bevestigen aan Zembla en NRC dat het bedrijf de afgelopen jaren Anqiu Lu’an als belangrijkste grondstofleverancier had. Apotex maakt paracetamol voor onder meer Albert Heijn, Etos, Jumbo, Trekpleister, DA en Kruidvat.

Lees verder op Nu.nl

08-07-2020 Generatie Z keert zich tegen millennials: ‘Je eet avocado op een broodje. Nou, én?’ / Het Parool

Dat millennials graag babyboomers belachelijk maken, is bekend. Nu zijn ze zelf aan de beurt. Generatie Z pakt ‘de luie millennial’ ongenadig hard aan.

Lees verder op Het Parool

08-07-2020 Roze sneeuw in Italiaanse Alpen (en dat is slecht nieuws) / RTL Nieuws

Het is een opmerkelijk gezicht in de Italiaanse Alpen. In de noordelijke regio Trentino-Zuid-Tirol kleurt de sneeuw op enkele bergtoppen niet wit, maar lichtroze. Vermoedelijk komt de verkleuring door algen en zorgen die ervoor dat de sneeuw sneller smelt.

Een Italiaanse wetenschapper die onderzoek deed naar de verkleuring denkt dat die veroorzaakt wordt door de algensoort Ancylonema nordenskioeldii.  De effecten van klimaatverandering worden zo nog sneller zichtbaar, waarschuwen onderzoekers.

Lees het hele artikel op RTL Nieuws

04-07-2020 Zo dramatisch is de toestand aan de Noordpool: extreme hitte met temperaturen tot 34 (!) graden / HLN

De Noordelijke IJszee staat bekend als de kleinste en ondiepste oceaan van onze planeet. Ook als de koudste, maar daarvan is dit jaar niet veel te merken. Het Noordpoolgebied heeft af te rekenen met extreem hoge temperaturen en dinsdag liepen die op tot maar liefst 34 graden.

Die 34 graden werden opgemeten in het Russische Oest-Olenjok, een flink stuk boven de noordpoolcirkel. De Britse meteoroloog Scott Duncan deelde de weerkaarten op sociale media. “Het is extreem warm aan de rand van de Noordelijke IJszee”, schreef hij. “Er is net een ongelofelijke 34 graden geregistreerd op de 73ste breedtegraad in Rusland (ter vergelijking: de noordpoolcirkel ligt een stuk lager, op 66 graden noorderbreedte, red.). Dat is 20 tot 25 graden warmer dan normaal.”

Lees verder op HLN

14-06-2020 Review ‘Ending Parkinson’s Disease: A Prescription for Action’ / Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer

Hans van Geluk

Met enig trots mag ik het boek ‘Ending Parkinson’s Disease: A Prescription for Action’ van Ray Dorsey, Todd Sherer, Michael S. Okun en Bastiaan R. Bloem analyseren voor de European Parkinson’s Disease Association (EPDA).

14-06-2020 Wabvpz: patiënt krijgt per 1 juli recht op elektronische inzage en recht op logging / KNMP

De Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz) kent per 1 juli 2020 nieuwe verplichtingen binnen de zorg. Patiënten verwerven het recht op kosteloze elektronische inzage in een afschrift van het dossier en het recht op inzage in de logging.

Deze rechten moeten volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de privacyverklaring van de apotheek staan. De KNMP adviseert apothekers om hun huidige privacyverklaring daarom te controleren en waar nodig per 1 juli aan te vullen met de nieuwe elektronische patiëntenrechten.

Lees verder op KNMP

05-06-2020 Moreel Verantwoord Ondernemen de nieuwe norm! #genz / René Boender

“Nu we toch zo lekker bezig zijn over de veranderingen die Generatie Z met zich meebrengt in bedrijvig Nederland en daarbuiten: wat kunnen we verder verwachten?”

René Boender zegt er verder over op LinkedIn,

“MVO. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dat gaat veranderen in Moreel Verantwoord Ondernemen. Dat morele vindt de Gen Z’er veel belangrijker en let op mijn woorden: het morele vonkje kan best wel eens overslaan op Generatie X en de millennials. Veel mensen uit die eerdere generaties zitten met een burn-out thuis. Ze zien dat de generatie Z na hen het veel slimmer aanpakt. In de vorm van het 3-1-1: Drie dagen keihard werken, een dag vrijwilligerswerk en een dag doen wat je echt leuk vindt”

GenZ

Boek ook lezen, hier is het te koop!

05-06-2020 Waarom mag uw eigen arts geen geneeskundige verklaring afgeven? / KNMG

U heeft van uw arts gehoord dat hij geen ‘geneeskundige verklaring’ (ook wel doktersverklaring
genoemd) mag afgeven. Dat klopt. Uw arts heeft daarbij gehandeld volgens de regels die de KNMG,
de beroepsorganisatie voor artsen, heeft opgesteld.

Om patiënten uit te leggen waarom de behandelend arts geen geneeskundige verklaring afgeeft heeft de KNMG het zogenaamde ‘weigeringsbriefje’ opgesteld. Dit weigeringsbriefje is beschikbaar in vijf talen: Nederlands, Engels, Turks, Marokkaans Arabisch en Pools.

Kijk hier om het weigeringsbriefjes te downloaden/ KNMG

03-06-2020 5 redenen waarom naakt slapen je gelukkig maakt / Margriet

Iedereen slaapt op zijn eigen manier. De één kiest ervoor om te slapen in een klassieke pyjama, de ander kiest voor een versleten t-shirt en er zijn ook mensen die het liefst slapen in een onderbroek. Maar naakt slapen zou de allerbeste manier zijn.

1. Naakt slapen met je partner is goed voor je relatie
2. De huid kan ademen
3. Je bereikt een optimale lichaamstemperatuur
4. Naakt slapen stimuleert je melatonine- en groeihormoon

5. Je ervaart een gevoel van vrijheid

Lees hier op Margriet de uitgebreide omschrijving van de 5 punten

31-05-2020 Beter slapen: het immuunsysteem versterken met betere slaap / Philips Benelux

De invloed van slaap op het immuunsysteem, met tips van Dr. Lee-Chiong

Vaak krijgt iemand die zegt dat hij of zij zich niet helemaal fit voelt het advies om rust te nemen. Als iemand tekenen van ziekte vertoont, is ons eerste instinct om diegene te stimuleren om meer te slapen. Als we gezond zijn, is het voor veel mensen echter lastig om een regelmatig slaappatroon aan te houden, vooral als de dagen te kort lijken, we gestrest zijn door ons werk of onze dagen vol zitten met familieverplichtingen en sociale aangelegenheden.

Veel mensen denken dat voeding en hygiëne de belangrijkste manieren zijn om het immuunsysteem te ondersteunen, maar ook slaap speelt hierbij een essentiële rol. Dr. Teofilo Lee-Chiong, Chief Medical Liaison bij Philips Sleep and Respiratory Care, zegt: “Slaap en het immuunsysteem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en beide spelen een belangrijke rol in de afweer van het lichaam tegen ziekten. Voor een optimale immuunfunctie is voldoende slaap nodig, en onvoldoende slaap belemmert de immuunrespons.”

Immuunfunctie tijdens de slaap

Tijdens de slaap geeft het immuunsysteem bepaalde stoffen af. In het geval van infecties of ontstekingen of tijdens stressvolle periodes neemt de productie hiervan toe om ziekte tegen te gaan. Als het lichaam niet voldoende slaap krijgt, kan het lichaam juist minder van deze beschermende stoffen en antilichamen tegen infecties aanmaken. In dat geval grijpt het lichaam in om eventuele ziektes te voorkomen. Mensen kunnen dan last hebben van slaapproblemen of een slechte slaapkwaliteit en kunnen meer de neiging hebben om uit te slapen of een dutje te doen. Wanneer het immuunsysteem op hoge capaciteit werkt om virussen te bestrijden en ziekteverwekkers af te voeren, verbruikt het lichaam veel energie. Dit betekent dat er vaak minder energie beschikbaar is voor andere activiteiten. Bij ziekte is meer slapen dus van het grootste belang voor het herstel van het lichaam en het besparen van energie. 

Lees verder op Philips Benelux

30-05-2020 Over het leed dat millennial heet: wennen aan de echte wereld, van twee kanten / Werf &

Onze ouders besloten massaal om ons te beschermen voor de wereld. In plaats van ons erop voor te bereiden. Dus lieve werkgevers, willen jullie alsjeblieft een beetje goed omgaan met ons millennials? Wie weet leren we dan nog wat van elkaar…

‘Onze ouders besloten dat ze ons moesten beschermen voor de wereld. In plaats van ons erop voor te bereiden’.

Lees verder op Werf&

30-05-2020 Heb je trek vlak voordat je gaat slapen? Dít kun je het beste eten / Margriet

Als je vroeg in de avond eet, kan het voorkomen dat je, vlak voordat je gaat slapen, trek hebt. Deze lekkere trek wil je natuurlijk het liefst stillen met chocolade, chips of stroopwafels. Dit zijn natuurlijk niet de beste keuzes, maar met een rommelende maag in slaap proberen te vallen is ook niet ideaal.

Heb je trek voor het slapen gaan? Je kunt dan het beste kiezen voor een snack met vetten als koolhydraten en eiwitten. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel tijdens de nacht, maar helpt ook je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Daarnaast zou het helpen om goed in slaap te vallen. Dit komt omdat koolhydraten helpen bij het transport van bepaalde stoffen die in het lichaam worden omgezet naar neurotransmitters die je slaap reguleren. Door een snack te nemen die rijk is aan vetten, zou je slaapkwaliteit beter zijn.

Er zijn dus genoeg lekkere en gezonde snacks die je ‘s avonds prima kan eten. Bijvoorbeeld,

 • Een handje besjes met amandelen of walnoten: amandelen zijn rijk aan magnesium en melatonine, wat je helpt om te kalmeren en beter te slapen.
 • En nog meer,

Lees verder op Margriet

30-05-2020 Gaat het coronavirus de wereld van de klinische studies veranderen? / Roche Dialogues

De eerste Roche Dialogues@home op World Clinical Trial Day ging over de vraag: gaat het coronavirus de wereld van de klinische studies veranderen? zit erop.

Wij kijken terug op een mooi dialoog tussen medisch directeur Jonathan Briers en hoogleraar en longarts Marjolein Drent met interactie van de kijkers. Alles is opgenomen en als je het gesprek hebt moeten missen, kun je het hier terug kijken. 

28-05-2020 Gisteren heb ik mijn rijtest gehad in Rotterdam, ik voelde me net een jonge koe in de wei / Hans van Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer

Ik ben nu ook ervaringsdeskundige”

Als oud rij-instructeur ging het me goed af. Nu afwachten hoe lang ik mag rijden. Ik voelde me net een jonge koe die de wei weer in mocht. Fijn om niet afhankelijk te zijn en om ook het autorijden weer samen met mijn vrouw wisselend te doen.

De DPR (Deskundige Praktische Rijgeschiktheid) beoordeeld op een positieve manier en stuurt zijn rapport naar de geneeskundige arts van het cbr. Naar aanleiding van het rapport beslist die voor hoe lang je je rijbewijs weer krijgt. Ze konden mij niet zeggen hoe lang dat gaat duren.
Feit is wel dat de bedoeling is dat ze je zo lang mogelijk mobiel willen houden. 
Ze kijken naast je lichamelijke gesteldheid zeker ook of je je dubbeltaken kan uitvoeren. 


Tip: als ze je de opdracht geven via een ANWB bord een plaatsnaam te volgen, stop dan even met praten en concentreer je op de route.  Ik wens al mijn mede Parkinsonians veel succes als ze de rijtest moeten doen.
Hans van Geluk

Note: Mocht je naast je B (auto) rijbewijs ook voor een andere categorie je rbw hebben en ook wilt behouden dan moet je voor betreffende categorie ook een rijtest doen.

Lees ook op “Ik ben nu ook ervaringsdeskundige”

28-05-2020 #GezondeGeneratieSamen voor de gezondste generatie 2040🧡 / Nederlandse loterij / NOC*NSF

Twintig gezondheidsfondsen hebben hun krachten gebundeld in de Gezonde Generatie. Omarmd door NOC*NSF en gesteund door Nederlandse Loterij.

25-05-2020 Waarom millennials conservatiever denken dan hun ouders / VPRO Tegenlicht

Voor het eerst sinds lange tijd zijn jongeren conservatiever dan hun progressievere ouders, blijkt uit onderzoek. Hoe komt dat? En gaat corona nog invloed hebben op die ontwikkeling?

Er lijkt een nieuwe conservatieve wind onder jongeren te waaien. Hun ouders denken zelfs, voor het eerst sinds lange tijd, progressiever dan hun kroost. Quita Muis is als socioloog verbonden aan de Universiteit van Tilburg en deed onderzoek naar het waardenklimaat in Nederland. Muis: ‘Alles is tegenwoordig mogelijk. Dat kan het gevoel geven dat er geen structuur is en er geen normen en waarden meer zijn.’

Lees verder op VPRO Tegenlicht

25-05-2020 Vooral Generatie Z zal de gevolgen van de coronacrisis ondervinden / Business AM

Op fysiek vlak moeten vooral de ouderen opletten voor Covid-19. Maar financieel gezien zal Generatie Z het slachtoffer worden van de coronacrisis. Zij betreden straks een arbeidsmarkt die ‘in brand staat’, zoals Voka-voorzitter Hans Maertens het de voorbije week treffend omschreef.

Wat is er aan de hand? De wereld bevindt zich nog steeds in het beginstadium van de ergste economische crisis sinds de jaren 30. In het eerste kwartaal is de Belgische economie met 3,9 procent gekrompen en niemand twijfelt eraan dat die daling de komende maanden nog groter wordt. Ook in de omliggende landen is dat zo: de Nederlandse en Duitse economie krimpen aan het snelste tempo sinds 2009. ‘En dat is nog maar het begin.’

Lees meer op Business AM

22-05-2020 Mail van Yop, oftewel Emmy van Meir Gezond met Parkinson / Gezond met parkinson

Via de mail bereikte mij een mooi bericht wat Yop, oftewel Emmy van Meir over Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer op haar website van Gezond met Parkinson heeft geschreven.

Lees hier de mail van Yop, Emmy aan haar volgers, met dank, Hans.

07-05-2020 Geest uit de fles ZOOMtalks van Jos Ahlers / Jonge Geesten

Gisteren heb ik deelgenomen aan de webinar van Jos Ahlers bij Jonge Geesten.

Met een inspireerde kijk vanuit zijn expertise met generaties en generatie Z in het bijzonder, keken we vooruit naar de wereld waar de nu nog ongeboren generatie zou kunnen opgroeien.
Volgens Jos de eerste generatie die zal opgroeien in een tijd waarin de eerste echte gevolgen van de klimaatverandering merkbaar is.
Tegelijkertijd heeft de Corona crisis ook al laten zien dat het tempo van technologische innovaties nog lang niet is uitontwikkeld en alleen maar verder kan toenemen. 

Je kan zijn Geest uit de fles met een korte presentatie van de generaties terug zien op onderstaande film,

Geest uit de fles ZOOMtalks met Jos Ahlers / Jonge Geesten

04-05-2020 Is de natuurkunde kleurenblind? / Wetenschap Trouw

Beeld Fadi Nadrous

Fysicus Brian Greene onderneemt een zoektocht van het begin naar het einde van de kosmos en alles wat daar tussenin gebeurt. Met als eerste vraag: hoe zien we rood?

De wereld is een kleurrijk geheel. Gras is groen, een banaan is geel en een Ferrari is meestal rood. Het kost de meesten van ons geen enkele moeite om kleuren vast te stellen. Maar wat zien we dan? Of beter, wat worden we gewaar? Wat is precies de ervaring die we hebben bij het zien van een bos rode rozen?

Lees verder op Wetenschap/Trouw

04-05-2020 Ben jij een Boomer, Millennialof GenZ? / NPO 3FM

Het is vijfentwintig jaar terug dat TMF voor het eerst op TV was. Een hele generatie in Nederland is daarmee opgegroeid, maar tot welke generatie behoor jij?

Doe de test! op NPO 3FM Kijk hier live naar 3FM

03-05-2020 2020 what a year! The year of the rat…  / René Boender

“It had everything to become the best onstage year ever. Kick off 007, F1 Red-Bull, McDonald’s, Olympic games… 87 bookings and counting.Now it’s all gone! Waiting for a vaccin to get back… but hey: don’t give up. Prepare yourself, Gen Z is taking over soon.Don’t let them down, let’s create a better (virtual) conscious world. Act now…. #genz #millennials”

Niemand kan de toekomst tegenhouden, maar nu is het tijd om de zaken van tevoren te bekijken, en dat is beter dan achteraf. “GenZ verlangen naar verandering” is nu verkrijgbaar in (online) boekhandels over de hele wereld!

Lees meer in GenZ Koop het nu!

Movie by TSOB / René Boender

02-05-2020 Corona vakantie perikelen / Van Till Advocaten

De maand mei is aangebroken en dat betekent voor de meeste werkgevers dat de vakantietoeslag binnenkort wordt uitgekeerd. Veel werkgevers kampen echter met financiële tegenslagen door de coronacrisis en wensen de betaling van de vakantietoeslag uit te stellen. Maar mag dit wel? 

Lees verder op Van Till Advocaten

02-05-2020 Snel en doordacht doorpakken met digitale zorg / Philips Benelux VitalHealth

Veel (chronische) zorg wordt door de coronacrisis niet verleend. In dit artikel over zorg op afstand vertelt Arjan Karens hoe u inzicht in en controle over uw hele patiëntpopulatie kunt krijgen. Arjan Karens is werkzaam bij Philips Benelux als General Manager Philips VitalHealth.

Lees verder op VitalHealth Philips Benelux

27-04-2020 ‘Hoe weet je of je meer dan 100 km/u mag rijden?’ / AD

,,Je mag nu op alle snelwegen overdag niet meer dan 100 kilometer per uur rijden, maar ’s avonds en ’s nachts geldt soms nog steeds een hogere limiet. Maar als je nu op snelwegen komt waar je niet eerder bent geweest, hoe weet je dan hoe hoog de toegestane snelheid daar ’s avonds en ’s nachts is?”

Autoredacteur Niek Schenk: ,,De hogere maximumsnelheid tussen 19.00 en 06.00 uur die op sommige trajecten geldt, wordt nog steeds met (extra) borden aangegeven. 

Lees verder op AD en zie ook VERKEER/RIJKSWATERSTAAT/RIJKSOVERHEID IN HET NIEUWS / Missie geslaagd

27-04-2020 Waarom een automatisme maar heel moeilijk is af te leren / AD

Een beweging tot in de perfectie uitvoeren is een complex proces. Maar waarom is het nog moeilijker om daarna een nieuwe, betere versie onder de knie te krijgen?

Volgens bewegingswetenschapper Peter Beek (Vrije Universiteit) ligt het probleem in de structuur van onze hersenen.

Youtube

,,Herinner jij nog je eerste rijles?’’ vraagt Beek. ,,Dan gaat al je aandacht naar hoe je de bewegingen moet uitvoeren.’’ Je krijgt instructies van je rijinstructeur en bent heel bewust bezig met het uitvoeren van taken als schakelen, gas geven en remmen. We zien dat terug in de hersenen, legt Beek uit. ,,De gebieden waar je bewegingen plant worden actief en de bewegingen zelf hebben door prikkels uit de spieren, gewrichten en huid ook effect op je brein.’’

Lees verder op AD

26-04-2020 DE ATMOSFEER VAN DE AARDE IS VEEL STOFFIGER DAN GEDACHT / Scientias

Klimaatmodellen zetten ons op het verkeerde been. En dat terwijl stofdeeltjes een grote impact hebben op het leven op aarde.

Stof is een belangrijk onderdeel van het klimaatsysteem op onze planeet. Wanneer het namelijk een wisselwerking aangaat met wolken, oceanen of de straling van de zon, heeft het een groots effect op de levende systemen op aarde. Het beïnvloedt namelijk alles: van het weer en regen tot zelfs de opwarming van de aarde. Het is daarom heel belangrijk dat we weten hoeveel stofdeeltjes er in onze atmosfeer circuleren. Een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad Science Advances stelt echter dat we dit enorm hebben onderschat. “Het verraste me dat klimaatmodellen veel grove stofdeeltjes die in de atmosfeer huizen, over het hoofd zien,” zegt onderzoeker Adeyemi Adebiyi tegen Scientias.nl.

Lees verder op Scientias

20-04-2020 Onze content en online leermiddelen tijdens de Corona-periode / bsl

Wij helpen je graag met betrouwbare vakinformatie

Juist nu helpen we je graag verder met betrouwbare vakinformatie. De afgelopen weken zijn we hard bezig geweest om zorgprofessionals verder te helpen in hun vak door onder onze onze inhoud gratis ter beschikking te stellen. De komende weken zullen we nog niet veel meer ter beschikking stellen; hieronder geven we graag een overzicht van onze diensten tijdens de coronacrisis.

Lees verder op Bohn Stafleu van Logum

20-04-2020 De volgende stap / Oogfonds

Zoals we allemaal weten, zijn ouders en kinderen door de coronacrisis momenteel thuis. Hierdoor neemt het dagelijks gebruik van schermen een nog grotere vlucht én komen kinderen minder buiten. Door weinig buitenlicht en veel dichtbij kijken kunnen kinderen bijziend worden.

Lees verder op Oogfonds

20-04-2020 Aan de slag met slaap / Hersenstichting

Belang van goede slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Daarbij is niet alleen de slaapkwantiteit (het aantal uur dat je slaapt) belangrijk. Juist ook de kwaliteit van je slaap is van belang voor je herstel. Goede slaap betekent dat je hersenen genoeg de kans krijgen om zich schoon te spoelen.

Lees verder op Hersencoach van de Hersenstichting

19-04-2020 Onderhoudstips voor je auto tijdens de coronacrisis / ANWB

Wegenwacht Robert beantwoord vragen van ANWB-leden, zoals: ‘ben ik verplicht om naar de APK te gaan tijdens de coronacrisis?’, ‘kan roest kwaad op mijn auto?’ en ‘kan ik de accu niet beter helemaal loskoppelen?’

Lees verder op ANWB

17-04-2020 Interessant om even bij stil te staan / Mieke Meynen

Mieke Meynen schreef op LinkedIn het volgende,

🍀 Zelf keek ik in het begin elke dag het nieuws en volgde de berichten tot ‘s avonds laat op social media. Doodmoe werd ik ervan en ik sleepte mezelf vooruit. 🍀 Nu kijk ik max. twee keer per week het nieuws op VRT en skip ik de artikels op social media. Niet alles wat passeert is waarheid en van een betrouwbare bron! 🍀Wat heeft jou al geholpen om minder in angst te zitten? Zorg goed voor jezelf en elkaar🍀☀️!

Mieke Meynen is Loopbaancoach, Stress&Burn-out expert, Coachend leiderschap

M&M Talent Coaching

16-04-2020 WHO daily Situation Report for COVID-19

Please find the link here the situation report

16-04-2020 Sluit niemand in de ggz bij voorbaat uit van digitale zorg / Zorgvisie

De toepassing van digitale zorg op afstand in de ggz neemt tijdens de coronacrisis een enorme vlucht. Marijke van Putten, psychiater bij GGZ Noord-Holland-Noord (GGZ NHN), pleit ervoor om niemand uit te sluiten van beeldbellen. ‘Digitale zorg werkt voor iedereen die het wil. We hebben echter snel de neiging om in doelgroepen te denken, voor wie werkt dit wel en voor wie niet. Maar doe dat niet, laat mensen echt zelf beslissen, want er zijn geen uitzonderingen. Het maakt niet uit tegen wat voor psychische problemen mensen aanlopen, het belangrijkste is dat ze vrijwillig kiezen voor zorg op afstand.’

lees verder op Zorgvisie

16-04-2020 Gratis training: HersenCoach / Hersenstichting

In deze bijzondere tijd is het belangrijk om je hersenen fit te houden. Onder andere gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen kunnen het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie, verkleinen. Volg de gratis online training HersenCoach en ga samen met onze hersenexperts aan de slag! Doe je mee? Vul dan het formulier in via lees verder hieronder,

lees verder op Hersenstichting meer informatie

16-04-2020 Garagehouder rijdt zonder rijbewijs en wordt met veel verzet aangehouden / Stadskrant Veghel

HEESWIJK-DINTHER | De politie heeft dinsdag een garagehouder uit Heeswijk-Dinther aangehouden. De politie wist dat de man een geschorst rijbewijs heeft.

“Zijn rijbewijs is geschorst door het Centraal Bureau voor de afgifte van Rijvaardigheidsbewijzen vanwege een onderzoek naar zijn rijgeschiktheid en/of rijvaardigheid. Dit naar aanleiding van meerdere ongevallen in een betrekkelijk korte tijd. Zo zijn er in ieder geval zes ongevallen binnen vijf jaar geregistreerd”, laat de politie weten.

lees verder in Stadskrant Veghel

15-04-2020 Deskundigen waarschuwen dat coronacrisis kan leiden tot angst en depressie / AD

De coronacrisis kan leiden tot angst en depressie, denken neurowetenschappers van het Radboudumc. Internationaal onderzoek moet uitwijzen wat de precieze impact op ons gemoedstoestand is.

Dit akn voor ons Parkinsonians best wel heftiger zijn. Lees het hele artikel in het AD,

Lees verder in het AD

05-03-2020 Parkinson App

Momenteel is GPRI bezig met een nieuwe pilot voor een Parkinson App. GPRI staat open voor onderzoek naar de app. Zij denken zelf dat juist de subjectieve beoordeling meerwaarde heeft boven een smartwatch omdat sommige mensen meer over-beweeglijkheid accepteren dan anderen (en dan werkt het middel ook weer beter). Samen met Roche Nederland gaan zij deze studie opzetten en Ik zal hierin deelnemen als patiëntonderzoeker en het onderzoeksteam assisteren en adviseren bij het ontwikkelen van een interventie en het geven van adviezen op maat voor deelnemers aan het onderzoek.

Ik heb Hans Wouters (UMCG Groningen en later GPRI)en Tjitske Boonstra (Roche Nederland) leren kennen tijdens de Roche Dialogues Innovation Patient Award in Rotterdam op 3 oktober 2019 (zie onderaan een impressie) waar hij één van de genomineerde was voor de Innovation Patient Award.
Hier gaf Hans Wouters een presentatie over de Parkinson App en Tjitske Boonstra was de assessor. Tijdens de meeting heb ik mijn feedback gegeven. Hans heeft mij gevraagd of ik als patiëntonderzoeker mee zou willen doen om de Parkinson App verder te ontwikkelen. Hier wil ik zeker aan meewerken.

Uiteraard zal ik u hiervan middels deze nieuwspagina op de hoogte houden.

Roche Dialogues Roche is Farmaceut van o.a. Madopar

27-02-2020 DUPARC-drive: Staying Mobile with Parkinson’s Disease / UMCG Groningen

Momenteel is het UMCG Groningen bezig met een nieuwe pilot voor de verdere studie DUPARC-drive: Staying Mobile with Parkinson’s Disease genoemd. Ik zal hierin deelnemen als patiëntonderzoeker en het onderzoeksteam assisteren en adviseren bij het ontwikkelen van een interventie
en het geven van adviezen op maat voor deelnemers aan het onderzoek.

Hanna Slomp is Promovendus bij UMCG Universtair Medisch Centrum in Groningen en schrijft in het Parkinson Magazine het volgende,

“In Groningen start een project om een objectieve rijgeschiktheidstest te ontwikkelen voor Parkinson patiënten. Hierbij wordt een geavanceerde simulator gebruikt waar de patiënt in zit waarna verkeerssituaties worden nagebootst. De situaties zijn identiek aan de situaties die het CBR bevraagt. De aanleiding is helaas dat toch blijkt dat de behandelend arts vaak te positief is met het inschatten van de geschiktheid. Onderzoek laat zien dat 12-56% zakt voor het examen (Rijtest) (Jacobs, hart en Roos, 2017). Factoren als tijd van de dag en juiste afstelling van medicatie zijn hierbij heel belangrijk. Doel is om het veilig te houden op de weg en zo lang mogelijk mensen hun mobiliteit te laten behouden”.

Uiteraard zal ik u hiervan middels deze nieuwspagina op de hoogte houden .

06-02-2020 Parkinson op Maat Studie / UMCN Nijmegen

Op donderdag 6 februari 2020 ben ik samen met mijn vrouw Jolanda naar Nijmegen afgereisd om deel te nemen aan de Parkinson op Maat Studie in het Radboud UMC Nijmegen. Het programma was dat we op 6 februari 2020 s’middags in het Van der Valk Hotel-Lent in Nijmegen konden inchecken. De kamer in dit mooie Hotel werd betaald door het Radboud UMC Nijmegen. We hadden een zeer mooie luxe kamer op de 13e etage en keken zo over de Waal naar Nijmegen.

Om 18.00 moesten we voor de MRI scan in het Donders Instituut zijn alwaar we werden opgewacht door mijn assessor. Een aardige dame die mij de gehele avond en de dag zou begeleiden. De MRI scan viel best wel mee en na afloop hebben we samen nog lekker gedineerd in het Hotel. Voor de testdag van vrijdag mocht ik s’avonds en de ochtend geen medicatie innemen, omdat ze een goed beeld willen hebben hoe je zonder en daarna met alle testen doet. Wel had ik al het onderzoekshorloge om gekregen, zodat deze ook direct kon gaan meten hoe ik zou zijn zonder de medicatie. De nacht verliep toch wel lastig, ik was behoorlijk onrustig in bed en de ochtend verliep een beetje alsof ik dronken was.

We werden vrijdag 7 februari 2020 samen met twee andere stellen, die respectievelijk het tweede en de andere het derde dus laatste keer kwamen, door een taxi opgehaald en naar het Radboud UMC Nijmegen gebracht. Daar werd ieder koppel opgewacht door hun eigen assessor. De dag verliep best wel vlot en ik moest diverse testen zonder medicatie doen, wat vreemd aan voelde. Na ruim een uur mocht ik mijn medicatie weer nemen en hierna deden we dezelfde tests nogmaals. Nu verliepen deze iets beter en makkelijker. Wat de medicatie al niet met je kan doen! Na de lunch deden we nog wat onderzoek en na afloop werden we weer met de taxi naar het Hotel gebracht. Hiervandaan gingen we eigenlijk gelijk weer naar huis zodat we voor de drukte thuis waren. het was een moeizame paar dagen maar wel zeer inspirerend en goed dat deze studie er is.

Ik ben blij dat ik met de studie kan meedoen. Voor Generatie Z en Alfa die komen gaan is het belangrijk dat we proberen de oorzaak, en misschien ook wel een medicijn, te kunnen vinden tegen Parkinson. En wie weet kunnen wij Parkinsonians hier ook nog wel profijt van hebben.

Dus ik raad eigenlijk al mijn mede Parkinsonians aan, als je nog niet meedoet met de Parkinson op Maat Studie, dit wel te doen. Het geeft je een enorme boost zodat je het gevoel hebt mee te werken aan de wetenschap om de volgende generaties te helpen.