PARKINSON(ISME) EN VERKEERSDEELNEMER IN HET NIEUWS / OVERIG NIEUWS

Havasi

19-01-2021 Boetseren met metaal / EOS Wetenschap

‘Kneedbaar gallium is heel interessant voor flexibele of zachte elektronica, zoals in wearables of implantaten’

Door gallium kneedbaar te maken krijgt het metaal interessante nieuwe toepassingen. 

Beeld: Chunhui Wang

Vloeibaar gallium bewijst zijn nut wellicht al in de nieuwe PlayStation 5, waar het warmte veel efficiënter afvoert dan de smeermiddelen die tegenwoordig nog vaak worden gebruikt. Door het vloeibare metaal te verrijken met andere metaaldeeltjes zijn onderzoekers1 in Zuid-Korea er nu in geslaagd om het kneedbaar te maken. Dat geeft het mengsel nog betere eigenschappen, en het wordt een stuk praktischer in gebruik. 

Gallium is een uitstekende geleider voor warmte en elektriciteit. Vandaag bewijst het metaal zijn diensten al in diverse sectoren: elektronicafabrikanten gebruiken het voor halfgeleiders en transistors, en het is ook een belangrijk onderdeel in ledverlichting. Gallium heeft wel een laag smeltpunt – al vanaf 30°C wordt het metaal vloeibaar. Bovendien laat het zich moeilijk bewerken, doordat het metaal een hoge oppervlaktespanning heeft. Dat weerhoudt veel elektronica- en andere producenten ervan om het nog breder in te zetten. 

Die plasticiteit maakt het metaal veel handiger in gebruik. ‘Je kunt gallium nu als coating of verf op allerlei oppervlaktes aanbrengen, en in diverse vormen kneden. Heel interessant voor flexibele of zachte elektronica, zoals in wearables of implantaten’, zegt eerste auteur Chunhui Wang (Institute for Basic Science). 

Lees het hele artikel op EOS WetenschapWordt u ook lid van de Parkinson Vereniging? Doneren mag ook!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.