PARKINSON(ISME) EN VERKEERSDEELNEMER IN HET NIEUWS / OVERIG NIEUWS
Havasi

26-10-2021

Terugblik op lancering Manifest Hoofdzaken / Hoofdzaken

Op 30 september 2021 lanceerden de Hersenstichting, MIND en ZonMw het initiatief Hoofdzaken middels een overhandiging van het manifest aan Hare Majesteit Koningin Máxima. Meer dan 100 psychiaters, neurologen, psychologen, ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals en beleidsmedewerkers kwamen bij elkaar om de urgentie van Hoofdzaken te onderstrepen.

Experts aan het woord

De dag startte met een podium voor experts om hun ervaringsverhalen te delen en het belang van samenwerking te benadrukken. Tussendoor verzorgde Tim Akkerman een aantal toepasselijke muzikale intermezzo’s. Met zijn persoonlijke betrokkenheid en zijn nummer ‘Winner’ raakte hij het publiek. ‘Het is echt een geweldige beweging met zoveel partijen bij elkaar. Die allemaal achter een agenda staan, over disciplines heen, voor een duurzaam, lang traject. Dit is de toekomst van onderzoek doen’, aldus Jeroen Geurts hoogleraar translationele neurowetenschappen en voorzitter ZonMw.  

Overhandiging Manifest

Het programma bouwde op naar het moment waar het om ging: de overhandiging van het Manifest Hoofdzaken aan Hare Majesteit Koningin Maxima. Met de overhandiging van het manifest werd het startpunt van Hoofdzaken aangeduid. Het publiek was opgetogen over de komst en betrokkenheid van de Koningin.

Gesprek over hersen- en psychische gezondheid

Na het plenaire programma gingen vooraanstaande onderzoekers en ervaringsdeskundigen op het gebied van hersen- en psychische gezondheid met elkaar in gesprek. Ook bezochten de aanwezigen de innovatiemarkt waar de nieuwste ontwikkelingen en samenwerkingen waren tentoongesteld. Monique van den Eijnden, ervaringsdeskundige en medewerker van MIND vertelt: ‘Het is ontzettend belangrijk om alle groepen bijeen te brengen. Patiënten en naasten, onderzoekers, behandelaren, beleidsmakers. Er zit veel kracht in elk domein afzonderlijk, maar als je die puzzel samen legt is dat nog veel krachtiger’.

Lees verder op Hoofdzaken


19-10-2021

TU´s werken in 4TU.Health samen aan medische innovaties / Health Valley

De vier Technische Universiteiten die Nederland telt (TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Universiteit Wageningen) bundelen voortaan hun kennis en kunde op het gebied van medische- en gezondheidstechnologie. Sinds vier oktober werken zij samen in een nieuw 4TU.centre; 4TU.Health. De vier universiteiten verwachten dat de samenwerking veel zal opleveren. “Door als vier technische universiteiten samen op te trekken, bundelen we de technische kennis van vier relevante spelers en word je een serieuze gesprekspartner aan tafel”, stelt Nico Verdonschot (Universiteit Twente), voorzitter van 4TU.Health.

De gezamenlijke ambitie is om van het nieuwe med-tech centrum een strategische gesprekspartner te maken in het zorg- en gezondheidsveld als het gaat om het ontwikkelen van oplossingen voor de zorguitdagingen van morgen. Technologie is één van de sleutels in de oplossingen voor een bemensbare en betaalbare gezondheidszorg. Die staat steeds meer onder druk door ontwikkelingen zoals vergrijzing en bijbehorende groei van het aantal chronische aandoeningen, oplopende kosten voor behandeling en tekort aan zorgpersoneel.

Ontwikkelem medische innovaties

De vier technische universiteiten stellen al langer volop bezig te zijn met het ontwikkelen van innovatieve oplossingen rond gezondheid. Enkele voorbeelden zijn: robots die het zware werk van verpleegkundigen overnemen; non-invasieve operatie-apparatuur waardoor de patiënt minder pijn ervaart; AI-gedreven mogelijkheden voor diagnostiek en e-health technologie voor brede preventie van gezondheidsproblemen vooraf in plaats van behandeling achteraf.

Lees verder op Health Valley


Duurzaam voedsel steeds belangrijker voor consumenten / Duurzaam Ondernemen

Duurzaamheid gaat een steeds belangrijkere rol spelen voor consumenten. Dit blijkt uit de nieuwste Agrifoodmonitor die vandaag werd gepresenteerd bij de opening van Dutch Food Week. Mensen vinden rechtvaardigheid, diervriendelijkheid, milieuvriendelijkheid en begrippen als transparantie, natuurlijk en regionaal belangrijker dan ooit als het om voedsel op hun bord gaat. Dat is dit jaar duidelijk anders dan voorgaande jaren.

Eerder dachten mensen bij het kiezen van voedsel meer aan zaken die hen persoonlijk aangingen zoals de smaak en betaalbaarheid ervan. ‘Deze duurzaamheidswaarden zijn relatief sterk gestegen en schuiven duidelijk op in prioritering,’ vertelt Marleen Onwezen, onderzoeker bij Wageningen University & Research dat de Agrifoodmonitor uitvoert in opdracht van Topsector Agri & Food.

‘Ook zien we duurzame intenties. Zo zegt 60% van de mensen verschillende duurzame productkenmerken relevant te vinden bij de aankoop van producten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan diervriendelijke keurmerken, een recyclebare verpakking, of een plantaardig product. Als we vragen of consumenten ook bereid zijn meer te betalen voor duurzame producten zegt zo’n 60% daartoe bereid te zijn.’ Beide percentages beschrijven de intentie van mensen, niet hun uiteindelijke gedrag: iemand die zegt ergens toe bereid te zijn brengt dat niet per se in de praktijk.

Lees verder op Duurzaam Ondernemen


Nieuwe rijtest moet beter dan nu voorspellen hoe lang mensen met dementie nog kunnen autorijden / Een Vandaag

Onderzoekers in Den Haag werken aan een nieuwe rijtest voor mensen met beginnende dementie. Nu moeten zij nog jaarlijks een rijtest doen bij het CBR. Met de nieuwe methode zouden ze het roze pasje tot wel 3 jaar kunnen verlengen.

Op dit moment is de rijtest bij het CBR een momentopname, vertelt Marjolein Boele van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). “In een rit van een uur wordt beslist of iemand nog de weg op mag. Onze methode is veel uitgebreider.” Samen met het CBR onderzoekt de stichting of te voorspellen valt of patiënten bij wie dementie in een vroeg stadium is gediagnosticeerd, langer kunnen doorrijden.

Lees verder op Een Vandaag


Dit is wanneer je je mistlampen aandoet / Weeronline

Mist kan gevaarlijk zijn in het verkeer, maar bij een beetje nevel mogen de mistlampen zeker nog niet aan. Is er sprake van dichte mist, pas dan je snelheid aan en schakel de juiste verlichting in. In dit artikel lees je precies wanneer je welke mistlampen aan moet doen.

De stelregel bij verkeersbelemmerende mist is: halveer je snelheid, verdubbel je afstand. Zo voorkom je problemen als er iets onverwachts gebeurt en heb je meer tijd om te handelen.

Wat is dichte mist?

Wanneer waterdruppeltjes als een hangende deken op het landschap zichtbaar zijn, maar het zicht is nog meer dan 1000 meter noemen we dit nevel. In het verkeer heb je hiervan geen last. Loopt het zicht terug naar minder dan 1000 meter dan heet het mist. Bij minder dan 200 meter zicht is sprake van ‘dichte mist’ en wordt het zicht verkeersbelemmerend. Vanaf dit moment mag je je mistlampen aan de voorzijde aanzetten.

Op de snelweg betekent 200 meter twee hectometerbordjes (die staan rechts langs de weg). Lantaarnpalen staan in Nederland gemiddeld circa 75 meter uit elkaar, dus 2-3 lantaarnpalen is ook een goede maatstaf.

Mistlampen: het rode mistachterlicht

Je belangrijkste mistlamp is het felle rode achterlicht. Deze mag pas gebruikt worden bij zeer dichte mist. Hiervan is sprake als het zicht minder is dan 50 meter.

Lees verder op Weeronline


12-10-2021

Natuurlijke verbinding in basilicum kan beschermen tegen de ziekte van Alzheimer / Neuroscience

Samenvatting: Fenchol, een natuurlijke verbinding die voorkomt in basilicum en andere planten, lijkt een neuroprotectief effect te hebben tegen de ziekte van Alzheimer. Fenchol vermindert de vorming van neurale zombiecellen en verhoogt de afbraak van niet-functionele amyloïde bèta, waardoor het eiwit sneller uit de hersenen wordt verwijderd.

Bron: USF

Fenchol, een natuurlijke verbinding die overvloedig aanwezig is in sommige planten, waaronder basilicum, kan de hersenen helpen beschermen tegen de pathologie van de ziekte van Alzheimer, suggereert een preklinische studie onder leiding van onderzoekers van de University of South Florida Health (USF Health).

De nieuwe studie, gepubliceerd op 5 oktober in de  Frontiers in Aging Neuroscience , ontdekte een detectiemechanisme geassocieerd met het darmmicrobioom dat verklaart hoe fenchol neurotoxiciteit in de hersenen van Alzheimer vermindert.

Lees verder op Neuroscience


Minder ontstekingen door gezonde voeding / UMCG

Wat je eet, heeft effect op je gezondheid. Daarbij spelen de bacteriën in je darmen een belangrijke rol. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En wat is precies gezond eten, en wat niet?

Foto UMCG

Wat gaat er in, en wat komt er weer uit? Zo zou je het onderzoek van diëtist en promovendus Laura Bolte en haar collega’s kunnen samenvatten. Bolte onderzocht namelijk zowel de eetgewoontes als de ontlasting van 1425 mensen. Aan het onderzoek deden zowel mensen mee met een darmaandoening, zoals de ziekte van Crohn of prikkelbare darmsyndroom, als mensen met gezonde darmen.

Wat is het microbioom?

Door de analyse van de ontlasting kon Bolte het microbioom van de deelnemers bestuderen: de bacteriën in de darmen. Die bacteriën zijn belangrijk: ze verteren vezels, bouwen aminozuren, vitamines en korte-keten vetzuren (die belangrijk zijn voor het darmslijmvlies) en trainen ons immuunsysteem. Het microbioom speelt een grote rol bij de bescherming tegen infecties van buitenaf. De samenstelling van het microbioom is bij iedereen anders en kan veranderen, bijvoorbeeld door medicijnen, maar ook door wat je eet.

Ontstekingen in de darmen

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de rol van het microbioom bij bepaalde ziektes. Zo weten we dat de samenstelling en hoeveelheid bacteriën in de darmen een directe invloed heeft op ontstekingen in de darmen: een gezond microbioom kan ontstekingen remmen, een minder gezond microbioom kan ontstekingen juist laten opvlammen. Uit eerder onderzoek bleek al dat er een relatie is tussen het microbioom en ontstekingsziektes zoals diabetes, artritis en hart- en vaataandoeningen.

Het effect van voeding

Lees verder op UMCG


08-10-2021

The Nasty Side of Life / Rene van Helsdingen trio, Mark Edward Fuller, Lain Barbier, Victor de Boo

We nearly all experience something nasty during our lives. Statistics tell the real story. In Mark Edward Fuller and Rene van Helsdingen’s case it was Parkinson’s disease, a brain disorder. This video combines a poem by Mark Edward Fuller, graphic art by Victor de Boo, animation and music by Rene van Helsdingen. Music performed by: Rene van Helsdingen – piano; Lain Barbier and Jane Proove – vocals; Teije ter Maat – saxophones; Jaap Voeten – trombone; Ivan Stavro Gambini – drums; Giacomo Dominici – bass. Music recorded at Marzi Recording Studio, Riccione, Italy. Engineer Dani L. Marzi. Additional recordings and mixing at the Farmsound Studio, Heelsum, The Netherlands. Engineer: Wil Hesen. Production: © Helsdingen Music 2021, Amsterdam, The Netherlands.

Kijk voor meer fantastische jazz van Rene van Helsdingen op http://www.renevanhelsdingen.com

Risico’s omwonenden door uitstoot industrie / Onderzoeksraad voor veiligheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar de wijze waarop burgers in Nederland worden beschermd tegen de risico’s van soms jarenlange schadelijke industriële uitstoot en lozingen. Blootstelling aan industriële stoffen kan schade veroorzaken aan de gezondheid. Dit kan door eenmalige uitstoot of lozing zijn, maar ook door een opeenstapeling van stoffen in de loop van de tijd. Onderdeel van het onderzoek is in hoeverre rekening wordt gehouden met gezondheidseffecten voor omwonenden bij het toestaan en controleren van langdurige industriële uitstoot.

De Raad onderzoekt hiervoor de situatie rondom Tata Steel in IJmuiden en mogelijk ook andere industriële complexen in Nederland waar dezelfde problematiek speelt. In september 2021 maakte de Raad bekend het lopende onderzoek uit te breiden naar de veiligheid van omwonenden van industriële complexen in Nijmegen en Dordrecht. In deze regio’s zijn er bij bewoners zorgen over de uitstoot van Asfalt Productie Nijmegen en Chemours (en voorheen DuPont de Nemours) in Dordrecht. Met de uitbreiding van het onderzoek kunnen bredere lessen geleerd worden die ook toepasbaar zijn op andere regio’s. 


Kun je ook té gezond eten? / NU.nl

Het is de vraag wat er achter de drang om supergezond te eten zit.
Foto NU.nl

Alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed voor ons. Dat leren we van jongs af aan. Maar kun je ook té gezond eten? NU.nl legde de vraag voor aan twee hoogleraren.

Bij gezond eten denken de meeste mensen aan het eten van voldoende groente en fruit, weinig suikers en koolhydraten, en misschien ook wel aan matigen met vlees, of aan helemaal geen dierlijke producten eten.

“Maar je kunt ook doorslaan. Als je bijvoorbeeld veel of uitsluitend groente eet, eet je van iets anders wellicht te weinig en mis je misschien bepaalde voedingsstoffen die je ook nodig hebt”, aldus Sandra Mulkens, bijzonder hoogleraar Voedings- en eetstoornissen aan de Universiteit Maastricht. “Te eenzijdig en dus niet gevarieerd genoeg eten is niet gezond. Te gezond eten kan dus eigenlijk niet, want dan wordt het ongezond.”

Diëtisten en voedingswetenschappers promoten vaak de voedselpiramide. Producten waarvan je het meest nodig hebt – granen, groenten en fruit – bevinden zich in de onderste lagen van de piramide. Bovenin zitten de producten waarvan je minder nodig hebt, zoals vetten en oliën, maar ook producten die horen bij een gezond sociaal leven.

“Dat topje is kleiner, en je hebt er niet veel van nodig om te overleven. Toch is het heel normaal om je leven te leiden met af en toe een product dat gewoon lekker is.”

Lees het hele artikel op Nu.nl


Je regelt makkelijk zelf een wilsverklaring – zonder notariskosten / Radar AvroTros

Je regelt makkelijk zelf een wilsverklaring - zonder notariskosten
Foto Radar AvroTros

Mensen regelen vaak een wilsverklaring bij de notaris, meestal als onderdeel van een ‘levenstestament’. Daarin leg je je wensen vast voor als je nog leeft, maar zelf geen keuzes meer kunt maken of communiceren. Het levenstestament bestaat uit een financieel en een medisch deel – maar dat medische deel kun je net zo goed zelf opstellen. Radar legt je uit wat handig is.

Drie soorten wensen

Er zijn drie soorten wilsverklaringen. Met twee daarvan, een behandelverbod en een euthanasieverklaring, schrijf je je eigen wensen op. Met een behandelverbod – de naam zegt het al – leg je vast onder welke omstandigheden je niet meer behandeld wilt worden. Bijvoorbeeld als je bent geopereerd en blijkt dat je de rest van je leven afhankelijk zult zijn van zorg. Een euthanasieverklaring biedt duidelijkheid in wat voor situatie je euthanasie wilt plegen, als je dat zelf niet meer kunt aangeven. 

De derde soort verklaring is een volmacht, waarmee je aanwijst wie over jouw lot moet beslissen. Als je zoiets niet op papier hebt staan, dan wordt automatisch een naast familielid gevolmachtigd: een ouder, kind of partner. Maar familieleden kunnen het zwaar vinden om een beslissing te nemen, en ze kunnen van mening verschillen over de juiste keuze. Met een volmacht kun je dat soort moeilijkheden voorkomen, door iemand aan te wijzen die weet wat jij zou willen.

Lees verder op Radar AvroTros en kijk voor meer informatie op NVVE


Lancering van Manifest Hoofdzaken / ZonMw

Op 30 september lanceerde de Hersenstichting, MIND en ZonMw het Manifest Hoofdzaken. In dit Manifest pleiten we voor het opzetten van een nationaal kennis- en innovatieprogramma voor hersen- en/of psychische gezondheid.

Foto Hoofdzaken

Dit gebeurt in nauwe samenwerking met NWO en LSH/Health Holland. Het doel is om samenwerking te bevorderen tussen disciplines als psychiatrie, psychologie en neurologie, alsook met patiënten en naasten, zorgprofessionals en kennisinstellingen. Samen hebben we de ambitie om mensen langer in goede gezondheid te laten leven. Hare Majesteit Koningin Máxima was aanwezig bij de lancering van het Manifest Hoofdzaken.

Hersen- en/of psychische aandoeningen

In Nederland heeft een op de vier mensen een hersen- en/of psychische aandoening. Het gaat om psychische stoornissen, niet aangeboren hersenletsel, chronische hersenaandoeningen die geleidelijk zijn ontstaan, zoals slaapstoornissen en hersenaandoeningen zoals een geestelijke handicap die in het eerste levensjaar tot uiting komen.

Lees verder op ZonMw

Notabene: Bas Bloem is benoemd tot ambassadeur van Hoofdzaken,

Ontzettend trots dat ik vandaag in bijzijn koningin Máxima benoemd ben tot #ambassadeur voor nieuwe programma #Hoofdzaken, initiatief van @hersenstichting, @wijzijnmind en @zonmw. Betere samenwerking tussen disciplines #neurologie #psychiatrie #psychologie, patiënten en naasten!

‘Hoofdzaken’: hersen- en psychische gezondheid hoger op de agenda

Betere effectievere zorg is nodig voor aandoeningen waarbij de hersenen betrokken zijn. Die aandoeningen komen steeds vaker voor en zij hebben een enorme impact op de samenleving en de zorgkosten. Op 30 september wordt het Manifest Hoofdzaken aangeboden aan Koningin Máxima. De Hersenstichting, Mind en ZonMw roepen daarin alle betrokken partijen op tot samenhangend wetenschappelijk onderzoek en zorginnovatie om de groei in de aantallen patiënten te keren.

Lees verder op de website van Hoofdzaken


Kan een bekende vitamine beschermen tegen alzheimer / Scientias

Experimenten met piepkleine rondwormen stemmen onderzoekers hoopvol.

Caenorhabditis elegans is een piepklein wormpje dat in de grond leeft, maar ook veel in laboratoria te vinden is. Wetenschappers experimenten namelijk heel graag met de kleine rondworm, die gemakkelijk bewaard en aangepast kan worden, zich snel en veelvuldig voortplant en ook nog eens transparant is. Eén van de laboratoria waarin tal van deze rondwormen aanwezig zijn, behoort toe aan het onderzoeksteam van professor Jessica Tanis, verbonden aan de universiteit van Delaware. Samen met haar team gebruikt ze de rondwormen om meer inzicht te krijgen in de Ziekte van Alzheimer. En dat heeft min of meer per ongeluk tot een fascinerende ontdekking geleid. Zo suggereren de experimenten voorzichtig dat er een verband is tussen Alzheimer en de bekende vitamine B12.

Lees het hele artikel op Scientias


UM: klein gebiedje in brein kan alzheimer vroeg aantonen / 1Limburg

Een heel klein gebiedje in de hersenen kan helpen om de ziekte van Alzheimer al in een heel vroeg stadium aan te tonen, ontdekten onderzoekers van de Universiteit Maastricht.

Deze minuscule zogeheten blauwe kern zit diep in de hersenstam verstopt en is enkel in beeld te brengen met geavanceerde MRI-apparatuur.

Volgens onderzoekster Heidi Jacobs begint een bepaald schadelijk eiwit zich juist op die plek te verspreiden. Dat gebeurt soms al 30 jaar voordat de eerste symptomen van alzheimer zichtbaar zijn.

Tau
Wetenschappers vermoeden al enige tijd dat dit eiwit, genaamd tau, een bepalende rol speelt in het ontstaan van de hersenziekte. Tau vormt schadelijke eiwitkluwens in de hersencellen van mensen met alzheimer. De studie van Jacobs toont nu voor het eerst aan dat dit samenhangt met veranderingen in de blauwe kern van het brein. “Wij zijn er voor het eerst in geslaagd om deze kern te onderzoeken met nieuwe, ultrasterke MRI-scanners”, aldus de onderzoekster.

Lees verder op 1Limburg


29-09-2021

Geen zorgtekort maar een patiëntenoverschot / Medisch Contact

Geen zorgtekort maar een patiëntenoverschot – Bertho Nieboer

‘Onder druk wordt alles vloeibaar’ is een op het eerste oog aangenaam en geruststellend gezegde dat inhoudt dat het uiteindelijk altijd goedkomt als je de druk maar genoeg opvoert. Helaas merken we dit in de zorg nog niet bepaald. Hoewel het afgelopen anderhalf jaar leek te bewijzen dat we ten tijde van de geboorte van een pandemie een placenta vol solidariteit en schouders-eronder-inzet tegemoet konden zien, kijken we nu naar lange wachttijden voor de inhaalzorg en een historisch hoog ziekteverzuim onder zorg­personeel tot wel 8,5 procent.

Daarbij past natuurlijk dat iedereen zijn vaste paradepaardjes weer van stal heeft gehaald: de brancheorganisaties vinden dat de salarissen omhoog moeten, zorgverzekeraars zetten in op zorg­substitutie (lees: meer zorg naar de huisarts), een aantal politieke partijen wil een stelselwijziging en de zieken­huizen willen meer geld om extra personeel aan te nemen. Echter, in Nederland werkten in 2020 al circa 1,4 miljoen mensen in de sector zorg en welzijn – één op de zes mensen in het arbeidsproces, aldus het CBS. Er zijn rigoureuze stappen nodig om dit in de toekomst niet nog verder te laten oplopen.

40 procent van alle kanker­patiënten was te voorkomen

Lees hierover meer op Medisch Contact


‘TEVEEL ETEN IS NIET DE HOOFDOORZAAK VAN OVERGEWICHT’ / Scientias

Volgens onderzoekers is het eigenlijk net andersom: het proces van aankomen zorgt ervoor dat we honger krijgen en dus teveel gaan eten.

De cijfers liegen er niet om. Kijken we naar percentages van overgewicht in Nederland, dan blijkt dat de helft van alle volwassenen te zwaar is. 13,9 procent lijdt zelfs aan ernstig overgewicht. Ook kinderen ontkomen er niet aan. Zo heeft 14,7 procent van de Nederlandse kinderen tussen de 4 en 17 jaar oud overgewicht. Het betekent dat deze mensen een hoger risico lopen op hartaandoeningen, beroertes, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker. Wil je afvallen, dan wordt je vaak verteld dat je ‘minder moeten eten en meer moet bewegen’. Maar in hoeverre klopt dat eigenlijk?

Energiebalansmodel
De benadering ‘minder eten en meer bewegen’ is gebaseerd op het eeuwenoude ‘energiebalansmodel’. Dit model stelt dat gewichtstoename wordt veroorzaakt doordat je meer calorieën eet dan er worden verbrand. Dat dat vaak gebeurt, is overigens niet zo gek. We worden namelijk omringd door smakelijke, goedkope en bewerkte voedingsmiddelen waardoor het voor veel mensen gemakkelijk is om meer te eten dan ze eigenlijk aan energie nodig hebben. Deze onbalans wordt vervolgens verder versterkt door onze ‘zittende’ levensstijl. Dit, in combinatie met te weinig lichaamsbeweging, zou dan ook de drijvende kracht zijn achter de obesitas-epidemie.

Lees verder op Scientias


Hoe gezond is elektrisch fietsen nou écht? ‘Om je conditie te verbeteren is het volkomen nutteloos’ / BN De Stem

Elektrische fietsen zijn razend populair en o zo gezond, want je bent lekker actief bezig. Toch? Tijd voor een test, met een gewone fiets, een e-bike én met wetenschappers van de Universiteit Twente. „Op turbostand hoef je pedalen alleen te aaien.”

Waarschuwing vooraf: dit artikel kan aan de ontbijttafel mogelijk leiden tot heftige discussies. Er komt zometeen namelijk (eindelijk) een antwoord op de vraag: hoe gezond is elektrisch fietsen nou écht? De onderzoeker die meewerkt aan deze test, Jasper Reenalda, noemt het ‘een gevaarlijk experiment’.

‘Tesla op twee wielen’

Waarom? „Omdat je het antwoord misschien niet wilt weten”, zegt hij. „Maar het is wel een relevante vraag bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld intelligente fietsen. Hoeveel functies haal je weg bij de mens, en wat blijft er dan over? Ben je zelf nog aan het fietsen of verword je tot een soort zelfrijdende Tesla in de buitenlucht?”

Wetenschappelijk experiment! Hoe gezond is elektrisch fietsen eigenlijk? Joost doet een test, met hulp van wetenschappers van de Universiteit Twente.
Wetenschappelijk experiment! Hoe gezond is elektrisch fietsen eigenlijk? Joost doet een test, met hulp van wetenschappers van de Universiteit Twente. © Frans Nikkels Fotografie

Voor dit experiment offert deze verslaggever zichzelf op als proefkonijn. Volgehangen met meetapparatuur fiets ik in verschillende standen eindeloos rondjes op de hardloopbaan van de Universiteit Twente, een volgens de wetenschapper ‘gecontroleerde omgeving’. De slangen aan mijn masker meten zuurstof opname – en afgifte, waarmee tot achter de komma het energieverbruik kan worden berekend.

Ik dacht even dat de apparatuur uitgeval­len was. Maar je verbruikt gewoon bijna niets

Jasper Reenalda

Drie, twee, één: e-start

We testen drie standen: de turbomodus op de e-bike, tourstand én een gewone fiets zonder ondersteuning. Dat er verschillen zullen zijn, lijkt evident, maar hoe groot? In een paar jaar tijd werd het Nederlandse fietspad domein van 3 miljoen e-bikes. De helft van alle verkochte fietsen in Nederland in 2020 was ‘e’, ook in Twente zijn lange wachttijden bij bestellingen. Op een gewone stadsfiets ben je tegenwoordig als laatste weg bij het stoplicht.

Lees verder op BN De Stem

Negen reuzenpoppen spelen hoofdrol bij viering 750-jarig jubileum van Gouda / Omroep West

Volgend jaar op 12 juli 2022 bestaat onze mooie stad Gouda 750 jaar. Als Gouwenaar wil ik dit plaatsen, vandaar deze bijdrage. Kom ook eens naar ons Gouda met het schitterende stadhuis op de markt, nog leuker kom volgend jaar, maken we er samen een feest van.

Stadhuis Gouda

Op 12 juli 2022 is het precies 750 jaar geleden dat graaf Floris de Vijfde stadsrechten gaf aan Gouda. Reden om dat komend jaar groots te vieren in de kaasstad. Dat dacht ook de Goudse poppenmaker Evert Josemanders, bekend van het satirische SBS6-programma Wat Een Poppenkast. Zijn metershoge historische poppen gaan een prominente rol spelen bij de feestelijkheden van april tot en met september volgend jaar. Daarbij wilde hij twaalf meter de lucht in gaan, maar dat was iets teveel van het goede.

Poppenmaker Evert Josemanders en 'zijn' graaf Floris de Vijfde
Poppenmaker Evert Josemanders en ‘zijn’ graaf Floris de Vijfde© Omroep West

‘Je wilt eigenlijk een flatgebouw hier naar Gouda halen, dus het is eigenlijk te hoog ingezet’, vertelt de Goudse poppenmaker. ‘Los van alle risico’s, is het ook een beetje over de top.’ Zo zou graaf Floris de Vijfde twaalf meter hoog worden: ‘Op de Markt zouden we hem aankoppelen aan zijn kruin en dan zou die worden opgetild en dan zou die van negen meter naar twaalf meter stand, met de stadsrechten, komen te staan.’

‘Maar toen kwam ik erachter dat er stroomkabels en andere dingen over de markt hangen, dus hij zou meteen geëlektrocuteerd worden. Dus daar hebben we maar van af gezien.’ Nu worden sommige poppen zo’n vier á vijf meter hoog, andere poppen krijgen alleen een grote kop die de poppenspelers op hun hoofd zetten. ‘De inzet is daardoor veel breder. We kunnen de wijken in en op scholen educatie doen. Niet moeilijk om in elkaar te zetten. Heel blij dat we die keuze hebben gemaakt ook.’

Centenbak of bodybuilderskaak?

In totaal maakt Josemanders negen reuzenpoppen. Behalve graaf Floris de Vijfde zijn dat vrijdenker Coornhert, de humanist Erasmus, gravin Jacoba van Beieren, schrijfster en onderwijzeres Anna van Schilperoort, oud-burgemeester Karel James, het fictieve kaasmeisje, de eerste Marokkaanse gastarbeider Abdellah Laaguili en de Joodse dichter Leo Vroman.

Lees en kijk verder op Omroep West


10-09-2021

Almelo doet ‘doodspuiter’ glyfosaat en alle chemische bestrijdingsmiddelen in de ban / Tubantia

Pachters van gemeentegronden mogen in Almelo geen glyfosaathoudende middelen, zoals Roundup, meer gebruiken. Ook andere chemische bestrijdingsmiddelen tegen ‘onkruid’ worden in de ban gedaan. Bovendien worden in het voorjaar geen bermen meer gemaaid. Om nesten te beschermen.

Het gebruik van glysofaat, met ‘doodspuiter’ Roundup als bekendste product, is omstreden. Er zijn wetenschappelijke studies die aanwijzingen bevatten voor verbanden met ziektes als kanker en Parkinson.

Dorre gele akkers

Roundup wordt in Twente nog volop gebruikt. Op landbouwgronden die de gemeente Almelo verpacht mag dat niet meer.
Foto Tubantia

Desondanks is het gebruik van glyfosaat door boeren niet verboden. Jaarlijks wordt een flink aantal agrarische percelen rond steden en dorpen met het middel bewerkt.

Op landbouwgronden die eigendom zijn van de gemeente Almelo mag geen glyfosaat meer worden gebruikt. Daarbij gaat het om 45 hectare, die de gemeente momenteel aan agrariërs verpacht. Via kortlopende contracten. Zo houdt de gemeente zeggenschap over de grond, veelal beoogd voor vestiging van bedrijven in de nabije toekomst.

Motie GroenLinks

Voor velen zijn de dorre gele akkers geen fraai gezicht. Deze weilanden mogen dus niet meer ‘dood’ gespoten worden. Met het glyfosaatverbod geeft het college van burgemeester en wethouders gehoor aan een door de gemeenteraad breed gedragen motie, ingediend door GroenLinks. Het gemeentebestuur gaat nog een stapje verder dan de motie. Niet alleen Roundup wordt in de ban gedaan. „Wij hebben een algeheel verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en gewasbeschermers ingesteld voor onze te verpachten gronden”, schrijft het college van B en W, dat hiervoor zijn licht heeft opgestoken bij Landschap Overijssel.

Lees verder op Tubantia

Genetische archeologie toont grote veranderingen in het afweersysteem / RadboudUMC

Met oude DNA monsters is voor het eerst de geschiedenis van het afweersysteem van Europese mensen in kaart gebracht. Grote veranderingen vonden vooral plaats in de jonge steentijd, toen mensen overgingen van een bestaan als jagers en verzamelaars naar een leven op een vaste plek met landbouw en veeteelt. Door de hogere blootstelling aan ziekteverwekkers ontstonden aanpassingen in afweerreacties, zoals ontsteking en tolerantie. Dit blijkt uit een grote studie van het Radboudumc samen met onderzoekers uit Groningen, Duitsland, Zweden, Spanje en Zuid-Afrika. De resultaten zijn gepubliceerd in eLIFE.

De geschiedenis van de mensheid is bepaald door infectieziekten. Om hier meer inzicht in te krijgen, stelden de onderzoekers de bloedcellen van honderden mensen bloot aan verschillende ziekteverwekkers en bepaalden daarna de hoeveelheid geproduceerde cytokines, de aanjagers van de afweerreactie. Vervolgens werd deze informatie gekoppeld aan het DNA van de bloedcellen, waardoor genetische profielen ontstonden. De onderzoekers linkten de profielen daarna aan meer dan 800 oude DNA monsters, van mensen die leefden van 35.000 jaar geleden tot nu. 

Uit de analyse blijkt dat het afweersysteem vooral flink veranderde tijdens het Neolithicum, van ongeveer 8500 tot 3900 jaar voor Christus. Laatste auteur en hoogleraar Interne Geneeskunde van het Radboudumc Mihai Netea vertelt: “Mensen deden voor het Neolithicum eigenlijk al aan ‘social distancing’: ze leefden in kleine groepen en waren altijd buiten. Deze mensen waren jagers en verzamelaars. Pas in het Neolithicum zien we dat mensen veel meer bij elkaar gaan wonen. Ze bouwen huizen, ontwikkelen de landbouw en veeteelt. De dorpen waren toen al veel groter dan je zou verwachten, vaak duizenden mensen bij elkaar.”

Balans zoeken

Lees dit artikel verder op RadboudUMC


02-09-2021

Zwammerdam krijgt weer een kroeg: ‘Niet te chic, maar wel iets frisser dan een bruin café’ / AD

Het heeft misschien iets langer geduurd dan gedacht, maar Zwammerdam krijgt eindelijk weer een café. Zeer binnenkort opent grandcafé ‘t Geluk aan de Molenstraat, waar voorheen Gezwam zat.

Dorpskroeg Gezwam, met Desiree Vis (midden) als één van de boegbeelden, sloot vorig jaar.
Dorpskroeg Gezwam, met Desiree Vis (midden) als één van de boegbeelden, sloot vorig jaar. © Marnix Schmidt

‘t Geluk wordt een plek waar je ‘s ochtends terecht kunt voor een kop koffie en een appeltaart, ‘s middags kunt lunchen en daarna een biertje kunt drinken of hapje kunt eten. De nieuwe eigenaar wordt Jamie Geyteman, die nadat ze horeca-ervaring opdeed aan het strand en in een hotel-restaurant in Katwijk en Noordwijk, terug is in het Damse. ,,We willen zo snel mogelijk open”, zegt ze.

“Ook een mooie rustplek voor fietsers zoals BikevoorParkinson deelnemers. Dank
Grand café ’t Geluk voor jullie donatie aan BikevoorParkinson / Gouda en heel veel succes..
Volgend jaar maken we ook een route langs jullie rustplek”

Hans van Geluk BikevoorParkinson / Gouda
Nieuwe pagina van Grand café ‘t Geluk! 🎉
Hou ons in de gaten! En hopelijk tot snel! 🥂🍾

Lees verder op AD


Deze motorrijders laten zich niet beperken door hun beperking / De Volkskrant

Alida Weij en haar aangepaste motor Beeld Daniel Cohen
Alida Weij en haar aangepaste motor
Beeld Daniel Cohen

Motorrijden, daar heb je toch op z’n minst al je ledematen bij nodig? Nou, niet per se. Met aangepaste motoren kunnen mensen met een ernstige beperking toch de weg op.

Motorrijders zijn kwetsbare verkeersdeelnemers; naar verhouding zijn ze vaker slachtoffer bij ongelukken. En toch zijn er mensen met een ernstige handicap die hoe dan ook de motor willen bestijgen. Ben je dan niet een beetje gek? Het rijden op zo’n machine vergt immers behendigheid, gevoel voor balans en gecoördineerd handelen. Daar heb je toch op zijn minst alle ledematen bij nodig, zou je denken.

In zijn werkplaats in Assen moet Albert Lukens hierom lachen. Want nee, dat hoeft dus niet.

Lukens verbouwt motoren van mensen met een handicap, zodat ze toch de weg op kunnen. Hij pakt van een stelling een rechterkunstarm, gemaakt van carbon. Op de plek waar de hand hoort, zit een klem die op het stuur gedrukt wordt en die, vergelijkbaar met een skibinding, losschiet bij een val. In de elleboog zit een hydraulische scharnierverbinding die kleine schokken compenseert. De koppeling, het gas en de voorrem zijn allemaal te verplaatsen naar de goed functionerende arm, waardoor je met een kunstarm veilig een motorfiets kunt besturen, zegt Lukens.

Maar dat is niet helemaal zijn eigen verdienste. Lukens kwam acht jaar geleden min of meer in een gespreid bedje terecht, toen hij de zaak overnam van Rob Janssen, de pionier van het Project Motor Mobiliteit voor Gehandicapten (MMvG) dat in 1995 officieel vorm kreeg.

Lees verder op De Volkskrant


13-08-2021

Bayer moet ziek echtpaar Roundup-compensatie van 87 miljoen dollar betalen / NU.nl

De Duitse chemiereus Bayer is er opnieuw niet in geslaagd om onder een miljoenencompensatie uit te komen in een rechtszaak over onkruidverdelger Roundup. Rechters van een beroepshof in de Amerikaanse staat Californië hielden een eerder vonnis van een zaak uit 2019 in stand. Daardoor moet Bayer een echtpaar dat zei ziek te zijn geworden door het middel bijna 87 miljoen dollar (74 miljoen euro) betalen. Het is het derde beroep op rij dat Bayer verliest in rechtszaken over het middel.

Bayer zei in een verklaring dat het bedrijf het niet eens is met de uitspraak van het hof, omdat deze niet ondersteund wordt door bewijs uit de rechtszaak of de wet. “Monsanto bekijkt welke juridische mogelijkheden het in deze zaak heeft”, aldus Bayer over het Amerikaanse biotechbedrijf dat het overnam in 2018.

Volgens het beroepshof is het schadebedrag gerechtvaardigd omdat het echtpaar genoeg bewijs heeft aangedragen dat Monsanto “moedwillig de veiligheid van anderen in gevaar heeft gebracht” met de manier waarop het met het onkruidverdelgingsmiddel is omgegaan.

In 2019 kreeg het echtpaar nog een compensatie van meer dan 2 miljard dollar toegewezen door een rechter. Dat bedrag werd later in een beroepszaak al teruggebracht tot 86,7 miljoen dollar. Die verlaagde geldstraf is bij het nieuwe vonnis in stand gehouden.

Bayer zet miljarden opzij voor Roundup-gerelateerde zaken

Lees verder op NU.nl


Welke aanhangers mag je trekken met een B-rijbewijs? / Nu.nl

Zeker in de zomer rijden veel mensen met een aanhanger achter de auto. Soms een eenvoudige aanhanger, maar vaak vouwwagens of caravans. Dan rijst vaak weer de vraag: mag ik deze combinatie rijden met een B-rijbewijs? Hoe zat het ook alweer?

Wie zijn of haar autorijbewijs haalt, krijgt een zogenoemd B-rijbewijs. Soms gaan mensen ook direct voor een BE-rijbewijs om grotere aanhangers te kunnen trekken.

Toch is er met een B-rijbewijs al aardig wat mogelijk op dat gebied en is het zinnig om je af te vragen of BE wel echt nodig is.

Aanhanger zonder eigen kenteken

Je mag met een B-rijbewijs in principe relatief kleine aanhangers trekken. Om te beginnen hebben we het dan over aanhangers zonder eigen kenteken, dus waar je een witte kentekenplaat met het kenteken van de auto op zet.

Het totaalgewicht van de aanhanger (inclusief maximaal toegestane belading) mag maximaal 750 kilo zijn. Vaak staan het gewicht en maximale laadvermogen van de aanhanger op een plaatje op het onderstel.

Aanhanger met eigen kenteken

Lees verder op NU.nl


04-08-2021

Zo lang de consument niet meer wil betalen, blijf je landbouwgif vinden op aardbeien uit de supermarkt / Een Vandaag

Zo lang de consument niet meer wil betalen, blijf je landbouwgif vinden op aardbeien uit de supermarkt
Foto Een Vandaag

Aardbeien en ander klein fruit kweken zonder chemische bestrijdingsmiddelen: het is niet makkelijk. Biologisch boeren betekent meer risico. “Wie onbespoten producten wil, moet bereid zijn een hogere prijs te betalen.”

“We willen allemaal dat een product zo schoon mogelijk is, maar dat is een uitdaging”, zegt Richard Kalter. Hij runt samen met zijn vrouw Annet een aardbeienkwekerij en boerderijwinkel in IJsselmuiden.

‘Het moet wel kunnen’

Sinds enkele jaren zijn Richard en Annet bezig met de omschakeling van reguliere kweek naar biologische teelt. Dat doen ze onder meer door gebruik van insecten als biologische bestrijders van ongedierte.

Dat klinkt misschien eenvoudig, maar de realiteit is anders. “We staan dichtbij de consument, zien dat de behoefte er is aan biologisch, zonder chemische bestrijdingsmiddelen, maar het moet wel kunnen. We moeten ook een gezond rendement halen om onze rekeningen te betalen.”

Lees verder op Een Vandaag


Albert Heijn en Lidl verkopen aardbeien met de grootste cocktails aan landbouwgif / Officieel persbericht PAN Nederland

Assen, 19 juli 2021
PAN Nederland heeft in juni vijftien bakjes Nederlandse aardbeien onderzocht op de aanwezigheid
van bestrijdingsmiddelen. De aardbeien kwamen uit de supermarkten, AH, Aldi, Coop, Jumbo en
Lidl in verschillende gemeenten. In de vijftien monsters zijn dertien verschillende
bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Gemiddeld bevat een monster 3,5 verschillende residuen. Het
zijn vooral schimmel- en insectenbestrijdingsmiddelen. Bij LIDL en AH werden per bakje gemiddeld
de meeste verschillende stoffen gevonden.

De onderzochte aardbeien bevatten een cocktail aan gifsoorten die gezamenlijk een nog giftigere
werking op het menselijk lichaam kunnen uitoefenen dan één gifsoort afzonderlijk. De meest
aangetroffen bestrijdingsmiddelen, fluopyram en boscalid, zijn beide schadelijk voor de schildklier
en kunnen elkaars werking versterken. Vier van de vijf meest aangetroffen middelen remmen de
ademhaling van cellen (mitochondriën). De effecten van cocktails zijn voor een groot deel
onbekend. Van de helft van de dertien aangetroffen middelen is door wetenschappelijk onderzoek
vastgesteld dat ze effecten op de voortplanting en ontwikkeling hebben, kankerverwekkend of
mogelijk kankerverwekkend zijn. Drie stoffen zijn mogelijk hormoon-verstorend.

Alle onderzochte aardbeien overschrijden tot meer dan 100 maal de Europese norm voor verpakte
baby- en peutervoeding. PAN Nederland maakt zich daarom grote zorgen over de risico’s die
deze aardbeien vormen voor baby’s, kinderen en voor zwangere vrouwen.
Supermarkten willen via certificering hun producten duurzamer maken. Aldi en Jumbo verkopen
bijvoorbeeld aardbeien onder de claim ‘PlanetProof’. Echter, uit de steekproef van PAN Nederland
blijkt dat, wat betreft gehalten en aantallen residuen van bestrijdingsmiddelen, geen statistisch
verschil is te zien tussen aardbeien met het keurmerk PlanetProof en aardbeien zonder dit
keurmerk.

Eén derde van de gevonden stoffen hebben een insecticide en/of acaricide werking met
zeer negatieve effecten op insecten en andere organismen. Ook werd het intussen verboden
insecticide thiacloprid gevonden. Het verboden fungicide ethirimol is in één aardbeienmonster
gevonden. Het middel is mogelijk een omzettingsproduct (metaboliet) van het wel toegelaten
fungicide bupirimaat.

Maarten Visschers van PAN Nederland: “wij zetten vraagtekens bij de ‘duurzame’ certificering door
supermarkten en de waarde van ‘PlanetProof’. Dat er nog steeds een verboden stof en diverse
bijen- en insectenkillers worden gebruikt in de tuinbouwsector is een teken aan de wand.”
Margriet Mantingh van PAN Nederland: “de instanties voor de toelating van bestrijdingsmiddelen
hebben hun zaak niet onder controle. Het is onbegrijpelijk dat middelen worden toegelaten,
waarvan de omzettingsproducten voor de toepassing in aardbeien verboden zijn.”
PAN Nederland adviseert de consument met klem, in het bijzonder kwetsbare groepen
zoals zwangere vrouwen én jonge gezinnen met baby’s, peuters en kinderen, om aardbeien te
kopen die zonder synthetische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld.

Contact:
Margriet Mantingh
M. 06 12532813
Maarten Visschers
M. 06 34428154


Tips voor het rijden door een tunnel (bij tunnelvrees) / MAX Vandaag

tunnel
Foto MAX Vandaag

Voor mensen met tunnelvrees is het rijden door een tunnel een ware beproeving. Maar ook voor wie er zijn hand niet voor omdraait is het goed om te weten wat de aandachtspunten zijn. Vooral bij het rijden door langere tunnels (in het buitenland) komt er wat meer bij kijken, dan betrekkelijk overzichtelijke tunnels.

Bij het inrijden van een tunnel

Schakel als dat nog niet is gebeurd de dimlichten aan en zet een eventuele zonnebril af. Bekijk de verkeersborden bij de ingang, zodat u weet welke regels er gelden en hoe lang de tunnel is. Dan weet u waar u aan toe bent. Om goed op de hoogte te zijn kunt u uw radio daarnaast afstemmen op de (FM)-verkeerszender. De frequentie wordt meestal aan het begin van de tunnel getoond. In de tunnel vindt u verder borden naar eventuele vluchtwegen of noodtelefoons.

Maximum snelheid en afstand houden

In tunnels zit een ongeluk in een kleiner hoekje, maar door het aanhouden van de maximumsnelheid en ruim voldoende afstand houden (minimaal 3 seconden) is het eigenlijk net zo veilig rijden als erbuiten. Zeker als u goed rechts houdt bij tegenliggers en de middenstreep niet overschrijdt. Probeer niet te plotseling te remmen en zo min mogelijk van rijstrook te wisselen. Zorg dat u in de tunnel niet hoeft te stoppen en controleer uw brandstof daarom bijvoorbeeld van tevoren. Parkeer alleen als het echt niet anders kan en rij nooit achteruit en keer ook niet.

Lees voor de andere tips verder op MAX Vandaag


Patiënt moet recht krijgen op digitale zorg: ‘Ik nam vrij, maar hoorde altijd wat ik al wist’ / AD

Patiënten moeten zelf kunnen kiezen of ze digitale zorg willen. Door corona was al bijna een derde van de polibezoeken op afstand. Zorgverzekeraars Nederland en Patiëntenfederatie Nederland pleiten voor een recht op digitale hulp.

Een gesprek met de arts via een beeldscherm, diabetespatiënten die via een app hun waarden bijhouden, coronapatiënten die zuurstof meekrijgen en online worden gecontroleerd om thuis verder uit te zieken. De afgelopen anderhalf jaar is de digitale zorg in een stroomversnelling geraakt. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) blijkt dat tijdens de eerste lockdown 70 procent van de consulten digitaal verliep, in het eerste kwartaal van 2021 was dat nog ruim 30 procent.

“Mensen met de longziekte copd, hartfalen, de ziekte van Crohn of diabetes kunnen hun waarden thuis invoeren”

Dianda Veldman, Patiëntenfederatie Nederland

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Patiëntenfederatie Nederland vinden dat patiënten het recht moeten krijgen om zélf te kiezen wat voor zorg ze willen: digitaal of bij de zorgverlener op het spreekuur. ,,Zelfs met een moeilijk gesprek kan het fijn zijn om dat via een beeldscherm thuis te doen, want dan kan je bijvoorbeeld iedereen erbij hebben. Dat past soms niet eens in een spreekkamer”, zegt ZN-directeur Petra van Holst. Bovendien scheelt het reistijd, hoeven patiënten niet altijd een dagdeel vrij te nemen voor een artsenbezoek en neemt de druk op de zorg af.

Lees verder op AD


27-07-2021

Snikhete slaapkamers zijn blinde vlek in klimaataanpak / ARGOS VPRO

‘Voor een deel van Nederland tikt de klok’

Nederland wordt heel snel heter, maar over het klimaat in onze woningen weten we nog weinig. Argos trekt deze zomer langs de warmste kamers van Nederland voor een onderzoek naar hittestress.

In de Bilt staat een supercomputer die eens in de zoveel tijd uitrekent wat het effect is van klimaatverandering op het Nederlandse weer. Een ‘gunstig’ of ‘mild’ scenario gaat uit van een gematigde opwarming van de aarde en een lage verandering van de luchtstroom die over ons land heen trekt. Het warme scenario veronderstelt het tegenovergestelde: een veel snellere opwarming die leidt grotere veranderingen in de luchtstroom. 

De resultaten die uit deze supercomputer van het KNMI rollen, stemmen niet gerust. Wie nu al peentjes zweet in de zomer kan zijn borst natmaken voor wat nog komen gaat. De gemiddelde zomertemperatuur bijvoorbeeld, stijgt van 17 graden met bijna tweeënhalve graad naar 19,4 graden in 2050. En in het ongunstigste geval naar 20,8 graden. Ook krijgen we te maken met steeds meer hittegolven. Het aantal ‘tropische’ dagen, waarop het kwik boven de 30 graden uitstijgt, zal in 2050 minimaal zijn verdubbeld, maar kan in het ongunstige geval zelfs vijf keer zo hoog zijn als nu. 

Lees verder op ARGOS VPRO


PERSBERICHT: VANAF 26 JULI MAXIMAAL 50 KM OP DE HARINGVLIETBRUG (A29) / Ondernemersvereniging Hoekse Waard

Maandagochtend 26 juli vanaf 05.00 uur geldt op de Haringvlietbrug een nieuwe maximumsnelheid van 50 km/uur. Daarnaast wordt in beide richtingen het verkeer via één rijstrook over de brug geleid Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten tot deze maatregel om de brug tot aan vervanging van de klep in 2023 veilig te kunnen blijven gebruiken.
Ter voorbereiding op de invoering van de snelheidsverlaging plaatst Rijkswaterstaat diverse verkeersmaatregelen op de weg zoals bebording en barriers. Dit gebeurt van zondagnacht 25 juli 21.00 uur op maandagochtend 26 juli 05.00 uur. De brug is tijdens deze werkzaamheden afgesloten voor alle verkeer. De parallelbaan blijft open voor (brom)fietsers en landbouwverkeer.  

Omleidingen
Verkeer vanuit Rotterdam naar Bergen op Zoom wordt omgeleid via A15, A16, A17 of A59.
In omgekeerde richting Bergen op Zoom-Rotterdam is dit de A59/A17, A16, A15.
Verkeer vanuit Rotterdam richting Zierikzee wordt omgeleid via de A15, N57.
In omgekeerde richting Rotterdam-Zierikzee is dit de N57, A15.
Zie landkaart onderaan artikel.

Aanleiding snelheidsverlaging
Het rijdek van de brug bestaat uit aluminium platen die met klemmen aan de klep van de brug zijn bevestigd. Het gaat om 210 platen en 700 klemmen. De klemmen trillen los door het verkeer dat over de brug rijdt. De sterkte van de trillingen wordt bepaald door de hoeveelheid verkeer, het gewicht van het (vracht)verkeer en de snelheid waarmee het verkeer over de brug rijdt. Er zijn nieuwe klemmen ontworpen en aangebracht die beter bestand zouden moeten zijn tegen de trillingen, maar deze leveren niet het gewenste resultaat. 
Wekelijkse inspecties en aandraaien van de klemmen volstaan niet meer. Zonder aanvullende maatregelen wordt de kans steeds groter dat er een klem of plaat loskomt van de brug. Dit levert een potentieel gevaar op, niet alleen voor de scheepvaart maar ook voor het wegverkeer.  Om een veilig gebruik van de brug tot aan vervanging van de klep in 2023 te garanderen is daarom besloten tot deze maatregel.

Lees het hele persbericht verder op Ondernemersvereniging Hoekse Waard


20-07-2021

‘Eigenlijk moet je al voordat je geboren wordt beginnen met gezonde voeding’ / de Stentor

In 2008 was Charlotte Labee Miss Universe Nederland. Tegenwoordig vraagt ze aandacht voor lichamelijke en mentale gezondheid. ,,Er zijn voorspellingen dat de zaadkwaliteit in 2040 zo slecht is, dat vrouwen niet meer zwanger kunnen worden.” Onlangs bracht ze haar zesde boek uit: Brain Food Smoothies.

In onze darmen dragen we ongeveer 1,5 á 2 kilo aan bacteriën mee
,,Wat veel hè? De oermens had wel 700 tot 800 verschillende soorten bacteriën die samen het microbioom vormen, sommige mensen hebben er tegenwoordig nog maar 200-300 en dat kan tot allerlei chronische ziektes leiden. Door verkeerd voedsel, medicijnen, alcohol, bestrijdingsmiddelen, stress en vervuilde lucht nemen de slechte bacteriën de overhand. Het microbioom wordt het stressbioom. Daardoor ontstaan er kleine gaatje in de darmwand: een leaky gut. Als die gaatjes groter worden, dan komen gifstoffen via je bloed in je brein terecht.”

Lees verder op de Stentor


Met dit ontbijt krijg je een goede stoot vitamine B binnen / Tubantia

In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: een goede start van de dag.

,,Vorige week spraak ik huisarts Rutger Verhoeff over het belang van een goede lunch”, zegt kok Ramon Beuk over de vorige aflevering van Komt een kok bij de dokter. ,,Maar ik besef dat we de vroege ochtend nog niet hebben behandeld. Want de ochtend goed beginnen helpt tegen een hoop kwaaltjes. Zo leerde ik al van mijn moeder. Maar Rutger legde mij pas echt goed uit waarom.”

Lees verder op Tubantia


22-06-2021

‘Ook vandaag produceren we nog stoffen waar we later spijt zullen van krijgen ’ / EOS wetenschap

Hoe ongerust moet je zijn over schadelijke, moeilijk afbreekbare stoffen zoals PFOS? En hebben we ons lesje inmiddels geleerd? ‘Het klinkt logisch om een stof eerst uitvoerig te testen en dan pas op de markt toe te laten. Maar toch gebeurt het niet.’

In Zwijndrecht zijn gronden vervuild met PFOS en dat zorgt voor commotie. PFOS of voluit perfluoroctaansulfonzuur is een chemische verbinding die behoort tot de grotere groep van de PFAS of poly- en perfluoralkylstoffen. Het gaat om ruim zesduizend vet- en waterafstotende stoffen die bestaan uit een combinatie van fluor en koolstofketens. Ze worden onder meer gebruikt in brandblusmiddelen, verpakkingen, pannen met teflon anti-aanbaklaag en waterafstotende kledij en sprays. Doordat ze moeilijk afbreken, blijven ze erg lang in het milieu aanwezig, en ze worden daarom ook wel ‘forever chemicals’ genoemd.

PFAS worden in verband gebracht met een hele waslijst gezondheidseffecten. ‘Het verschilt een beetje van stof tot stof’, zegt Jacob de Boer, hoogleraar milieuchemie en toxicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij doet al twintig jaar onderzoek naar PFAS. ‘De best onderzochte stof is PFOA, die vrijkomt bij de productie van teflon. Daarvan is bekend dat ze onder meer tot een verhoogd risico kan leiden op nier- en teelbalkanker, leveraandoeningen en een verhoogd cholesterolgehalte.’

Het Steunpunt Milieu en Gezondheid van de Vlaamse overheid noemt verder onder meer een invloed op groei en leercapaciteit, verstoorde hormoonwerking en een verstoord immuunsysteem als mogelijke effecten van PFAS. ‘Op basis van die effecten op het immuunsysteem heeft het Europese voedselveiligheidsagentschap (EFSA) vorig jaar geadviseerd de blootstellingsnormen naar beneden bij te stellen’, zegt De Boer. ‘Uit onderzoek blijkt namelijk dat te hoge blootstelling er bij kinderen toe leidt dat de klassieke vaccins minder effectief zijn. Maar ook bij volwassenen kan langdurige blootstelling ervoor zorgen dat het immuunsysteem wat minder goed werkt en ze sneller ziek worden. Dat is wel het laatste wat we op dit moment willen. De impact op immuniteit is weliswaar voornamelijk door één onderzoeksgroep aangetoond, en het zou niet slecht zijn mochten anderen dit recpliceren. Maar EFSA vond de aanwijzingen sterk genoeg om er rekening mee te houden. De vorige normen, waar ik zelf aan meewerkte, waren in de eerste plaats gebaseerd op het effect op cholesterol en kanker en lagen veel hoger.’

‘Wanneer normen worden overschreden, houd je daar niet automatisch iets aan over’

Jacob de Boer, hoogleraar milieuchemie en toxicologie (VU Amsterdam)

Lees verder op EOS wetenschap


Afkicken van geluksprikkels: de dopamine-detox rukt op / RTL Nieuws

Grote kans dat je regelmatig op je telefoon zit, een drankje doet of wat lekkers eet. Allemaal dagelijkse bezigheden waarbij het stofje dopamine vrijkomt in je hersenen, waardoor we ons tevreden en beloond voelen. Moeten we daar niet eens van afkicken? In Amerika is het al een trend: een dag, een week of langer géén elektronica, lekker eten en seks. Je hersenen krijgen zo een herstart en waarderen het extra als de dopamine terugkeert.

Op deze manier afkicken van dopamine, Coen Kroeze neemt voor EditieNL de proef op de som: hij gaat twee uur dopamine-detoxen. “Het was is best wel pittig, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb”, vertelt hij aan onze verslaggever.

Hij heeft in de tussentijd van het goede weer genoten en een wandeling gemaakt. “Ik ben blij dat jullie weer terug zijn. Toch wil ik het wel vaker gaan doen. Je gaat anders over dingen nadenken waardoor rust in je hoofd ontstaat.”

Dopaminepieken

Maar wat is dopamine nou precies? Het stofje zorgt ervoor dat we kunnen leren, maar ook dat we plezier ervaren, legt wetenschapsjournalist Mark Mieras uit. “Dopamine komt dus vrij als je bijvoorbeeld een bericht krijgt op je telefoon of een glas alcohol drinkt. Je dopamineniveau schiet dan omhoog”, vertelt hij aan EditieNL,

“Hoe meer pieken er zijn, hoe ongevoeliger je hersenen ervoor worden. Uiteindelijk moet je die hele fles wijn leegdrinken om de dopamine naar een hoog niveau te krijgen, zodat je hersenen het merken.”

Lees verder op RTL Nieuws


15-06-2021

Teken onze e-mailactie! Nederland, zeg nee tegen glyfosaat! / Foodwatch

Foto Foodwatch

Monsanto, hoe lang blijf je het glyfosaat-fiasco nog volhouden? Nederland krijgt NU de kans om glyfosaat eens en voor altijd te verbannen. Nederland is namelijk één van de vier lidstaten (naast Frankrijk, Hongarije en Zweden) die verantwoordelijk is voor de herbeoordeling van glyfosaat. 

Na het hele glyfosaat-fiasco kán een nieuwe vergunning voor Monsanto écht niet meer. Dit maken de 4 M’s van Monsanto meer dan duidelijk:

  1. Miljarden-business: Wanneer de weilanden oranje kleuren weten we hoe laat het is: ze zijn doodgespoten met de omstreden onkruidverdelger glyfosaat (Roundup). Monsanto heeft hier wereldwijd miljarden aan verdiend en werkt een Europees verbod al jaren met man en macht tegen. 
  2. Manipulatie wetenschap en politici: Volgens gevoelige interne documenten schakelde Monsanto ghostwriters in om wetenschappelijke studies over de risico’s van glyfosaat te beïnvloeden. Ze kwamen niet opdagen voor een hoorzitting hierover in het Europees Parlement. Bayer (Monsanto) doneerde ook geld aan politieke partijen, wat werd beschouwd als ‘actieve politieke beïnvloeding’. 
  3. Miskennen van de gevaren: Monsanto is verwikkeld in aanklachten van meer dan 20.000 personen, die stellen dat Roundup kanker veroorzaakte. Al in 1999 gaf een wetenschapper aan dat glyfosaat schadelijk kan zijn en raadde aan vervolgonderzoek te doen. Reactie van Monsanto? ‘We gaan simpelweg geen van de studies doen’.
  4. Monddood maken van critici: Uit interne documenten blijkt dat Monsanto een heuse inlichtingendienst oprichtte, om critici te bespioneren en ze in diskrediet te brengen. Hoe? Door onder meer ‘proactief’ tegenverhalen te verspreiden, de zoekresultaten van Google te manipuleren en derde partijen tegen hen op te zetten.

Teken hier de e-mail actie tegen Glyfosaat


Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging?
Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.

%d bloggers liken dit: