PARKINSON IN HET NIEUWS

Havasi

19-01-2021 Parkinsonpatiënten gaan met ParkiBoks hun ziekte letterlijk te lijf / RingTV (Vlaanderen)

In Opwijk is de derde Vlaamse boksclub voor parkinsonpatiënten opgericht. Bij ParkiBoks gaan mensen met Parkinson hun ziekte letterlijk te lijf. Initiatiefneemster is Sonja, zij startte de club samen met een kinesist en kon meteen op heel wat enthousiasme rekenen van sympathisanten die net zoals zij Parkinson hebben.

Lees verder op RingTV


19-01-2021 Een landelijk netwerk van meer dan 3.400 zorgverleners-ParkinsonNet / ParkinsonNet

Wij staan voor de best mogelijke parkinsonzorg in Nederland

Met een landelijk netwerk van ruim 3.400 zorgverleners gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson.

ParkinsonNet is een landelijk netwerk met ruim 3.400 zorgverleners gespecialiseerd in parkinson

De best mogelijke zorg en kwaliteit van leven voor iedereen met de ziekte van Parkinson, of een atypisch parkinsonisme, dat is wat ons drijft. Door de mens met parkinson centraal te stellen, samenwerking tussen verschillende zorgdisciplines te verbeteren en expertise van zorgverleners te vergroten, faciliteert ParkinsonNet een optimaal netwerk van parkinsonspecialisten. Op deze manier draagt ParkinsonNet bij aan een hoogwaardige kwaliteit van zorg.

Parkinson Zorgzoeker

Vind een in parkinson gespecialiseerde zorgverlener

Kijk voor meer informatie bij ParkinsonNet


19-01-2021 Terugblik ParkinsonNet congres 2019 – ParkinsonNet Congres / ParkinsonNet

HARTELIJK DANK VOOR UW KOMST!

Josca en Martin over het congres

We blikken samen met ervaringsdeskundigen Josca Bos en Martin van Lokven terug op een fantastische dag. Het was geweldig om te zien hoeveel passie en enthousiasme iedereen uitstraalde. We vroegen Josca en Martin naar hun indruk van het congres.

Lees dit interview op ParkinsonNet

Save the date!

Bent u er in 31 mei 2021 bij?


19-01-2021 Parkinson Cafés: Lockdown met 3 weken verlengd / Parkinson Vereniging

Het zat er al aan te komen, maar dinsdagavond 12 januari is tijdens de persconferentie van het kabinet besloten om de lockdown met 3 weken te verlengen. De verlenging duurt tot en met in ieder geval 9 februari 2021. Veiligheid en gezondheid staan natuurlijk voorop!

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. 

De Parkinson Vereniging geeft de Parkinson Cafés in Nederland dan ook het dringende advies om in ieder geval tot 9 februari geen fysieke Parkinson Café bijeenkomsten te houden. 

Kijk voor een Parkinson Café bij u in de buurt op Parkinson Vereniging


19-01-2021 Persconferentie 12 januari en de gevolgen voor mantelzorgers / MantelzorgNL

Dinsdag 12 januari werd duidelijk dat de huidige lockdown met drie weken wordt verlengd tot en met 9 februari. Op dit moment hebben we ook te maken met de Britse variant van het corona virus. De effecten daarvan worden momenteel onderzocht.

Het advies is nog steeds: blijf thuis. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor het verlenen van essentiële mantelzorg.

Thuis bezoek ontvangen

Het maximum aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen is ongewijzigd: maximaal 2 per dag. Dit is inclusief mantelzorgers, en exclusief professionals zoals thuiszorg en huisarts.

Dit betekent dat de naaste voor wie jij zorgt per dag maximaal twee bezoekers (waaronder mantelzorgers) kan ontvangen. Professionele hulp en ondersteuning in de thuissituatie kan daar nog extra bij komen.

Buiten mag je met maximaal twee mensen samen zijn als je niet tot hetzelfde huishouden behoort.

Lees voor meer informatie verder op MantelzorgNL


06-01-2021 Ben je nou nooit verdrietig? Je mag het gerust zeggen hoor…! / Jong-en-Parkinson

“Jij bent of doet altijd zo opgewekt. Ben je nou nooit verdrietig? Je mag dat gerust zeggen hoor!” Een van mijn familieleden vroeg dat eerlijk en spontaan. Tsja…. wat moet je daarop zeggen…?

Voorop gesteld, vragen als “hoe gaat het met je?” worden zeer gewaardeerd maar het zijn ook de moeilijkste vragen om te beantwoorden! Er zijn momenten dat je zelf vol vragen en verdriet zit en dan heb je niet zo’n behoefte aan een welgemeende en betrokken vraag.

En andersom vind ik het ook weleens lastig. Je vraagt aan iemand hoe het is en je krijgt een wat algemeen antwoord als “naar omstandigheden goed” of “redelijk“. Wanneer laat je het als vragensteller daarbij en wanneer vraag je door…? Je wilt meeleven maar je wilt ook iemand niet dwingen te reageren op een vraag die op dat moment even bewust of onbewust ontweken wordt….

Lees verder op Jong-en-Parkinson06-01-2021 Doorbraak: Parkinson tremors blokkeren zonder hersenoperatie / Womagazine

Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers hebben de revolutionaire Bio-elektronische Neurodegeneratieve Filter Technologie ontwikkeld (patentaanvraag 2019).

“Wereldwijd waren er in 2018 ruim 10 miljoen patiënten met de ziekte van Parkinson [1]. In de afgelopen twee jaar heeft ons internationale team in Nederland, de VS en in India veel onderzoek gedaan en deze baanbrekende technologie ontwikkeld waarmee zonder een hersenoperatie de tremors bij Parkinsonpatiënten geblokkeerd worden. De Dutch Neurodegeneratieve Filter Technologie (DNF) is een Nederlandse uitvinding en is bedoeld om de kwaliteit van leven van de Parkinsonpatiënten te verbeteren”, aldus drs. Mehrdad Omidvar (uitvinder en CEO bij Life Science Business).

Het DNF-systeem is het eerste gepatenteerde systeem dat de mogelijkheid biedt om de ongewenste impulsen, die van de hersenen naar de zenuwen en spieren worden gestuurd, via de perifere zenuwbanen te filteren terwijl de gewenste signalen worden doorgelaten. Bovendien is het DNF-systeem in staat om iedere gewenste en ongewenste impuls te registreren (24-uur/365 dagen). Dankzij registratie van deze gegevens (kunstmatige intelligentie) kunnen de wetenschappers nog betere behandelingstechnieken ontwikkelen.

Lees verder op Womagazine


06-01-2021 Parkinsoniada 2022 in Nederland / Parkinson2Beat

Wat is Parkinsoniada
De Olympische Spelen zijn voor veel mensen het ultieme sportevenement. Dit geldt ook voor mensen met Parkinson. Zij passen echter niet binnen de huidige wedstrijden als Paralympics (geen armen en/of benen en/of blind) en Specialympics (Syndroom van Down). Parkinson2Beat organiseert daarom haar eigen ‘olympische spelen’ genaamd Parkinsoniada samen met lotgenoten uit andere landen. Meer info…

Waar en wanneer
Eindhoven, de prachtige vriendelijke stad met al haar technisch vernuft, is de locatie voor Parkinsoniada 2022. De sportactiviteiten vinden plaats op 05 en 06 augustus 2022 als we te gast zijn bij de Technische Universiteit Eindhoven. 04 augustus is er een Welkomstborrel. Meer info…

Deelnemers en inschrijven
De Parkinsoniada staat open voor deelnemers met de Ziekte van Parkinson. Waarbij meedoen het belangrijkste is. Het is zelfs mogelijk je nu al aan te melden. U reserveert dan alvast een plaats in dit mooie evenement. Klik voor het inschrijfformulier:
– hier als deelnemer en
– hier als begeleider.

Lees verder op Parkinson2Beat


06-01-2021 Wanneer ben jij aan de beurt? Dit is het vaccinatieplan / RTL Nieuws

Deze week begint het vaccineren in Nederland. Als eerste zijn medewerkers van verpleeghuizen aan de beurt, snel daarna ook de bewoners. Gezonde zestigplussers kunnen pas in maart een vaccin krijgen. En ben je jonger dan 60 en heb je geen medische indicatie? Dan wordt het april of mei. Wie krijgt wanneer en waar welk vaccin? Dat lees je hier.

Op 4 januari heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid een kamerbrief gepubliceerd met daarin het vaccinatieplan voor Nederland. Er worden wat slagen om de arm gehouden, omdat de daadwerkelijke planning afhangt van de goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins.

Lees verder op RTL Nieuws


06-01-2021 Mensen met medische indicatie worden vanaf medio februari ingeënt / Nu.nl

Mensen tussen de achttien en zestig jaar met een medische indicatie worden naar verwachting vanaf medio februari ingeënt tegen COVID-19. Deze groep komt dus vlak na de meest kwetsbare mensen en een deel van de zorgmedewerkers aan de beurt.

De eerste mensen die een coronaprik krijgen en niet in de zorg werken, zijn verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. Zij worden vanaf januari of februari ingeënt.

Daarna volgen de naar schatting 1,8 miljoen mensen tussen de achttien en zestig jaar met een medische indicatie. Volgens de vaccinatiestrategie van het kabinet krijgen zij vanaf februari het coronavaccin van AstraZeneca en Oxford University, dat nog moet worden goedgekeurd.

Lees verder op Nu.nl

Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging? Doneren mag ook!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.