“Iedereen is wel eens wagenziek geweest. Het zweet breekt u aan alle kanten uit, u voelt zich draaierig worden en in het ergste geval zult u moeten braken. De angst om in de auto te moeten overgeven, is daarom voor een hoop mensen erg herkenbaar”.
“Emetofobie is de wetenschappelijke term voor braakfobie. Het is een extreme en irrationele angst voor overgeven. Het is wereldwijd de zevende meest voorkomende fobie. Minstens 115.000 Nederlanders en Belgen lijden eraan. Sommige emetofoben voelen zich constant misselijk, vaak hebben ze ook maag- en darmproblemen”.
Zowel het overgeven zelf als braaksel worden als zodanig eng beschouwd dat een emetofoob al het mogelijke doet om de confrontatie ermee te vermijden. Dit kan zich manifesteren door bijvoorbeeld geen alcohol te drinken of bepaalde als risicovol beschouwde voeding niet te eten. In sommige gevallen zal ook het contact met de omgeving aangepast worden om confrontatie met braaksel te vermijden. De persoon in kwestie zal bijvoorbeeld geen feestjes met dronken mensen bezoeken, zal geen boot- of treinreis maken, zal niet in achtbanen willen stappen, of zal steeds TV kijken met de afstandsbediening in de hand zodat een braakscène onmiddellijk kan worden weggedrukt.

Een emetofobie kan op verschillende manieren vorm krijgen:
- Sommige emetofoben zijn heel hygiënisch en hebben smetvrees voor bacteriën die buikgriep of dergelijke veroorzaken
- Sommigen hebben straatvrees en/of paniekstoornissen
- Anderen komen niet in cafés om dronken mensen te vermijden
- Er zijn ook mensen die constant de houdbaarheidsdatum van voedingsmiddelen controleren, opdat ze geen voedsel dat over de datum is innemen
(Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Emetofobie )
“De fobie kan ontstaan als overgeven wordt gekoppeld aan angst, maar de diepere oorzaak is niet bekend”.
Tips:
“Kijk naar buiten wanneer u in de auto zit of bestuur zelf de auto. U moet normaal blijven eten, dus niet overeten, maar ook niet niks eten. In beiden gevallen zult u eerder de neiging krijgen om over te gaan geven. Dit kan natuurlijk ook komen als u zelf niet meer kan of mag autorijden en uw naaste of partner dit gaat doen. u zult aan de rijstijl van haar of hem moeten wennen. Geef de naaste of partner de tijd om de auto goed onder controle te krijgen en probeer onderstaande tips te hanteren”.
“Zorg dat u wat droge kaakjes of crackers bij u heeft, voor het geval u zich misselijk gaat voelen. Vaak helpen deze tegen de misselijkheid”.

“Mocht u zich misselijk gaan voelen is het verstandig om de auto op een veilige manier en plaats langs de kant te zetten. Draai het raampje open, frisse lucht helpt goed en probeer met uw hoofd tussen uw knieën te gaan zitten. Wat ook kan helpen is om een stukje te gaan lopen en even de rust te pakken”.
“U kunt, als u vaker last heeft gehad van wagenziekte, reistabletten meenemen. U kunt reistabletten gewoon kopen bij de drogist of apotheek. Tabletten met cinnarizine of meclozine werken het beste.
Met deze tabletten mag u niet zelf autorijden omdat u er suf van kan worden. Belangrijk is om dit ook na te vragen bij de apotheek of Parkinsonverpleegkundige of u deze bij de Parkinson medicatie kan gebruiken of dat er een ander middel is wat wel daarbij kan”.
(Citaat uit het boek ‘Omgaan met Rijangst’)
(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum;Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)