Nachtblindheid

“Nachtblindheid zorgt ervoor dat het oog zich niet kan aanpassen wanneer er minder licht aanwezig is. Hierdoor ziet u in het donker zo goed als niets. In Westerse landen is nachtblindheid een kwestie van erfelijkheid. Er bestaat daarnaast ook een ander type van nachtblindheid, dat te wijten is aan een Vitamine-A-tekort”.

Zicht op de weg: links met nachtzicht, rechts nachtblind. (Bron: Wikipedia)

Foto’s boven zijn van Wikipedia, Nachtblindheid

“Deze vorm komt hier nauwelijks voor. Nachtblindheid kan zeer beangstigend zijn: Overdag heeft u nergens problemen mee, maar zodra de avond valt, verandert u in een visueel gehandicapte die alles op de tast moet zien klaar te spelen”.

“Geen wonder dat u dan nauwelijks uw auto in durft te stappen!”
“Nota bene: u mág niet eens rijden, want u neemt minder waar dan wettelijk verplicht is”.


Mobiliteit in het donker

Het kan ook zijn dat je nachtblindheid ervaart door je slechtziendheid en daardoor de straat mijdt, omdat het buiten schemert, kan dat best confronterend zijn. Hieronder bespreken we mogelijkheden en afwegingen.

Niet meer leven met de tijdklok in je hoofd

De herfst komt eraan en het wordt weer vroeger donker. Lastig als je door je slechtziendheid juist dan weinig ziet. Misschien voel je je minder zeker als je in het donker buiten loopt of blijf je liever helemaal binnen.

Welke mensen hebben problemen met de avondmobiliteit?

Problemen met de avondmobiliteit doen zich bij mensen met verschillende oogaandoeningen voor. Zoals bij aangeboren nachtblindheid (congenitale stationaire nachtblindheid. Let op: deze link opent in een nieuw venster) en retinitis pigmentosa. Let op: deze link opent in een nieuw venster, een erfelijke ziekte aan het netvlies waardoor het op een gegeven moment lijkt alsof je door een koker kijkt. Paulien: “Bij retinitis pigmentosa ervaar je vaak eerst visuele problemen in het donker, vóórdat je dat in het licht gaat doen.”

Ook bij bijvoorbeeld glaucoom. Let op: deze link opent in een nieuw venstermaculadegeneratie of NAH. Let op: deze link opent in een nieuw venster (niet-aangeboren hersenletsel) zijn vragen rondom avondmobiliteit te verwachten. “Als je bijvoorbeeld gezichtsvelduitval hebt door NAH, wordt het stukje overzicht dat je hebt met minder licht nog kleiner. Dit kan verplaatsen in het donker nog moeilijker maken.

Iedereen heeft licht nodig om te kunnen zien. Als het dan donker wordt, heeft iemand die slechtziend is daar vaak extra last van.

“Iemand die ’s avonds bijvoorbeeld naar de bridgeclub gaat, kan de gezichtsuitdrukking van de andere spelers niet meer zien”

Paulien Zuidervaart

Lees hier ook meer op de website van Bartiméus.

Kijk hieronder ook de vragen bij Parkinson op Maat vraagbaak,

Parkinson op Maat vraagbaak

(Citaten uit het boek “Omgaan met Rijangst” en de website van Bartiméus)

(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum, Bartiméus)

 www.ipzo.com    

www.bsl.nl

%d bloggers liken dit: