Maculaire degeneratie

“Maculaire degeneratie is heel angstaanjagend. Dingen die aan de rand van het gezichtsveld staan, zijn nog wel zichtbaar, maar in het centrum van wat u ziet, zit een zwarte vlek die steeds groter wordt. Deze oogziekte valt niet te verhelpen. Autorijden is bijna altijd verleden tijd”.

Wat zie je met Maculaire degeneratie?

Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt ten gevolge van het afsterven van kegeltjes in de gele vlek (macula lutea) in het centrale gedeelte van het netvlies. Het perifere gezichtsveld blijft wel bestaan: patiënten worden dus niet volledig blind. Zie verder,

“Een gezichtsveldbeperking (Maculaire degeneratie), waarbij delen van het gezichtsveld minder gevoelig worden of uitvallen, komt veel voor bij ons Parkinsonians”.

“Naast Maculaire degeneratie kunnen er nog meerdere symptomen gaan ontstaan. Ook de ruimtelijke waarneming, het zien van afstand, diepte en beweging, kan worden aangetast”.

“Hulpvragen voor revalidatie gaan vaak over lezen of mobiliteit. Wanneer de klachten het gevolg zijn van de Parkinson zal behandeling gericht zijn op anders leren omgaan met de klachten, hulpmiddelen gebruiken en het aanpassen van de omgeving. Dit zodat zo min mogelijk hinder van de klachten in het dagelijks leven wordt ervaren”.

Vaak is een multidisciplinaire benadering gewenst. In Nederland zijn Koninklijke Visio en Bartiméus daarin gespecialiseerd.

Tip!

Lees de folder van Koninklijke Visio!

 (Citaten uit het boek: “Omgaan met Rijangst” en “Een nieuwe uitdaging met Parkinson”)

(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum; “Een nieuwe uitdaging met Parkinson”; auteurs: Peter van den Berg, Mees Kommer, Romy Treffers; uitgever: Berghauser Pont; Visio; Bartiméus; Oogfonds; Wikipedia; Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)

www.jong-en-parkinson.nl

www.visio.org

www.bartimeus.nl

www.ipzo.com    

www.bsl.nl

www.berghauserpont.nl

www.nl.wikipedia.org/wiki/Maculadegeneratie

www.oogfonds.nl/oogziektes/netvliesloslating

%d bloggers liken dit: