Brodo, Frittata, Gnocchi, Limoncello,
Antipasto, Antipasti, Antimisto

Ingrediënten,
1 liter warm water, 1 liter alcohol, 1 kilo suiker, 8 citroenen (liefst uit Sorrento en omstreken)
Voor de bereiding van een uitstekende Limoncello schil je de citroenen voorzichtig zodat je het witte gedeelte niet meeneemt. Doe de citroenschillen in een grote Chiuso (gesloten wekpot) van ruim 2 liter met de liter alcohol (let op dat de wekpot groter is dan de inhoud) en laat dit voor 4 dagen zo staan.

Doe na de vier dagen de liter suiker en liter warm water bij elkaar in een grote jerrycan en meng het elixer 10 minuten goed zodat er een siroop ontstaat. Tijdens het roeren voeg je de citroenalcohol toe aan de siroop en laat deze 10 minuten staan. Doe daarna de flessen vullen met de drank laat weer tien minuten staan. Vries de Limoncello dan in.
Je kan in plaats van alcohol ook grappa gebruiken. Maar de echte is natuurlijk met 96% alcohol. Het verschil is het ontbreken van de gele kleur en het duidelijk zwakkere aroma, omdat de oliën uit de citroenschil niet optimaal opgelost worden.
We drinken Limoncello zeer koud (4 à 5 °C) als digestief na de maaltijd.

La Salute!
Ook lekker als dessert over ijs met een schijfje citroen, of als Sgroppìno (Scroppino). Dit wordt met limoen- of citroenijs als nagerecht tijdens een diner gebruikt. Het wordt gemaakt als een sorbet van citroenijs met Italiaanse prosecco en limoncello erover en een schijfje citroen. In plaats van limoen- of citroenijs kan je ook vanille-ijs nemen.
De oorsprong ligt in de Italiaanse regio Veneto, waar het wordt aangeduid met het woord sgropìn. (Ik kreeg het vaak van mijn oma). Het drankje wordt geserveerd in hoge glazen, bijvoorbeeld een champagneglas.
Buon appetito!
‘Di Felicita – Il modo Italiano!’
