Kleurenblindheid

“Kleurenblindheid vormt in de meeste gevallen geen probleem. Het doet niets af aan de scherpte van uw waarneming. Mensen die totaal kleurenblind zijn en dus alles in zwart, wit en grijs zien, hebben dit vrijwel in combinatie met een andere oogafwijking. Het is dan die andere oogafwijking die er meestal voor zorgt dat zo iemand volgens de wet niet meer mag autorijden”.

Overal in de wereld is in het verkeer rekening gehouden met mensen die kleurenblind zijn. De verkeersborden en tekens zijn zo ingericht dat het voor iemand met kleurenblindheid makkelijk te onderscheiden is wat de verschillende betekenissen ervan zijn. Ook op de rijbaan wordt daar rekening mee gehouden.

Ook de Verkeerslichten zijn overal hetzelfde, rood boven, geel midden en groen onder
Verplicht stoppen, u moet voorrang verlenen aan bestuurders op de kruisende weg!
U moet voorrang verlenen aan bestuurders op de kruisende weg!
U rijd op een voorrangsweg en behoort voorrang te krijgen van kruisende bestuurders!

De borden hierboven en naast zijn in de hele wereld gelijk. Het stopbord is het enige verkeersbord met acht kanten, het voorrangsbord is het enige bord met de punt naar beneden en het bord voorrangsweg is het enige bord wat deze vorm heeft (in de volksmond vroeger ‘wiebertje’ genoemd).
Alle drie de borden zijn duidelijk herkenbaar voor kleurenblinden en hebben hun eigen specifieke vorm en betekenis. Daarbij zijn ze met slecht zicht of sneeuw ook goed herkenbaar. Ook van de achterkant.

Hier kunt u de gelijke borden in Europa bekijken,

De verkeersborden van de Europese landen verschillen in uiterlijk, maar zijn in hoofdlijnen gelijk. Dit komt voornamelijk door het Verdrag van Wenen inzake het wegverkeer uit 1968. In dit verdrag staat bijvoorbeeld dat een waarschuwingsbord (in een van de twee mogelijke opties) een driehoek met de punt naar boven is, die een rode rand en een witte of gele achtergrond heeft. De inhoud mag vrij worden ingevuld om aan de plaatselijke behoeften te voldoen. Zo kent Spitsbergen een variant met een ijsbeer en Gibraltar een versie met apen.

Vergelijking_van_de_Europese_verkeersborden

Is de natuurkunde kleurenblind?

Fysicus Brian Greene onderneemt een zoektocht van het begin naar het einde van de kosmos en alles wat daar tussenin gebeurt. Met als eerste vraag: hoe zien we rood?

Beeld Fadi Nadrous

(Info van Wikipedia/Trouw)

(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum, Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)

www.ipzo.com    

www.bsl.nl

%d bloggers liken dit: