Inleiding

Heeft u wel een rijbewijs, maar durft u eigenlijk niet (meer) auto te rijden? Dan heeft u waarschijnlijk last van rijangst. Rijangst maakt het leven complex. Het levert veel nadelen op. Denk bijvoorbeeld aan de afhankelijkheid van anderen en aan onbegrip en de irritatie in uw omgeving. En als u een auto voor de deur heeft staan, kost het bovendien onnodig veel tijd en geld als u daar geen gebruik van maakt”.

Rijangst in getallen 

In Nederland hebben bijna 8 op de 10 volwassenen een autorijbewijs. Ruim 11 miljoen mensen hebben een Nederlands autorijbewijs. Dat is 81 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder. Overmatige angst voor autorijden komt voor bij  zo’n 1,5 miljoen mensen in Nederland. Dit cijfer is slechts een benadering.

Een driekwart miljoen rijangstigen vermijdt het autorijden volledig of in belangrijke mate. Een even groot aantal rijdt nog wel, maar doet dat met angst en beven.

Hiervoor geldt dat ze tijdens het autorijden bovenmatig angstig zijn waardoor rijden als zeer stressvol wordt ervaren. Vaak worden moeilijke trajecten niet meer gereden.

“Een groot aantal mensen kampt met deze vorm van angst en velen die een rijbewijs hebben, rijden dan ook helemaal niet of enkel een klein stukje in de omgeving. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals angst om in een file vast komen te staan, angst om de controle te verliezen of angst om vrachtauto`s in te halen. Als u door die angst een keer in paniek bent geraakt, kan het zijn dat u ook nog eens te maken krijgt met angst voor herhaling van zo`n paniekaanval”.

Parkinson en autorijden

“Voor ons Parkinsonians en onze bijrijders is het misschien wel anders. Misschien had u voor de diagnose geen last van rijangst en is dit ontstaan door de Parkinson. Dat geldt ook voor onze partners, het kan zijn dat zij of hij bijrijdersangst ontwikkeld”.

“Als je geen twee dingen tegelijk meer kunt doen, moet je leren zaken ná elkaar af te werken. Dat gaat langzamer. Als initiatieven uitblijven, moet je openstaan voor andere ‘startmotoren’. Dat kan je partner zijn, maar dat vergt wel afstemming.
Het gevolg is dat je voor anderen en zeker ook voor jezelf een beetje anders wordt”

Citaat uit: “Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen” van Ad Nouws

Deze website geeft u in alle facetten een handvat en advies om met alle soorten rijangsten om te gaan en te helpen.

(Citaat uit “Omgaan met Rijangst”; “Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen”)

(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum; “Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen”: auteur: Ad Nouws; uitgever: Poiesz Uitgevers; Rijangstlabel; Parkinson(isme) en verkeersdeelnemer)

www.ipzo.com

www.nouwshulpbijparkinson.nl

www.bsl.nl

www.poieszuitgevers.nl

Rijangst in al zijn facetten met praktische tips voor het opnieuw opbouwen van zelfvertrouwen en van rijroutine, voor ontspannen en angstvrij autorijden…. 

Veel aandacht voor rijangst gerelateerde problematiek betrof met name rijangst tgv ongevallen. De laatste jaren wordt er echter in een breder kader naar rijangst gekeken.