“De meerderheid – zo`n zestig procent – van chauffeurs met uit de hand gelopen angst, heeft al eens ervaren wat hyperventilatie inhoudt. Hyperventilatie is een ademhalingsprobleem dat voor veel lichamelijke ongemakken zorgt. Het kan een gevolg van angst zijn en daarnaast maakt het je nog eens extra bevreesd”.
“Hyperventilatie kan zich op veel verschillende manieren uiten. De klachten verschillen van persoon tot persoon en van dag tot dag. Eén ding is echter constant: hyperventilatie geeft je een gevoel van onmacht – zeker wanneer je in de auto zit”.
“Hyperventilatie kan een symptoom zijn van een paniekaanval. Hyperventilatie is een ademhalingsprobleem. Dit kan op zijn beurt heel nare uitingen hebben. Sommige mensen krijgen tijdens het autorijden een overheersend “globusgevoel”; dit is een storend gevoel van een klem op de keel te hebben of een brok in de keel te voelen”.
“En als we als Parkinsonians ook nog eens tijdens een off-moment een hyperventilatie moment krijgen is het helemaal een probleem. Bedenk u zelf of u in het verleden al meer last van hyperventilatie hebt ervaren en is het dan wel verstandig om deel te nemen aan het verkeer”.
Symptomen:
Hyperventilatie
“Algemeen: vermoeidheid, algemene zwakte, prikkelbaarheid, slapeloosheid”.
“Hart en vaten: hartkloppingen, overslaan van het hart, pijn op de borst, koude en klamme handen”.
“Spijsvertering: opgeblazen gevoel, pijn in de maagstreek, winden laten, misselijkheid, diarree/constipatie”.
“Psychisch: angst en onrust, depressie, concentratiestoornissen, fobieën”.
“Longen en luchtwegen: benauwdheid, beklemming op de borst, brok in de keel, kriebel in de keel, zuchten – luchthonger, frequent ademen – hijgen, pijnlijke ademhalingsspieren”.
“Spieren: verlamming, trillingen (tremor), stijfheid van handen – vingers (freezing) – mond, tintelingen op de huid, algemene spierstijfheid (tetanie)”.
“Centraal zenuwstelsel: hoofdpijn, duizeligheid, bewustzijnsstoornissen, wazig zien”.

Tips:
Oefening
Haal 10 maal LANGZAAM en DIEP adem.
Concentreer je volledig op de ADEMHALING en SENSATIES ervan.Laat je gedachten komen en gaan als PASSERENDE AUTO’S. Je neemt ze waar, maar blijft geconcentreerd op je ADEMHALING.
Als je aan een gedachte blijft haken, maak je je voorzichtig los en CONCENTREER je je OPNIEUW op je ademhaling.
Uit het boek ‘De Valstrik van het Geluk’ van Russ Harris
“Raadpleeg boeken, websites en trainingsprogramma`s: Bij de Nederlandse Hyperventilatie Stichting is een trainingsprogramma verkrijgbaar”.
Probeer Uw gedachten te verzetten: luister naar uw favoriete muziek of een luisterprogramma (maar laat u niet teveel afleiden van de verkeerstaak), plaats uw lievelingskleur ergens op uw dashboard (niet aan de spiegel, want dat zou u kunnen afleiden van uw verkeerstaak) dit geeft u een rustiger gevoel, plaats bij voorkeur in de kofferbak een geur bakje, bijvoorbeeld brise, met uw favoriete geur. Ik adviseerde altijd en gebruik nog steeds Lavendel, dit is een rustgevende geur.
Maar als u last heeft van bepaalde geuren, bijvoorbeeld omdat u zeer overgevoelig bent voor histamine kunt u ook rustgevende kruiden ergens plaatsen. U kunt ook hete snoepjes of kauwgom mee nemen. Kauwgom zorgt ervoor dat u zich niet verliest in een verkeerde ademhaling.
“Adem door Uw neus: u moet eigenlijk bij voorbaat al proberen om door uw neus te ademen. Als u door uw neus ademt, pakt u vaak de juiste hoeveelheid lucht”.
“Doe wat ademhalingsoefeningen: Stel, u rijdt tachtig kilometer per uur en u ademt erg snel. Begin dan de ademhaling te doseren totdat u één keer in- en uit ademt per bermpaaltje. Als dat lukt, mag u proberen om te gaan tot twee ademhalingen in en uit per drie bermpaaltjes. U zit dan weer op een normale ademfrequentie”.
“Zoek professionele hulp: Helaas zijn de klachten er meestal al zo ingesleten, dat er wat meer voor nodig om er weer vanaf te komen. U kunt dan de hulp inroepen van een ademhalings- of gedragstherapeut”.
(Citaten uit het boek: “Omgaan met Rijangst”)
(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum; Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)