“Als u hoogtevrees heeft, kan autorijden een crime zijn. Veel mensen zullen er vreemd van opkijken, maar ook in een plat land als Nederland ondervind u problemen wanneer u lijdt aan een intense vorm van hoogtevrees”.

“Denk maar aan bruggen, viaducten en fly-overs. Soms ziet er niets anders op dan door te rijden. Vaak gaan mensen meer links rijden om maar niet over de vangrail te hoeven kijken”.

“Het kan zijn dat u in Nederland geen last heeft van hoogtevrees maar komt het pas als u in het buitenland, bijvoorbeeld als u in de bergen rijdt opzetten”.
Tips:
“Probeer eerst hoogtevreesvrij te worden buiten de auto. Ga stap voor stap de confrontatie aan. Desgewenst met behulp van een deskundige”.
“Als u de hoogtevrees buiten de auto onder controle heeft wordt het tijd om ook weer eens achter het stuur te kruipen. U kunt de eerste paar keren dit met uw partner of hulpverlener doen. Ook hier doet u dit stap voor stap. Zorg voor een ontspannen klimaat in de auto, zoals favoriete muziek of een praatprogramma waarin u geïnteresseerd bent (maar laat u niet teveel afleiden van de verkeerstaak) , uw favoriete kleur en geur”.
“Probeer uw angsten weg te redeneren of te relativeren. Bedenkt u dat de weg waar u op rijdt al tientallen jaren bestaat en dat u niet de enige bent die hierover heen rijdt”.
(Citaten uit het boek “Omgaan met Rijangst”)
(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum; Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)