Hoogtevrees

“Als u hoogtevrees heeft, kan autorijden een crime zijn. Veel mensen zullen er vreemd van opkijken, maar ook in een plat land als Nederland ondervind u problemen wanneer u lijdt aan een intense vorm van hoogtevrees”.

Fly-over Rotterdam

“Denk maar aan bruggen, viaducten en fly-overs. Soms ziet er niets anders op dan door te rijden. Vaak gaan mensen meer links rijden om maar niet over de vangrail te hoeven kijken”.

Stelviopas Italië

“Het kan zijn dat u in Nederland geen last heeft van hoogtevrees maar komt het pas als u in het buitenland, bijvoorbeeld als u in de bergen rijdt opzetten”.

Tips:

“Probeer eerst hoogtevreesvrij te worden buiten de auto. Ga stap voor stap de confrontatie aan. Desgewenst met behulp van een deskundige”.

“Als u de hoogtevrees buiten de auto onder controle heeft wordt het tijd om ook weer eens achter het stuur te kruipen. U kunt de eerste paar keren dit met uw partner of hulpverlener doen. Ook hier doet u dit stap voor stap. Zorg voor een ontspannen klimaat in de auto, zoals favoriete muziek of een praatprogramma waarin u geïnteresseerd bent (maar laat u niet teveel afleiden van de verkeerstaak) , uw favoriete kleur en geur”.

“Probeer uw angsten weg te redeneren of te relativeren. Bedenkt u dat de weg waar u op rijdt al tientallen jaren bestaat en dat u niet de enige bent die hierover heen rijdt”.

(Citaten uit het boek “Omgaan met Rijangst”)

(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum; Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)           

www.ipzo.com    

www.bsl.nl

%d bloggers liken dit: