Faalangst en perfectionisme

“Als u faalangst hebt, heeft u een heel ander soort angst dan mensen met een fobie of paniekstoornis. Het is logisch dat u een zo goed mogelijke chauffeur wilt zijn”.

“Maar leg de lat niet te hoog: 
als u niet meer aan uw eigen verwachtingen kunt voldoen, zult u vroeger of later faalangst ontwikkelen”. 

Faalangst kan iets structureels zijn: 
iedere keer als u de auto in moet, bent u op van de zenuwen. U heeft het idee dat u niet goed rijdt en u vreest dat anderen daar net zo over denken”.

“Faalangst kan ook een eenmalige gebeurtenis zijn:
bijvoorbeeld als u op moet voor uw rijtest. U weet van uzelf dat u de auto goed onder controle hebt, maar op het moment van de rijtest krijgt u een volledige black out”.

“Een perfectionist zal er alles aan doen om de beste chauffeur ter wereld te zijn. Aan de auto kun je het al zien: glimmend, zonder deukjes, het interieur gestofzuigd. Zelfs de bandenspanning voldoet precies aan de normen”.

“Wanneer u niet aan uw eigen – veel te hoge – verwachtingen kunt voldoen, kunt u als perfectionist faalangst ontwikkelen”.

“Faalangst kan ook een vorm zijn van sociale angst. U laat zich teveel beheersen door wat anderen over u zouden kunnen denken. Houd zelf de regie en ga niet mee in de snelheid van anderen”.

“Autorijden gaat moeizaam, ik ben eigenlijk veel te bewust met alles bezig. En ook zie ik om me heen alles wat mis zou kunnen gaan. Maar heel vreemd, soms word ik gebeld en dan rij ik even als vanouds”

Citaat van een mede Parkinsonian uit “Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen” van Ad Nouws

“Bijvoorbeeld als er een bumperklever u aan het opjagen is. Bedenk dat de bumperklever echt niet over u heen zal rijden en probeer hem te negeren door niet telkens in de binnenspiegel te blijven kijken. Als u het erg vervelend vindt, zou u even aan de kant kunnen gaan, maar dan gaat u in feite al te ver. Beter is om gewoon te blijven rijden. Zodra hij de kans heeft gaat hij u (meestal driftig) voorbij. Laat maar gaan dan en reageer er liever maar niet op”.

Tips:

“Verplaats u in de automobilist die achter u rijdt: als u faalangst heeft, heeft u een heel ander soort angst dan mensen met een fobie of paniekstoornis. Verplaats u eens in de verkeersdeelnemer die achter u rijdt en merk op dat deze geen rare chauffeur voor zich ziet, maar een alledaagse verkeersdeelnemer”.

“Denk niet dat u uw voorligger ‘bij moet houden’: pas uw snelheid aan uw reactie vermogen aan. Voorkom hiermee dat u te laat met ingrijpen bent indien dit nodig is”.

“Doe iets met uw fouten:  corrigeer u achteraf als u niet tevreden bent over uw eigen rijgedrag”.

“Zorg voor meer routine:  probeer de routine stapje voor stapje uit te bouwen. Desnoods neemt u wat rijlessen bij een Rijangstcoach”.

“Leer om te gaan met commentaar van anderen: u bent bang dat anderen uw rijgedrag negatief beoordelen. Bijrijders kunnen dan een bron van stress vormen. Zeg ze, al voordat u de auto in stapt dat u zenuwachtig bent en vraag ze hun commentaar voor zich te houden. Maar wees ook open voor kritiek, de bijrijder kan het ook goed bedoelen en vaak zijn wij Parkinsonians een beetje eigenwijs en denken dat het wel goed gaat. Ons reactievermogen is aanzienlijk trager geworden waardoor we minder snel reageren op onverwachte situaties”.

“Denk niet te lang na over een vervelende situatie: probeer uw gedachten te verzetten en te denken aan prettigere dingen. U moet ook nooit vergeten dat autorijden erg leuk en nuttig kan zijn. U komt nog eens ergens!
En probeer u niet alleen te richten op het autorijden alleen, de omgeving waar u rijdt kan heel mooi zijn”.

“Wees eerlijk tegen uzelf, maar zeker ook tegen uw naasten: kan ik nog wel goed autorijden? Er zijn genoeg andere mogelijkheden om ergens naartoe te gaan en te komen”.

(Citaten uit het boek “Omgaan met Rijangst” en “Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen”)

(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum; “Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen”; auteur: Ad Nouws; uitgever: Poiesz Uitgeverij; Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)

www.ipzo.com  

www.nouwshulpbijparkinson.nl

www.bsl.nl

www.poieszuitgevers.nl


%d bloggers liken dit: