Divisie Rijgeschiktheid / Medische Keuringen


Hoofdkantoor CBR Divisie Rijgeschiktheid

Parkinson en autorijden

Het CBR beoordeelt of iemand gezond genoeg is om een rijbewijs te halen of te houden. Volgens de wet moeten namelijk alle bestuurders rijgeschikt zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Het gaat dan om de medische geschiktheid, de praktische rijgeschiktheid bij een handicap of beperking en de rijvaardigheid in het kader van de vorderingsprocedure. Ook het opleggen en uitvoeren van maatregelen, zoals een cursus alcohol en verkeer, gebeurt door de divisie Rijgeschiktheid.De divisie is onderverdeeld in de afdelingen Medisch, Vorderingen en Bezwaar en beroep. Daarnaast heeft de divisie ondersteuning van het secretariaat, functioneel beheer, administratie specials, senior medisch adviseurs en productmanagers. In totaal telt deze divisie zo’n 250 medewerkers.

Rijgeschiktheid beoordeelt jaarlijks zo’n 600.000 Gezondheidsverklaringen, die nodig zijn om het rijbewijs te halen of houden. Daarnaast behandelen we jaarlijks ruim 20.000 mededelingen van de politie van bestuurders van wie wordt getwijfeld aan de rijvaardigheid of rijgeschiktheid. Deze bestuurders kunnen we een educatieve cursus of een onderzoek opleggen of –in het zwaarste geval– het rijbewijs afnemen.

Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging?
Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 63.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.

Medische keuringen

En hoe zit het met de medische beoordeling (van Gezondheidsverklaringen)?
Medewerkers van de afdeling Rijgeschiktheid werken zoveel mogelijk verspreid over de kantoren. Zo kunnen we zoveel mogelijk klanten blijven helpen met hun medische beoordeling voor het rijbewijs en beperken/minimaliseren we de risico’s.


Ik heb een keuringsafspraak bij een arts of specialist. Gaat deze door?

Veel artsen bieden alleen nog zorg als dat medisch noodzakelijk is. U kunt het beste contact opnemen met uw arts of specialist, om te vragen of de afspraak doorgaat.

Ik kan geen afspraak meer maken voor een keuring of onderzoek. Wat nu?

Het CBR heeft het rapport van een keurend arts of medisch specialist nodig voor uw medische beoordeling. Het zal hierdoor spijtig genoeg langer duren voordat u een besluit van het CBR ontvangt. Het CBR heeft de termijn waarbinnen de medische rapportages binnen moeten zijn momenteel verlengd. Dit betekent dat de rapportage nu binnen 12 weken, nadat u de verwijzing heeft ontvangen, bij het CBR moet zijn.


Wat doet het CBR om het probleem op te lossen dat er steeds minder keurend artsen en specialisten beschikbaar zijn voor een keuring?

Het CBR heeft aan keurend artsen en medisch specialisten gevraagd om de mogelijkheid te onderzoeken of zij de rijbewijskeuringen en/of onderzoeken op een verantwoorde manier op afstand kunnen uitvoeren, zoals via videobellen.


Hoe weet ik of mijn arts op afstand keurt?

Het is verantwoordelijkheid van de arts die de keuring verricht, om medische feiten op een verantwoorde manier te verkrijgen. Daar is niet altijd fysiek contact voor nodig. De keuze om keuringen op een andere dan gebruikelijke manier te verrichtten, is aan de arts die de keuring verricht. U kunt hierbij het beste contact opnemen met de betreffende arts.

Ik krijg een herinneringsbrief voor mijn keuring, maar de arts waar ik naar verwezen ben, doet op dit moment geen keuring meer. Wat moet ik nu?

Indien u bent verwezen naar een arts die niet meer keurt, kunt u contact opnemen met de klantenservice. U ontvangt dan van ons een nieuwe verwijzing.


Overig

Ik mag mijn rijbewijs verlengen, kan ik nog wel terecht bij mijn gemeente?

Via de website van uw gemeente kunt u zien of, en zo ja wanneer, het gemeentehuis geopend is. Bij de meeste gemeenten kunt u alleen nog langskomen op afspraak. De meeste inloopbalies zijn gesloten.

In de meeste situaties heeft u na dagtekening van de besluitbrief over de registratie van de Verklaring van Geschiktheid van het CBR een jaar de tijd om uw rijbewijs aan te vragen bij de gemeente. Dit staat in de brief die u van het CBR ontvangt.Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging?
Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 63.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.%d bloggers liken dit: