CBR IN HET NIEUWS

Medische Keuringen in corona crisis

25-09-2021

(Blijven) rijden met dementie / CBR

(Blijven) rijden met dementie
Foto CBR

Dementie kan invloed hebben op hoe iemand rijdt. Bijvoorbeeld omdat het moeilijker wordt om overzicht te houden bij druk verkeer.

Of door minder goede oriëntatie. Dan is het niet altijd meer veilig om te rijden. Iemand die net de diagnose dementie heeft gekregen, heeft vaak veel vragen. Bijvoorbeeld, kan ik nog veilig rijden?

Autorijden en dementie

Dementie kan invloed hebben op hoe u rijdt. Bijvoorbeeld omdat het moeilijker wordt om overzicht te houden bij druk verkeer. Of omdat u zich minder goed kunt oriënteren. Dan is het niet altijd meer veilig om te rijden. Mensen met lichte dementie kunnen soms nog gewoon rijden. Als de dementie vordert, vaak niet meer. Maak een afspraak met uw arts om dit te bespreken. En u kunt erover praten met familie of vrienden. Heeft u een lichte vorm van dementie en wilt u weten of u kunt blijven rijden? Dan raden we u aan een Gezondheidsverklaring in te vullen. Dan onderzoeken wij of u nog veilig de weg op kunt.

Maakt het uit welke vorm van dementie ik heb?

We maken geen onderscheid tussen verschillende soorten dementie. We kijken naar de ernst van de dementie en naar de gevolgen van dementie voor het rijgedrag. Dit doen we ook als er sprake is van geheugenstoornissen zoals Mild Cognitive Impairment (MCI). Of iemand nog kan rijden, beoordelen we op basis van informatie uit de Gezondheidsverklaring, informatie van een medisch specialist en eventueel een rijtest.

Kijk voor meer uitgebreidere informatie over autorijden en dementie op CBR en bekijk de video hieronder,

Rijden met dementie – CBR

18-09-2021

Vergroot je kans om in 1x te slagen met onze tips / CBR

Vergroot je kans om in 1x te slagen met onze tips

Een goede voorbereiding is het halve werk. Oók bij het halen van je rijbewijs.

Om jongeren hierbij te helpen hebben we al een aantal jaren onze Rijbewijstips. Deze helpen je bij je voorbereiding op je theorie- en praktijkexamen en alles wat daarbij komt kijken. Het start bij het kiezen van een goede rijschool. En wist je dat je echt geen perfecte rit hoeft te rijden bij je praktijkexamen? Als je examinator maar kan zien dat je veilig en zelfstandig rijdt.

In onze nieuwe socialmediacampagne die vandaag start brengen we de Rijbewijstips én onze Rijschoolzoeker onder de aandacht bij jongeren. Dat doen we op Facebook, YouTube en Instagram. In verschillende advertenties komen herkenbare struggles bij het halen van het rijbewijs aan bod en geven we de beste tips. Met onze vorige campagne hebben we 1,1 miljoen jongeren bereikt. En gaf bijna 40% van de bezoekers die feedback heeft gegeven aan dat de resultaten uit de Rijschoolzoeker invloed hebben gehad op hun rijschoolkeuze.

Lees verder voor de tips op CBR


Ook versoepelingen coronamaatregelen bij het CBR / CBR

Vanaf zaterdag 25 september versoepelt het kabinet de coronamaatregelen. Daarmee kan het CBR gaan opbouwen richting een normale dienstverlening.

Vanaf zaterdag 25 september versoepelt het kabinet de coronamaatregelen. Dit betekent dat de anderhalve meter maatregel vervalt. Daarmee kan het CBR gaan opbouwen richting een normale dienstverlening. Daar zijn we heel blij mee. Vanaf 25 september mogen meer kandidaten voor het theorie-examen tegelijk in een ruimte hun examen doen. Kandidaten en bezoekers hoeven ook geen mondkapje meer te dragen in de examenlocaties. En ook mogen instructeurs vanaf maandag 4 oktober weer meerijden met de tussentijdse toetsen, RIS- en faalangstexamens.

Tegelijk met de versoepelingen blijft ieders gezondheid het meest belangrijk en willen we ervoor zorgen dat de dienstverlening niet verstoord wordt door een corona-uitbraak op onze locaties. We versoepelen daarom voorzichtig en breiden de dienstverlening stap voor stap uit. De examens en toetsen in de auto blijven we afnemen met een mondkapje. En het ontvangen van meer theoriekandidaten bouwen we ook stapsgewijs op. Onze locaties zijn toegankelijk voor kandidaten en niet voor begeleiders zodat het er niet te druk wordt.

Lees verder op CBR


10-09-2021

CBR Regels voor machtigingen uitgebreid / CBR

Met ingang van zondag 19 september 2021 moet je jouw opleider toestemming hebben gegeven om een tussentijdse toets voor jou te reserveren voor de lichte motor (A1), middelzware motor (A2), zware motor (A) en de auto met aanhangwagen (BE).

Dat doe je via een machtiging op mijn.cbr.nl met je DigiD en het CBR-nummer van de opleider. De verplichte machtiging geldt al voor de tussentijdse autotoets en voor de praktijkexamens auto, motor, bromfiets, brommobiel en auto met aanhangwagen.

Door het machtigen mag je opleider je gegevens gebruiken. Ook zorgt het ervoor dat opleiders alleen de toetsen en examens kunnen inkopen die ze echt nodig hebben. 

Theorie-examen 

Een theorie-examen kun je zelf reserveren via Mijn CBR. Ook kun je het laten reserveren door een opleider. In dat geval moet je de opleider machtigen voor de categorie auto, motor of bromfiets. Hiermee voorkomen we eventueel misbruik van je gegevens. Ook maakt het duidelijk dat je reserveert via een opleider, aan wie je mogelijk extra kosten moet betalen. 

Bij de theorie-examens en bij de praktijkexamens heb je voor elke categorie een aparte machtiging nodig. Het kan namelijk om verschillende opleiders gaan. De machtiging vervalt als je slaagt voor het examen, als de machtiging een jaar niet wordt benut of wanneer je de machtiging intrekt. 


27-08-2021

Wegwerken achterstand rijexamens gaat volgens CBR ‘langzaam maar gestaag’ / NU.nl

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft de afgelopen tijd 10.000 extra praktijkexamens en 100.000 extra theorie-examens afgenomen. Door de coronacrisis lag dit lange tijd stil en konden zo’n 770.000 examens niet worden afgenomen. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een inhaalslag, zegt een woordvoerder na een bericht hierover in Trouw.

“Het inhalen gaat langzaam maar gestaag. Maar het gaat ook om enorm veel niet-afgenomen examens. Die krijg je niet zomaar weggewerkt.”

De wachttijd voor een praktijkexamen is op dit moment gemiddeld 8 weken, met uitschieters tot 14 weken, zegt de woordvoerder. Voor het afleggen van een theorie-examen is de gemiddelde wachttijd 11,5 week.

“We zitten hier met de 1,5 meter afstand. Nu moeten we tussen elke kandidaat een tafeltje leeg laten.” De mogelijkheden om een theorie-examen af te leggen zijn wel verruimd. “We zijn nu zes dagen in de week open, ook in de avonden.”

Tekort aan examinatoren

Lees verder op NU.nl


Update corona inhaalslag / CBR

Nu de zomervakantie voor een deel van Nederland bijna voorbij is, komt vaker de vraag hoe het gaat met de corona inhaalslag.

Algemeen directeur Alexander Pechtold geeft een update in bijgaande video.


13-08-2021

In het nieuws: Is het theorie-examen te moeilijk? / CBR

Wie mag eerst?

In het nieuws: Is het theorie-examen te moeilijk?

Nee, maar je moet je wel goed voorbereiden. Als je net je autorijbewijs hebt gehaald, heb je het niet gemakkelijk in het verkeer.

Een goede basis is dus belangrijk. Wij toetsen met het theorie- en praktijkexamen of je de verkeersregels kent. En of je voldoende inzicht hebt, gevaren herkent en gevaren kunt vermijden. Zodat jij veilig de weg op kunt. De leerstof is niet eenvoudig. De manier waarop wij de vragen stellen wel. Bijvoorbeeld met meer beeld en minder tekst.

Meer achtergrond over het theorie-examen? Kijk dan in ons dossier. Check ook de rijbewijstips, die zijn handig bij de voorbereiding op het examen.


20-07-2021

Weer mondkapje op in CBR-ruimtes / CBR

Weer mondkapje op in CBR-ruimtes

In alle publieke ruimtes van het CBR draagt iedereen vanaf maandag 19 juli weer een mondkapje.

Het CBR geeft de mondkapjes bij binnenkomst. Alleen als je zit, kan het mondkapje af. Met deze maatregel willen we de snelle stijging van coronabesmettingen tegengaan.

Het dragen van het mondkapje geldt al in examenvoertuigen. Het CBR adviseert dringend om ook tijdens rijlessen een mondkapje te dragen. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat we een nieuwe lockdown voorkomen.

Zie verder meest gestelde vragen coronavirus.


13-07-2021

CBR start eigen jongerenpanel / CBR

CBR start eigen jongerenpanel
Foto CBR

Het CBR start in juli met een eigen jongerenpanel. In het jongerenpanel worden maandelijks belangrijke en actuele onderwerpen besproken.

Hiermee verbeteren we onze dienstverlening en communicatie richting een zeer belangrijke doelgroep. Voor het jongerenpanel zijn 25 jongeren tussen 16,5 en 23 jaar geworven. Het panel is een pilot van een jaar.

Binnenkort te vinden op CBR


22-06-2021

Bij ASS meestal geen rijtest meer vanaf 1 juli / CBR

Goed nieuws voor examenkandidaten met autismespectrumstoornissen (ASS).

Vanaf 1 juli 2021 hoeven zij in de meeste gevallen geen rijtest meer te doen bij het CBR. Op die datum verandert de wet. Een rijtest is dan alleen nog nodig als de psychiater dat adviseert.

Het CBR is blij met deze verandering. Want 97 % van de kandidaten met ASS bleek na een rijtest (on)beperkt geschikt. Rijtesten die onder de nieuwe wet vallen, worden geannuleerd. Dit gaat om ongeveer 1.300 examenkandidaten. Zij hebben op 14 juni bericht ontvangen over de annulering.

Lees meer over ASS en het rijbewijs op cbr.nl/autisme.


Wachttijden weer op cbr.nl / CBR

Het CBR heeft de wachttijden voor de praktijkexamens auto weer op zijn website gezet. Elke maandag zie je daar de nieuwste gegevens, zowel landelijk als per examenplaats. Hierbij gaat het om de eerste examens en de herexamens.

Door de corona-lockdown konden de praktijkexamens niet doorgaan van 15 december 2020 tot en met 2 maart 2021. Deze examens konden worden ingehaald in de periode tot en met mei. In die tijd konden bijna geen nieuwe examens worden gedaan. Daarom kon het CBR toen geen normale wachttijden bekend maken.

De wachttijd kan voor elke examenplaats anders zijn. Ook kan de wachttijd steeds veranderen door tussentijdse reserveringen en annuleringen. Het ene moment is de wachttijd bijvoorbeeld 7 weken en het andere moment 4 of 10 weken. Om de wachttijd zo betrouwbaar mogelijk te maken, gebruikt het CBR hiervoor het gemiddelde aantal weken. Voor de theorie-examens kunnen kandidaten in Mijn CBR kijken voor de meest actuele wachttijd.

Lees verder op CBR


CBR helpt jongeren op weg / CBR

Met Rijbewijstips en de Rijschoolzoeker helpen we jongeren op weg met het halen van hun autorijbewijs.

De helft van de examenkandidaten heeft minstens twee pogingen nodig om te slagen voor het praktijkexamen. Goed voorbereid op het examen komen is dus extra belangrijk en daarom helpt het CBR jongeren op weg met Rijbewijstips en geeft met de Rijschoolzoeker hulp bij het vinden van een goede rijschool.

Over de struggles campagne

Tijdens de meest recente social mediacampagne, die tot eind mei liep, zijn onze tips en de Rijschoolzoeker gericht onder de aandacht gebracht bij jongeren. Dit gebeurde onder meer op Instagram en YouTube. Tijdens de campagne speelden we in op de ‘struggles’ die jongeren meemaken bij het halen van hun rijbewijs.

Lees verder op CBR


08-06-2021

Mijn CBR en TOP internet zondag 13 juni gesloten voor onderhoud / CBR

Wegens systeemonderhoud zijn Mijn CBR en TOP internet (informatie en reserveringen voor opleiders) op zondag 13 juni gesloten. De verwachting is dat het onderhoud waarschijnlijk tot in de loop van de middag duurt.

Het CBR streeft er uiteraard naar om hun systemen zo kort mogelijk dicht te houden en u weer snel van dienst te kunnen zijn.

Excuses voor eventuele overlast.


01-06-2021

Tweede Kamer geïnformeerd over corona-inhaalslag examens / CBR

Tweede Kamer geïnformeerd over corona-inhaalslag examens
Alexander Pechtold en Jan Jurgen Huizing Foto CBR

Op dinsdag 25 mei informeerden Alexander Pechtold en Jan Jurgen Huizing de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer over het CBR-plan voor de corona-inhaalslag.

Hierbij kwam ook de actuele situatie aan de orde. Eerder die dag stuurde minister Van Nieuwenhuizen de CBR-rapportage van april [zie de link hieronder] naar de Tweede Kamer.

De inhaalexamens zijn voor een groot deel afgenomen of ingepland. De reserveringstermijnen voor de examens en de slagingspercentages zijn op dit moment zodanig, dat de plannen voor ingrijpende maatregelen, zoals het tijdelijk stoppen van de tussentijdse toets, nu nog in de la kunnen blijven.

Lees verder op CBR


CBR geeft extra boost aan wervingscampagne examinatoren / CBR

Door de coronalockdowns moet het CBR bijna 300.000 praktijkexamens inhalen. Daarvoor zijn ruim 100 nieuwe examinatoren nodig.

De afgelopen periode hebben de media veel aandacht besteed aan onze oproep. Dit zorgde voor veel aanmeldingen. De eerste klassen zijn al gevuld. Om de werving een extra boost te geven start vandaag op social media een wervingscampagne.

Bekijk de wervingspagina examinatorbijcbr.nl.


Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging?
Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.

Foto ANP
%d bloggers liken dit: