“Verdwalen is vervelend. Het is niet prettig om ergens te belanden waar u nog nooit geweest bent en waar u eigenlijk helemaal niet wilt zijn. U zult zien dat u dan ook nog te laat bij die belangrijke afspraak arriveert”.
“De angst kan echter uit de hand lopen. U zit hypernerveus in de auto en checkt alle zijweggetjes. Misschien durft u op het laatst nog alleen maar bekende routes te rijden. U heeft daardoor niet zo heel veel bewegingsvrijheid meer. Voor ons Parkinsonians is stress ook funest. Training is dus wel een must om in dergelijke situaties rustig te kunnen blijven. Lukt dit niet, probeer de auto dan op een veilige manier aan de kant of parkeerplaats stil te zetten en neem even de rust voordat u weer verder gaat met rijden”.

Tips:
“U kunt de route alvast uitstippelen door een goede kaart aan te schaffen. Bijvoorbeeld bij de ANWB. Zet zo nodig de plaatsnamen/snelwegen op een stuk papier. Uiteraard kunt u ook onderweg aan iemand de weg vragen. Of bij een restaurant of pompstation”.

U kunt ook overwegen om een navigatiesysteem aan te schaffen. De moderne auto’s zijn meestal al standaard voorzien van een navigatiesysteem, maar ook op de mobiele telefoon is meestal standaard een Google Map geïnstalleerd die u kunt gebruiken als navigatiesysteem. Mocht u deze niet hebben kunt u een navigatiesystemen aanschaffen. De meest verkochte is de TomTom.

Bereid uw reis voor door van tevoren uw navigatiesysteem op te laden en alvast in te stellen. Zorg ervoor dat u ook een goede gedetailleerde kaart heeft voor als uw navigatiesysteem er onderweg mee zou ophouden.
Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging?
Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!
De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 63.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.
Het voordeel van een navigatiesysteem is, dat als u verkeerd rijd het navigatiesysteem u vrijwel direct een alternatieve route aanbied. Belangrijk blijft wel dat u meer op de weg kijkt dan naar het navigatiesysteem. Beter is hierbij dat u een rustige stem op de navigatie uit kiest en de muziek niet te hard aanzet zodat u zich goed kan blijven concentreren op uw Verkeers-taak.
“Mocht u desondanks de maatregelen hierboven een gevoel van zenuwen bemerken, accepteer dan dat u zenuwachtig bent en denk niet te snel dat u de stress niet aan kunt. Niemand zal u een verwijt maken als u te laat bent omdat u de weg bent kwijt geraakt. Vertel gewoon rustig dat dit gebeurd is. U kunt uw afspraak even bellen om te zeggen dat u wat later komt doordat u de verkeerde weg heeft genomen”.
“Vraag uzelf af waar de angst eigenlijk vandaan zou kunnen komen. De analyse van de angst geeft u vaak al een handreiking voor een oplossing. Een leuk en praktisch boekje dat u kan helpen om deze angst onder controle te krijgen is:.
“Ik kan denken/voelen wat ik wil” van René Diekstra
(Citaten uit het boek “Omgaan met Rijangst”)
(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum; Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer)