Angst na een ongeval

“Een ongeluk kan een heel ingrijpende gebeurtenis zijn. Veel mensen hebben daarna dan ook te maken met angst”.

“Angst, direct na het ongeluk, omdat u geen idee heeft hoe u de chaotische situatie weer in de hand kunt krijgen. Angst, maanden na maanden na het ongeluk, omdat de gebeurtenis nog steeds door uw hoofd heen spookt. Een ongeluk kan u een regelrecht trauma bezorgen en hieruit voortvloeiend kan je als Parkinsonian veel stress ervaren. Het slachtoffer kan getraumatiseerd raken, maar dat geldt ook voor degene die het ongeluk veroorzaakt heeft. En niet te vergeten de bijrijder kan getraumatiseerd raken”.

(Bron: Bloems Blog, Parkinson TV)

Wij Parkinsonians moeten altijd op onze hoeden zijn. Eigenlijk altijd defensief rijden, drukte vermijden, op on-momenten deelnemen aan het verkeer (liefst als de medicatie zijn werk goed doet) en bovenal ons realiseren of het veilig blijft”.

Note: bewust kies ik hiervoor ‘deelnemen aan het verkeer’. Voor ons Parkinsonians kan niet alleen autorijden hier een probleem zijn maar zeker ook als voetganger of fietser moeten wij, voor de ander,  ons realiseren of wij veilig deelnemen aan het verkeer!

“Als ‘dader’ hoeft u meestal niet te rekenen op medeleven. Een trauma zorgt ervoor dat u de draad maar moeilijk op kunt pakken”.

“Autorijden is een relatief veilige manier van vervoer. Als voetganger heeft u per afgelegde kilometer acht keer meer kans op een ongeluk dan een automobilist. Natuurlijk baalt u enorm als u een ongeluk met de auto heeft gehad. Schade, letsel, geschrokken mensen, een ontregelde dag, gedoe met de verzekering…. Het zijn dingen, gelukkig maar, die we niet dagelijks meemaken. Uw veiligheidsgevoel in de auto loopt al snel een deuk op”.

“In de eerste tijd na het ongeluk, bent u er hoogstwaarschijnlijk nog zeer intensief mee bezig. U kunt angstig zijn en prikkelbaar. U gedraagt zich schrikachtig en voorzichtig in het verkeer. Meestal verdwijnen deze problemen geleidelijk aan, kort na het ongeluk, waardoor u uw dagelijks leven weer op kunt pakken”.


Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging?
Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 63.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.


Als u een vermoeden hebt dat u een trauma gaat ontwikkelen durf dan om aandacht te vragen, ook al is het een tijd na het ongeluk. Voorkom dat een trauma uw leven gaat beheersen: zoek hulp. Zeker als u merkt dat u er zelf niet uit komt”.

Ook hier geld, wees eerlijk tegenover uzelf. Niemand is er gebaad bij als u door blijft lopen met een angstdepressie waarbij meerdere problemen op de loer liggen. Bespreek dit met uw partner, huisarts, neuroloog, Parkinsonverpleegkundige en/of de psycholoog in ParkinsonNet. Zij kunnen u op de juiste manier helpen en ondersteunen. 

“Een goede therapie is EMDR (Eye Movement Desensitization and Reproccesing). 

www.emdr.nl

Tips:

Als u betrokken bent bij een ongeval is het van belang dat u het overige verkeer goed in de gaten houd als u uw auto verlaat. Kijk eerst of er slachtoffers zijn en kijk waar u zich bevind. 

“Probeer kalm te blijven en niet direct verwijten te gaan maken. Bedenk dat de tegenpartij ook niet op weg is gegaan om bewust bij een ongeval betrokken te raken!!”.

Neem dan contact op met betreffende hulpdiensten. Is er letsel vraagt u via 112 om de ambulancedienst die het dichtstbij is. 

De politie staat in direct contact met de ambulancedienst en komen dan ook direct. Als er geen letsel is belt u 112 en vraag naar de politie. Als er alleen spraken is van kleine blikschade komt de politie niet, tenzij de tegenpartij doorgereden is of geen verzekering heeft (in dit geval belt u altijd de politie en u kunt later het Waarborgfonds Motorverkeer inschakelen).

Daarna vult u het schadeformulier in. Zowel de voor- als de achterzijde.

Europees Schadeformulier voorzijde
Europees Schadeformulier achterzijde




Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging?
Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 63.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.


(U krijgt bij uw verzekeringspapieren ook een schadeformulier toegestuurd. Neem dit alvast een keer door. Desnoods vraagt u er nog één aan, meestal doen de verzekeringsmaatschappijen dit wel. Dan kunt u het invullen thuis een keer oefenen en met potlood invullen zodat u het weer kunt uitgummen of beter nog, kopiëren en dan oefenen).

Op het schadeformulier staat vermeld hoe u dit moet doen. Belangrijk is om kalm te blijven en niet te gaan schelden. Bedenk dat de tegenpartij ook niet de bedoeling had om dit ongeluk mee te maken.

Last van uw nek na een aanrijding, ga voor de zekerheid naar de huisarts

Er staat op het schadeformulier dat u thuis de achterkant kunt invullen, maar daar staan vragen bij over de weersgesteldheid, welke straat, plaats, weg u zich bevond en wat de weg constructie op dat moment was. U kunt dit misschien beter ter plaatse invullen omdat u achteraf door de stress deze gegevens vaak niet meer weet! TIP! U kun ook foto’s maken en het dan later thuis rustig invullen.


Ook al heeft u licht klachten, met name in de nek kan dit voorkomen (whiplash), ga dan toch naar de huisarts. Na verloop van tijd kunnen de klachten verergeren.

“U kunt ook de website van het Whiplashstichting raadplegen”.

www.whiplashstichting.nl

Helaas kan het ook zo zijn dat u behoorlijk wat klachten overhoud van een verkeersongeluk. Op de website van de hersenstichting kunt u meer informatie vinden over verschillende klachten.

“Na afloop van een ongeluk heeft u veel te verwerken. Als u problemen denkt te krijgen kunt u contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Op de website kunt u meer achtergronden lezen”.

www.slachtofferhulp.nl

 (Citaten uit het boek “Omgaan met Rijangst”)

(Bron: “Omgaan met Rijangst”; auteurs: Jan van den Berg, Cindy Boon en Laura van Bergen; uitgever: Bohn Stafleu van Loghum; Slachtofferhulp; Hersenstichting; Parkinson(isme) en verkeersdeelnemer)

Voor verdere informatie en tips zie het boek “Omgaan met Rijangst” van A-ggZ.            

www.ipzo.com

www.parkinsontv.nl  

www.bsl.nl

%d bloggers liken dit: