Andere Mobiliteit

Deze website is niet alleen bedoelt voor angst bij het autorijden, maar zeker ook voor de Parkinsonian die gebruik maakt van andere mobiliteit. Daaronder valt toch wel een scala van hulpmiddelen of voorzieningen.

Op deze pagina probeer ik zoveel mogelijk informatie omtrent de volgende mobiliteit te geven,

Voetgangers met of zonder hulpmiddel (wandelstok, loopfiets, rollator);
Fietsers (twee-, drie- of vierwielers al dan niet met hulpmotor);
Scootmobielen;

Brommobielen;
Andere gehandicapten vervoersmiddelen;
Zorgvervoer;
Buurtbus;
Taxi;
Bus, trein, tram;

Alle benoemde angsten op de website kunnen natuurlijk ook bij deze mobiliteit gaan spelen. Mocht u angst ervaren bij een van deze hulpmiddelen of voorzieningen, dan adviseer ik u voor hulp ook het IPZO te benaderen, maar via ParkinsonNet kunt u er ook met uw parkinsonverpleegkundige over hebben. Zij/hij kan u eventueel doorverwijzen naar een psycholoog in de groep.“Balans is wel te trainen met fysiotherapie, maar uiteindelijk is een hulpmiddel vaak nodig. Veel mensen ervaren die stap als een grote hobbel. Anderen gaan er heel pragmatisch mee om en schaffen zonder er veel over na te denken een rollator of scootmobiel aan. Ik zie ze regelmatig door het Amsterdamse verkeer gaan: als ze eenmaal weten hoe hij werkt en zich er vertrouwd mee voelen, kunnen mensen bijzonder handig en snel zijn met zo’n scootmobiel. Als een nieuw paar schoenen, dat eerst stug en pijnlijk aanvoelt, maar later als sloffen zit. Hoe pijnlijk het ook is dat een hulpmiddel nodig is om zelfstandig de straat op te kunnen en de actieradius te vergroten, als je in staat bent dat verlies te incasseren, dan kan het juist een stukje onafhankelijkheid en vrijheid teruggeven.”

Odile van den Heuvel, psychiater bij Amsterdam umc en ParkinsonNet en hoogleraar Neuropsychiatrie, uit het bijzondere boek ‘Parkinson bij de psychiater’

Voetgangers met of zonder hulpmiddel of rollator;

Als voetganger, al dan niet met een hulpmiddel (loophulp), kan de angst uiteraard bij ons Parkinsonians bestaan uit freezen (waar?) en vallen.
Voor beide angsten geldt dat zowel de Fysiotherapeut als de Ergotherapeut de aangewezen personen zijn om ons hierin te kunnen helpen. Dit door middel van val-preventie en het aanleren van het weer op gang komen bij freezen. Voordeel van ParkinsonNet is dat beiden kunnen zien hoe en wat er geoefend en getraind is.

Wat zeer problematisch zou kunnen zijn, is dat als we ons in drukke gebieden begeven, we eerder last kunnen hebben van ‘freezen’ dan wanneer er veel ruimte om ons heen is. Ook bij het oversteken van de rijbaan op de ‘voetgangersoversteekplaats’ zou het zeer beangstigend kunnen zijn als we daar ineens zouden ‘freezen’.

“Ik knik uit herkenning. Ik heb vaker van mensen met parkinson gehoord hoe lichaam en geest elkaar beïnvloeden bij deze ziekte. Bewegingsklachten, zoals plots midden op een zebrapad ‘bevriezen’, kunnen natuurlijk heel beangstigend zijn. “

Sonja Rutten, psychiater bij Amsterdam umc en ParkinsonNet, uit het bijzondere boek ‘Parkinson bij de psychiater’

Bron Parkinson TV

Indien u met een rollator zou moeten gaan lopen verwijs ik u graag naar uw Parkinsonverpleegkundige. Zij of hij zal u de juiste informatie kunnen geven. Meestal wordt de rollator vergoed door uw zorgverzekeraar.

Voor al deze problemen verwijs ik u dan ook graag door naar ParkinsonNet. Kijk ook bij Parkinson Vereniging, hulpmiddelen. Kijk hier voor informatie van een loopfiets.

Voor hulpmiddelen kunt u kijken bij Vilans hulpmiddelenwijzer wat in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is ontwikkeld.

in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Fietsers (twee-, drie- of vierwielers al dan niet met hulpmotor);

Fietsen is goed voor ons Parkinsonians. Dus is het fijn als we dit zo lang mogelijk kunnen volhouden. Belangrijkste is het bewegen, maar ook de vrijheid en het lekker buiten zijn geeft ons een boost.

Fietsen met een visuele beperking

Als je twijfelt of fietsen (nog) verantwoord is, is het advies van een oogarts belangrijk. De oogarts kan je niet verbieden om te fietsen, daar zijn geen wettelijke regels voor. Wel kan hij/zij meedenken en adviezen geven. 

Beperkter gezichtsveld 

 • Hierbij is het vaak lastig verkeerssituaties te overzien;
 • Obstakels zie je soms niet, zoals stoepranden, grote takken, los liggende tegels;
 • Je mist belangrijke verkeersinformatie, zoals voorsorteervakken, een verkeersbord;
 • Verkeersdeelnemers en/of obstakels komen laat of onverwachts in beeld, daarvan kun je schrikken.

Lagere gezichtsscherpte 

 • Je neemt een verkeerssituatie minder gedetailleerd waar. Je hebt minder overzicht en pikt het gedrag van andere verkeersdeelnemers minder goed op. Zoals gezichtsuitdrukkingen, een uitgestoken hand van een fietser of een handgebaar van een automobilist;
 • Verkeersborden, paaltjes en zijstraten merk je later op. Dit vraagt om een snel reactievermogen.

Geen/minder kleuren zien 

Wanneer je kleuren niet of anders ziet, wordt er meer van je kennis en geheugen gevraagd bij verkeersborden en verkeerslichten. 

Slechter zien bij licht/donker 

Wanneer je visuele problemen hebt met licht of donker, kunnen felle zon of in het donker fietsen, lastig zijn. Je moet je dan extra goed voorbereiden op je fietstocht . Kies ervoor om alleen te fietsen bij voor jou ideale omstandigheden, bijvoorbeeld bij nachtblindheid alleen overdag fietsen. 

Kijk voor meer informatie verder bij Bartiméus

(Bron: Bartiméus)


De perfecte fietsafstelling

Stop rugklachten en zadelpijn

Wie goed op zijn fiets zit, heeft minder last van rugklachten, zadelpijn en een stijve nek. Denk je nu: dat wil ik ook! Ga dan aan de slag met de tips voor een goede fiets afstelling op de ANWB. Want je lichaam aanpassen aan je fiets, dat lukt niet altijd helemaal. Alhoewel je bij speciaal zaken wel op maat gemaakte fietsen kan verkrijgen om zo de Parkinson klachten zoveel mogelijk te doen verminderen tijdens het fietsen.

Een fiets mag niet te groot of te klein zijn. Als je te hoog of te laag zit, kan dat leiden tot onder meer knieproblemen en zadelpijn. Is het stuur te ver weg of te hoog of te laag, dan kun je last krijgen van bijvoorbeeld je nek en schouders.

Bekijk hier de tips op ANWB.

Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging?
Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.Bent u nog goed genoeg om te fietsen, al dan niet met een driewieler of vierwieler?
Parkinson2Beat organiseert diverse fietstochten in alle categorieën en zelfs door Europa. Daarbij organiseert Parkinson2Beat ook andere sport evenementen voor ons Parkinsonians, zoals wandeltochten lang en nog veel meer. Kijk maar eens op de website van Parkinson2Beat.

Ook een mooie stichting is ‘Ik wil fietsen’ van Jan van Zelderen. Hier kan iedereen met of zonder beperking meedoen met fietstochten. Ook kan je er veel informatie vinden over soorten fietsen en waar te koop.

Maar er kan een tijd komen dat vooral de mannen, maar ook de vrouwen, niet meer zo makkelijk van de fiets kunnen opstappen en afstappen. Ook hier kan de angst gaan zitten wroeten. Belangrijk is dat we dit op tijd herkennen en onderkennen. Er zijn tal van mogelijkheden om dit tegen te gaan. Te denken valt aan bijvoorbeeld een damesfiets of nog beter een lage instap fiets. In sommige gemeentes of verzekeraars worden deze fietsen vergoed. Helaas niet bij allemaal. Het hangt natuurlijk ook af van uw persoonlijke situatie en in hoeverre het echt niet meer gaat op uw oude fiets. Ook hier kan de Ergotherapeut u goed in ondersteunen en helpen.

Een stap verder zou de drie- of wellicht een vierwiel fiets uitkomst kunnen bieden. Er zijn speciaal bedrijven die zulke fietsen geheel op maat kunnen leveren. Deze drie- of vierwiel fietsen kunnen ook uitgerust worden met een hulpmotor. De kosten zijn wel hoger, maar veelal kunt u bij de gemeente of verzekeraar ondersteuning krijgen.

Fietsen op de driewielfiets doe je zo / Fietsersbond

Mede Parkinsonian Martin Devriese verteld en adviseert ons het volgende,

“Fietsen met Parkinson is een proces van aanpassen volgens je problematiek.
Een gewone drie wielfiets is meestal de eerste keuze. Dit is echter niet de ideale keuze daar een gewone driewieler in de bochten tegenwerkt. Bij Parkinson stijfheid en evenwichtsproblemen kunnen wij ons niet leggen in de bochten waardoor elke bocht een gevecht kan zijn om deze netjes af te ronden”.


“Een Van Raam Easy rider heeft door zijn langere voorvork, de voorwaartse trappers en de comfortabele zetel geen probleem bij het nemen van een bocht. De Easy rider heb je in twee modellen, de gewone en de ligfiets. Beiden hebben 1 wiel voor en 2 wielen achter, dit noemen ze delta modellen. Bij deze fietsen heb je ook een gemakkelijke opstap. Zelf heb ik er 1 voor mijn zoon met Down syndroom, deze hang ik vast achter mijn eigen ligfiets en trek hem overal mee.
Delta modellen als ligfiets hebben een korte draaicirkel en ogen ook sportief en minder stigmatiserend. Je hebt er verschillende merken in, van Raam Easy rider, Sinner comfort, Hase Kettwiezel of het iets hogere model de Hase Lepus. Zelf heb ik jaren een Sinner comfort gehad.
Dan heb je ook nog de tadpole modellen. Deze hebben 2 wielen voor een 1 wiel achter. Ook daar heb je verschillende modellen en merken in, Azub, ICE, Hp velotechnic. Dit zijn de comfortabelste coole drie wiel ligfietsen die ook nog dikwijls afgeveerd zijn waardoor je geen schokken voelt bij een slechte wegdek. Ze hebben een grotere draaicirkel dan de delta modellen.
Er bestaan ook nog sportieve en comfortabele zetels.
Ik heb zelf de HP Scorpion plus met het grote achterwiel. De plus is wat hoger waardoor je makkelijker op en afstapt. Ik heb er ook nog een opstapsteun bij om mij vast te houden bij het opstappen. Elke fiets die ik had en heb, en dat zijn er veel, werden door mijzelf aangepast en elektrisch gemaakt volgens mijn noden’.

“Ik heb nu een krachtige motor daar ikzelf krachtverlies heb en mijn zoon van 25 jaar moet trekken. Ik heb een gashendel om bij medische problemen thuis te raken zonder te trappen en als starthulp. Ik kan ook achteruit rijden. 2 batterijen zijn samen goed voor 50 amp rijplezier.
Wegens de trage cadans door de Parkinson heb ik ook een groot tandblad geplaatst met 80 tanden. Vrijwel alle ligfietsen zijn vouwbaar om in de koffer van de wagen mee te nemen”.

“Lopen is ook bij mij een pijnlijke onderneming. Ik vond de oplossing bij de 4wieler. Deze moet niet vlug rijden maar heeft wel een motor. Ik gebruik deze om stapvoets mee te kunnen, in de mand kunnen de boodschappen. Bij de winkel vouw ik deze in en gebruik hem als een soort rollator of winkelwagen”.

Het beste is om je tijd te nemen bij de zoektocht naar een gepaste fiets en veel te testen. Laat je niet vlug vangen met een bestelling en maak genoeg testritten die verder dan de hoek van de straat zijn.

“Er bestaan ook tal van duo of tandemfietsen. In Duitsland op de beurs teste ik de Bambuk fiets. Dit zal mijn volgende fiets worden als ik niet meer alleen zal kunnen fietsen”.
(Met dank voor toestemming aan Martin Devriese, mede Parkinsonian en ervaringsdeskundige in diverse fietsen voor Parkinsonians)

Kijk ook voor advies bij de fietsersbond

Kijk ook eens bij pechhulp voor de fiets bij de ANWB

Kijk eens bij de volgende leveranciers voor een lage instap fiets of drie-, of vier wiel fiets, hier is vaak een pechhulp bij inbegrepen,

www.meyra.nl

www.vanraam.com

www.sinnerbikes.com

www.hasebikes.com

www.azub.eu

www.ictrikes.co

www.hpvelotechnik.com

www.bambuk.de


Voorkom diefstal van uw e-bike

 • Gebruik altijd meerdere type sloten, ook als u uw fiets alleen maar even bij de supermarkt neerzet.
 • Gebruik sloten met het ART-keurmerk. De stichting ART keurt alle sloten en gebruikt sterren om deze te kwalificeren. Een slot met vijf sterren is het best bestand tegen diefstal.
 • Zet uw fiets in de schuur of in de garage altijd op slot. Als er dan toch wordt ingebroken, kost het de inbrekers te veel tijd om het slot te forceren. De kans is dan groter dat ze de e-bike laten staan.
 • Gebruik minimaal één goed hangslot en zet daarmee uw fiets vast aan een vast object: een lantaarnpaal, een fietsbeugel, een brugleuning. Zo voorkomt u dat een dief uw fiets makkelijk oppakt en achterin een busje gooit.
 • Bevestig een beugelslot niet midden in het frame van uw fiets: de dief kan de fiets als hefboom gebruiken. Een goedkoop beugelslot is op deze manier binnen enkele seconden te forceren.
 • Bevestig een kettingslot hoog en niet te strak, maar laat de ketting ook zeker niet bungelen. Zo wordt het voor een fietsendief moeilijker om een betonschaar of een zaag te gebruiken. Een kettingslot dat op de straat hangt, is met een flinke steen open te slaan.
 • Wikkel uw kettingslot niet alleen door het voorwiel van uw fiets, maar ook door het frame van de fiets zelf.
 • De bekende spiraalsloten (kabelsloten) zijn over het algemeen makkelijk door te knippen. Geen aanrader dus.
 • Gaat u met uw e-bike naar de stad of woont u in de stad? Zet dan uw fiets in een bewaakte fietsenstalling. Vergeet daarbij niet uw fiets goed op slot te zetten! Is er geen veilige fietsenstalling in de buurt, kies dan voor een goed zichtbare plek, bijvoorbeeld tegenover een bushalte of terras. Dieven houden niet van pottenkijkers.
 • Heeft uw accu een slot, gebruik dat dan altijd.
 • Haal het display van uw stuur af.
 • Haal de accu van uw fiets af.

Verzeker uw e-bike

Gemiddeld kost een nieuwe e-bike bijna € 2.000; vandaar dat de e-bike zo populair is onder fietsendieven. Als u niet voor akelige verrassingen wilt komen te staan, is het verstandig een goede fietsverzekering af te sluiten. Een fietsverzekering keert uit bij diefstal, maar ook bij schade aan uw fiets en de accessoires van uw fiets. Een aantal fietsverzekeraars biedt daarnaast hulp als u onderweg een ongeval krijgt.


Bewaar de gegevens van uw fiets

Het is belangrijk om de gegevens van uw fiets goed te bewaren. Wordt uw fiets toch gestolen, dan heeft de politie zoveel mogelijk gegevens van uw fiets nodig. Uw fiets wordt dan ook opgenomen in het fietsdiefstalregister. Met behulp van dit register spoort de politie gestolen fietsen, dieven en helers van gestolen fietsen op. Om de juiste gegevens van uw fiets te bewaren, kunt u de fietsregistratiekaart van de politie gebruiken. Print de kaart uit, vul hem in en bewaar hem, samen met het aankoopbewijs en de reservesleutels van uw fiets, in een mapje.


Is uw fiets toch gestolen?

Doe altijd aangifte. Dat kan tegenwoordig eenvoudig online. Heeft u een fietsverzekering afgesloten, meld de diefstal dan ook direct bij uw verzekeraar. De verzekeraar zal altijd naar de aangifte van diefstal vragen. Denk er daarbij ook aan dat u uw reservesleutel(s) aan de verzekeraar moet kunnen overhandigen.


Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging?
Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.

Scootmobielen;

‘Een cadeau op wielen’

“Een dag na haar verjaardag was mevrouw Fresco bij me en vertelde in tranen dat ze als verjaarscadeau een scootmobiel had gekregen. Haar man had alle modellen bekeken en vergeleken, en tevreden over zijn vergelijkend warenonderzoek een klein opklapbaar model voor haar uitgekozen. Heel romantisch was het cadeau misschien niet, praktisch wel. En als je onafhankelijkheid zelf hoog in het vaandel hebt, dan is het een mooi gebaar de ander met zo’n hulpmiddel wat vrijheid cadeau te doen.
‘Vrijheid’ was niet het eerste woord waar zij aan dacht toen ze het prachtig glimmende ding op wielen zag. Het ging over iets anders. ‘Het wordt voor me besloten,’ noemde ze als pijnpunt van de zo goedbedoelde verrassing. ‘Ik wil zelf kunnen beslissen of ik zo’n ding koop of niet’.

Odile van den Heuvel, psychiater bij Amsterdam umc en ParkinsonNet en hoogleraar Neuropsychiatrie, uit het bijzondere boek ‘Parkinson bij de psychiater’

Wat betreft scootmobielen kan ik u alleen vertellen wat de wettelijke regels voor deze verkeersdeelnemers zijn.

“Scootmobiel en plaats op de weg

U mag met een scootmobiel rijden op:

 • de stoep;
 • het voetpad;
 • het fiets/bromfietspad;
 • de rijbaan.

Als deze wegonderdelen allemaal aanwezig zijn, mag u zelf bepalen welke weg u neemt. U mag geen gebruik maken van autowegen en autosnelwegen”.

Verkeersregels scootmobiel

U moet zich houden aan de verkeersregels van de weg waarop u met uw scootmobiel rijdt. Sinds 1 juli 2019 mag u geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het rijden met een scootmobiel. Er gelden dezelfde regels als bij het appen, bellen of muziek luisteren op de fiets. Als de politie ziet dat u tijdens het rijden uw telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat) vasthoudt, dan kunt u een boete krijgen van € 95.

Rijbewijs scootmobiel

U heeft geen (bromfiets)rijbewijs nodig om een scootmobiel te besturen.

(Bron: Rijksoverheid)

Voor een uitgebreidere informatie verwijs ik u graag naar de Rijksoverheid, klik op onderstaande vraag,

Wanneer mag ik met een scootmobiel rijden?

(Bron: Rijkswaterstaat, ANP)

Voor uitgebreide informatie voor aanschaf zou u eens bij Scoot-info kunnen kijken, of raadpleeg uw Parkinsonverpleegkundige of Ergotherapeut hierover. Zij of hij kan u wellicht ook van dienst zijn met advies in deze.

www.parkinsonnet.nl

www.scoot-info.nl


Brommobiel;

Wat betreft brommobielen kan ik u alleen vertellen wat de wettelijke regels voor deze verkeersdeelnemers zijn.

Note: Wel adviseer ik u om, nadat u een negatieve uitslag van het CBR heeft gehad ten aanzien het rijden met de auto en dus alleen een rijbewijs AM voor bromfiets/scooter/brommobiel aanvraagt, zelf de verantwoordelijkheid te nemen om veilig deel te nemen aan het verkeer. Als het uit medische redenen niet meer mogelijk is om een auto te besturen moet men zich wel afvragen of een brommobiel met max 45km/uur wel een veilig alternatief is. Een scootmobiel zou in dat geval eventueel wel veiliger zijn. Bespreek dit altijd met de Parkinsonverpleegkundige en/of de ergotherapeut.

“Om een brommobiel te mogen besturen moet u minimaal 16 jaar oud zijn. Ook moet u een bromfietsrijbewijs AM hebben.

Welke voertuigen mag ik besturen met een rijbewijs bromfiets (AM) of brommobiel (AM4)?

Een brommobiel, zoals een Biro of een Aixam, is een bromfiets op meer dan 2 wielen die lijkt op een kleine personenauto.

Geen ontheffing leeftijd voor besturen brommobiel

Er is geen ontheffing mogelijk voor de minimumleeftijd van 16 jaar. Ook niet als u een handicap heeft. Een brommobiel is niet hetzelfde als een gehandicaptenvoertuig, zoals een scootmobiel”. 

Rijbewijs voor brommobiel

U heeft een rijbewijs AM (bromfietsrijbewijs) nodig om een brommobiel te mogen besturen. Hiervoor moet u het theorie-examen voor de bromfiets en het praktijkexamen voor de brommobiel doen. Op uw AM-rijbewijs komt de code AM4 te staan (de 4 staat voor vierwieler).

U heeft al een autorijbewijs of motorrijbewijs

Heeft u een rijbewijs voor auto (B) of motor (A)? Dan heeft u geen apart bromfietsrijbewijs nodig. U krijgt automatisch het bromfietsrijbewijs op uw rijbewijsdocument bijgeschreven.

Een brommobiel is het alternatief om mobiel te blijven als u niet door de medische rijbewijskeuring bent gekomen. U behoudt namelijk altijd uw AM rijbewijs indien u niet door de keuring voor het rijbewijs B komt en daarmee mag u een brommobiel rijden! 

(Bron: Rijksoverheid)

Voor een uitgebreidere informatie verwijs ik u graag naar de Rijksoverheid, klik op onderstaande vraag,

Wanneer mag ik met een brommobiel rijden?

(Bron: Rijkswaterstaat, ANP)

Zorgvervoer, buurtbus, taxi,

Indien u gebruik maakt van deze diensten zou u wellicht ook last kunnen hebben van bijrijdersangst. Ook wagenziek zou kunnen voorkomen.

Belangrijk is dat u met zowel de zorgverlener alsook de chauffeur van de bus of taxi bespreekt wat uw klachten kunnen zijn. Veelal kan men hier rekening mee houden. Via uw zorgverzekeraar kunt u gebruik maken van deze mobiliteit. Kijkt u eens op ZCN vervoer.

Maar ook uw gemeente kan u hierin adviseren en hebben zij vaak een aanbieder die u van A naar B kan brengen. Ook hier kunt u aangeven hoe u zich tijdens deze reis kan voelen.


Bus, trein, tram, vliegtuig,

Indien u niet anders kan of wilt kunt u uiteraard ook gebruik maken van het openbaar vervoer zoals lijnbus, trein of tram. Ook hier geldt dat u bijrijdersangst of angst kunt hebben.

Hierin kan ik u alleen adviseren goed naar u zelf te luisteren en zodra u dit als beklemmend gaat ervaren contact op te nemen met de psycholoog binnen het ParkinsonNet. Veelal kan zij of hij u hierin van goede adviezen voorzien.

Wilt u met het openbaar vervoer reizen kunt u informatie vinden op,

9292.nl

Bij 9292 kunt u aangeven vanwaar naar waar u naartoe wilt reizen. Dan geeft het systeem direct alle mogelijkheden aan. Uiteraard kunt u ook binnen gemeentes of bij de NS informatie vinden.

Kijk hieronder een uitzending van Parkinson TV waar de uitzending gaat over het op vakantie gaan, maar ook reizen als deelnemer aan het verkeer. Presentatie Mariska Boshoven, met als gasten Bert Jansen Parkinsonian, Herma Lennaerts Parkinsonverpleegkundige en Bart Post Neuroloog,

Parkinson TV

(Bron: Parkinson(isme) en verkeersdeelnemer, Parkinson TV)

Wordt u ook lid van de Parkinson Vereniging?
Wilt u doneren? U doet dat bij de fondsenwerver ParkinsonNL!

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen (soms tevens mantelzorger) krijgt ruim aandacht.